Recenzie TP-LINK HS110 - Cum este priza inteligentă Wi-Fi cu monitorizarea energiei?

Recenzie TP-LINK HS110 - Cum este priza inteligentă Wi-Fi cu monitorizarea energiei?
Rating

Vrei o priză inteligentă care să-ți spună câtă energie electrică consumă dispozitivele conectate la ea? Vrei să o poți opri sau porni chiar și atunci când nu ești acasă? Vrei ca priza să simuleze faptul că cineva este acasă, atunci când ești plecat în vacanță, pornind și oprind aleatoriu dispozitivele conectate la ea, ca de exemplu o veioză? Dacă da, atunci ar trebui să iei în considerare cumpărarea unei prize inteligente pentru controlul și monitorizarea consumului de energie. Noi am primit în teste priza TP-LINK HS110 și, după ce am testat-o timp de zece zile, iată ce părere avem despre ea, în acest review:

Reclamă

Priza inteligentă TP-LINK HS110 vine într-o cutie mică albă, cu o poză a dispozitivului pe partea din față, alături de logo-ul companiei TP-LINK.

TP-LINK HS110
TP-LINK HS110

Pe celelalte fețe ale cutiei vei găsi informații despre acest dispozitiv, din punct de vedere hardware și software. Când deschizi cutia, găsești înăuntru priza inteligentă, un ghid pentru configurarea rapidă, informații despre serviciul de suport tehnic, garanția și alte câteva pliante.

TP-LINK HS110
TP-LINK HS110

Experiența de despachetare este una plăcută. Acum hai să vedem ce are de oferit această priză inteligentă din punct de vedere hardware.

Caracteristici hardware și design

Există două părți importante în ceea privește caracteristicile acestei prize inteligente: configurația hardware și ecosistemul software. Să începem cu hardware-ul: priza TP-LINK HS110 se conectează doar la rețele wireless cu frecvența de 2.4 GHz, pentru a putea funcționa ca un dispozitiv inteligent. Se poate conecta la rețelele wireless care folosesc standardele 802.11 b/g/n dar nu și la cele care folosesc standardul 802.11ac, ceea ce este un minus în opinia noastră, deoarece casele inteligente au nevoie de conexiuni wireless cât mai rapide.

TP-LINK HS110 funcționează corect în temperaturi care pot varia de la 0ºC la 40ºC și o umiditate relativă între 5% și 90% , ceea ce o face o alegere potrivită pentru majoritatea locuințelor și spațiilor de birou. În ceea ce privește mărimea sa, această priză nu este foarte mare, ea având 100,3 x 66,3 x 64 millimetri înălțime, lățime și grosime. Greutatea sa este de doar 123,3 grame.

Această priză are două butoane: unul pe partea de sus, pentru resetarea ei la setările din fabrică și unul pe partea din față. Acest buton include un indicator pentru WiFi și unul care-ți arată dacă priza este pornită sau oprită. Poți apăsa pe buton pentru a porni sau opri priza manual.

TP-LINK HS110
TP-LINK HS110

În ceea ce privește caracteristicile software, sunt foarte multe de spus: în primul rând, TP-LINK HS110 poate fi utilizată și configurată corect doar dacă ai la dispoziție un smartphone cu Android sau iOS. Nu poate fi configurată de pe un calculator cu Windows ori un alt sistem de operare și nici de pe un sait web, chiar dacă aplicația mobilă se conectează la cloud-ul TP-LINK pentru a funcționa. Pe smartphone-ul tău, instalează aplicația, Kasa for Mobile realizată de TP-LINK. Aceasta funcționează cu Android 4.1 sau mai nou și iOS 8 sau mai nou.

TP-LINK HS110
TP-LINK HS110

Odată ce configurezi priza prin intermediul smartphone-ului, poți programa orele de funcționare ale prizei, configura modul Away (Plecat de acasă) care simulează faptul că ești acasă atunci când ești plecat și o poți controla prin comenzi vocale dacă ai Amazon Echo acasă.

Pentru a afla mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui produs, vizitează pagina producătorului, aici: Specificații tehnice TP-LINK HS110.

Primul pas în configurarea prizei TP-LINK HS110 este să o introduci într-o altă priză, conectată la sistemul electric din casă sau birou. Apoi, introdu în priza inteligentă dispozitivul ori dispozitivele pe care vrei să le controlezi și să le monitorizezi.

Al doilea pas este să instalezi aplicația pentru smartphone Kasa for Mobile pentru Android sau iOS, în funcție de modelul de smartphone pe care-l ai. Doar cu această aplicație te poți conecta la priza inteligentă și o poți configura astfel încât aceasta să se conecteze la rețeaua wireless și să funcționeze așa cum îți dorești. Pentru acest review, noi am folosit un smartphone Nexus 6P cu Android versiunea 7 instalat.

Reclamă

O primă observație despre aplicația mobilă Kasa for Mobile este faptul că îți cere permisiunea de a accesa foarte multe lucruri, inclusiv locația ta, fișierele de pe telefon, informații despre conexiunea wireless, precum și ID-ul dispozitivului pe care este instalată și informațiile despre apelurile telefonice. Este cam mult din punctul nostru de vedere și această aplicație ar trebui să acceseze mai puține lucruri de pe telefon. Când pornești aplicația, trebuie să te conectezi la cloud-ul TP-LINK, folosind un cont de utilizator. Creează-l, verifică-ți adresa de e-mail folosită pentru a-ți valida contul proaspăt creat și apoi poți configura priza TP-LINK HS110 și dispozitivul/dispozitivele conectat(e).

TP-LINK HS110
TP-LINK HS110

Cu aplicația Kasa for Mobile poți adăuga pentru administrare tot soiul de dispozitive TP-LINK pentru casa inteligentă: prize inteligente, becuri inteligente, mini-prize, switch-uri inteligente și range extendere.

TP-LINK HS110
TP-LINK HS110

Odată ce aplicația îți detectează priza intelignetă TP-LINK HS110, îi poți da un nume, îi poți atașa o pictogramă și o poți conecta la rețeaua wireless din casă sau birou. Doar după ce treci prin toți acești pași, poți vedea starea de funcționare a prizei și-i poți activa facilitățile inteligente.

TP-LINK HS110
TP-LINK HS110

Cu Kasa for Mobile poți crea un program pentru funcționarea prizei, poți configura modul Away (Plecat de acasă) și poți activa un cronometru pentru pornirea sau oprirea prizei.

TP-LINK HS110
TP-LINK HS110

Din păcate, toate aceste moduri de funcționare pot intra în conflict. De exemplu, cronometrul îți permite să oprești ori să pornești priza după o perioadă specificată de timp. Cronometrul va suprascrie regulile din modul Away (Plecat de acasă) până când cronometrul se termină. De asemenea, dacă apare un conflict între programul zilnic și cronometru, priza va funcționa în funcție de care mod de funcționare pornește primul. De aceea, atunci când configurezi toate aceste facilități de programare ale prizei, ai grijă să nu creezi conflicte între ele.

Unul dintre aspectele foarte pozitive la aplicația mobilă oferită de TP-LINK este faptul că oferă statistici în timp real despre consumul de curent al dispozitivului/dispozitivelor conectate la priză, precum și stastitici despre consumul total la nivel de zi, săptămână și lună. Cu ajutorul ei, am putut afla cu ușurință cât curent consumă calculatorul pe care lucrez în fiecare zi.

TP-LINK HS110
TP-LINK HS110

O altă facilitate utilă este faptul că poți programa și monitoriza priza chiar și atunci când nu ești acasă. Aplicația se poate conecta la priză prin intermediul conexiunii la internet de pe smartphone, ceea ce este foarte util.

În ceea ce privește hardware-ul, singurul aspect negativ este faptul că nu poți stinge luminile de pe priză în timpul nopții. Ar fi fost frumos să existe o astfel de facilitate în opțiunile de configurare incluse în aplicația mobilă, ori un buton fizic, separat, undeva pe priză.

În ansamblu, suntem mulțumiti de priza inteligentă TP-LINK HS110 și de ceea ce are de oferit. Nu este perfectă, mai ales când vine vorba de ecosistemul său software, care se află la începutul erei caselor inteligente. Dar, pentru început, este un start bun și avem de a face cu un dispozitiv util, care este ușor de folosit și relativ accesibil la preț. Asta va conta pentru majoritatea utilizatorilor.

Deși priza inteligentă TP-LINK HS110 este un dispozitiv foarte bun, mai ales din punct de vedere hardware, avem câteva critici în ceea ce privește ecosistemul bazat pe cloud creat de TP-LINK:

În primul rând, compania ar trebui să ofere acces pentru configurarea dispozitivelor lor pentru casa inteligentă și dintr-un browser web. În fond, aplicația mobilă Kasa for Mobile se conectează la cloud-ul TP-LINK pentru a transfera date. Din păcate, la momentul scrierii acestui review, dacă vizitezi saitul TP-LINK Cloud și te autentifici folosind contul tău, nu vei găsi nimic util. Ți se spune că nu există o cameră video asociată contului tău și atât. Ar trebui să-ți poți vedea și configura toate dispozitivele inteligente TP-LINK din casa ta.

TP-LINK HS110
TP-LINK HS110

De asemenea, nu există o aplicație pentru Windows. Windows 10 este un sistem de operare cu o cotă de piață foarte mare și este ignorat de TP-LINK. La fel și alte sisteme de operare. Dacă ți-ai pierdut smartphone-ul, vei avea probleme în a lucra cu dispozitivele TP-LINK pentru casa inteligentă, ceea ce nu este bine.

De asemenea, securitatea oferită de TP-LINK în cloud-ul lor este slabă. Dacă cineva îți sparge casa inteligentă ori cel puțin un dispozitiv din ea, asta reprezintă o mare problemă, deoarece acel cineva îți poate controla de la distanță dispozitivele din casă. Pentru a-ți face o idee despre implicații, vezi serialul Mr. Robot care face o demonstrație foarte realistă a acestui scenariu negativ. Au scris despre asta inclusiv publicații internaționale, cum ar fi The Verge.

TP-LINK ar trebui să implementeze cât mai rapid un minim de măsuri de securitate, cum ar fi protecția conturilor prin verificarea în doi pași ori posibilitatea de a avea un PIN separat pentru configurarea aplicației mobile Kasa for Mobile, separat de PIN-ul telefonului. Astfel, dacă cineva îți fură telefonul și ți-l accesează, să se minimizeze șansele de a avea acces la distanță și la dispozitivele din casa ta.

Pro și contra

Priza inteligentă TP-LINK HS110 cu monitorizarea energiei, are multe plusuri:

  • Este mică, ușoară și arată bine
  • Este ușor de configurat și utilizat
  • O poți folosi pentru a monitoriza la distanță consumul de curent al dispozitivelor conectate la ea
  • Oferă date în timp real despre consumul de curent, precum și rapoarte săptămânale ori lunare
  • O poți folosi pentru a-ți micșora factura de curent

Există și câteva aspecte negative importante, care țin mai mult de ecosistemul orientat pe cloud oferit de TP-LINK, pentru toate dispozitivele companiei destinate caselor inteligente:

  • Ar fi util să poți stinge ledurile de pe priză în timpul nopții
  • Programul zilnic al prizei, modul Away (Plecat de acasă) și cronometrul pot intra ușor în conflict dacă nu ești atent când le configurezi
  • Aplicația pentru Android ar trebui să ceară acces la mai puține informații
  • Nu se oferă o aplicație pentru Windows și nici o interfață web pentru administrarea prizei
  • Ecosistemul cloud dezvoltat de TP-LINK nu oferă măsuri de securitate precum verificarea în doi pași ori protecția cu PIN pentru aplicațiile mobile
Notă produs 4/5

Verdict

TP-LINK HS110 este o priză inteligentă pentru controlul consumului de energie care este foarte utilă și ușor de folosit. Dacă îți permiți să o cumperi, vei fi mulțumit(ă) de alegerea făcută. Aceasta oferă date care-ți permit să afli cât curent consumi și cum poți face economie. De asemenea, faptul că o poți controla de la distanță, chiar și atunci când nu ești acasă, este un mare plus.

Dar, ne aflăm la începutul erei caselor inteligente și, cel puțin în prezent, ecosistemul cloud creat de TP-LINK are nevoie de îmbunătățiri pentru a oferi o experiență de utilizare care să fie distractivă, utilă și sigură. Dacă la primele două aspecte TP-LINK stă bine, când vine vorba de securitate, compania trebuie să ofere îmbunătățiri semnificative.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet