De Crăciun, tindem să facem cadouri multe și generoase. Iar printre lucrurile pe care mulți dintre noi și le doresc este și un laptop nou, preferabil de gaming, puternic și versatil. Dacă și tu îți dorești un astfel de laptop și vrei să fie totuși eficient energetic și nu foarte mare sau greu, ar trebui să iei în considerare unul dotat cu o placă video GeForce RTX din seria 40, bazată pe arhitectura Ada Lovelace. Citește acest articol pentru a afla de ce merită să achiziționezi un laptop cu o placă video Nvidia RTX 4000, care sunt tehnologiile și cele mai importante beneficii oferite de aceste plăci video și unde găsești oferte de Crăciun cu laptopuri cât mai diverse și interesante:
Peste 500 de jocuri și aplicații compatibile cu tehnologiile NVIDIA RTX
În 2018, NVIDIA au lansat prima lor linie de plăci video din seria RTX, începând cu GeForce RTX 2080, urmată apoi de GeForce RTX 2070 și 2060. Acestea introduceau funcții precum Ray Tracing în timp real ori prima generație de DLSS. Nu au întârziat să apară primele jocuri compatibile cu aceste tehnologii, iar noi ne-am putut bucura de ele în titluri precum Battlefield V ori superbul Metro Exodus, unul dintre jocurile mele favorite. De-atunci și până astăzi, NVIDIA a continuat să-și îmbunătățească atât plăcile video ce au urmat cât și tehnologiile incluse în familia RTX, iar producătorii de jocuri nu au ezitat să răspundă pozitiv acestor evoluții. Astfel, pe 4 decembrie 2023, NVIDIA a anunțat că sunt 500 de jocuri și aplicații care includ tehnologiile companiei într-o formă sau alta, în versiuni mai noi sau mai vechi. Toate acestea ar fi degeaba dacă tehnologiile incluse în plăcile video NVIDIA RTX nu ar fi folosite de gameri. Dar se întâmplă și asta, rata de adopție fiind impresionantă. De exemplu, 97% dintre jucătorii de Cyberpunk 2077 care folosesc o placă video din seria GeForce RTX 40 activează tehnologii RTX, în timp ce 99% dintre jucătorii de Alan Wake 2 și 96% dintre jucătorii de Diablo IV fac același lucru.
Sunt convins că numărul jocurilor și aplicațiilor compatibile cu tehnologiile NVIDIA RTX va continua să crească, lucru care va face experiența utilizatorilor și mai bună.
DLSS 3.5 cu reconstruirea razelor oferă efecte Ray tracing la un nou nivel
Versiunea 3.5 pentru DLSS (Deep Learning Super Sampling) aduce noi unelte în kitul NVIDIA destinat creșterii performanțelor pentru plăcile video GeForce RTX. Funcția Ray Reconstruction (Reconstruirea Razelor) îmbunătățește semnificativ calitatea imaginii pentru toate plăcile video GeForce RTX, utilizând inteligența artificială pentru a genera pixeli suplimentari în scenele cu ray tracing intensiv. Astfel, DLSS înlocuiește funcțiile de anulare a zgomotului reglate manual cu o rețea inteligentă, antrenată de un supercalculator NVIDIA, care generează pixeli de calitate superioară între razele eșantionate. Dacă totul pare prea tehnic și cam greu de înțeles, o demonstrație video te poate ajuta. Privește clipul video de mai jos pentru o mostră din Cyberpunk 2077 și despre cum DLSS 3.5 cu Ray Reconstruction îmbunătățește semnificativ calitatea grafică:
Datorită DLSS 3.5, NVIDIA își păstrează detașat supremația atunci când vine vorba de redarea efectelor ray tracing din jocuri, la o calitate excelentă.
Generarea de cadre DLSS - exclusivă pentru seria GeForce RTX seria 40
O tehnologie inclusă sub umbrela DLSS este Frame Generation ori Generarea de cadre. Aceasta sporește performanța obținută de o placă video GeForce RTX din seria 40 folosind algoritmi de inteligență artificială pentru a genera mai multe cadre în jocuri. Astfel, se poate ajunge lejer la o dublare a numărului de cadre randate pe ecran. Această tehnologie este de ajutor mai ales atunci când ai un laptop sau un PC cu un procesor mai slab, care limitează performanța din unele jocuri, și poate fi folosită doar pe plăcile video din seria 40, nu și pe modelele din seriile precedente. Ca să-ți faci o idee despre impactul pozitiv al acestei tehnologii, urmărește clipul de mai jos:
Latență redusă cu NVIDIA Reflex
Ca toate tehnologiile inteligente, Generarea de cadre are și un neajuns: deși îți mărește semnificativ numărul de cadre randate de placa video, îți poate mări și latența în jocuri, aspect ce poate fi problematic, mai ales în jocurile online foarte competitive, precum Fortnite, League of Legends, PUBG sau Counter-Strike 2. În astfel de jocuri, îți dorești ca fiecare mișcare realizată cu mouse-ul și fiecare comandă să fie reflectată în joc instantaneu, fără niciun fel de lag. Pentru a contracara problemele ce pot apărea din cauza latenței, NVIDIA include în pachetul său de tehnologii și Reflex, care folosește în tandem placa video și procesorul sistemului tău pentru a scădea numărul de cadre puse în așteptare și a-l mări pe al celor randate efectiv, reducând astfel timpul necesar pentru afișarea imaginilor corespunzătoare acțiunilor tale din jocuri. Poți vedea un demo despre impactul NVIDIA Reflex în clipul următor, realizat folosind jocul God of War:
Funcții utile pentru creatorii de conținut
Plăcile video GeForce RTX seria 40 oferă unelte și tehnologii utile pentru creatorii de conținut. Astfel, dacă-ți place să faci streaming în timp ce te joci, te poți bucura de ultima generație a NVIDIA Encoder (NVENC), ce oferă compatibilitate pentru codarea video în formatul AV1, care este mai eficientă decât codarea tradițională folosind H.264.
De asemenea, plăcile video sunt grozave și pentru activități precum randarea 3D, editarea video ori designul grafic. Aceste sunt perfect integrate cu soluții profesionale din domeniile respective, precum Adobe Creative Cloud, Autodesk Maya, Blender, Davinci Resolve și Enscape. Iar dacă faci calcule super avansate în soluții precum Matlab, plăcile GeForce RTX seria 40 sunt considerabil mai rapide decât competiția.
Ca să-ți faci o idee mai bună despre impactul pozitiv pe care-l pot avea, iată o comparație a timpilor de randare obținuți în Blender, pe laptopuri echipate cu un procesor Intel Core i9 13900HK și diverse plăci video din seria 40, versus un MacBook Pro M2 Max și MacBook Pro M2 Pro.
Max-Q pentru laptopuri mai subțiri, silențioase și eficiente energetic
Acum câțiva ani, laptopurile tradiționale de gaming aveau neajunsul că erau masive, grele, consumau mult curent și tindeau să fie zgomotoase. Pentru a oferi o experiență cât mai bună, NVIDIA a dezvoltat o nouă gamă de tehnologii bazate pe inteligența artificială, care au rostul de a furniza nivelul optim de energie între placa video și procesor, pentru performanță sporită și un consum de energie optimizat. Max-Q optimizează, de asemenea, puterea laptopurilor, astfel încât acestea să nu mai genereze un nivel de zgomot deranjant atunci când te joci. Doar aruncă o privire către acest ASUS ROG Zephyrus G16 GU603VU de 16 inci, pe care-l găsești la PC Garage, și compară-l cu orice laptop de gaming de acum 5 ani. Este considerabil mai mic, mai compact, frumos și ușor.
Unde găsești laptopuri cu GeForce RTX seria 40?
Uitându-mă la specificațiile plăcilor video din seria GeForce RTX seria 40, îmi este destul de clar că acestea reușesc să crească semnificativ durata de viață a unei plăci video. Acest aspect este foarte important mai ales în lumea laptopurilor, unde nu poți să faci un upgrade doar la placa video, ca atunci când ai un PC desktop. Dintre toate tehnologiile prezentate, DLSS 3.5 are darul de a crește cel mai mult viabilitatea unei plăci video pentru jocurile ce urmează a fi lansate în viitor. Astfel, deși vor fi trecut 3-4 ani de când ai un laptop, cu ajutorul DLSS, vei continua să te bucuri de performanțe bune, deși cerințele jocurilor viitorului se vor schimba și acestea vor necesita și mai multă putere de calcul. Dacă vrei să afli mai multe despre laptopurile cu plăci video GeForce RTX seria 40, NVIDIA a pregătit un portal special, unde detaliază toate tehnologiile și uneltele pe care le oferă. Îl găsești aici. De asemenea, compania s-a aliat cu mai multe magazine din România, pentru a aduce în piață oferte speciale de Crăciun, cu laptopuri diverse, la prețuri interesante. Găsești oferte la PC Garage, Cel.ro și evoMAG. Aruncă o privire și spune-mi ce laptop îți place cel mai mult și de ce.