Opera te poate proteja de minarea de criptomonede. Iată cum se activează protecția

În ultimele luni, cercetătorii în materie de securitate cibernetică au descoperi tehnici care le permit hackerilor și saiturilor lipsite de scrupule să mineze criptomonede în browser-ul tău, chiar și după ce ai închis fila cu saitul care face asta. Prin astfel de tehnici, persoane neautorizate fac bani folosindu-ți resursele de calcul fără consimțământul tău. Dacă ai un PC mai lent și deschizi multe aplicații, astfel de tehnici de minare pot deveni o mare problemă. În cea mai nouă versiune a sa, navigatorul web Opera include o caracteristică care îți permite să blochezi astfel de tehnici de minare cu un singur clic. Iată cum merge și cum se activează:

Ce face Opera pentru a te proteja de saiturile web care-ți folosesc sistemul pentru minarea de criptomonede și cât de eficient este?

Începând cu Opera versiunea 50, care a fost lansată în Ianuarie 2018, navigatorul web Opera are un mecanism intern de blocare a reclamelor care elimină scripturile de minare de criptomonede care-ți folosesc resursele de calcul.

Opera, NoCoin

Astfel, procesorul sistemului tău și placa video nu pot fi utilizate pentru minarea de criptomonede, fără consimțământul tău. Pentru a testa cât de eficientă este această protecție, am folosit Opera versiunea 50 pe un PC desktop cu un procesor Intel Core i5 4460, la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de RAM, o placă video ASUS R9 270X DirectCU II TOP și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO. Mai întâi am încărcat un sait de știri care a fost identificat că face minare de criptomonede fără acordul cititorilor săi. Am observat că, având o singură filă deschisă cu saitul respectiv, Opera folosea 6,1% din procesor și 0,7% din placa video.

Opera, NoCoin

Am închis Opera, l-am repornit și am activat facilitatea de protecție NoCoin. După aceea am încărcat același sait. De data asta, saitul respectiv folosea 3,6% din procesor și 0,3% din placa video. Aproximativ jumătate din resursele de calcul folosite anterior.

Opera, NoCoin

Pentru a face testul mai concludent, am dezactivat protecția anti-minare de criptomonede, am repornit Opera și am încărcat patru saituri web recunoscute pentru faptul că fac minare. Cu patru file deschise, toate realizând o formă de minare, Opera folosea 24,9% din procesorul sistemului nostru și 5,9% din placa video.

Opera, NoCoin

Am închis iarăși Opera, am reactivat protecția anti-minare și am încărcat aceleași saituri încă o dată. De data aceasta, navigatorul web folosea 2,8% din procesor și 0% din placa video.

Opera, NoCoin

Protecția NoCoin este bazată pe o listă neagră de saituri și adrese, ce trebuie actualizată în mod constant. Deși nu te poate proteja de toate saiturile web care fac minare de criptomonede fără consimțământul tău, te va proteja de multe dintre acestea.

Atunci când te protejează, poți vedea că este eficientă și resursele sistemului tău sunt eliberate pentru alte sarcini pe care vrei să le execuți.

Cum te protejezi de minarea de criptomonede, atunci când folosești browser-ul Opera

Mai întâi, asigură-te că folosești cea mai nouă versiune de Opera, de pe saitul oficial. După aceea, apasă pe butonul O din colțul stânga sus, care deschide meniul Opera. Alege Setări (Settings) în meniu. Poți apăsa și tastele ALT+P pentru același rezultat.

Opera, NoCoin

În lista cu setările de bază, bifează căsuța care spune: "Blochează reclamele și navighează pe web cu până la de trei ori mai rapid" ("Block ads and surf the web up to three times faster"). Acum trebuie să alegi lista de blocare pe care vrei să o folosești. Pentru a te proteja de minarea de criptomonede, bifează căsuța pentru NoCoin (Protecție minare criptomonedă).

Opera, NoCoin

Acum poți închide fereastra de setări și ești protejat(ă). Bucură-te de o experiență de navigare mai sigură!

Îți place această opțiune de protecție din Opera?

Echipa noastră de la Digital Citizen folosește Opera în mod frecvent și ne place foarte mult acest navigator. Această nouă facilitate îl face să fie un browser și mai sigur, completând foarte bine facilitățile de navigare privată deja existente. Testează această facilitate de protecție și spune-ne părerea ta. Îți place ce îți oferă Opera? Folosești acest navigator web în mod regulat?

Descoperă: Securitate Ghiduri Opera Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows