Review ASUS PL-AC56 - Adaptorul de rețea pentru prize, masiv și puternic

Review ASUS PL-AC56 -  Adaptorul de rețea pentru prize, masiv și puternic
Rating

Ai folosit vreodată un adaptor de rețea pentru prize, pentru a îți mări raza de acoperire a rețelei tale? Te-ai gândit vreodată să faci asta? După ce am testat multe gadget-uri de rețelistică, am început să prefer un adaptor de rețea pentru prize în locul unui range extender. Este o soluție elegantă, care pare să meargă mai bine. Iar adaptorul testat în acest review (ASUS PL-AC56) m-a convins de valoarea acestui concept: "Uită de range extendere și încearcă un adaptor de rețea pentru prize". Află de ce spun asta, citind această recenzie:

Reclamă

Despachetarea kit-ului ASUS PL-AC56 1200Mbps AV2

Cutia folosită de ASUS pentru kit-ul PL-AC56 folosește liniile tradiționale portofoliului de rețelistică al companiei: este o cutie neagră, cu poza dispozitivului pe partea din față, alături de o listă cu cele mai importante caracteristici și facilități oferite.

ASUS PL-AC56
ASUS PL-AC56

Pe partea din spate a cutiei vei găsi informații despre cum funcționează acest kit și cum se instalează. După ce despachetezi totul, vei găsi următoarele elemente: cele două dispozitive care formeaza kit-ul (adaptorul ASUS PL-E56P și extenderul PL-AC56), două cabluri de rețea, două antene externe pentru extenderul ASUS PL-AC56, ghidul pentru configurarea rapidă, garanția și alte pliante.

ASUS PL-AC56
ASUS PL-AC56

Acum știi cum arată experiența de despachetare a acestui kit. Hai să vedem ce are de oferit în ceea ce privește design-ul și caracteristicile sale.

Caracteristici hardware și design

Din păcate, caracteristicile acestui kit nu sunt foarte bine detaliate de compania ASUS pe pagina lor oficială, unele informații nefiind publice. În primul rând, kit-ul este format din două dispozitive: adaptorul ASUS PL-E56P și extenderul PL-AC56. Adaptorul ASUS PL-E56P este dispozitivul pe care îl conectezi la routerul tău wireless și apoi îl bagi în priză. Rolul său este de a intermedia conexiunea de rețea dintre router și extenderul ASUS PL-AC56 care dă "netul mai departe " . Pe adaptorul ASUS PL-E56P vei găsi trei leduri (pentru Pornire/Oprire, pentru rețeaua Ethernet și pentru conexiunea la priză), un port Ethernet pentru conexiunea la router prin cablu, butonul pentru resetare și butonul pentru împerechere.

ASUS PL-AC56
ASUS PL-AC56

Extenderul ASUS PL-AC56 are două antene externe care trebuiesc conectate pentru a putea funcționa corect. Pe partea din față vei găsi cinci LED-uri (câte unul pentru fiecare frecvență wireless pe care se emite semnal, unul pentru conexiunea la priză, unul pentru conexiunea Ethernet și unul pentru Pornire/Oprire) și butonul pentru clonarea rețelei wireless emise de router, prin standardul WPS. Pe laterale vei găsi trei porturi Ethernet care-ți permit să conectezi prin cablu de rețea până la 3 dispozitive, butonul pentru resetare, butonul pentru Pornire/Oprire și butonul pentru împerechere.

ASUS PL-AC56
ASUS PL-AC56

În ceea ce privește mărimea, ambele dispozitive sunt destul de mari și grele: adaptorul ASUS PL-E56P are o mărime de 12 x 6 x 4 cm în lungime x lățime x grosime și cântărește 423 de grame iar extenderul ASUS PL-AC56 are o mărime de 15 x 8 x 4,3 cm și o greutate de 787 grame, cu cele două antene montate pe el.

Extenderul ASUS PL-AC56 este un dispozitiv dual-band, care emite semnal wireless folosind clasicele frecvențe de 2.4 GHz și 5 GHz. Lățimea de bandă maximă teoretică este de 1200 Mbps, împărțită astfel: 300 Mbps pentru frecvența wireless la 2.4 GHz și 867 Mbps pentru cea la 5 GHz (dacă faci matematica cum trebuie, asta reprezintă un total de 1167 Mbps). Kit-ul ASUS PL-AC56 oferă suport pentru standardele de rețea 802.11ac și 802.11n. De asemenea, oferă suport și pentru cele mai moderne standarde de criptare, inclusiv WPA2.

Poți găsi caracteristicile oficiale ale acestui produs, aici: ASUS PL-AC56 Kit - Specificații.

Reclamă

Configurarea și utilizarea adaptorului de rețea pentru prize ASUS PL-AC56

Procedura pentru instalarea și configurarea kit-ului ASUS PL-AC56 implică destul de mulți pași și necesită ceva atenție. Mai întâi, conectezi adaptorul ASUS PL-E56P la routerul tău wireless și îl bagi în priză. După ce-l pornești, iei extenderul ASUS PL-AC56 și îl bagi în priză. Aștepți să pornească și îl împerechezi cu adaptorul ASUS PL-E56P. După ce ai făcut asta, te conectezi la rețeaua emisă de extenderul ASUS PL-AC56 și începi să configurezi kit-ul dintr-un browser web. După cum vezi mai jos, expertul de configurare este destul de prietenos:

ASUS PL-AC56
ASUS PL-AC56

Poți schimba contul de utilizator și parola implicite, pentru configurarea kit-ului, poți seta adresa IP a kit-ului, cum se conectează la serverele DNS și rețelele wireless emise de kit. Un bug pe care l-am întâmpinat este faptul că, dacă folosești configurarea implicită, kit-ul va folosi aceeași adresă IP ca și routerele ASUS. Drept urmare, dacă ai și un router ASUS, te poți trezi cu o adresă IP duplicată pe kit-ul tău și lucrurile nu vor funcționa corect. De aceea, este cel mai bine să setezi manual o adresă de IP pentru kit-ul ASUS PL-AC56, care nu este la fel cu adresa IP folosită de router ori de alt dispozitiv din rețea.

ASUS PL-AC56
ASUS PL-AC56

Interfața pentru administrarea kit-ului este cea clasică pentru dispozitivele de rețea ASUS: arată bine, este bine organizată, bine documentată și ușor de folosit.

ASUS PL-AC56
ASUS PL-AC56

Ai acces la multe setări avansate și poți configura în detaliu cum funcționează acest kit. Utilizatorii experimentați vor aprecia foarte mult acest lucru.

ASUS PL-AC56
ASUS PL-AC56

O facilitate discretă dar utilă este faptul că ASUS ne oferă două grafice care ne arată statusul consumului de resurse hardware. Astfel, putem vedea foarte ușor gradul de ocupare al procesorului cu un singur nucleu folosit de kit-ul ASUS PL-AC56 cât și gradul de ocupare ai celor 60 MO de memorie RAM.

ASUS PL-AC56
ASUS PL-AC56

Utilizatorii care nu se descurca prea bine cu limba engleză vor fi mulțumiți să afle că suportul lingvistic oferit de ASUS este foarte bun: interfața de administrare este disponibilă în 18 limbi, printre care se numără și limba română.

ASUS PL-AC56
ASUS PL-AC56

Odată ce configurarea kit-ului este terminată, utilizarea lui este simplă și rapidă. Nu am avut probleme în a conecta dispozitive atât wireless cât și prin conexiuni cu fir. De asemenea, în camera unde am dorit să extindem rețeaua wireless emisă de router și să îmbunătățim viteza oferită, nu am avut nici probleme de stabilitate ori performanță. Dar, mai multe detalii despre performanțele acestui kit, găsești în pagina a doua acestui review.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless