Review Sharp UA-HD60E-L: Purificator de aer cu umidificator

Review Sharp UA-HD60E-L: Purificator de aer cu umidificator
Rating

Poluarea este o mare problemă. București, Cluj, Iași, Ploiești și alte orașe mari suferă de poluare cu niveluri ridicate de particule PM10 și PM2.5. Acestea provoacă diverse tipuri de probleme de sănătate. În multe orașe precum București, praful este și el o mare problemă, cauzând probleme de sănătate și disconfort chiar și atunci când deschizi geamul pentru a lăsa să intre aer "curat" de afară. Pentru a rezolva aceste probleme, precum și pentru a elimina din viruși, polen sau mirosuri, merită să iei în considerare achiziționarea unui purificator de aer cu funcție de umidificare. Alegerea noastră a fost Sharp UA-HD60E-L. L-am cumpărat acum două luni și iată ce părere avem despre acest dispozitiv:

Reclamă

Sharp UA-HD60E-L: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest purificator de aer cu umidificare este o alegere excelentă pentru:

 • Persoanele care locuiesc în orașe poluate cu niveluri ridicate de particule PM10 și PM2.5
 • Persoanele alergice la polen
 • Persoanele care locuiesc în localități unde praful este o problemă
 • Utilizatorii casnici care vor să se protejeze cât mai mult de virușii cu transmisie prin aer, de bacterii, mirosuri neplăcute și mucegai
 • Persoanele care se trezesc cu gâtul uscat, ochii uscați sau care sforăie frecvent

Pro și contra

Sunt multe aspecte pozitive de luat în considerare la Sharp UA-HD60E-L:

Vezi prețul:
 • Sistem de multi-filtrare excelent
 • Funcțiile utile de umidificare și Plasmacluster
 • Design funcțional care ușurează întreținerea și utilizarea
 • Sharp susține că filtrele sale pot dura până la zece ani
 • Niveluri rezonabile de zgomot în timpul funcționării

Există și neajunsuri de luat în considerare:

 • Trebuie să citești manualul de utilizare înainte de a-l porni, dacă vrei să funcționeze bine din prima
 • Nu are o aplicație pentru smartphone care să ușureze interacțiunea
 • Sharp UA-HD60E-L oferă puține date utilizatorilor săi
Notă produs 5/5

Verdict

Sharp UA-HD60E-L este un purificator de aer high-end cu funcție de umidificare. Are un design funcțional, simplu, care facilitează mentenanța ușoară a aparatului. La început poate fi ușor intimidant, pentru că nu-l poți porni direct. Este obligatoriu să citești manualul de utilizare și să faci câteva lucruri, fără de care funcționarea corectă a aparatului nu este posibilă. De asemenea, este puțin mai greu de învățat cum funcționează totul în comparație cu purificatoarele care au aplicații mobile. Exceptând aceste mici neajunsuri, Sharp UA-HD60E-L este un dispozitiv de top, care-și face treaba foarte bine. Te poți baza pe el să elimine mirosuri, să păstreze aerul curat, fără viruși și umidificat la un nivel sănătos pentru tine. Oferă multe beneficii utilizatorilor săi și este o alegere excelentă pentru oricine își dorește un purificator de aer cu funcție de umidificare.

Despachetarea și instalarea Sharp UA-HD60E-L

Sharp UA-HD60E-L vine într-o cutie mare care cântărește 12 kg. Are o dimensiune de 460 x 300 x 690 mm în lungime x lățime x înălțime. Pe cutie vezi o poză a dispozitivului, precum și o listă cu funcțiile sale principale. Sharp se laudă cu cele trei arii de acțiune ale aparatului:

 • Plasmacluster Ion Technology - reduce microbii și mirosurile. Este eficient în a captura virușii transmiși prin aer, bacteriile, mirosurile și mucegaiul.
 • HEPA filter - elimină până la 99,97% dintre particulele aeriene care intră în filtru și au o mărime de până la 0,3 microni. Acest filtru este deosebit de util pentru orașele poluate cu un nivel ridicat de particule PM10 și PM2.5, precum București. De asemenea, ajută cu filtrarea polenului, a prafului (București este și unul dintre cele mai prăfuite orașe din Europa), a celulelor de piele moartă de la animale și a fumului.
 • Umidificator cu control automat - ajută la îmbunătățirea umidității pielii și la ameliorarea problemelor cu gâtul și ochii uscați. Un alt avantaj secundar este faptul că poate reduce sforăitul, deoarece căile respiratorii sunt mai bine lubrifiate în timpul somnului, dacă funcția de umidificare este pornită.

PONT: Dacă vrei să știi cum funcționează filtrele HEPA, îți recomandăm să citești: How do HEPA air filters work?.

Cutia în care vine Sharp UA-HD60E-L
Cutia în care vine Sharp UA-HD60E-L

Purificatorul Sharp UA-HD60E-L este destul de mare, având 420 x 242 x 637 mm în lungime x lățime x înălțime. Acesta cântărește 8,6 kg. În cutie găsești purificatorul de aer, garanția și manualul de utilizare în mai multe limbi. Pe aparat este lipit un semn de avertizare care-ți recomandă să citești secțiunea despre instalarea filtrelor din manualul de utilizare, înainte de a porni Sharp UA-HD60E-L.

Despachetarea Sharp UA-HD60E-L
Despachetarea Sharp UA-HD60E-L

Trebuie să faci ceea ce Sharp recomandă. Altfel, noul tău purificator nu va funcționa pentru că filtrele sale se găsesc în pungi de plastic înăuntrul său și nu sunt utilizabile. Înainte de a porni Sharp UA-HD60E-L, dă-i jos panoul din spate. Îi vezi imediat filtrul negru de dezodorizare înfășurat într-o pungă de plastic. Scoate-l din pungă.

Filtrul de dezodorizare din Sharp UA-HD60E-L
Filtrul de dezodorizare din Sharp UA-HD60E-L

Apoi, scoate filtrul HEPA din punga sa de plastic. Introdu înapoi cele două filtre și panoul din spate în aceeași ordine și poziție în care le-ai găsit inițial. Filtrul HEPA trebuie instalat cu eticheta orientată spre exterior.

Filtrul HEPA din Sharp UA-HD60E-L
Filtrul HEPA din Sharp UA-HD60E-L

Atunci când scoți filtrul HEPA pentru a îndepărta ambalajul din plastic, vezi și filtrul de umidificare care procesează apa pe care o adaugi în rezervor.

Filtrul de umidificare din Sharp UA-HD60E-L
Filtrul de umidificare din Sharp UA-HD60E-L

Dacă intenționezi să utilizezi funcția de umidificare a Sharp UA-HD60E-L, trebuie să scoți rezervorul de apă, să-l umpli și să îl pui înapoi. Capacitatea sa este de aproximativ 3 litri.

După ce ai pus toate filtrele, panoul din spate și rezervorul de apă la locul lor, poți conecta Sharp UA-HD60E-L la o priză și-l poți porni pentru prima dată. Dar cel mai bine este să citești mai întâi manualul de utilizare și să parcurgi toate capitolele. Apoi, este bine să te familiarizezi cu toate butoanele, astfel încât să înțelegi cum să-l controlezi.

Panoul de control de pe Sharp UA-HD60E-L
Panoul de control de pe Sharp UA-HD60E-L

Din păcate, Sharp nu oferă o aplicație mobilă pentru acest purificator de aer, așa cum fac alte mărci. Există o curbă de învățare destul abruptă înainte de a-l utiliza, iar unii utilizatori ar putea găsi această experiență intimidantă.

Reclamă

Despachetarea și instalarea Sharp UA-HD60E-L durează destul de mult. Este necesar să citești manualul de utilizare înainte de a-l porni, pentru a evita probleme și a utiliza corect purificatorul de aer.

Caracteristici hardware și design

UA-HD60E-L este cel mai puternic purificator de aer cu umidificare oferit de Sharp pentru utilizatorii casnici. Este capabil să gestioneze o cameră de 48 de metri pătrați. În tabelul de mai jos găsești o comparație cu celelalte modele din aceeași familie. Poți vedea cât de rapide sunt ventilatoarele, cât zgomot generează și ce volum de aer pot umidifica într-o oră, în funcție de viteza de funcționare pe care o alegi.

Comparație Sharp UA-HD60E-L vs. UA-HD50E vs. UA-HD40E
Comparație Sharp UA-HD60E-L vs. UA-HD50E vs. UA-HD40E

Sharp vine cu o abordare tehnică interesantă pentru filtre. În esență, panoul din spate acționează ca un prefiltru care captează praful și alte particule mari transportate în aer. Al doilea filtru este cel de dezodorizare, care absoarbe mirosuri obișnuite, precum cele generate de țigări. Apoi, vine filtrul HEPA care face munca grea a eliminării particulelor de poluare, polenului, mucegaiului și așa mai departe. Pentru a completa aceste filtre, avem și funcția Plasmacluster, care emite un amestec de ioni pozitivi și negativi, precum și sistemul de umidificare.

Panoul de pe spatele Sharp UA-HD60E-L
Panoul de pe spatele Sharp UA-HD60E-L

Sharp UA-HD60E-L are șase moduri de viteză: auto, auto avansat, maxim, mediu, jos și polen. Se comută între ele folosind panoul de operare din partea de sus. Când este setat la unul dintre modurile automate, senzorii aparatului monitorizează continuu calitatea aerului și ajustează automat funcționarea pe baza purității și umidității detectate. Când monitorul de praf și miros detectează praf în cameră, indică intensitatea pe o scară cu cinci niveluri de culoare: verde, verde cu portocaliu la mijloc, portocaliu, portocaliu cu roșu la mijloc și roșu. Cu cât ești mai aproape de verde, cu atât aerul este mai curat. Cu cât te apropii de roșu, aerul este mai impur și mai poluat. Sharp UA-HD60E-L are un afișaj mic care arată nivelul de umiditate din cameră și dacă funcțiile Umidificare și Plasmacluster sunt activate sau nu.

Indicatorii vizuali de pe Sharp UA-HD60E-L
Indicatorii vizuali de pe Sharp UA-HD60E-L

Aerul este aspirat prin panoul din spate care acționează ca un prefiltru și apoi este evacuat prin ieșirea de 20° care se află tot pe spate. Zgomotul generat de Sharp UA-HD60E-L variază între 25 și 54 dB, în funcție de modul în care îl setezi să funcționeze, iar cerințele de putere variază, de asemenea, între 7 și 70 Wați.

Cum intră și iese aerul în/din Sharp UA-HD60E-L
Cum intră și iese aerul în/din Sharp UA-HD60E-L

Sharp UA-HD60E-L este disponibil în două variante de culoare (gri și maro) ce ar trebui să se potrivească în majoritatea caselor. Aparatul are un design discret și modular, cu accentul pe funcționalitate și ușurința mentenanței, nu pe eleganță și frumusețe. Designerii Sharp au reușit să ușureze la maxim asamblarea și dezasamblarea elementelor precum rezervorul de apă pentru reumplere și a filtrelor pentru curățare.

Este ușor să scoți rezervorul de apă din Sharp UA-HD60E-L
Este ușor să scoți rezervorul de apă din Sharp UA-HD60E-L

Dacă vrei să știi toate caracteristicile tehnice ale acestui produs, mergi la această pagină: Sharp UA-HD60E-L. Dacă vrei date tehnice complete, descarcă acest fișier PDF, care are detaliile care te interesează.

Reclamă

Utilizarea purificatorului de aer Sharp UA-HD60E-L cu umidificare

Orașul în care trăiesc, București, a fost faimos toată iarna pentru nivelurile sale ridicate de poluare, iar praful este o problemă pe tot parcursul anului. În iarna 2019-2020, București se "lăuda" cu niveluri record pentru particulele PM10 și PM2.5, care provoacă multe probleme de sănătate, mai ales la nivelul sistemului respirator. Dacă vrei să știi mai multe despre acest subiect, îți recomandăm două articole științifice: Inhalable Particulate Matter and Health (PM2.5 and PM10) și The impact of PM2.5 on the human respiratory system. Am cumpărat Sharp UA-HD60E-L pentru a rezolva aceste probleme și, de asemenea, pentru a îmbunătăți somnul. Mă trezeam adesea cu gâtul uscat și o senzație de usturime și uneori aveam probleme și cu sforăitul. Am sperat că funcția de umidificare va ajuta și, din fericire, asta s-a și întâmplat. Nu numai asta, dar, după câteva zile, am putut simți diferența, mai ales atunci când reveneam acasă după ce ieșeam afară. Aerul se simte mai curat, fără mirosuri neplăcute, chiar dacă un musafir fumează o țigară sau două în interiorul apartamentului. De asemenea, m-am trezit și am dormit mai bine decât înainte de a avea Sharp UA-HD60E-L. Un lucru de reținut este că în primele două zile de utilizare, purificatorul de aer generează unele mirosuri care sunt ușor neplăcute. Acest lucru este natural și se întâmplă cu toate purificatoarele în primele 24-48 de ore de utilizare.

Sharp UA-HD60E-L oprit
Sharp UA-HD60E-L oprit

Dacă vrei să înțelegi cum funcționează purificatorul de aer Sharp UA-HD60E-L, îți recomandăm să citești mai întâi manualul de utilizare. Acest dispozitiv are multe butoane pe panoul său de control și nu este evident ce fac toate. De asemenea, nu există o aplicație pentru smartphone prin care să-l controlezi, acesta fiind singurul dezavantaj semnificativ din punctul nostru de vedere. De asemenea, Sharp UA-HD60E-L împărtășește puține date cu utilizatorul: nivelul de umiditate, calitatea aerului prin indicatori vizuali și dacă funcțiile Plasmacluster și Umidificare sunt activate sau dezactivate. Ne-ar fi plăcut ca Sharp UA-HD60E-L să împărtășească date specifice despre calitatea aerului, nivelul de poluare detectat etc. De asemenea, ar fi fost util să existe o aplicație mobilă la îndemână pentru a programa funcționarea purificatorului.

Sharp UA-HD60E-L pornit
Sharp UA-HD60E-L pornit

Zgomotul generat de Sharp UA-HD60E-L poate varia între 25 - 55 dB. 25 dB este un nivel destul de scăzut și abia observabil. Acesta este atins doar atunci când utilizezi modul Viteză mică, care este lent și ineficient dacă vrei să purifici și să umezești aerul rapid. Alegerea mai bună este modul Auto, care începe cu o viteză mai mare și mai zgomotoasă și, pe măsură ce se apropie de final, scade viteza la un nivel apropiat de Viteză mică. Dacă somnul îți este ușor întrerupt de zgomote, este o idee bună să comuți la modul Auto sau Auto avansat cu o oră înainte de a merge la culcare. Apoi, treci la modul Viteză mică înainte de a te culca.

Nu avem echipament pentru a face măsurători precise pentru nivelul de zgomot generat. De aceea, pentru a te ajuta să înțelegi cât de zgomotos este Sharp UA-HD60E-L, am înregistrat videoclipul de mai jos în timp ce schimbăm între toate modurile de viteză. Mai întâi funcția de umidificare este activată, iar apoi oprită. Așa cum se aude, funcția de umidificare poate adăuga destul de mult zgomot atunci când umiditatea din cameră este la un nivel scăzut.

Pentru ca funcția de umidificare să funcționeze pe Sharp UA-HD60E-L, trebuie să umpli din nou rezervorul de apă de 3 litri atunci când se golește. În zilele reci de iarnă, când nu am deschis prea mult geamurile, rezervorul de apă a durat o zi. În zilele călduroase de primăvară, când am deschis foarte mult geamurile, a trebuit să-l reumplem de două ori pe zi. Unii utilizatori s-ar putea să considere prea frecventă nevoia de reumplere și să prefere un dispozitiv cu un rezervor de apă mai mare.

Rezervorul de apă folosit de Sharp UA-HD60E-L
Rezervorul de apă folosit de Sharp UA-HD60E-L

Datorită designului său funcțional, Sharp UA-HD60E-L este ușor de întreținut. Nu am avut probleme cu reumplerea zilnică a rezervorului de apă sau atunci când am curățat filtrele, o dată pe lună. Considerăm că afirmația companiei Sharp, cum că toate cele trei filtre ale aparatului vor rezista aproximativ 10 ani, ca fiind optimistă. Sperăm că acest lucru se dovedește adevărat în experiența noastră de utilizare. Pentru alte purificatoare de aer, filtrele HEPA promit să dureze între un an și cinci ani. În comparație, zece ani pare enorm și ne-ar plăcea să știm cum și de ce tehnologia Sharp este mai durabilă decât concurența.

Per total, suntem încântați cum funcționează Sharp UA-HD60E-L, cât de ușor este de întreținut și cât de eficient este în a purifica și umezi aerul.

Tu ce părere ai despre Sharp UA-HD60E-L?

Acum ai o mai bună înțelegere a avantajelor și a dezavantajelor deținerii purificatorului de aer Sharp UA-HD60E-L și dacă este potrivit pentru tine. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne dacă vrei să-l cumperi. Dacă îl ai deja, comentează mai jos și spune-ne despre experiența ta cu acest purificator, ca să-i ajuți și pe alții interesați să-l cumpere. Comentează și spune-ne părerea ta despre Sharp UA-HD60E-L.

Descoperă: Sănătate Recenzii Recomandate