
Experiența de utilizare a smartphone-ului Realme 14 Pro
Când am folosit Realme 14 Pro, am apreciat curbele de-a lungul ramei sale, care îl fac să pară mai subțire decât este în realitate. Profilul său mai subțire comparativ cu dispozitivele de dimensiuni similare este un aspect pozitiv, deoarece permite o manipulare mai confortabilă, ceea ce este important atunci când cumperi un smartphone de această mărime. O altă caracteristică care mi-a plăcut imediat este că versiunea Suede Gray, pe care o testez, are un spate din piele vegană, pe care este plăcut să-l atingi.

Spatele lui Realme 14 Pro este fin
Deși ecranul nu are oficial certificare video HDR, acesta oferă o experiență vizuală satisfăcătoare. Rămâne luminos și clar, chiar și în medii exterioare, și poate transmite conținut HDR de pe YouTube. Însă, fără compatibilitate HDR oficială, s-ar putea să nu poți accesa filme HDR de pe Netflix și de pe alte platforme de streaming. Cu toate acestea, conținutul video, precum și jocurile mobile, arată bine pe Realme 14 Pro.

Ecranul este luminos și colorat
Reține că acest smartphone nu este creat să ofere performanțe de top în jocuri, deci nu vei putea juca jocuri solicitante cu setări grafice înalte. Dacă nu te deranjează să reduci setările vizuale, te poți aștepta la performanțe decente de 30 fps. Sistemul eficient de răcire al smartphone-ului îl va împiedica să se încălzească prea mult. Însă, din cauza dimensiunii sale și a poziționării inelului pentru camere, nu este foarte confortabil să ții Realme 14 Pro în mâini în orientare peisaj (landscape).

Jocurile merg destul de bine
Configurația difuzoarelor oferă o conversație audio și o experiență bună în timpul convorbirilor. Însă calitatea sunetului nu este prea bună atunci când asculți muzică sau te uiți la videoclipuri. Basul este sub așteptări, iar instrumentele din fundal nu sunt la fel de clar definite ca pe smartphone-urile mai premium.

Difuzoarele nu sunt ideale pentru a asculta muzică
Calitatea apelurilor este totuși bună. M-am bucurat de o intensitate bună a semnalului, iar vocea mea a fost auzită clar și tare de persoanele cu care am vorbit. Cu toate acestea, difuzorul din partea de sus a ecranului poate deveni uneori destul de puternic, iar persoanele din jurul tău vor auzi ce spune persoana pe care ai sunat-o.

Apelurile vocale sunt clare și puternice
Cititorul de amprente este rapid și precis. Deși recunoașterea facială funcționează bine în timpul zilei, aceasta nu este la fel de precisă pe timp de noapte, deci este posibil să preferi să folosești cititorul de amprente.
Autonomia bateriei este un punct forte al lui Realme 14 Pro. Acest telefon nu are probleme în a rezista o zi întreagă de utilizare, chiar și atunci când este folosit mai intens. Însă, pentru majoritatea oamenilor, acest smartphone ar trebui să dureze între o zi și jumătate și două zile de utilizare normală cu o singură încărcare.
Realme spune că bateria acestui smartphone se poate încărca de la 1% la 50% în 36 de minute. Dacă ai un încărcător SUPERVOOC de 45 de wați, bateria ar trebui să se umple în aproximativ 57-60 de minute, potrivit altor site-uri care au testat Realme 14 Pro. Eu nu am avut un astfel de încărcător, așa că am folosit în schimb un încărcător Samsung de 45 de wați, care folosește o tehnologie de încărcare diferită. Cu acesta, bateria s-a încărcat complet în 71 de minute, ajungând la 51% în doar 30 de minute.

Viteza de încărcare pentru Realme 14 Pro
Experiența globală de utilizare oferită de Realme 14 Pro este pozitivă. Utilizatorii vor aprecia că acest smartphone este mai ușor și mai subțire decât concurenții săi direcți, că are un ecran OLED de bună calitate, care funcționează bine chiar și în exterior și că oferă o autonomie bună a bateriei și o performanță satisfăcătoare. Deși sistemul său de sunet ar putea fi îmbunătățit, majoritatea utilizatorilor vor fi probabil mulțumiți de acesta. În continuare, să explorăm software-ul inclus cu Realme 14 Pro și să examinăm funcțiile sale de inteligență artificială (AI).
Experiența software: realme UI 6.0 și aplicațiile incluse
Realme 14 Pro este dotat cu realme UI 6.0, bazat pe Android 15. Prin urmare, utilizatorii pot beneficia de cele mai noi caracteristici Android, precum previzualizarea detaliată a widgeturilor, Theft Detection Lock sau Circle to Search îmbunătățit.

Realme 14 Proare Realme UI 6.0 și Android 15
Realme a introdus și o bară laterală Smart sidebar, similară cu cea disponibilă pe dispozitivele Samsung Galaxy. Această bară laterală este personalizabilă, ceea ce-ți permite să adaugi diverse aplicații și scurtături. De asemenea, se adaptează contextual, încărcând diferite opțiuni de tuning în funcție de aplicațiile pe care le folosești. Imaginea de mai jos ilustrează cum arată în timpul navigării pe YouTube.

Bara laterală poate fi utilă
Atunci când te joci, panoul lateral include instrumente de gaming utile, care-ți permit să monitorizezi și să îmbunătățești performanța în jocuri.

Când te joci, poți vedea fps în timp real și activa alte funcții de gaming
Sistemul de operare de pe Realme 14 Pro funcționează bine și îți dă senzația că este rapid și receptiv. Însă tinde să aibă prea multe aplicații preinstalate și poți găsi ocazional reclame nedorite, inclusiv pe ecranul de blocare.

Realme 14 Pro are multe aplicații preinstalate
Compatibilitatea software s-a îmbunătățit față de modelele anterioare, iar compania a promis cinci ani de actualizări de securitate, ceea ce este excelent pentru un dispozitiv din această gamă de prețuri.
Utilizatorii vor aprecia probabil că Realme 14 Pro are preinstalată ultima versiune Android, ceea ce le permite să se bucure de cele mai bune caracteristici oferite de acest ecosistem. Însă realme UI 6.0 tinde să vină cu multe aplicații preinstalate și include o cantitate semnificativă de reclame, care scad din calitatea generală a experienței de utilizare.
Instrumente și funcții de inteligență artificială (AI)
Realme a intrat, de asemenea, în domeniul AI și oferă mai multe funcții bazate pe inteligența artificială. Însă, în primul rând, ai acces la instrumentele dezvoltate de Google și integrate în Android 15. Funcția mea preferată rămâne Circle to Search (Încercuiește și caută), care este utilă și oferă acum mai multe opțiuni decât în versiunile sale anterioare.

Circle to Search funcționează excelent pe Realme 14 Pro
O altă aplicație bazată pe AI și disponibilă pe Realme 14 Pro este Gemini. Însă nu ai acces la Gemini Advanced, nici măcar pentru o lună sau două, și trebuie să plătești pentru un abonament încă de la început. Este de așteptat de la un smartphone care nu este în categoria de top. Poți folosi totuși modelele gratuite Gemini, care funcționează rezonabil de bine, similar cu ceea ce primești pe orice alt smartphone cu Android.

Este disponibil și Gemini
Realme are și câteva instrumente bazate pe inteligență artificială, care nu sunt chiar inteligență artificială. Ele sunt în principal elemente de marketing. Un exemplu bun este AI Smart Loop, care îți permite să selectezi conținutul de pe ecran sau să faci capturi de ecran și să le tragi apoi în aplicațiile unde vrei să le folosești. Aceasta nu este chiar inteligență artificială; este doar un algoritm bine conceput, care te poate face mai productiv atunci când îți folosești smartphone-ul.

AI Smart Loop este folositor
Realme 14 Pro beneficiază de funcții bazate pe inteligență artificială, care fac utilizatorii mai productivi. Însă nu consider asta un punct forte al acestui smartphone. Nu este neapărat un aspect negativ, deoarece majoritatea producătorilor de smartphone-uri tind să promită prea mult în zilele noastre când vine vorba de inteligența artificială. Realitatea este că inteligența artificială ține mai ales de marketing și nu este atât de utilă pe cât ar vrea să te facă să crezi producătorii. Prin urmare, îmi place că realme nu face prea mult tam-tam cu privire la faptul că smartphone-urile lor sunt echipate cu AI.
Experiența de utilizare a camerelor de pe Realme 14 Pro
Sistemul de camere de pe Realme 14 Pro este bazat pe un obiectiv wide principal, de 50 megapixeli, cu OIS (Stabilizare optică a imaginii). Din păcate, acest smartphone nu are nici un obiectiv ultrawide și nici unul cu zoom. Chiar și așa, face fotografii bune în multe situații diferite. Camera principală reușește să surprindă fotografii luminoase și colorate, mai ales în lumina zilei. Detaliile sunt bune, culorile sunt vii, iar fotografiile ies clare și au un contrast plăcut. Rezultatele pot părea uneori prea luminoase sau un pic prea saturate. Calitatea imaginii este însă bună în general. Chiar și atunci când faci zoom in, imaginile sunt destul de clare, cu puțin zgomot.

Pozele făcute în condiții bune de iluminare arată bine
Noaptea sau în condiții similare, cu luminozitate scăzută, Realme 14 Pro face o treabă decentă la capturarea fotografiilor. Reușește să realizeze fotografii relativ luminoase, iar nivelul de detaliu este suficient de bun pentru astfel de condiții. Deși se observă inevitabil puțin zgomot, îl poți reduce și mai mult folosind modul de noapte din aplicația Cameră. Pe de altă parte, asta poate face ca marginile să pară un pic neclare.

Fotografiile de noapte sunt de asemenea bune
Camera face o treabă bună la recunoașterea marginilor pentru portrete. Însă, uneori, poate rata detaliile fine, în special în lumină slabă. Camera frontală face selfie-uri clare și îți luminează fața, deși se luptă puțin atunci când fotografiază persoane care poartă ochelari.

Camera pentru selfie este decentă
Realme 14 Pro poate fi scufundat până la doi metri sub apă timp de până la 48 de ore, ceea ce îți permite să înregistrezi videoclipuri și să faci fotografii cu modul Underwater al camerei. Este iarnă aici, în București, așa că nu am avut unde să testez această funcție, ca să văd cât de bine funcționează. Poți accesa acest mod în secțiunea More din aplicația Cameră, unde găsești o mulțime de alte moduri utile, precum Time-lapse, Dual-view video, un mod Pro pentru a face poze și Doc Scanner, care este practic și util atunci când trebuie să scanezi ceva și să-l transformi în format digital.

Câteva dintre modurile disponibile în aplicația Cameră
Dacă vrei să vezi câteva poze făcute cu Realme 14 Pro, apasă pe acest link, pentru a accesa o galerie care conține zeci de mostre.

Accesează galeria mea cu poze făcute cu Realme 14 Pro
În ceea ce privește calitatea video, camera selfie este limitată la 1080p la 30 fps și nu sunt multe de spus despre aceasta. Este decentă, dar nu uimitoare. Pe de altă parte, camera de pe spate poate înregistra până la 4K la 30 fps, ceea ce este mult mai bine, deși standard pentru smartphone-urile de astăzi. Face o treabă decentă atât în lumina zilei, cât și noaptea, dar sistemul de stabilizare optică (OIS) al camerei nu pare să fie printre cele mai bune de pe piață. O altă problemă este că modul Steady Mode, care oferă cea mai bună stabilizare, nu este disponibil atunci când înregistrezi videoclipuri în rezoluție 4K. Acesta funcționează doar cu videoclipuri 1080p la 60 fps.

Steady Mode funcționează numai în 1080p la 60 fps
Din fericire, prefer să înregistrez videoclipuri cu o rată a cadrelor mai mare de 60 fps (chiar dacă rezoluția este limitată la 1080p), deoarece acestea arată mult mai fluent. Iată un exemplu de videoclip înregistrat cu acest smartphone la 1080p și 60 fps, astfel încât să-ți faci o părere mai bună despre calitatea sa:
Înregistrările video în 4K sunt destul de bune dacă rămâi nemișcat(ă) (deoarece lipsa OIS devine evidentă atunci când te miști) și dacă eviți să folosești zoom în timpul înregistrării. Tranzițiile nu sunt gestionate bine, ceea ce afectează semnificativ calitatea imaginii. În rest, majoritatea utilizatorilor vor fi mulțumiți de rezultate, chiar și pentru înregistrările nocturne, precum cea de mai jos, capturată în 4K la 30 fps:
Deși lipsa unui obiectiv ultrawide poate limita capacitatea smartphone-ului de a captura grupuri de oameni sau peisaje, camera principală de pe Realme 14 Pro oferă o experiență preponderent pozitivă. Deși nu este o cameră de nivel flagship, aceasta face fotografii de calitate atât în timpul zilei, cât și noaptea. Atunci când luăm în considerare înregistrarea video, calitatea oferită de Realme 14 Pro este satisfăcătoare pentru un smartphone din gama sa de prețuri. S-ar putea să nu impresioneze pe toată lumea, dar nici nu îi va dezamăgi. Dacă îți convine să înregistrezi videoclipuri la 1080p, vei fi probabil mulțumit(ă) de rezultate.
Performanță în benchmarkuri
Am prezentat cum arată Realme 14 Pro și cum este să-l folosești din punct de vedere hardware și software. Acum, este timpul să rulez câteva benchmarkuri pentru o părere mai bună despre performanța sa. Primul benchmark pe care l-am folosit este Geekbench. Realme 14 Pro a obținut 1014 puncte pentru procesarea Single-Core (cu 8% mai mult decât Realme 12 Pro) și 2867 puncte pentru procesarea Multi-Core (cu 8,5% mai mult decât Realme 12 Pro).

Rezultatele lui Realme 14 Pro în Geekbench 6
În continuare, am apelat la PCMark for Android pentru a evalua performanța acestui smartphone atunci când rulează aplicații de productivitate și navighează pe web. Realme 14 Pro a obținut un scor de 13929 de puncte în Work 3.0 performance, ceea ce este mai mult decât suficient pentru a utiliza smartphone-ul productiv. Acest rezultat este similar cu cel obținut de la unul dintre concurenții săi direcți, Xiaomi Poco X7 Pro. La evaluarea autonomiei bateriei, PCMark a măsurat 17 ore și 39 de minute, ceea ce este cu o oră mai mult decât ai obține de la mai vechiul Realme 12 Pro și cu trei ore mai mult decât ceea ce oferă Xiaomi Poco X7 Pro.

Rezultatele lui Realme 14 Pro în PCMark
Am rulat și testul Geekbench AI, pentru a evalua capacitățile de procesare AI ale lui Realme 14 Pro. În imaginea de mai jos, poți vedea rezultatele obținute, care nu sunt tocmai mari. După cum era de așteptat de la un smartphone accesibil, Realme 14 Pro poate rula aplicații și instrumente bazate pe AI, dar nu va oferi performanțe excelente, precum smartphone-urile de top.

Rezultatele lui Realme 14 Pro în Geekbench AI
Deși acest smartphone nu este conceput pentru jocuri, este probabil ca publicul țintă să se joace pe el. Așa că am rulat benchmarkul 3DMark ca să văd cum se descurcă. În testul Wild Life, Realme 14 Pro a obținut 3159 de puncte și un număr mediu de cadre de 18,92 fps. În testul Sling Shot, a avut un scor de 6585 de puncte. Asta arată că, deși Realme 14 Pro poate fi folosit pentru jocuri mai solicitante, trebuie să reduci setările de calitate vizuală pentru a beneficia de performanțe bune.

Rezultatele lui Realme 14 Pro în 3DMark
Pentru ultimul benchmark, am folosit SpeedTest ca să determin viteza de conectivitate la internet prin Wi-Fi pe Realme 14 Pro. Am rulat acest test de mai multe ori și am fost surprins că viteza maximă de descărcare pe care am obținut-o a fost de numai 368 Mbps. Este jumătate din viteza obținută pe alte smartphone-uri conectate la același Wi-Fi și jumătate din viteza înregistrată pe vechiul Realme 12 Pro. Ce rezultat dezamăgitor!

Wi-Fi este surprinzător de lent pe Realme 14 Pro
Testele pe care le-am rulat confirmă experiența mea mixtă de utilizare cu Realme 14 Pro. Partea pozitivă este că acest smartphone dispune de un hardware mid-range, care oferă performanțe suficiente pentru productivitate, pentru jocuri mobile și pentru sarcini bazate pe AI. Principalul său punct forte este autonomia bateriei; însă un punct slab surprinzător este viteza conectivității sale Wi-Fi, care este semnificativ mai slabă decât ceea ce am măsurat pe predecesorul său, Realme 12 Pro.
Ce părere ai despre Realme 14 Pro?
Ai ajuns la sfârșitul acestei recenzii lungi. Sper că ți-a plăcut să o citești și că simți că am oferit suficiente informații pentru a te ajuta să decizi dacă vrei să cumperi Realme 14 Pro. Înainte de a închide, sunt curios să aflu părerea ta despre acest smartphone: Îl consideri un upgrade valoros față de modelul precedent? Te gândești să-l cumperi sau înclini spre un model mai vechi, precum Realme 13 Pro sau Realme 12 Pro? Folosește opțiunile de mai jos pentru a comenta și spune-mi.