Recenzie Amazon Kindle Fire HDX 7 - O tabletă bună, cu hardware puternic

Recenzie Amazon Kindle Fire HDX 7 - O tabletă bună, cu hardware puternic
Rating

Recent, am primit o tabletă Amazon Kindle Fire HDX 7, o tabletă produsă de, ai ghicit, Amazon. Compania este un gigant în lumea comerțului online, și este de asemenea și cel mai renumit producător de e-book readere. Totuși, de destul de mult timp, ei produc și alte dispozitive mobile, precum tablete, smartphone-uri sau stick-uri TV. Kindle Fire HDX 7 este a treia generație de tablete Kindle Fire și promite să ofere un hardware puternic și un sistem de operare îmbunătățit, ce consumă puține resurse, este elegant și ușor de utilizat. Aceasta este prima noastră întâlnire cu un dispozitiv mobil de la Amazon, așa că îți poți imagina cât de curioși am fost. Află din această recenzie care sunt punctele forte și care sunt punctele slabe ale tabletei Amazon Kindle Fire HDX 7:

Reclamă

Despachetarea Amazon Kindle Fire HDX 7

Tableta Kindle Fire HDX 7 vine într-o cutie neagră construită dintr-un carton de calitate. Pe partea frontală, poți vedea o imagine a tabletei pe care o găsești în interior, numele tabletei, dar și specificațiile sale hardware principale. Pe spatele cutiei vei găsi printate câteva dintre caracteristicile tabletei, scrise în mai multe limbi.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Apoi, când deschizi cutia, vei vedea tableta Kindle Fire HDX 7.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Sub tabletă, vei găsi un ghid de utilizare și documentele de garanție. Ascuns deasupra tabletei, vei găsi și un cablu USB. Din păcate, tableta Kindle Fire HDX 7 pe care am primit-o nu a venit și cu un încărcător.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Cam asta este tot ce e de spus despre ambalaj și despre ce găsești în cutie.

Specificații hardware

Amazon Kindle Fire HDX 7 oferă un ecran IPS LCD de 7 inci, cu o rezoluție de 1920 x 1200 de pixeli și o densitate de 323 ppi. Amazon promite că acest ecran îți va oferi o calitate perfectă a culorilor, precum și niște niveluri mari de luminozitate.

Procesorul care dă putere tabletei este un Qualcomm Snapdragon 800 cu patru nuclee ce rulează la 2,2 GHz. Tableta vine și cu 2 GO de RAM și un cip grafic rapid Adreno 330. În ceea ce privește spațiul de stocare, poți să cumperi Kindle Fire HDX 7 cu 16, 32 sau 64 de GO. Din păcate, nu poți să adaugi și un card microSD pentru a extinde spațiul de stocare disponibil.

Dimensiunile tabletei sunt 186 x 128 x 9 mm (Înălțime x Lățime x Grosime) și cântărește 303 grame. Bateria are o capacitate de 4550 mAh, care pot să nu pară a fi prea mult, dar Amazon promite că tableta poate să funcționeze până la 11 ore în condiții de utilizare normale.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Sistemul de operare instalat pe tableta Amazon Kindle Fire HDX 7 pe care am primit-o este Fire OS 4.5.4 "Sangria". Este în esență un sistem de operare Android modificat de Amazon pentru propriile sale dispozitive.

Tableta Kindle Fire HDX 7 are o cameră frontală HD 720p, dar nici o cameră pe partea din spate. Camera frontală funcționează foarte bine pentru apelurile video în Skype sau alte aplicații similare. În ceea ce privește opțiunile de conectivitate și porturi disponibile, primești un adaptor WiFi dual-band capabil să folosească protocoalele 802.11 a/b/g și n, un cip Bluetooth, un port microUSB 2.0 și un conector audio standard de 3,5 mm. Din păcate, cipul de rețea nu suportă 802.11ac, așa că nu te vei putea conecta la rețelele wireless pe 5 GHz.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Poți găsi lista detaliată de specificații pe pagina oficială Amazon, aici: Kindle Fire HDX 7" - Detalii tehnice.

Experiența de utilizare a tabletei Amazon Kindle Fire HDX 7

Când vine vorba de design-ul și calitatea construcției, suntem mai mult decât mulțumiți de Kindle Fire HDX 7. Pe partea sa frontală nu ai altceva decât ecranul: nu e nici un logo, nici un buton, nici un… nimic. Deși unora li se poate părea ceva prea simplist, nouă ne place când lucrurile sunt create după o filosofie minimalistă.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Totuși, nu același lucru îl putem spune și despre spatele tabletei Kindle Fire HDX 7. Spatele său arată ca un trapez 3D cu unghiuri ascuțite și este construit dintr-un plastic negru mat și moale la atingere, ce îți dă o senzație foarte plăcută atunci când o ții în mâini. Zona centrală a spatelui tabletei este dominată de logo-ul Amazon.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Partea superioară a spatelui acestei tablete (dacă te uiți la ea în mod panoramă) este și locul unde vei găși difuzoarele, poziționate la ambele capete ale unei margini negre din plastic lucios. Așezarea difuzoarelor în partea de sus a dispozitivului este un lucru foarte bun, deoarece te împiedică să le acoperi din greșeală cu mâinile atunci când folosești tableta.

O alegere interesantă din punct de vedere al design-ului este faptul că butonul de pornire și cele de volum sunt de asemenea poziționate pe spatele tabletei Kindle Fire HDX 7. La început, ni s-a părut puțin ciudată această așezare, dar după puțin timp ne-am obișnuit și chiar ne-a plăcut. Pare natural și este foarte ușor să modifici volumul atunci când te uiți la un film, de exemplu.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Revenind la partea frontală a Kindle Fire HDX 7, ecranul este chiar impresionant. Ecranul cu rezoluție Full HD de 1920 x 1200 de pixeli folosește un display IPS LCD ce oferă unghiuri largi de viziualizare, culori bune, un contrast excelent și niveluri de luminozitate mari. Kindle Fire HDX 7 este o tabletă extraordinară pentru vizionarea de filme, citit cărți sau ziare, sau pur și simplu pentru navigarea pe Internet, chiar și în condiții de luminozitate mare. Din acest punct de vedere, aceasta este o tabletă mai bună decât majoritatea celor pe care le-am testat în trecut.

De asemenea, Kindle Fire HDX 7 oferă niște difuzoare bune. Calitatea audio este foarte bună și, chiar dacă difuzoarele nu sunt foarte puternice, ele nu distorsionează nici un sunet. Totuși, dacă vrei să te bucuri de întreaga experiență audio, e preferabil să folosești un set bun de căști.

Cel mai slab aspect la tableta Amazon Kindle Fire HDX 7 pe care am testat-o este spațiul de stocare disponibil. Am avut modelul mai slab, cu doar 16 GO de spațiu de stocare. Din aceștia, doar 10,97 GO sunt disponibili utilizatorului, restul fiind folosiți de sistemul de operare și de aplicațiile implicite. Așa cum am menționat mai devreme, tableta nu include un slot SD, deci nu poți să mărești spațiul de stocare adăugând un card SD. Dacă iei în considerare că tableta oferă un ecran Full HD și hardware pe măsură, e evident că vei vrea să te uiți la fișiere media cu rezoluție 1080p. Astfel de fișiere HD tind să fie foarte mari: vorbim de destul de mulți GO pentru un singur fișier. Să ai doar 10 GO de spațiu liber înseamnă că vei putea să stochezi doar unul sau două filme pe tabletă, în afară de aplicațiile esențiale pe care vei vrea să le instalezi. Drept urmare, dacă intenționezi să cumperi un Kindle Fire HDX 7, îți recomandăm cu tărie să alegi una din variantele cu 32 sau 64 de GO.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Tableta Kindle Fire HDX 7 oferă și o cameră frontală. Ea este capabilă să facă fotografii și să captureze clipuri video la 720p, și este clar că a fost gândită doar pentru apelurile video. Dacă vrei să faci selfie-uri, nu îți recomandăm, decât dacă vei fi mulțumit de niște imagini cu un aspect slab și culori destul de monotone.

În ceea ce privește performanța, Amazon Kindle Fire HDX 7 este foarte tare. Procesorul puternic de 2,2 GHz cu patru nuclee, în combinație cu cei 2 GO de memorie și cipul video rapid Adreno 330 sunt de neoprit. Totul funcționează excelent: tableta pornește imediat, aplicațiile se încarcă instantaneu, vizionarea de filme Full HD e o experiență fluidă, navigarea pe Internet este o adevărată plăcere iar multi-tasking-ul e ceva ce pare pur și simplu natural. Nu există nici un fel de întârzieri. Am fost foarte mulțumiți de performanța oferită de Kindle Fire HDX 7.

Când vine vorba de baterie, Kindle Fire HDX 7 nu are nici o problemă în a rezista o zi în condiții de utilizare normale. Dacă nu o folosești prea mult, s-ar putea chiar să o încarci la câteva zile. Totuși, în activități de procesare intensivă precum vizionarea de filme sau în jocuri, am reușit să folosim această tabletă doar pentru 4 -5 ore, ceea ce oricum este de ajuns ca să vezi un film întreg, să îți verifici email-ul și să navighezi pe câteva pagini web înainte de a-ți încărca tableta.

Ce ne-a plăcut cel mai mult la Amazon Kindle Fire HDX 7 este hardware-ul puternic și ecranul frumos. Tableta este rapidă și răspunde imediat indiferent ce i-ai cere să facă. Totuși, există două lucruri care ne-ar fi făcut să ne placă și mai mult această tabletă: o cameră dorsală și un senzor GPS.

Reclamă

Fire OS 4.5.4 & Aplicațiile preinstalate

Tableta Kindle Fire HDX 7 pe care am testat-o folosește Fire OS 4.5.4, un sistem de operare Android modificat de cei de la Amazon. Totuși, sistemul original Android a suferit atât de multe modificări că nu mai poate considerat Android.

Fire OS oferă o interfață cu utilizatorul gândită să fie cât mai simplă cu putință. Acesta este un lucru bun, și trebuie să admitem că ne-a plăcut. Totuși, Amazon a eliminat și toate opțiunile de personalizare din Android. Nu-ți poți personaliza dispozitivul, chiar dacă ai vrea. Ești blocat cu ceea ce a intenționat Amazon să îți ofere și cam asta-i tot.

Interfața folosită de Fire OS este creată de Amazon, pentru utilizatorii Amazon. Ea promovează conținutul disponibil prin Amazon Appstore, Amazon Instant Video, Amazon Bookstore ș.a.m.d. Ecranul de pornire conține un carusel cu aplicații (dar și alte tipuri de conținut) pe care le-ai accesat recent, precum și o grilă cu aplicațiile tale favorite.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

În partea de sus a interfeței ai la dispoziție o bară de unelte ce oferă link-uri către Search (Căutare), Shop (Magazin), Games (Jocuri), Apps (Aplicații), Books (Cărți), Music (Muzică), Videos (Filme), Newsstand (Ziare), Audiobooks (Cărți audio), Web (Internet), Photos (Fotografii) și Docs (Documente). De asemenea, similar cu Android, dacă tragi din partea de sus a ecranului poți accesa unele setări rapide, precum și notificările pe care le-ai primit.

Dacă vorbim despre aplicațiile preinstalate pe Kindle Fire HDX 7, Amazon a urmat aceeași filosofie minimalistă și nu a preinstalat prea multe aplicații. În mod implicit, vei avea aceste aplicații:

 • Calculator - o aplicație de calcul simplă.
 • Calendar - o aplicație de calendar & agendă.
 • Camera - îți permite să realizezi fotografii sau să înregistrezi clipuri video cu camera frontală. Destul de interesant este faptul că această aplicație oferă destul de multe opțiuni de editare pentru fotografii.
 • Clock - o aplicație minimalistă pentru ceas & alarme.
 • Contacts- listează toate contactele tale.
 • Email - o aplicație de email care funcționează bine și arată bine.
 • FreeTime - este de fapt o opțiune de "control parental". Poți folosi această aplicație pentru a crea profiluri pentru copiii tăi. Apoi, poți selecta ce fel de conținut vor putea să acceseze pe tableta ta Kindle Fire HDX 7.
  Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
  Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
 • Goodreads on Kindle - îți permite conectarea la comunitatea Goodreads și să urmărești ce au mai citit prietenii tăi. De asemenea, poți să partajezi și să evaluezi cărțile pe care le-ai citit pe tableta Kindle Fire HDX 7.
 • Help - oferă ajutor și ghiduri pentru tableta ta Kindle Fire HDX 7. De asemenea, poți să folosești această aplicație pentru a contacta echipa de suport Amazon.
 • Instant Video - îți dă acces imediat la serviciile Amazon Instant Video. Poți să cumperi și să vizionezi o mulțime de filme și seriale TV.
 • Maps - este o aplicație de hărți similară cu Google Maps. Totuși, includerea acestei aplicații ni s-a părut a fi mai degrabă inutilă, deoarece funcționează numai dacă ești online. Plus că tableta Kindle Fire HDX 7 pe care am testat-o nu are nici conectivitate 4G și nici senzori GPS, deci nu am putut folosi hărțile decât atunci când eram conectați la o rețea wireless.
  Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
  Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
 • My Music - este o aplicație pentru vizualizarea și redarea de muzică.
 • My Videos - îți permite vizualizarea și redarea clipurilor tale video.
 • Shop Amazon - te duce pe saitul Amazon, unde poți căuta și cumpăra apropae orice ți-ai dori.
 • Silk Browser - este un browser web dezvoltat de Amazon. În general ne-a plăcut această aplicație: funcționează bine și este destul de rapidă, probabil și datorită hardware-ului puternic al tabletei. Totuși, există un lucru care ne-a plăcea să fie îmbunătățit la ea: bara de adrese și file din partea de sus sunt destul de mari și ocupă spațiu întotdeauna. Aceste bare ar putea să fie ascunse automat atunci când derulezi un sait, astfel încât să ai mai mult spațiu disponibil pentru conținut.
  Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
  Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
 • The Washington Post - este o aplicație de știri pentru renumitul ziar The Washington Post.
 • Weather - este o aplicație simplă și elegantă pentru prognoza meteo.
  Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
  Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
 • Wish List - te duce la secțiunea Wish List din contul tău de Amazon.

În general ne-a plăcut Fire OS, dar ar putea fi mult mai bun dacă Amazon ar oferi măcar câteva din opțiunile de personalizare din Android-ul original. Am apreciat simplitatea interfeței cu utilizatorul, dar caruselul de exemplu, ocupă mult prea mult spațiu pe ecranul de pornire - ne-ar fi fost mai bine fără el.

Performanțe în testele sintetice

Cu procesorul său Qualcomm Snapdragon 800 cu patru nuclee la 2,2 GHz și cei 2 GO de RAM, Amazon Kindle Fire HDX 7 este o tabletă puternică. Să știi specificațiile e bine, dar nu se compară cu a vedea cum se comportă în testele sintetice. Deoarece Kindle Fire HDX 7 rulează pe Fire OS, care este de fapt un Android, am folosit aceleași aplicații de benchmark pe care le folosim pe orice dispozitiv Android. Hai să vedem ce rezultate a obținut:

Primul lucru pe care îl măsurăm pe orice dispozitiv este performanța oferită de procesor. Pentru asta, folosim Vellamo, una dintre cele mai populare aplicații de benchmark.

Primul test este Vellamo Multicore, un benchmark ce vrea să măsoare performanța procesorului atunci când rulează mai multe sarcini simultan. Kindle Fire HDX 7 a reușit să obțină 1873 de puncte, un scor foarte bun.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Apoi, am măsurat performanța procesorului atunci când rulează o singură activitate. Testul Vellamo Metal arată cum se va comporta un dispozitiv atunci când lucrează cu aplicații ce nu știu să folosească mai mult de un singur nucleu al procesorului. Având în vedere că multe aplicații fac parte din această categorie, acesta este un test foarte important. Amazon Kindle Fire HDX 7 a obținut 1428 de puncte. Acest scor ne spune că tableta oferă niveluri ridicate de performanță chiar și atunci când folosește doar un singur nucleu al procesorului.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Un alt test foarte important la evaluarea unui dispozitiv este performanța sa în jocuri. Pentru a o măsura, folosim GFXBench GL Benchmark. Testele pe care le considerăm relevante sunt testele Manhattan și T-Rex. Luăm în considerare doar variantele offscreen, deoarece ele sunt rulate la o rezoluție de 1080p, indiferent de rezoluția nativă a dispozitivului testat.

În testul Manhattan, Kindle Fire HDX 7 a reușit să randeze 603 cadre, un rezultat bun.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

În testul T-Rex, Kindle Fire HDX 7 a randat 1267 de cadre. Acest scor arată că performanța în jocuri oferită de această tabletă este bună și vei putea să te joci orice joc disponibil în Amazon appstore, fără nici un fel de problemă.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Acum avem o idee mai bună despre cum se comportă Kindle Fire HDX 7 în termeni de putere brută și experiență în jocuri. În continuare, am vrut să vedem cum se descurcă la lucruri mai obișnuite precum navigarea pe Internet. Pentru a-i măsura performanța în această situație, am folosit din nou Vellamo. Testele de browser oferite de această aplicație măsoară performanța unui dispozitiv atunci când randează saituri web folosind tehnologii precum HTML5, CSS3 sau JavaScript. Din păcate, Vellamo nu este compatibil cu Amazon Silk Browser, așa că pentru a obține niște rezultate, cât mai apropiate de realitate, întâi am instalat browserul Google Chrome. Kindle Fire HDX 7 a reușit să obțină 3420 de puncte, fiind un rezultat foarte bun.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie

Ultimul lucru pe care l-am testat a fost autonomia oferită de baterie. Așa cum știm deja, Kindle Fire HDX 7 are o baterie litiu-polimer 4550 mAh. În condiții normale, tableta a reușit să funcționeze pentru o zi și chiar mai mult. Dar pentru a obține un rezultat ceva mai "științific", am folosit și testul Work battery life oferit de PCMark. Rezultatul obținut de Amazon Kindle Fire HDX 7 în acest benchmark a fost un timp de funcționare de aproximativ 7 ore și jumătate, fiind un rezultat decent dar nu uimitor.

Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Kindle, Fire, HDX, tableta, mobil, review, recenzie
Notă produs 4/5

Verdict

Amazon Kindle Fire HDX 7 este o tabletă extraordinară. Ne-a plăcut foarte mult cât de repede răspunde la orice sarcină i-ai da. Hardware-ul este mai mult decât capabil să susțină orice aplicație sau joc din Appstore. Poate că design-ul nu va fi pe placul unora, dar dacă îți place simplitatea, îmbrățișezi filosofia minimalistă și îți plac design-urile unghiulare, îți va plăcea și această tabletă. De cealalată parte, interfața nu este foarte prietenoasă când vine vorba de opțiunile de personalizare și Amazon ar trebui să includă mai multe aplicații în Appstore-ul lor. În final, credem că Amazon Kindle Fire HDX 7 este o achiziție bună pentru oricine e interesat de Amazon și serviciile lor, și o achiziție foarte bună dacă ești un membru Amazon Prime.

Descoperă: Divertisment Android Recenzii