Programează pauze regulate de la PC și implementează tehnica Pomodoro, cu stretchly

Programează pauze regulate de la PC și implementează tehnica Pomodoro, cu stretchly

Dacă stai regulat în fața calculatorului, pentru multe ore înseamnă că îți crești riscul de a dezvolta probleme de sănătate precum suprasolicitarea ochilor, dureri de spate, discopatie și altele. Pentru a reduce riscurile de sănătate, este o idee foarte bună să iei pauze regulate. Sfatului medicului spune că ar trebui să iei pauze de 5-10 minute la fiecare oră de stat în fața calculatorului. În unele țări, este și o cerință legală. Dar cum faci asta zilnic? Folosește o aplicație simplă care-ți aduce aminte să iei pauză, precum stretchly:

Reclamă

Îmbunătățește-ți sănătatea și productivitatea cu stretchly

Stretchly poate fi folosită drept o unealtă de îmbunătățire a sănătății, ca o aplicație de productivitate, ori ambele. Am început să o folosim după ce am căutat aplicații care ne ajută să luăm pauze în mod regulat, astfel încât să controlăm mai bine cât timp stăm în fața calculatorului în fiecare zi. După ce am folosit-o timp de o lună și după ce am testat și alte aplicații similare, ne-am îndrăgostit de stretchly și am renunțat la celelalte aplicații. Apoi, am observat că o putem folosi și ca aplicație pentru îmbunătățirea productivității, prin implementarea Tehnicii Pomodoro. Aceasta îți îmbunătățește concentrarea și te ajută să lucrezi la o sarcină fără întreruperi. Tehnica respectivă îți recomandă să lucrezi la o singură sarcină, fără întrerupere, timp de 25 de minute. Apoi, iei o mică pauză (aproximativ 5 minute) și continui să lucrezi la aceeași sarcină (dacă nu ai terminat-o) ori treci la o sarcină nouă, pentru încă 25 de minute. După patru "pomodoro" (completarea a patru intervale de muncă de câte 25 de minute fiecare), trebuie să iei o pauză mai mare, de 20 sau 30 de minute. Noi am implementat această tehnică folosind stretchly și, drept rezultat, ne-am îmbunătățit rutina zilnică în materie de sănătate și productivitate.

stretchly
stretchly

Cum funcționează stretchly?

Stretchly este o aplicație open source creată de Jan Hovancik, un programator din Praga, Cehia. Aplicația sa este disponibilă pentru Windows, macOS și Linux. Oricine o poate descărca, instala și folosi, în mod gratuit. După ce instalezi aplicația, ai nevoie să o configurezi, astfel încât să seteze lucruri cum ar fi: cât de des vrei micropauze (pauze mici de 5-10 minute) și cât de des vrei să iei pauze (pauze mai importante, de 20-30 minute). De asemenea, poți alege dacă vrei să poți sări unele dintre aceste pauze.

Reclamă

După aceea, configurează sunetele pe care le face aplicația atunci când semnalizează că o pauză s-a încheiat și schema de culoare folosită pentru interfața cu utilizatorul.

stretchly
stretchly

Apoi, alege dacă vrei pauzele pe tot ecranul și dacă vrei să-ți fie afișate idei despre cum să iei pauzele. Setează dacă vrei să fii notificat înainte de a începe o pauză, ca să te pregătești, etc. O facilitate foarte bună a stretchly este faptul că are suport lingvistic excelent, ea fiind acum disponibilă și în limba română. Poți vedea în captura de mai o parte din limbile disponibile.

stretchly
stretchly

Când ai terminat de configurat, stretchly începe să lucreze în fundal. În mod implicit, afișează un memento la fiecare 10 minute, care rămâne afișat 20 de secunde, conținând o idee de pauză. Înainte de orice pauză, poate afișat o notificare, ca să te pregătești pentru pauza care va urma, conform regulilor setate de tine. Așa cum am menționat mai devreme, ni se pare ideal să iei o pauză de 5 minute la fiecare 25 de minute de muncă la calculator și o pauză mai lungă de 20 de minute, la fiecare 125 de minute muncite.

stretchly
stretchly

Mementourile de pauză sunt afișate într-o fereastră mare, care vine afișată deasupra celorlalte de pe ecran. Dacă ai un PC cu două monitoare, stretchly poate afișa mementourile pe ambele ecrane. De asemenea, poți configura stretchly să afișeze aceste mementouri pe tot ecranul și să-ți interzică să le închizi. Un alt aspect pozitiv este faptul că-ți oferă sfaturi pentru cum să iei pauze, precum cel de mai jos. Acestea sunt bazate pe recomandările doctorilor și a specialiștilor în sănătate. Din păcate, acestea nu pot fi traduse în versiunea pe care am testat-o. Programatorul aplicației ne-a promis că și aceste sfaturi vor putea fi traduse în viitor.

stretchly
stretchly

După configurarea inițială, poți schimba orice setare, dând clic dreapta pe pictograma stretchly din zona de notificare, de pe bara de activități. Poți folosi meniul clic dreapta pentru a sări la următoarea pauză, să pui pauză aplicației, să-i accesezi setările, etc.

stretchly
stretchly

Aplicația este simplă și ușor de folosit de către oricine. Dacă iei în serios îmbunatățirea sănătății și productivității tale, îți va plăcea să o folosești.

Instalează stretchly și folosește-o pentru a lua pauze regulate

Descarcă stretchly pe calculatorul tău și încearc-o. Suntem siguri că vei aprecia ce are de oferit. Nouă ne-a plăcut atât de mult încât ne-am oferit să o traducem în limba română. Drept urmare, începând cu versiunea 0.17.0, interfața de utilizare și configurare este și în română. După ce încerci aplicația, întoarce-te la acest articol și spune-ne cum îți place. Te ajută să îți îmbunătățești sănătatea și productivitatea? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Sănătate Blog Programe Recomandate Windows