Recenzie iRobot Roomba 605: Aspiratorul robot simplu, accesibil și adorabil

Rating

Chiar dacă I, Robot (Eu, Robotul) rămâne doar o carte SF în acest moment, aspiratorul Roomba de la firma cu același nume trage cu ochiul la un viitor în care oamenii scapă de sarcina nesuferită și obositoare a aspiratului. Aspiratorul iRobot Roomba 605 (care este identic cu iRobot Roomba 606, dar are altă culoare) este unul dintre cele mai accesibile aspiratoare robot autonome din seria Roomba. Citește acest review ca să vezi ce poate face și să afli dacă se potrivește nevoilor tale de curățare:

iRobot Roomba 605: Pentru cine este o alegere potrivită?

Aspiratorul iRobot Roomba 605 este o alegere excelentă pentru tine dacă:

 • Vrei un aspirator accesibil ca preț și nu te deranjează să îl pornești singur când decizi că este nevoie să faci curat în casă
 • Preferi un aspirator robot simplu, care nu se poate conecta la internet (poate pentru că ai văzut filmul Eu, Robotul de prea multe ori 🙂 )
 • Nu ai covoare sau ai doar covoare subțiri în casă
 • Nu ai animale de companie în casă

Pro și Contra:

Ne place că iRobot Roomba 605 este:

 • Accesibil ca preț, dacă ții cont de faptul că aspiratoarele robot cu opțiuni superioare costă cam cu 400 de lei mai mult
 • Ușor de folosit, ceea ce îl face să fie un cadou ideal pentru rude mai puțin înclinate din punct de vedere tehnologic
 • Foarte blând cu cablurile
 • Capabil să curețe un apartament de 65 de metri pătrați de mai multe ori, fără să fie nevoie să golești coșul colector
 • Ușor de golit și de curățat
 • Amuzant, deoarece pare a avea trăsăturile adorabile ale unui cățeluș prostuț
 • Minunat la a naviga prin casă, deoarece se împotmolește rar

Nu ne place că Roomba 605:

 • Nu are filtre anti-alergeni, ceea ce nu îl face cea mai bună alegere pentru posesorii de animale de companie
 • Nu vine cu opțiunile șmechere are altor modele mai scumpe Roomba, cum ar fi ziduri virtuale, posibilitatea de a-l controla printr-o aplicație de pe telefonul tău sau de a-l programa
 • Uneori se pierde și ratează cu totul un loc sau chiar o cameră întreagă
Notă produs 3/5

Verdict

iRobot Roomba 605/606 este unul dintre cele mai accesibile aspiratoare robot de pe piață din acest moment. Nu are nevoie de multă atenție din partea utilizatorului și, în ciuda faptului că se pierde din când în când, își face treaba destul de bine până la urmă, mai ales dacă este folosit în fiecare zi sau la două zile. Principalul lui defect este că nu poate fi controlat de la distanță, dar acesta poate fi și un avantaj dacă ești puțin tehnofob (ca mine) când vine vorba de electrocasnice. Cumva, în ciuda dezavantajelor, a devenit o parte a familiei noastre, ca un majordom credincios, dar oarecum excentric, probabil din cauza zgomotelor amuzante pe care le face, dar și din cauza tendinței lui de a se ciocni de dulapuri și sertare cu deschidere prin apăsare și de a se întoarce și a pleca apoi de parcă nimic nu s-a întâmplat.

Despachetarea lui iRobot Roomba 605

iRobot Roomba 605/606 este împachetat într-o cutie albă cu un mâner pe singura ei latură verde. Partea superioară a cutiei arată o poză a aspiratorului robot din interior, fie a lui Roomba 605, care este alb cu negru, ori a versiunii negre Roomba 606. Numele aspiratorului este, de asemenea, afișat în mod clar.

Cutia lui iRobot Roomba 605

Pe spatele și pe laturile cutiei este o scurtă prezentare a produsului și a caracteristicilor sale în șase limbi - engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană și rusă.

Cutia conține aspiratorul iRobot Roomba 605, baza de încărcare și cablul ei de alimentare, garanția, o broșură cu instrucțiuni de bază și un Ghid al Proprietarului în aceleași șase limbi.

Conținutul cutiei lui iRobot Roomba 605

Dacă ai cumpărat aspiratorul robot într-o țară a cărei limbă oficială nu este una din cele de mai sus, ar trebui să mai primești încă un manual. Am găsit în cutie și un manual de utilizare în cehă, maghiară, română și bulgară.

Experiența de despachetare este una rapidă. În interiorul cutiei, găsești tot ce ai nevoie ca să începi să folosești produsul.

Design și caracteristici hardware

Poți achiziționa iRobot Roomba 605, colorat în alb și negru, sau iRobot Roomba 606, care este predominant negru. Ca toate modelele de Roomba, aspiratorul este rotund și are trei butoane argintii în centru, unul pentru fiecare funcție a produsului: Clean (Curăță), Spot (Loc) și Dock (Andocare). Acestea se luminează atunci când sunt apăsate. Sub ele, aproape de margine, există de asemenea un buton rotund pentru extragerea coșului colector. Aproape de marginea opusă, se află un senzor infraroșu rotund, care permite aspiratorului să detecteze baza de încărcare.

Vedere de sus a lui iRobot Roomba 605

Pe marginea de sus a produsului este un senzor de atingere ușoară, care îl ajută pe Roomba 605 să navigheze când se lovește de obiecte.

Senzorul de atingere ușoară

Pe marginea opusă, este coșul colector, pe care îl poți scoate ușor apăsând butonul integrat pentru extragerea coșului colector de deasupra.

Coșul colector de pe iRobot Roomba 605

Partea inferioară a aspiratorului arată mult mai aglomerată ca partea superioară. Mai întâi, sunt trei perii: periuța laterală, care arată ca o elice, peria de gumă și peria pentru firele de păr. Sub periile de gumă și pentru firele de păr este de asemenea vizibil filtrul albastru, prin coperta transparentă a coșului colector. Există de asemenea trei roți (una din ele detașabilă), patru senzori contra căderii de pe scări pe marginea de sus și două contacte pentru baza de încărcare.

Partea inferioară a lui iRobot Roomba 605

Baza de încărcare este în întregime neagră și are de asemenea un senzor infraroșu rotund și două contacte de încărcare, care corespund celor de pe aspiratorul robot. Are de asemenea un led de semnalizare al bazei, care indică momentul în care produsul începe să se încarce.

Baza de încărcare a lui iRobot Roomba 605

iRobot Roomba 605 cântărește aproximativ 3,5 kg, fiind ușor de ridicat și mutat. Aspiratorul robot are aproximativ 34 de cm diametru și 8 cm înălțime. Baza de încărcare are aproximativ 15 x 13 x 10 cm în lungime x lățime x înălțime.

Poziționarea Bazei de încărcare (Home Base) a lui iRobot Roomba 605

Poziționarea bazei de încărcare este foarte importantă. iRobot Roomba 605 ar trebui să fie mereu depozitat în ea, deoarece e necesar ca bateria să fie permanent sub tensiune. Trebuie să poziționezi baza de încărcare cu spatele la un perete, într-o zonă deschisă, care nu este aglomerată. Baza de încărcare are nevoie de cel puțin 0,5 m de spațiu liber pe fiecare parte a ei, și de cel puțin 1,2 m în fața ei. Ar trebui, de asemenea, să o poziționezi la cel puțin 1,2 m depărtare de scări. După ce ai găsit locul potrivit, îndepărtează banda de izolare a bateriei și lasă-l pe Roomba să se încarce 3 ore în baza de încărcare. Un led arată că se încarcă, dar se stinge după 60 de secunde pentru a economisi energie.

Banda de izolare a bateriei trebuie scoasă înainte de a-l încărca pe Roomba

În apartamentul nostru, baza de încărcare a lui iRobot Roomba 605 este poziționată în dormitor, sub pat. Asta face lucrurile puțin dificile când trebuie să îl pornim și când trebuie să golim coșul colector, dar era unul dintre puținele locuri care urmau instrucțiunile din manual, fără ca aspiratorul robot să fie în drum.

Experiența de utilizare oferită de iRobot Roomba 605

iRobot Roomba 605 este ușor de folosit. Apasă butonul Clean pentru a-l trezi și apoi apasă-l încă o dată ca să înceapă curățenia.

Butoanele de comandă pentru Roomba 605

Aspiratorul începe în linie dreaptă de la baza de încărcare și își ajustează traiectoria când se lovește (cu blândețe) de ceva. Dacă mobila ta se deschide prin apăsare, ca a noastră, este posibil să găsești sertare sau dulapuri deschise prin casă. Tehnologia iAdapt Navigation pare să fie bazată în mare pe regula urmăririi pereților din labirinturi, ajutând aspiratorul robot să curețe cu grijă în jurul majorității obstacolelor întâlnite, indiferent de mărimea lor (atâta timp cât are spațiu să se învârtă în jurul lor) și să facă treabă bună pe lângă pereți. Când a terminat de curățat, iRobot Roomba 605 se întoarce la baza de încărcare.

Noi îl folosim de peste o lună într-un apartament de aproximativ 65 de metri pătrați, care are o sufragerie, un dormitor - cu un mic dressing, o bucătărie, o baie și un hol care le conectează pe toate. Ciclul de curățenie durează în medie o oră. Nu avem animale de companie, covoare sau scări în apartament și iRobot Roomba 605 este poziționat în dormitor, sub pat.

Golirea lui Roomba 605 este simplă: apasă butonul pentru extragerea coșului colector și trage coșul colector din aspirator. Noi scoatem, de asemenea, și filtrul și îl lovim de coșul de gunoi de câteva ori, de fiecare dată când facem asta.

Coșul colector și filtrul lui iRobot Roomba 605 /606

L-am pornit pe Roomba 605 în fiecare zi la început și apoi la fiecare două-trei zile, deoarece casa nu era destul murdară ca să justifice folosirea lui în fiecare zi. Sistemul brevetat de efectuare a curățeniei în 3 trepte (3-Stage Cleaning System) folosește o combinație de agitare, periaj și aspirație pentru a îndepărta praf, murdărie și păr și lasă rareori ceva în urmă.

Ce am observat este că de cele mai multe ori Roomba 605 curăța dormitorul (camera în care a început) aproape perfect, la fel ca și dressingul și holul (zonele adiacente dormitorului). Asta se întâmpla și pentru că acoperea mereu aceste zone de mai multe ori. Problema este că uneori rata cu totul intrarea fie de la sufragerie, fie de la bucătărie sau de la baie, dar camerele în care intra păreau a fi curățate bine, când era folosit în fiecare zi. Asta nu era o mare problemă, deoarece nu era mult praf și ajungea aproape sigur în ziua următoare în camera pe care o ratase. Poate, de asemenea, fi luat și pornit în camera pe care a ratat-o și trimis apoi la baza de încărcare.

Am început să îl folosim la fiecare două-trei zile și, din cauză că apuca să se adune praf, am putut observa mai bine că rata anumite zone mici cu totul, mai ales dacă acestea erau foarte înguste și aflate între obstacole mari. Învârtirea constantă a periuței laterale are și tendința să împrăștie praful din apropierea aspiratorului, deci, dacă este folosit în fiecare zi, Roomba 605 curăță eficient și nu observi aceste zone mici pe care le poate rata în anumite zile.

Coșul colector în perioada folosirii lui Roomba 605 la 2-3 zile

După ce ne-am întors dintr-o vacanță de 10 zile, se adunase un covor solid de praf pe podea. Ne așteptam ca aspiratorul robot să nu aibă capacitatea de a curăța totul deodată, din cauza capacității reduse de 0,5 litri a coșului colector. L-am pornit și a terminat de curățat toate camerele în afară de una (bucătăria), fără să fie nevoie să-i golim coșul colector. Ca de obicei, anumite zone mici au fost ratate. L-am pornit din nou (fără a goli coșul colector) și a terminat de curățat totul, după care s-a întors la locul lui. Când am deschis coșul colector, era, într-adevăr, aproape plin pentru prima oară de când am început să folosim aspiratorul.

Butonul Spot îți permite să cureți o zonă specifică, în cazul murdăriei localizate. Doar așează Roomba 605 în locul murdar și apasă Spot. Aspiratorul robot curăță zona, deplasându-se pe o cursă spiralată având un diametru de circa un metru și pe aceeași cursă înapoi în locul inițial. Întregul proces durează aproximativ un minut și 10 secunde. Am folosit această funcție doar de câteva ori, când o furtună a dărâmat niște ghivece și când am împrăștiat firimituri pe podea intenționat, dar nu a dat rezultate grozave, pentru că învârtirea agresivă a periuței laterale împingea constant bucățele de pământ și de pâine în afara ariei determinate.

Când îl apeși, butonul Dock ar trebui să-l trimită pe iRobot Roomba 605 înapoi la baza de încărcare. Funcția merge bine dacă acesta este în apropiere de baza de încărcare, dar aspiratorul robot avea probleme să se întoarcă din sufragerie (la 2 zone depărtare).

Roomba andocat în siguranță în baza lui de încărcare de sub pat

În ceea ce privește zgomotul, iRobot Roomba 605 este destul de gălăgios la cei 61 dB, dar cu siguranță nu la fel de zgomotos ca un aspirator normal. Am putut purta o conversație telefonică lângă el fără să ne deranjeze prea tare.

Când vine vorba de cabluri, iRobot Roomba 605 le gestionează minunat. Cablul purificatorului nostru de aer era în drum și părea a fi prins ireversibil în roțile robotului, dar apoi acesta s-a oprit când cablul era extins la maxim, a dat în marșarier și a făcut o piruetă grozavă în timp ce s-a strecurat pe sub cablu.

Abilitatea de a detecta o situație dificilă și de a da apoi în marșarier este una din trăsăturile care îi permite lui Roomba să nu se blocheze aproape niciodată. Nu îi plac pungile, dar, în loc să le tragă, cum fac aspiratoarele obișnuite, se oprește și scoate un sunet adorabil din două tonuri (care sună ca și cum ar spune opa), urmat de un mesaj de eroare. După ce scoți punga, apasă din nou Clean pentru ca Roomba 605 să își continue activitatea. Același sunet de ups se aude ori de câte ori micuțul întâlnește o problemă care necesită interacțiune din partea utilizatorului, urmat de o descriere vocală a problemei. Pentru o listă completă de erori, verifică Tabelul de mesaje de eroare pentru Roomba seria 600.

Îți place iRobot Roomba 605 la fel de mult cum ne place nouă?

Ca oameni leneși cumpărând primul nostru aspirator robot, ne place experiența oferită de iRobot Roomba 605 și avem de gând să continuăm să îl folosim o perioadă îndelungată. Tu ce crezi despre acest produs? Dacă l-ai achiziționat deja, spune-ne în comentariile de mai jos dacă ți se pare la fel de drăguț și adorabil.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează