Recenzie Sonos Move: O boxă smart wireless superbă

Recenzie Sonos Move: O boxă smart wireless superbă
Rating

Sonos este unul dintre cele mai populare branduri din lumea boxelor wireless. Acest lucru se datorează faptului că boxele Sonos Move oferă calitate audio excelentă și pot funcționa împreună pentru a îți umple casa cu muzică, folosind conexiuni wireless între ele și fiind ușor de configurat. Dacă te afli în căutarea unei metode de a-ți asculta același cântec favorit și în sufragerie, precum și în bucătărie, un mesh de boxe Sonos este probabil ce îți vei dori. În ultimele câteva săptămâni, am testat și folosit prima boxă Sonos portabilă, numită Sonos Move. Aceasta promite să ofere același sunet uimitor și experiență de utilizare facilă, dar te lasă și să o iei cu tine, oriunde ai merge. Ești curios să descoperi mai multe detalii despre Sonos Move și calitatea audio oferită? Citește acest review:

Reclamă

Sony Move: Pentru cine este o alegere potrivită?

Sonos Move este o boxă wireless excelentă pentru tine, dacă:

 • Îți dorești o boxă wireless de calitate, cu sunet premium
 • Vrei să intri în ecosistemul Sonos sau deja faci parte din el
 • Bugetul alocat nu reprezintă o problemă pentru tine
Vezi prețul:

Pro și contra

Iată care sunt punctele forte ale Sonos Move:

 • Calitate audio excepțională și sunet bogat
 • Conectivitate Wi-Fi și Bluetooth
 • Construcție de calitate și design plăcut
 • Aplicația Sonos este ușor de configurat și folosit
 • Suport pentru Google Assistant și Amazon Alexa
 • Durată de viață a bateriei bună, încărcare relativ rapidă și o bază de încărcare utilă
 • Rezistență la praf și apă
 • Calibrare automată a sunetului prin TruePlay

Există și câteva puncte slabe:

 • Oarecum mare și grea, nu este atât de portabilă pe cât ai crede
 • Folosește Bluetooth 4.2 și nu se poate conecta la mai multe dispozitive în acest mod
 • Costă mai mult decât alte boxe cu caracteristici similare
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Sonos Move este o boxă wireless smart uimitoare, ce a reușit să ne impresioneze. Oferă calitate audio premium prin difuzoare de primă clasă (woofer și tweeter), precum și mulțumită calibrării automate a sunetului (TruePlay). Sonos Move arată foarte bine, este ușor de configurat, iar aplicația Sonos se poate integra cu aproape orice serviciu de streaming la care te-ai putea abona. Baza de încărcare este deosebită, fiind foarte ușor să iei boxa de pe ea atunci când trebuie să lucrezi sau pur și simplu să te relaxezi afară, iar conectivitatea Wi-Fi este excelentă. În plus, comutarea la Bluetooth oferă aceeași calitate foarte bună a sunetului, deși dezactivează facilitățile smart de la Google Assistant și Amazon Alexa. Ne place foarte mult Sonos Move și o recomandăm oricui caută o boxă smart wireless de top, pe care să o folosească în casă și în jurul casei, și oricui își permite prețul său premium.

Despachetarea Sonos Move

Sonos Move vine într-o cutie destul de mare și grea, având în vedere că este o boxă portabilă. Cutia este fabricată din carton de calitate și, în funcție de culoarea pe care ai ales-o pentru boxă, culorile principale folosite pe cutie sunt fie negru, fie alb. Pe laterale, poți vedea o serie de imagini mari cu boxa Sonos Move din interior, evidențiind baza de încărcare și mânerul inclus.

Cum arată cutiile boxelor Sonos Move
Cum arată cutiile boxelor Sonos Move

În cutie, totul este ambalat și protejat de alte suporturi din carton. Dacă scoți totul afară, vezi pe ce ți-ai cheltuit banii: boxa portabilă Sonos Move, baza de încărcare și o husă textilă. De asemenea, găsești și ghidul de pornire rapidă și documentele de garanție.

Sonos Move: Conținutul cutiei
Sonos Move: Conținutul cutiei

Despachetarea Sonos Move este o experiență premium satisfăcătoare. Tot ce găsești în cutie este de calitate superioară și, împreună cu boxa portabilă, primești și o bază de încărcare în loc de un simplu cablu de curent, precum și o husă textilă pentru transportat și protejat boxa.

Reclamă

Specificații hardware și design

Când am văzut cutia mare a lui Sonos Move, ne așteptam ca și boxa să aibă niște dimensiuni generoase, dar nu am înțeles imediat cât de mare este cu adevărat. Este mai mare și mai grea decât majoritatea boxelor wireless pe care le-ai numi "portabile". Ca să fim exacți, Sonos Move are 240 x 160 x 126 milimetri în înălțime x lățime x adâncime și cântărește nu mai puțin de 3 kg.

Sonos Move și baza sa de încărcare
Sonos Move și baza sa de încărcare

Sonos Move este un dispozitiv frumos cu un design minimalist. Forma sa este cea a unui cilindru eliptic și este acoperită de o grilă metalică. Partea de sus, jos și din spatele lui Sonos Move sunt realizate din plastic cauciucat, moale la atingere, care pare să poată face față la zgârieturi superficiale fără a rămâne cu urme vizibile permanente.

O boxă Sonos Move scoasă din baza de încărcare
O boxă Sonos Move scoasă din baza de încărcare

În partea superioară a lui Sonos Move, găsești un panou cu o serie de controale tactile pentru dat volumul mai tare și mai încet, redarea sau întreruperea muzicii, precum și pentru dezactivarea microfonului. Aceste controale suportă și gesturi de tragere pentru a sări la melodia următoare sau anterioară. O mică lumină cu led este folosită pentru a îți arăta dacă boxa este pornită sau oprită, pentru a semnaliza dacă microfonul este dezactivat, precum și pentru a indica momentele când sunt detectate comenzi vocale.

Sonos Move cu controalele tactile, microfoanele și indicatorul cu led
Sonos Move cu controalele tactile, microfoanele și indicatorul cu led

Move este prima boxă Sonos portabilă și intrarea în această linie de produse a însemnat că această companie a trebuit să fie atentă și la aspectul durabilității. Sonos Move deține o certificare IP56 (Ingress Protection 56), ceea ce înseamnă că e protejată de praf și de apă. Pătrunderea prafului nu este complet stopată, dar nu poate să intre în dispozitiv în cantități atât de mari încât să afecteze funcționarea sa în condiții satisfăcătoare. În ceea ce privește protecția la apă, boxa poate face față la jeturi puternice de apă venind din orice direcție: nu poate supraviețui unei scufundări în piscină, dar nu are nicio problemă dacă plouă pe ea.

Mergând mai departe, la calitatea sunetului, Sonos Move vine cu specificații impresionante. Conform paginii sale oficiale, Move are două amplificatoare Clasa-D, ceea ce se traduce în disipare mai mică de putere, mai puțină căldură și mai multă autonomie pe baterie decât pot oferi în mod normal amplificatoarele Clasa-A sau Clasa-B. În plus, amplificatoarele sunt digitale, așa că ar trebui să ai parte de o calitate audio de primă clasă. Cât despre difuzoare, Sonos Move folosește un tweeter și un mid-woofer. Tweeterul trimite sunetul în jos pentru a crea o un "soundstage" larg, în timp ce mid-wooferul este gândit să facă față atât frecvențelor medii, cât și celor din gama joasă (bași).

O perspectivă asupra lui Sonos Move așezat pe baza sa de încărcare
O perspectivă asupra lui Sonos Move așezat pe baza sa de încărcare

Conectivitatea wireless a lui Sonos Move este gestionată de un cip Wi-Fi care suportă standardele 802.11 b/g/n atât pe rețelele de 2,4 GHz, cât și pe cele de 5 GHz. De asemenea, dacă nu este disponibilă o rețea Wi-Fi, Move poate folosi Bluetooth 4.2 pentru a se conecta la orice dispozitiv de streaming (cum ar fi smartphone-ul tău). De asemenea, merită menționat că este foarte ușor să comuți între Wi-Fi și Bluetooth. Pe spatele boxei, între butoanele de pornire și de configurare, mai găsești încă un buton subțire, care, atunci când este apăsat, schimbă instantaneu modul de operare wireless.

Spatele lui Sonos Move
Spatele lui Sonos Move

Bateria din Sonos Move are o capacitate de 36 WH, ce oferă o autonomie de până la 10 ore atunci când este încărcată complet. Vestea bună este că boxa poate fi încărcată și printr-un port USB-C aflat pe spatele ei, nu doar folosind baza de încărcare. Cu alte cuvinte, dacă iei boxa cu tine afară și rămâi fără baterie, poți folosi orice încărcător USB-C pentru a o încărca.

Sonos Move arată bine și este solidă, mulțumită designului frumos și materialelor de calitate folosite. Este un dispozitiv bine construit, ce ar trebui să reziste timp îndelungat. După ce ne-am uitat la specificațiile ei, am fost impresionați de ce are de oferit, atât în ceea ce privește calitatea audio, cât și ca opțiuni de conectivitate.

Utilizarea Sonos Move

Primul lucru care mi-a atras atenția când am primit Sonos Move în testare a fost cât de mare și de grea este. Aceasta nu este o boxă portabilă pentru cei care au probleme cu inima. 🙂 Este mai mare decât te-ai aștepta și, deși o poți scoate afară din casă, greutatea ei mare (3 kg) o face o alegere dificilă pentru excursiile în natură. Am luat-o cu mine în grădină și aș lua-o într-o excursie cu mașina, dar în niciun caz nu m-aș gândi să o car într-o excursie montană de exemplu.

Ridicând Sonos Move de mâner
Ridicând Sonos Move de mâner

Din punct de vedere al sunetului, Sonos Move nu a avut deloc probleme în a mă impresiona pe mine, pe familia mea și pe prietenii mei. Muzica ce iese din woofer și tweeter sună atât de bine încât, de când am primit-o, practic nu am oprit-o niciodată. În plus, am avut două boxe Sonos Move în teste și le-am folosit zilnic pentru a-mi umple apartamentul cu muzică. Acestea reușesc să ofere sunet foarte bun pe frecvențe medii și înalte, dar și sunete joase excelente, rezultând un sunet puternic, cald, bogat și clar, indiferent de preferințele tale muzicale. Eu personal ascult mai mult muzică metal, dar mai scap din când în când și câte un playlist de electronică sau trip-hop și îmi iau și doza zilnică de muzică clasică. Sonos Move nu m-a dezamăgit deloc în niciunul dintre aceste genuri.

O privire asupra lui Sonos Move
O privire asupra lui Sonos Move

Așa cum am menționat mai devreme, am primit două boxe Sonos Move. Configurarea lor a fost neașteptat de ușoară, prin aplicația Sonos, disponibilă și în Google Play Store și în Apple App Store. Cum nu am mai folosit alte dispozitive Sonos înainte, a trebuit să-mi creez un cont. Apoi, tot ce a trebuit să mai fac a fost să apăs de câteva ori prin aplicație și un buton de pe boxe pentru a le conecta la rețeaua mea Wi-Fi și, în scurt timp, ambele boxe erau gata de pus muzică. Este un proces simplu, care mi-a lăsat o impresie pozitivă.

Reclamă

Aplicația Sonos nu a fost ce mă așteptam și spun asta în într-un sens bun. Este gândită nu doar pentru configurarea boxelor, ci și pentru integrarea cu o listă imensă de servicii de streaming de muzică. Aceasta include Spotify, YouTube Music, Apple Music și aproape orice alt serviciu la care te-ai putea gândi. Poate inclusiv să citească biblioteca locală de muzică și să redea melodiile direct, fără a fi nevoie să comuți la altă aplicație. După câteva zile, am observat că m-am obișnuit atât de mult cu aplicația Sonos că nici nu mi-a mai trecut prin minte să deschid Spotify sau aplicația implicită de muzică de pe smartphone-ul meu.

Configurarea aplicației Sonos pe un smartphone cu Android
Configurarea aplicației Sonos pe un smartphone cu Android

Înapoi la boxa înșiși, un lucru care mi-a plăcut mult este abordarea Sonos în ce privește încărcarea ei. Spre deosebire de majoritatea boxelor portabile de pe piață, nu trebuie să conectezi un cablu în Sonos Move ca să o încarci, deși poți dacă vrei.. 🙂 În loc să depinzi de un cablu USB, Move stă pe o bază de încărcare. Curentul electric este transmis prin două contacte aflate pe spatele boxei. Într-un fel, este ceva similar cu modul în care folosești o placă de încărcare wireless pentru smartphone-ul tău.

Contactele de încărcare și portul USB-C de pe baza Sonos Move
Contactele de încărcare și portul USB-C de pe baza Sonos Move

În experiența mea, Sonos Move chiar a rezistat aproximativ 10 ore și chiar mai mult la o încărcare completă a bateriei. Totuși, nu am folosit boxa la volumul maxim, deoarece este prea puternică. La volum maxim, autonomia este probabil mai mică. Pe de altă parte, încărcarea completă a bateriei nu durează mult atunci când folosești baza inclusă: aproximativ trei ore, poate mai puțin.

Aș vrea să spun câteva lucruri și despre funcția TruePlay a Sonos Move deoarece este ceva ce face ca boxa să fie și mai bună. Move are niște microfoane incluse care pot să adune informații despre cum se aude muzica. În funcție de împrejurimile boxei, sunetul se poate modifica semnificativ. TruePlay ajustează automat ieșirea audio astfel încât să sune la fel de bine indiferent unde pui boxa: într-un dulap sau bibliotecă, lângă un perete sau pe o masă de picnic în foișorul din grădină. Și totuși, TruePlay funcționează doar dacă folosești Sonos Move în modul wireless; în modul Bluetooth, nu este disponibil.

Două boxe Sonos Move
Două boxe Sonos Move

La final, hai să vorbim despre vorbit - cu Sonos Move, bineînțeles. 🙂 De ce? Pentru că Sonos Move este și o boxă smart (inteligentă) ce poate folosi Google Assistant și Amazon Alexa. Din păcate, opțiunile disponibile în România sunt limitate, dar nu din cauza Sonos, ci din cauza Google și Amazon. Am încercat Google Assistant cu Sonos Move și trebuie să spun că toate lucrurile esențiale, cum ar fi să îi spun că vreau să dea volumul mai tare sau mai încet, să sară peste o melodie, sau chiar și să încarce alt playlist, au funcționat bine. În general, microfonul boxei mi-a identificat comenzile vocale corect, chiar dacă muzica pe care o ascultam era dată la un volum mare.

Pentru a rezuma totul, Sonos Move este una dintre cele mai bune boxe wireless pe care le-am folosit. Nu doar că oferă calitate excelentă a sunetului, dar este și ușor de configurat, iar faptul că aplicația Sonos se poate integra cu atât de multe servicii de streaming de muzică este de apreciat. Cred că este o alegere excelentă pentru oricine vrea să aibă parte de un sunet de calitate peste tot prin casă și inclusiv în curte. Dacă vorbim de portabilitate, Sonos Move este mai mult o boxă de petrecere, decât un boombox ușor de cărat cu tine în excursii.

Ce părere ai despre Sonos Move?

Acum știi mai multe despre boxa Sonos Move, ce o face să fie extraordinară și ce este puțin mai greu la ea. 🙂 Mi s-a părut a fi o boxă excelentă și îmi place foarte mult. Totuși, nu este un dispozitiv pentru oricine. Este foarte scumpă și, în funcție de ce cauți, s-ar putea să existe opțiuni mai potrivite pentru tine. Înainte de a închide acest review, spune-ne care este părerea ta: Ai cumpăra un Sonos Move? Spune-ne ce crezi, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Bluetooth Hardware și sunete Recenzii Recomandate Wireless