Întrebări simple: Ce este WPS (Wi-Fi Protected Setup) și cum funcționează?

Dacă ai configurat un router wireless singur(ă), ai întâlnit acronimul WPS ori l-ai văzut prin meniurile de configurare. Este posibil să fi văzut și un buton WPS în spatele routerului lângă porturile Ethernet. Știi ce este WPS? Știi ce înseamnă și cum funcționează? Dar ce dispozitive și sisteme de operare pot folosi WPS? Află răspunsul la aceste întrebări din acest articol:

Ce înseamnă WPS (Wi-Fi Protected Setup)?

WPS vine de la Wi-Fi Protected Setup (în traducere - Configurare Wi-Fi Protejată) și este un standard de securitate pentru rețelele fără fir, care încearcă să simplifice procesul de conectare între un router și dispozitivele wireless care vor să se conecteze la rețeaua emisă de router.

WPS merge doar pentru rețele wireless care au o parolă criptată cu protocoalele de securitate WPA Personal sau WPA2 Personal (WPA vine de la Wi-Fi Protected Access ori Access Protejat Wi-Fi). WPS nu oferă suport pentru rețelele securizate folosind vechiul standard WEP (Wired Equivalent Privacy - Confidențialitate Echivalentă Conexiunilor cu Fir), care pot fi sparte foarte ușor de orice hacker cu un minim de cunoștințe tehnice.

Într-o rețea wireless obișnuită, nu puteți conecta dispozitive wireless la rețea fără a cunoaște numele rețelei (SSID) și parola sa (numită WPA-PSK key). Să presupunem că vrei să conectezi un dispozitiv precum smartphone-ul tău, la rețeaua ta wireless. Pe dispozitiv, trebuie mai întâi să alegi rețeaua și să introduci parola de conectare. Fără a urma ambii pași, nu te poți conecta la rețeaua wireless.

WPS, Wi-Fi Protected Setup, wireless

Aici intervine WPS și încearcă să simplifice procesul de conectare. Citește mai departe pentru a afla cum.

Ce poate face WPS?

Uneori, WPS poate simplifica procesul de conectare. Iată cum poți face conexiuni wireless prin WPS:

  • Pentru început, apasă butonul WPS pe router, pentru a porni procesul de descoperire de noi dispozitive wireless. Apoi, mergi la dispozitivul pe care vrei să-l conectezi și alege rețeaua la care vrei să te conectezi. Dispozitivul respectiv primește în mod automat detaliile de conectare de la router și este conectat fără a introduce parola rețelei.
  • Poți avea și dispozitive precum imprimante fără fir ori adaptoare wireless cu butoane WPS care pot fi folosite pentru a stabili conexiuni rapide. Pentru a le conecta, apasă butonul WPS de pe aceste dispozitive, apoi mergi repede la router și apasă butonul WPS. Conexiunea se va realiza automat, fără a introduce nicio parolă ori altfel de detalii. Detaliile conexiunii sunt transmise de router către dispozitiv și memorate de acesta, prin WPS. Viitoarele conexiuni la aceeași rețea vor fi efectuate fără a mai apăsa niciun buton.
  • A treia metodă implică utilizarea unui cod PIN de opt cifre. Toate routerele cu WPS au un astfel de PIN care este generat în mod automat și care nu poate fi schimbat de utilizator. Se găsește în meniurile de configurare ale routerului. Unele dispozitive au suport pentru WPS dar fără un buton WPS și acestea vor cere să introduci PIN-ul routerului. După ce îl introduci, aceste dispozitive se vor conecta automat la rețeaua fără fir.
  • O a patra metodă implică și ea utilizarea unui PIN de opt cifre. Unele dispozitive cu suport pentru WPS dar fără buton WPS vor genera un cod PIN client. Notează acest PIN și introdu-l în meniurile de configurare WPS ale routerului. Acesta va folosi PIN-ul pentru a comunica cu dispozitivul respectiv și a îl conecta la rețea.

Deși primele două metode de conectare sunt rapide, ultimele două nu oferă beneficii în ceea ce privește timpul necesar conectării dispozitivelor la rețeaua wireless. A tasta un PIN unic de opt cifre este cam același lucru cu a testa o parolă pentru o rețea WiFi. A patra metodă de conectare este și mai lentă, deoarece ai nevoie să accesezi meniul de configurare al routerului wireless și să introduci codul PIN de pe dispozitivul client. Dacă vrei să știi cum arată un cod PIN pentru WPS, iată unul generat de un router TP-Link Archer C1200.

WPS, Wi-Fi Protected Setup, wireless

Deși pe routerul tău setările de WPS pot arăta diferit, procesul de conectare folosind un cod PIN pentru WPS este același.

Unde găsesc WPS pe router-ul meu wireless?

Deoarece sunt dispozitivele care administrează de obicei conexiunile prin WPS, routerele wireless sunt cele mai populare tipuri de dispozitive cu suport pentru acest standard de securitate. Aproape toate routerele moderne oferă suport pentru WPS. Pe multe routere, WPS este activat în mod implicit. Pornirea manuală a WPS se face, de obicei, prin firmware-ul routerului și interfața sa de administrare, ori folosind un buton WPS.

Pe multe routere, butonul WPS este pe partea din spate, lângă porturile Ethernet. Apasă-l o dată și WPS este activat și funcțional. Apoi poți conecta orice dispozitiv wireless folosind WPS. În poza de mai jos, poți vedea cum arată acest buton pe un router ASUS.

WPS, Wi-Fi Protected Setup, wireless

Pe alte routere, butonul WPS este partajat cu alte facilități. De exemplu, pe routerul TP-Link de mai jos, avem un buton pentru WPS cât și pentru emiterea semnalului WiFi. O apăsare scurtă pe el pornește sau oprește emiterea semnalului WiFi. O apăsare lungă, pe același buton, de trei secunde, pornește sau oprește WPS.

WPS, Wi-Fi Protected Setup, wireless

Pe alte routere wireless, precum cele create de Linksys, butonul WPS din spatele routerului nu are un text scris în dreptul său ci simbolul grafic pentru WPS semnalat mai jos.

WPS, Wi-Fi Protected Setup, wireless

Unele modele de routere pot avea butonul WPS pe partea din față ori pe una dintre laterale. Pentru a afla poziția sa exactă și cum arată, cel mai bine este să consulți manualul modelului pe care îl ai.

Ce dispozitive merg cu WPS?

Găsești suport pentru WPS pe multe echipamente de rețelistică. De exemplu, multe imprimante wireless au un buton WPS pentru a se conecta rapid la rețea. Range extender-ele și repetatoarele de semnal wireless se pot conecta prin WPS la rețeaua cu care lucrează. De asemenea, laptopurile, tabletele, smartphone-urile, dispozitivele 2-în-1, au și ele suport pentru WPS, cu ajutorul sistemului de operare.

Ce sisteme de operare oferă suport pentru WPS & Care nu?

Adopția WPS nu este grozavă când vine vorba de numărul sistemelor de operare cu suport nativ pentru acest standard. Din fericire, cele mai importante sisteme de operare din lumea tehnologiei (Windows și Android) oferă suport pentru WPS:

Lista sistemelor de operare importante care nu oferă suport nativ pentru WPS include sistemele de operare Mac OS X și iOS de la Apple.

Problema cu WPS: Codurile PIN sunt nesigure și ușor de spart

Standardul WPS obligă folosirea unui cod PIN pe fiecare router cu suport pentru această tehnologie. Chiar dacă nu vei folosi niciodată acest PIN, el va fi generat mereu de routerul tău. Un cercetător în probleme de securitate, pe numele său Stefan Viehböck, a demonstrat că aceste coduri PIN folosite de WPS, sunt foarte vulnerabile la atacuri prin forță brută.

Stefan Viehböck a observat că PIN-ul de opt cifre este stocat de routere în două blocuri de câte patru cifre fiecare. Routerul verifică primele patru cifre separat de ultimele patru. Un hacker poate sparge rapid primele patru cifre pentru a trece apoi la cel de-al doilea bloc. Un bloc de 4 cifre este infinit mai ușor de spart decât unul de 8 cifre deoarece există mult mai puține combinații disponibile. Un hacker priceput, cu unelte performante, poate sparge un astfel de PIN în 4 până la 10 ore. Majoritatea hackerilor pot sparge un astfel de PIN în maxim o zi. Odată ce codul PIN este spart, hacker-ul se poate conecta la rețeaua ta wireless și îți află parola de conectare, chiar dacă tu folosești o parolă lungă și greu de spart în alte condiții.

Alți cercetători de securitate, au demonstrat că există multe probleme de programare și design, care fac standardul WPS destul de nesigur. Poți afla părerea lor, în acest articol: We TOLD you not to use WPS on your Wi-Fi router! We TOLD you not to knit your own crypto!

Cine a inventat WPS și de ce?

WPS a fost inventat de Wi-Fi Alliance și introdus pe piață în 2006, cu scopul de a permite utilizatorilor casnici care nu vor să lucreze cu parole lungi și complexe pentru rețeaua WiFi, să-și conecteze rapid noile dispozitive la rețea.

Wi-Fi Alliance este o asociație internațională non-profit, care promovează tehnologiile Wi-Fi și certifică produsele Wi-Fi, dacă acestea respectă anumite standarde de interoperabilitate. Asociația are peste 600 de membri și include mai toate numele mari din lumea tehnologiei, inclusiv Microsoft, Apple, Samsung, Intel, Broadcom și alții. De asemenea, toți producătorii importanți de echipamente de rețelistică sunt membri ai acestei organizații.

Printre altele, Wi-Fi Alliance este și proprietarul mărcii înregistrate Wi-Fi. Dacă vezi un dispozitiv cu logo-ul Wi-Fi pe el, înseamnă că a fost certificat de Wi-Fi Alliance

WPS, Wi-Fi Protected Setup, wireless

Concluzie

După cum ai aflat din acest articol, WPS este un standard de securitate destul de controversat pentru rețelele wireless. Deși îți poate face viața mai ușoară în anumite scenarii, el este vulnerabil la atacuri și poate deveni greu de folosit pe anumite dispozitive. Înainte de închide acest articol, spune-ne dacă ai folosit WPS pentru a conecta dispozitive la rețeaua emisă de un router wireless. Cât de bine a mers procesul? Ai întâmpinat probleme? Ai ales să păstrezi WPS activat ori îl vrei dezactivat, din cauza vulnerabilităților sale de securitate? Comentează folosind formularul accesibil mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează