Review Kingston SSDNow UV400 - spațiu generos la buget redus!

Review Kingston SSDNow UV400 - spațiu generos la buget redus!
Rating

Un mod sigur de a-ți face mai rapid calculatorul vechi de-acasă, dotat cu un hard disk tradițional, este de a înlocui hard disk-ul cu o unitate SSD. Până nu demult, SSD-urile erau mult mai scumpe decât hard disk-urile obișnuite și mulți utilizatori nu au făcut upgrade-ul din cauza prețului ridicat. Pe măsură ce această tehnologie s-a maturizat, prețurile au scăzut și SSD-urile au devenit mai spațioase și mai rapide. Kingston SSDNow UV400 este una dintre cele mai populare unități când vine vorba de SSD-uri la preț redus și mulți români preferă să cumpere acest model față de altele mai scumpe. Este meritată popularitatea sa? Cât de rapidă este această unitate? Citește această recenzie pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, și nu numai:

Reclamă

Despachetare și caracteristici hardware

Când vine vorba de experiența de despachetare, SSD-urile sunt cele mai plictisitoare dispozitive. Asta pentru că nu-i nimic "magic" și interesant la ele, în afara caracteristicilor hardware: sunt dispozitive de stocare foarte mici și foarte rapide. Mai jos poți vedea o poză cu ambalajul unui Kingston SSDNow UV400.

Kingston SSDNow UV400, review, recenzie
Kingston SSDNow UV400, review, recenzie

După ce desfaci pachetul, vei găsi înăuntru unitatea SSD. Nu ai la dispoziție un manual ori un disc cu driveri. Carcasa arată și se simte destul de fragilă la atingere, așă că-ți recomandăm să fii atent când montezi unitatea SSD în calculator.

Kingston SSDNow UV400, review, recenzie
Kingston SSDNow UV400, review, recenzie

Pe partea din spate a unității vei vedea conectorul SATA Rev. 3.0 și cel pentru alimentare, precum și informații pentru identificarea unității tale SSD de 2,5". Când iei dispozitivul în mână, vei fi surprins de cât de ușor este, acesta cântărind doar 57 de grame.

Capacitatea totală comunicată de Kingston este de 480 GO, dar cea reală și folosibilă, raportată de Windows este de 447 GO. SSD-urile din seria Kingston SSDNow UV vin și în alte variante de stocare: 120 GO, 240 GO și 960 GO.

Kingston SSDNow UV400, review, recenzie
Kingston SSDNow UV400, review, recenzie

Kingston SSDNow UV400 ne promite o rată maximă de transfer de 550 MO/secundă pentru citirea datelor și de 500 MO/secundă pentru scrierea lor. Pentru a avea o perspectivă mai bună asupra acestor numere, iată ce rate de transfer promit alte SSD-uri care au un preț similar, de la alți producători:

 • ADATA Premier SP550 - 560 MO/secundă pentru citirea datelor și 510 MO/secundă pentru scrierea lor
 • Crucial BX200 - 540 MO/secundă pentru citirea datelor și 490 MO/secundă pentru scrierea lor

Controller-ul folosit de Kingston SSDNow UV400 este Marvell 88SS1074, iar tipul de memorie NAND folosit este TLC (mai multe despre ce înseamnă asta în următoarea secțiune a acestui review).

Consumul de curent promis de Kingston este de 0.672W când dispozitivul nu este folosit în mod activ și de 0.693W când este supus la un nivel mediu de utilizare. Temperaturile pentru utilizare se pot încadra între 0°C și 70°C.

TLC NAND și ce înseamnă asta pentru tine

Când vine vorba de unitățile de stocare SSD, una dintre cele mai importante caracteristici hardware este tipul de memorie NAND care este folosită pentru stocarea datelor. Aceasta este o formă de stocare non volatilă, care nu necesită curent electric pentru a stoca date. Are un număr finit de cicluri de scriere și este folosită pentru stocarea datelor într-o unitate SSD. Sunt trei tipuri de memorie NAND găsite în SSD-urile moderne: SLC (cel mai scump și mai durabil tip de memorie), MLC și TLC.

TLC NAND este cel mai ieftin tip de memorie dintre cele trei și scopul său este de a reduce costul per bit și să crească capacitatea maximă, pentru a putea concura în ceea ce privește prețul, cu hard disk-urile tradiționale. Reducerea costurilor pentru memoria TLC NAND s-a făcut reducând din rezistență, după cum arată această comparație foarte detalită , făcută de o echipă de specialiști. Drept urmare, memoria de tip TLC NAND va dura în timp mai puțin decât alte tipuri de memorie NAND. De aceea, nu este recomandată folosirea acestui tip de memorie pentru stocarea datelor, în mediul de business ori pentru utilizatorii care au nevoie de anduranță, pentru SSD-uri care sunt folosite destul de intens.

Kingston folosește în prezent pentru UV400, memorie TLC NAND de la Toshiba. Din moment ce Kingston nu este un producător de semiconductori și disponibilitatea componentelor variază, este posibil ca pe durata de vânzare a acestei unități SSD, să schimbe furnizorul pentru memoria TLC NAND. Chiar dacă se va întâmpla asta, unitatea UV400 va respecta caracteristicile hardware și vitezele promise de Kingston.

Reclamă

Performanța în teste sintetice

Pentru a evalua performanțele oferite de această unitate de stocare, am executat câteva teste pe următorul sistem:

 • Procesor: Intel Core i5-6600T
 • Placă de bază: ASUS Z170 Pro Gaming
 • Memorie: HyperX FURY Black 16GB, DDR4 at 2133MHz
 • Placă video: GIGABYTE GeForce GTX 950 OC WindForce 2X, 2GB GDDR5, 128-bit
 • Sistem de operare: Windows 10 cu Anniversary Update

Am început prin a folosi aplicația CrystalDiskMark, care execută câteva teste de citire și scriere date, atât secvențiale cât și aleatoare:

 • Seq Q32T1: Citire/scriere secvențială (mărimea blocului=128KiB) cu multiple cozi și fire de execuție
 • 4K Q32T1: Citire/scriere 4KiB aleatoare, cu multiple cozi și fire de execuție
 • Seq: Citire/scriere secvențială (mărimea blocului=1MiB) și un singur fix de execuție
 • 4K: Citire/scriere 4KiB aleatoare, cu o singură coadă și un singur fix de execuție

Mai jos poți vedea rezultatele obținute pe sistemul nostru de test. Acestea sunt în general bune, dar nu la fel de bune ca valorile promise de Kingston în descrierea produsului. Dar, comparate cu vitezele oferite de un hard disk tradițional, Kingston SSDNow UV400 este cu mult mai rapid.

Kingston SSDNow UV400, review, recenzie
Kingston SSDNow UV400, review, recenzie

Apoi, am folosit aplicația HD Tune pentru a masura viteaza minimă, cea maximă și cea medie, pentru citirea datelor, în MO/secundă. Această aplicație ne oferă și timpul de acces mediu, în milisecunde (ms), precum și rata de "declanșare" (cea mai mare viteză la care sunt transferate datele între disc și sistemul de operare). O altă metrică utilă împărtășită de HD Tune este gradul de ocupare al procesorului, în procente, atunci când sistemul citește date de pe SSD. Poți vedea rezultatele obținute în poza de mai jos. Din nou, rezultatele sunt respectabile dar sub vitezele promise de Kingston.

Kingston SSDNow UV400, review, recenzie
Kingston SSDNow UV400, review, recenzie

La un preț similar vei găsi unități SSD care sunt puțin mai rapide decât Kingston SSDNow UV400, dar diferențele vor fi foarte mici.

Pro și contra

Iată care sunt atuurile pe care le-am identificat la Kingston SSDNow UV400:

 • Prețul este foarte accesibil pentru un SSD la această capacitate de stocare, ceea ce-l face o alegere bună pentru persoanele care nu-și permit să dea foarte mulți bani pe un SSD
 • Performanțele oferite pentru prețul său sunt foarte respectabile

Există și câteva neajunsuri de luat în considerare:

 • Această unitate de stocare folosește memoria NAND TLC, care este mai puțin durabilă decât alte tipuri de memorie folosite în SSD-uri
 • Nu este recomandat mediului de business și utilizatorilor pentru care anduranța este o caracteristică importantă
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Kingston SSDNow UV400 este destinat utilizatorilor casnici, fără un buget ridicat, care doresc mai multă performanță de la calculatoarele lor, înlocuind hard disk-ul tradițional cu un SSD convenabil la preț. Dacă asta este ceea ce cauți, atunci acest SSD este o alegere bună. Este mult mai rapid decât un hard disk și oferă o capacitate de stocare generoasă, fără a da o gaură mare în bugetul tău. Singurul său neajuns important este că tipul de memorie folosită pentru stocare, rezistă mai puțin în timp decât tipurile de memorie folosite în SSD-uri mai scumpe. Dacă banii sunt o problemă importantă, atunci Kingston SSDNow UV400 s-ar putea să fie cea mai bună alegere pentru tine.

Descoperă: Productivitate Recenzii