Securitate pentru toți - Recenzie ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Securitate pentru toți - Recenzie ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
Rating

Protecție firewall

Primul lucru pe care l-am observat la firewall-ul ZoneAlarm este faptul că nu monitorizează profilul de rețea din Windows. Pe calculatorul nostru de test, a folosit mereu modul de protecție Trusted (Încredere), indiferent de profilul de rețea setat în Windows. Totuși, poți să faci schimbări manual, pentru a obține protecția potrivită.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Pentru a testa cât de bun este firewall-ul, am testat reacția sa la mai multe scanări de vulnerabilități din rețea pe care le-am rulat cu Nessus și Nmap. Când am folosit o rețea privată, Nessus a găsit 5 porturi deschise și ne-a arătat că PC-ul este vulnerabil la atacurile de tip "man-in-the-middle", în timp ce Nmap a găsit 7 porturi deschise. Pe un profil de rețea publică, nici Nessus și nici Nmap nu au reușit să găsească vreun port deschis. Singurul lucru interesant pe care l-au descoperit a fost adresa MAC, dar această informație nu reprezintă un risc de securitate.

Reclamă

Protecția firewall oferită de ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall este bună dacă folosești un profil public pentru rețeaua la care ești conectat(ă). Însă, când folosești un profil de rețea privată, te expui atacurilor de tip "man-in-the-middle".

Protecție antivirus și antispyware

Unul dintre cele mai importante lucruri la o suită de securitate este cât de bună este protecția sa antimalware. Primul lucru pe care l-am testat a fost comportamentul lui ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall atunci când navighezi pe site-uri web periculoase. Am vizitat același set de site-uri web periculoase, cu cele mai populare browsere ale momentului: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge și Opera. Cum era de așteptat, ZoneAlarm nu ne-a oprit din a încărca niciunul dintre site-urile malițioase.

Apoi, am vrut să vedem ce face ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall în cazul în care conectăm la calculator o unitate de stocare cu fișiere malițioase. Am luat un stick de memorie USB infectat și l-am conectat. Suita nu a pornit o scanare automată, nici nu ne-a întrebat dacă vrem să scanăm stick-ul. Totuși, ZoneAlarm aa scanat fișierele de pe el atunci când le-am accesat în File Explorer. Din păcate, nu a scanat toate folderele de pe stick, așa că a fost nevoie să rulăm și o scanare personalizată a întregului stick, pentru a scăpa de toate malware-urile de pe el. Nu este cel mai bun comportament posibil, dar nu este nici cel mai prost.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Următorul test pe care l-am realizat a fost să instalăm ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall pe un calculator care era deja infectat cu malware, inclusiv cu o serie de ransomware-uri. Procesul s-a desfășurat foarte bine, iar suita a reușit să se instaleze și să își pornească serviciile antivirus și firewall. Când a terminat, a început imediat să detecteze și să dezinfecteze sistemul. Am lăsat antivirusul să își facă treaba și apoi am rulat și o scanare completă de sistem. La final, sistemul de operare era funcțional ca și cum nimic rău nu s-ar fi întâmplat vreodată, iar acesta este un rezultat excelent!

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

În timp ce am testat ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall, am făcut și o serie de măsurători pentru a vedea cât de rapid este la scanarea calculatorului după viruși. Pe o partiție de Windows 10 de 126 de GO și cu 35 de GO de fișiere pe ea, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall a avut nevoie de 6 minute, în medie, pentru a rula o scanare completă de sistem. Acesta este un timp mediu, similar cu cel al multor altor motoare antivirus.

În final, am vrut să vedem ce au avut de spus alte organizații independente de securitate despre ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall:

  • AV-Test a premiat ZoneAlarm Pro Free Antivirus + Firewall cu un scor de 6 puncte din 6 pentru protecție și utilizare, și de 5 puncte din 6 pentru performanță. Aceste sunt rezultate bune.

  • AV-Comparatives și Virus Bulletin nu au testat niciun produs ZoneAlarm.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall oferă un nivel bun de protecție împotriva amenințărilor malware offline, dar nu te protejează împotriva amenințărilor online. Modulul antivirus ZoneAlarm este eficient și de încredere, dar din păcate, compania a decis să ofere motorul de filtrare web doar pentru clienții care plătesc.

Reclamă

Instrumente suplimentare

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall include câteva instrumente adiționale:

  • Identity Protection (Protecție Identitate) este un serviciu oferit de o terță parte ce ar trebui să îți protejeze identitatea online. Este oferit gratuit timp de un an, după care trebuie să plătești pentru el. Din păcate, acest serviciu este oferit doar pentru utilizatorii cu domiciliul în Statele Unite. Poți găsi mai multe informații aici.

  • Online Backup (Copie de rezervă online) oferă 5 GO spațiu de stocare în cloud, oferiți de un sait terț numit IDrive. Trebuie să instalezi o aplicație separată și să îți înregistrezi un cont pentru acest serviciu. Însă, IDrive oferă 5GO gratuit pentru oricine, așa că faptul că folosești produsul ZoneAlarm nu îți aduce niciun beneficiu suplimentar.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall oferă doar două instrumente extra și singurul dintre ele care ar putea fi util pentru utilizatorii săi este Identity Protection. Din păcate, acesta este disponibil doar în Statele Unite.

Care este părerea ta despre ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall?

Acum știi că părerea noastră despre ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall este una cu multe aspecte pro dar și contra. Vine cu un motor antivirus bun și un modul firewall capabil, dar firewall-ul nu detectează corect profilul de rețea setat în Windows 10. De asemenea, lipsa unui scut web care să te protejeze de amenințările online este un important aspect negativ. Ești de acord cu noi, sau ai o altă opinie? Folosește formularul pentru comentarii de mai jos pentru a îți spune părerea.

Descoperă: Securitate Recenzii