Securitate pentru toți - Recenzie ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Securitate pentru toți - Recenzie ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
Rating

ZoneAlarm este o companie cunoscută mai ales pentru aplicația de firewall gratuită pe care oferă. Compania dezvoltă și un produs antivirus care este oferit gratuit. ZoneAlarm își numește suita de securitate gratuită pentru utilizatorii de acasă, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall. După ce am testat-o în detaliu, acum vrem să îți spunem ce am aflat. Dacă vrei să știi cât de eficientă este ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall în a îți securiza calculatoarele și dispozitivele cu Windows, citește acest review și vei afla:

Reclamă

La ce este bun ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall?

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall este un software de securitate bun pentru utilizatorii care:

 • Nu vor să plătească pentru o soluție antivirus
 • Vor un motor antivirus bun pe calculatorul lor cu Windows
 • Vor un modul firewall decent care să îi protejeze în rețelele publice

Pro și contra

Acestea sunt aspectele pozitive ale ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall:

 • Este un produs gratuit
 • Are o interfață de utilizare simplă și ușor de folosit
 • Motorul antivirus este foarte bun și poate să oprească orice fel de malware
 • Firewall-ul face o treabă bună atunci când îl setezi pe modul public

Există și aspecte negative care merită menționate:

 • Nu oferă un scut web care să te oprească din a vizita saiturile web periculoase
 • Încetinește timpul de pornire al calculatorului tău
 • Majoritatea setărilor avansate și a opțiunilor sunt disponibile doar dacă achiziționezi versiunea Pro
 • Nu există jurnale vizuale și statistici pentru începători
Notă produs 3/5

Verdict

Ne place modulul antivirus oferit de ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall și credem că își poate proteja utilizatorii eficient împotriva oricăror amenințări offline. De asemenea, apreciem faptul că interfața de utilizare este intuitivă și ușor de folosit de către oricine, chiar dacă arată puțin cam învechită. Totuși, credem că integrarea modului firewall cu Windows poate fi îmbunătățită, astfel încât utilizatorii obișnuiți să nu trebuiască să îi facă ajustări manuale. De asemenea, chiar dacă acest produs este gratuit, nu credem că acest lucru este o scuză pentru a nu oferi utilizatorilor un scut web care să îi protejeze de amenințările online. Per total, credem că ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall este un software de securitate bun pentru utilizatorii avansați care nu vor să plătească bani pentru o suită de securitate completă.

Experiența de descărcare și instalare

Descărcarea și instalarea ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall sunt procese ușoare și simple. Prima dată, trebuie să descarci un fișier executabil de doar 4,86 MO, pe care trebuie să îl rulezi pentru ca suita de securitate gratuită să fie descărcată. La acest pas, îți sunt oferite două opțiuni: poți să faci o instalare rapidă sau una personalizată. Singurele diferențe sunt faptul că, dacă alegi Custom (Personalizat), poți să alegi folderul de instalare și dacă vrei ca Application Control Mode (Mod control aplicații) să fie setat pe Auto-Learn (Învățare automată) sau Max Security (Securitate maximă). Dacă selectezi ultima variantă, poți să alegi ce setări de securitate vrei să fie aplicate pentru fiecare aplicație de pe calculator, atunci când o folosești pentru prima dată. Cu excepția cazului în care ești un utilizator avansat, noi îți recomandăm să alegi modul Auto-Learn (Învățare automată).

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

În continuare, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall începe să își descarce fișierele de instalare, după care se instalează. În total, descarci 320 MO de date, așa că în funcție de viteza conexiunii tale de internet, acest pas poate dura un timp.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Când termină, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall te informează că a finalizat instalarea. Ți se cere să îți înregistrezi produsul, pentru a primi actualizări și upgrade-uri pentru software. Totuși, ZoneAlarm nu te forțează să te înregistrezi, așa că poți să sari peste acest pas.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Acum că totul este gata, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall își încarcă automat interfața de utilizare (care arată simplu dar și puțin învechit) și începe să îți protejeze sistemul. Nu este necesar să îți repornești calculatorul pentru ca suita să funcționeze corect.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Prima actualizare este declanșată șa câteva minute după ce software-ul este instalat, iar suita de securitate se programează singură să verifice după actualizări la fiecare 24 de ore. Din păcate, dacă vrei ca aceste verificări să fie mai dese, trebuie să cumperi versiunea comercială a produsului.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Primele noastre impresii despre ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall sunt în general pozitive. Procesele de descărcare și instalare sunt ușoare și simple; suita se actualizează singură la scurt timp după instalare și nu este necesar să îți repornești calculatorul pentru a fi protejat. De asemenea, nu ești obligat să oferi informații personale către ZoneAlarm.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

Referitor la integrarea sa cu Windows 10, aplicațiile Windows universale și caracteristicile de rețea, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall funcționează bine. Pentru a evita posibilele conflicte și probleme de performanță, software-ul de securitate dezactivează Windows Firewall și se integrează cu Windows Defender. Din păcate, modulul firewall ZoneAlarm nu monitorizează profilul de rețea pe care îl setezi în Windows și nu se configurează corespunzător. Indiferent dacă am setat profilul de rețea pe Privat sau pe Public, firewall-ul a văzut mereu conexiunea noastră de rețea ca fiind Trusted (De încredere). Chiar și așa, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall nu cauzează probleme cu niciuna dintre caracteristicile de rețea ale Windows 10.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall nu include o extensie de browser sau un motor de filtrare web cu care să își protejeze utilizatorii atunci când navighează pe internet. Doar versiunea comercială a acestui produs oferă un filtru web. Versiunea gratuită nu oferă protecție web de niciun fel, așa că trebuie să te bazezi pe protecția pe care o primești de la browser-ul tău web.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Am folosit Managerul de activități pentru a monitoriza cât RAM este necesar pentru ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall să își ruleze procesele. Pe calculatorul nostru de teste, a consumat aproximativ 128 MO de RAM, valoare nesemnificativă pentru calculatoarele cu Windows din ziua de astăzi.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

De asemenea, am verificat cât de mult ne afectează timpul de pornire al calculatorului, măsurându-l cu un instrument numit BootRacer. ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall a adăugat 2 secunde la timpul de pornire al sistemului nostru. Este cu 10% mai mult timp decât timpul original de pornire. De asemenea, trebuie să știi că noi folosim un SSD rapid Samsung NVMe, așa că această creștere va fi probabil și mai mare pe un PC cu un hard-disk tradițional.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Pentru a vedea dacă vitezele de transfer pe internet și în rețea sunt afectate de către ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall, am rulat și câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Vitezele de descărcare și de încărcare au fost aceleași înainte și după ce am instalat suita de securitate.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall nu afectează caracteristicile de rețea din Windows 10 și nu are un efect negativ asupra transferurilor de date. Totuși, firewall-ul nu își ajustează automat modul de protecție în funcție de profilul de rețea pe care îl setezi în Windows 10. De asemenea, acest antivirus gratuit are un efect negativ asupra timpului de pornire al calculatorului.

Reclamă

Ușurința în utilizare și configurare

Deși nu oferă cea mai modernă interfață pentru utilizator, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall este ușor de înțeles și folosit, chiar și pentru începători.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Toate modulele sale de protecție sunt accesibile de pe ecranul de pornire. O apăsare pe un modul îi va deschide pagina dedicată, unde poți accesa un set de bază de opțiuni de configurare și setări. Majoritatea opțiunilor includ un comutator pe care îl poți folosi pentru a le activa sau dezactiva. De asemenea, multe setări comune pot fi accesate rapid din legăturile oferite pe pagina principală a fiecărui modul. Suita folosește un limbaj accesibil majorității utilizatorilor și include, de asemenea, butoane pentru accesarea Advanced Settings (Setărilor Avansate) ale fiecărui modul. Această abordare este bună atât pentru utilizatorii începători cât și pentru cei avansați.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall nu oferă scanări personalizate dar te lasă să configurezi ce este inclus în scanările implicite.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

În mod implicit, suita de securitate rulează o scanare rapidă programată în fiecare săptămână, și o scanare completă la fiecare trei luni. Dacă nu îți plac zilele și orele la care este configurată suita să ruleze aceste scanări, poți schimba cu ușurință frecvența lor. Totuși, pentru că acesta este un produs gratuit, limitarea pe care o ai este că nu poți să selectezi orele inițiale de începere ale acestor sarcini.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

O problemă importantă pe care am găsit-o este faptul că nu există opțiuni pentru a seta modulul antivirus să scaneze automat o unitate de memorie amovibilă, la conectarea sa pe calculator. ZoneAlarm nu declanșează automat acest tip de scanare și nici nu te întreabă dacă vrei să scanezi astfel de unități. Ele sunt scanate, totuși, la accesul fișierelor (atunci când deschizi, copiezi sau rulezi un fișier).

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Ajutorul și documentația sunt disponibile direct din interfața principală. Ai acces atât la fișiere de ajutor online cât și offline, un set de întrebări frecvente, precum și la un forum online. Din păcate, forumurile comunității sunt singurele care te pot ajuta de fapt. Legăturile de ajutor online te duc la niște saituri goale unde singurul lucru pe care îl vezi este un mesaj că nu mai există nimic acolo. Similar, fișierul de ajutor offline îți arată doar niște informații despre cum să îți depanezi conexiunea de internet. Tare, nu?

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall nu oferă niciun fel de jurnale vizuale care să fie ușor înțelese de utilizatorii începători. Dacă ești un utilizator mai tehnic, atunci trebuie să știi că primești destul de multe informații în jurnalele text detaliate.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Numărul de alerte afișate de suită nu este foarte mare, dar suita de deranjează cu oferte de achiziție a versiunii Pro, de fiecare dată când o pornești.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Per total, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall oferă o interfață bună, ce oferă acces ușor atât la setările comune cât și la opțiunile mai complexe. Din păcate, se pare că nu primești niciun fel de documentație de ajutor sau suport din partea ZoneAlarm, cu singura excepție a forumurilor comunității. Ai la dispoziție și jurnale detaliate care pot fi utile pentru utilizatorii avansați, dar lipsesc statisticile vizuale, iar acest lucru nu este extraordinar pentru utilizatorii începători. De asemenea, pentru că acesta este un produs gratuit, compania nu îi lasă pe utilizatori să configureze toate setările disponibile.

Citește pagina următoare a acestui review pentru a vedea cât de eficient este ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall la a îți proteja calculatorul de atacurile din rețea și de malware, precum și ce instrumente extra primești de la el.

Descoperă: Securitate Recenzii