Recenzie ASUS RT-AC53 - Ce are de oferit acest router AC750?

Recenzie ASUS RT-AC53 - Ce are de oferit acest router AC750?
Rating

Performanța wireless

Înainte de a oferi rezultatele testelor noastre, hai să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am testat totul, care are o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați. Routerul a fost așezat în sufragerie, ceea ce, de obicei, se traduce printr-un semnal mai slab și o viteză mai redusă în Bucătărie și în Balconul mediu.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps.

Pentru măsurătorile noastre am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software. Pentru a avea o perspectivă mai bună asupra performanțelor oferite ASUS RT-AC53, l-am comparat cu Edimax BR-6478AC V2, D-Link DIR-820L și ASUS RT-AC56U.

Reclamă

Am început prin a evalua rețeaua wireless la 2,4 GHz și a măsura puterea semnalului în fiecare cameră din apartament, folosind inSSIDer. După cum vezi în graficul de mai jos, puterea semnalului oferit de ASUS RT-AC53 nu este spectaculoasă în vreun fel.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura cât de rapidă este conexiunea la internet oferită de acest router pe rețeaua wireless la 2,4 GHz. În testul pentru viteza de descărcare, ASUS RT-AC53 a fost rapid în cele două camere apropiate de el și lent în celelalte. Ce nu este evident din acest tabel este faptul că în Balconul mediu, am avut parte de deconectări destul de frecvente și uneori rețeaua wireless nu a mers deloc în acel loc. Atunci când a mers, am avut o viteză medie de download de 20,07 Mbps, cee ce este decent pentru acea zonă din apartament. Este clar că, din punct de vedere hardware, routerul are potențialul de a oferi viteze satisfăcătoare.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

În testul pentru încărcarea datelor, performanța s-a îmbunătățit în aproape toate camerele.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Am continuat măsurătorilor noastre pe rețeaua wireless la 2.4 GHz și am folosit LAN Speed Test Lite pentru a vedea cât de rapid se transferă prin rețea un fișier de 350 MO, între două calculatoare conectate la rețea. Când ne-am uitat la viteza de descărcare a datelor, ASUS RT-AC53 a avut performanțe bune doar în camerele apropiate de el: Sufrageria și Dormitorul mic.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Din nou, în testul pentru viteza de încărcare, ASUS RT-AC53 a performat mai bine decât în testul pentru viteza de descărcare.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Rețeaua wireless la 2.4 GHz oferită de ASUS RT-AC53 suferă din cauza variabilității și a căderilor de performanță. Hardware-ul acestui router este capabil să ofere conexiuni stabile dar firmware-ul are bug-uri care afectează negativ experiența oferită. Sperăm că vor fi rezolvate în viitoare actualizări.

Apoi, am analizat performanța rețelei wireless la 5 GHz. Am început prin a măsura puterea semnalului wireless, în fiecare cameră. Semnalul oferit de ASUS RT-AC53 are o putere în general mai slabă decât routerele cu care l-am comparat.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Am trecut la SpeedTest pentru a vedea viteza conexiunii la internet pe rețeaua wireless la 5 GHz. Viteza de descărcare a fost bună în camerele apropiate de router și mult mai slabă în cele depărtate de el.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

ASUS RT-AC53 a performat mai bine când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor, reușind să fie cel mai rapid în mai multe camere.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

La final, am folosit LAN Speed Test Lite pentru a măsura viteza de transfer a unui fișier de 350 MO între două calculatoare conectate la rețea, folosind fecvența de 5 GHz. Din nou, viteza de descărcare a fost bună în camerele apropiate de router și a scăzut semnificativ în cele depărtate de el.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Performanțele au fost bune când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor, cel puțin în camerele apropiate de router.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Când am testat rețeaua wireless la 5 GHz, ne-am lovit de deconectări temporare, mai ales în Balconul mediu, unde puterea semnalului era cea mai slabă. Acolo, au fost și momente în care ne-a fost imposibil să folosim rețeaua wireless emisă de router.

Rețeaua wireless la 5 GHz oferită de ASUS RT-AC53 suferă din cauza variabilității și a căderilor de performanță. Firmware-ul are bug-uri care afectează negativ experiența oferită. Sperăm că vor fi rezolvate în viitoare actualizări.

Reclamă

Performanţa pentru reţelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Microsoft Surface Pro 3 cu un procesor Intel Core i5-4300U, la frecvența de 1,9 GHz, 8 GO de memorie RAM și un SSD rapid de 256 GO de la Samsung.

La început, am măsurat vitezele de download și upload pe internet, folosind SpeedTest. Cum se vede în graficul de mai jos, ASUS RT-AC53 a oferit o viteză de descărcare foarte apropiată de 1 Gbps. De asemenea, a atins și viteza maximă de încărcare disponibilă pe conexiunea noastră la internet. Routerele cu care l-am comparat au oferit mai puțin de 200 Mbps pentru că, la data testării lor, aceasta era viteza maximă disponibilă pentru încărcarea datelor. Între timp, limita conexiunii noastre a crescut la 500 Mpbs.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

La final am transferat un fișier de 883 MO între cele două calculatoare, conectate la rețea prin cablu. Din nou, ASUS RT-AC53 a oferit performanțe de top și transferuri apropiate de 900 Mbps.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

ASUS RT-AC53 oferă conexiuni real de 1 Gbps prin cablu de rețea dar, din păcate, are doar două porturi Ethernet.

Caracteristici suplimentare

ASUS RT-AC53 oferă următoarele caracteristici suplimentare:

  • Guest Network - poți activa până la șase rețele wireless pentru oaspeți, care le dau acces la internet dar nu și la rețea. Poți activa trei rețele wireless pentru fiecare frecvență: 2,4 GHz și 5 GHz.
  • Traffic Manager Quality of Service (QoS) - un serviciu foarte simplu de QoS care-ți permite să activezi limite de viteză pentru dispozitivele din rețea.
  • Parental Controls - un serviciu simplist de control parental care-ți permite să creezi un program pentru dispozitivele folosite de copii. Din păcate, nu-l poți folosi pentru a filtra conținutul nepotrivit copiilor.
  • VPN Server - îți poți seta routerul să funcționeze precum un server VPN și pentru a conecta clienți VPN folosind protocoalele OpenVPN sau PPTP, fără a instala software adițional.
  • Network Tools - unelte pentru analiza rețelei și identificarea sursei problemelor care pot apărea.
  • ASUS Router - o aplicație mobilă pentru iOS și Android, care-ti permite să-ți monitorizezi și să-ți administrezi routerul de pe smartphone.
  • DDNS - un serviciu care-ți permite să te conectezi la routerul tău de acasă de oriunde de pe internet, chiar dacă are o adresă IP publică dinamică.
  • IPv6 - oferă suport pentru conexiuni la internet care folosesc Internet Protocol versiunea 6.
ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

ASUS RT-AC53 oferă câteva unelte extra pe care nu le vezi la alte routere în aceeași zonă de preț. Unele dintre ele sunt foarte utile, cum ar fi facilitatea de funcționare drept server VPN.

Pro și contra

ASUS RT-AC53 are următoarele atuuri:

  • Este unul dintre cele mai ieftine routere ale brandului ASUS
  • Firmware-ul său este foarte configurabil și ușor de folosit
  • Oferă facilități extra care sunt utile, inclusiv posibilitatea de a-l folosi ca server VPN
  • Are suport lingvistic foarte bun, inclusiv interfață în limba română
  • Documentația de Ajutor este bine realizată și ușor accesibilă
  • Poate fi montat pe pereți

Există și câteva neajunsuri de luat în considerare:

  • Nu include niciun port USB pentru a conecta dispozitive externe la router
  • Rețeaua wireless emisă de ASUS RT-AC53 are probleme de stabilitate
  • Puterea semnalului WiFi nu este dintre cele mai grozave, făcându-l o opțiune bună doar pentru apartamente mici.
Notă produs 3/5

Verdict

ASUS RT-AC53 este un router wireless simplu, fără prea multe opțiuni avansate. Nu-ți promite luna de pe cer și nici nu ți-o oferă. Din punct de vedere hardware, ASUS RT-AC53 are potențial și ar putea deveni o alegere de buget excelentă. Dar firmware-ul îl trage în jos, având bug-uri care-i afectează negativ stabilitatea semnalului wireless. Până când ASUS va lansa actualizări de firmware care să rezolve aceste probleme, ASUS RT-AC53 reprezintă o alegere bună doar pentru apartamentele de mici dimensiuni, unde nu sunt foarte multe dispozitive conectate la rețeaua wireless.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless