Cum emulezi un dispozitiv mobil într-un browser web (Chrome, Firefox, Edge, Internet Explorer și Opera)

Există saituri web care oferă opțiuni și caracteristici suplimentare atunci când le vizitezi de pe dispozitive mobile, cum ar fi un smartphone sau o tabletă. Dacă ești nevoit să le vizitezi folosind un navigator web pe PC, s-ar putea să devii frustrat din cauza experienței limitate pe care acestea ți-o oferă. În alte situații, poate că ai nevoie să vezi cum arată un sait anume pe un dispozitiv mobil cum ar fi un iPhone, un iPad ori un smartphone Google Pixel cu Android. Indiferent de motivul pentru care ai nevoie să accesezi un sait web de pe un PC ca și cum ai fi pe un browser mobil, citește acest articol:

NOTĂ: Acest ghid a fost realizat folosind navigatoarele web Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer și Opera pentru Windows. Mergi la secțiunea navigatorului care te interesează pentru a vedea pașii prin care trebuie să treci.

Cum simulezi un dispozitiv mobil în Google Chrome pentru PC

În Google Chrome, deschide saitul web pe care vrei să-l vizionezi ca și cum ai fi pe un dispozitiv mobil. Apoi, dă clic pe cele trei butoane verticale din colțul dreapta-sus. Ele reprezintă butonul „Personalizați și controlați Google Chrome”. În meniul care se deschide, alege „Mai multe instrumente” și apoi „Instrumente pentru dezvoltatori”. Pentru a obține același rezultat, poți apăsa tastele CTRL + Shift + I de pe tastatură.

Google Chrome: Instrumente pentru dezvoltatori

Apasă pe butonul „Toggle device toolbar” (Activează bara cu dispozitive). Este un buton care arată ca un smartphone și o tabletă una lângă cealaltă. De asemenea, poți apăsa și tastele CTRL+Shift+M pentru a ajunge la același rezultat. Se activează bara de dispozitive în zona unde este încărcată pagina web. Dă clic pe bara de dispozitive și din meniul care se deschide, alege dispozitivul pe care vrei să-l emulezi: Samsung Galaxy S5, Pixel 2, Pixel 2 XL, iPhone (de la versiunea 5 la iPhone X), iPad și iPad Pro. Pagina web este reîncărcată ca și cum ai folosi dispozitivul ales de tine. Nu va ști că folosești un PC desktop.

Google Chrome: Instrumente pentru dezvoltatori

Atunci când ai terminat, apasă butonul X din colțul dreapta-sus al Google Chrome, pentru a închide uneltele pentru dezvoltatori și a reveni la navigarea web normală, pentru desktop.

Cum activezi un browser mobil în Mozilla Firefox

În Mozilla Firefox, navighează la pagina web pe care vrei să o vezi ca și cum ai fi pe un dispozitiv mobil. Apoi, apasă pe butonul burger din colțul dreapta-sus. Butonul se numește „Deschide meniul”. În meniul afișat, alege Dezvoltator web.

Mozilla Firefox: Dezvoltator web

Acum vezi un alt meniu cu multe unelte pentru dezvoltatori. Alege „Responsive Design Mode” sau, în limba română, „Mod design responsiv”. Acest mod de a vedea paginile web este acum încărcat în Firefox. Același rezultat poate fi obținut prin apăsarea tastelor CTRL + Shift + M pe tastatură.

Mozilla Firefox: Mod de design responsiv

Este încărcat modul Responsive Design Mode. În centrul ferestrei Firefox, vezi parametrii modului de design responsiv. Dacă niciun dispozitiv nu este ales, dă clic pe lista cu dispozitivele disponibile spre emulare și alege-l pe cel pe care îl dorești: Samsung Galaxy S9, iPad, iPhone (de la versiunea 6 până la iPhone X), Kindle Fire HDX, etc. Pagina web este reîncărcată ca și cum ai fi pe dispozitivul mobil ales de tine.

Mozilla Firefox: Mod de design responsiv

Atunci când ai terminat, apasă pe butonul X pentru a închide Responsive Design Mode și a reveni la normal.

Cum simulezi un dispozitiv mobil în Opera

Deschide Opera și apoi saitul web pe care vrei să-l vezi ca și cum ai fi pe un dispozitiv mobil. Apoi, apasă pe butonul Opera din colțul stânga sus. Se numește „Personalizați și controlați Opera”. În meniul care se deschide, alege Dezvoltator și apoi „Unelte pentru dezvoltare”. Sunt încărcate uneltele pentru dezvoltatori în partea dreaptă a ferestrei Opera. Același rezultat poate fi obținut apăsând tastele CTRL+Shift+I.

Opera: Unelte pentru dezvoltare

Dă clic pe „Toggle device toolbar” (Activează bara cu dispozitive). Este un buton care arată ca un smartphone și o tabletă una lângă cealaltă. Poți apăsa și tastele CTRL+Shift+M pentru a ajunge la același rezultat. Se activează bara de dispozitive în zona unde este încărcată pagina web. Dă clic pe bara de dispozitive și din meniul care se deschide, alege dispozitivul pe care vrei să-l emulezi: Samsung Galaxy S5, Pixel 2, Pixel 2 XL, iPhone (de la versiunea 5 la iPhone X), iPad și iPad Pro. Se reîncarcă pagina web ca și cum ai fi pe dispozitivul ales, în Opera.

Opera: Unelte pentru dezvoltare

Atunci când ai terminat, dă clic pe butonul X din colțul dreapta-sus al uneltelor pentru dezvoltatori, ca să revii la normal.

Cum emulezi un dispozitiv mobil în Microsoft Edge

În Microsoft Edge, mai întâi încarcă pagina web pe care vrei să o vezi ca și cum ai fi pe un dispozitiv mobil. Apoi, apasă pe butonul „Setări și mai multe” din colțul dreapta-sus al navigatorului. Arată ca trei puncte de suspensie. Dacă folosești Windows 10 October 2018 Update mergi la „Mai multe instrumente” și apoi la „Instrumente pentru dezvoltatori F12″. Dacă folosești Windows 10 April 2018 Update sau mai vechi, alege „Instrumente pentru dezvoltatori F12″. Se încarcă uneltele pentru dezvoltatori în partea de jos a navigatorului web. Poți ajunge la același rezultat apăsând tasta F12 de pe tastatură, indiferent de versiunea de Windows 10 pe care o folosești.

Microsoft Edge: Instrumente pentru dezvoltatori

Vezi în partea de jos a Microsoft Edge mai multe file cu unelte. Dacă vezi fila Emulare, dă clic pe ea. Altfel, apasă pe săgeata orientată în jos și alege Emulare în meniul care se deschide.

Microsoft Edge: Instrumente pentru dezvoltatori

Dă clic pe lista Dispozitiv și alege unul dintre următoarele dispozitive: Lumia 650, Lumia 950 și Lumia 950 XL, Surface Book, Surface Pro 4, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Mini, iPad, Nexus 5, Nexus 5X și Nexus 6P.

Microsoft Edge: Instrumente pentru dezvoltatori

Atunci când ai terminat, dă clic pe butonul X din colțul-dreapta sus al uneltelor pentru dezvoltatori, pentru a reveni la modul obișnuit de navigare al Microsoft Edge.

Cum simulezi un dispozitiv mobil în Internet Explorer

În Internet Explorer, încarcă la saitul web pe care vrei să-l accesezi ca și cum ai fi pe un dispozitiv mobil. Apoi, dă clic pe butonul Unelte din colțul din dreapta sus ori apasă tastele ALT+X. În meniul care se deschide, alege „Instrumente pentru dezvoltatori F12”. Acestea sunt încărcate în partea de jos a Internet Explorer. Același rezultat poate fi obținut apăsând tasta F12.

Internet Explorer: Instrumente pentru dezvoltatori

Deschide fila Emulare și dă clic pe lisa Profil browser. Aici poți alege doar un smartphone cu Windows Phone și pagina web este reîncărcată, ca și cum ai fi pe un astfel de smartphone. Din păcate, Internet Explorer nu-ți oferă posibilitatea de a simula un smartphone cu Android, un iPhone sau un iPad.

Internet Explorer: Instrumente pentru dezvoltatori

Atunci când ai terminat, apasă X în colțul dreapta-sus al uneltelor pentru dezvoltatori ca să revii la navigarea pentru desktop.

Pe ce saituri ai nevoie să simulezi un smartphone ori o tabletă?

Acum știi cum să emulezi un browser mobil în orice navigator web important pentru PC-urile cu Windows. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne pe ce saituri ai avut nevoie să simulezi folosirea unui dispozitiv mobil. Suntem tare curioși. Este nesuferitul de Instagram sau un alt sait?