Securitate pentru toți - Review Kaspersky Free Antivirus

Securitate pentru toți - Review Kaspersky Free Antivirus
Rating

Piața de soluții antivirus gratuite include multe opțiuni, dar nu multe dintre ele oferă cu adevărat ceea ce promit. Kaspersky este un jucător nou pe această piață și, începând de anul trecut, își oferă motorul antivirus în mod gratuit, pentru oricine vrea să îl folosească. Este distribuit sub numele de Kaspersky Free Antivirus și îl poți descărca și instala imediat, fără a fi nevoie să plătești nimic pentru el. Am fost curioși să vedem dacă merită să îl folosești, așa că am decis să îl testăm pentru un timp. Iată ce am aflat despre Kaspersky Free Antivirus:

Reclamă

Pro și contra

Acestea sunt punctele forte care ne-au atras atenția la Kaspersky Free Antivirus:

 • Are un motor antivirus excelent, care te poate proteja eficient în fața malware-ului
 • Face o treabă extraordinară în a te proteja de amenințările online, inclusiv de saiturile de phishing
 • Are un efect neglijabil asupra performanțelor și timpilor de pornire ai calculatorului
 • Interfața de utilizare este curată, ușor de folosit și de înțeles
 • Include un instrument VPN care te poate proteja atunci când ești conectat la rețele WiFi publice

Singurul aspect negativ, minor, la Kaspersky Free Antivirus este faptul că trebuie să îl actualizezi manual după ce îl instalezi. Kaspersky nu pare să pornească actualizarea imediat după instalare.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Kaspersky Free Antivirus este una dintre cele mai bune soluții antivirus gratuite pe care le-am testat vreodată. Își protejează utilizatorii de malware-ul de toate tipurile, atât offline cât și online. În plus, este și ușor de folosit. Dacă vrei un antivirus care să fie mai bun decât Windows Defender-ul standard, dar care să coste la fel, adică nimic, considerăm că Kaspersky Free Antivirus este una dintre cele mai bune alegeri pe care le-ai putea face.

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține Kaspersky Free Antivirus pe PC-ul tău cu Windows, trebuie mai întâi să îl descarci. Fișierul pe care îl primești este un executabil cu o dimensiune de 2,32 MO. Singurul lucru pe care trebuie să îl oferi ca informații personale înainte de a descărca antivirusul, este o adresă de email. Expertul de instalare descarcă 125,3 MO de date de pe serverele Kaspersky, ceea ce nu este foarte mult.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

În timpul instalării, poți alege dacă vrei să participi la Kaspersky Security Network (KSN), pentru a primi protecția optimă pentru PC. Noi îți recomandăm să activezi această opțiune, deoarece ea ajută produsele Kaspersky să reacționeze mai rapid în fața amenințărilor noi.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Când este finalizată instalarea, Kaspersky Free Antivirus începe să te protejeze imediat. De asemenea, îți cere să îți creezi sau să te conectezi la un cont online My Kaspersky. Însă, acest lucru nu este obligatoriu, așa că poți să sari peste acest pas dacă vrei.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Deși am așteptat aproximativ 15 minute și interfața de utilizare ne spunea că este necesară o actualizare, Kaspersky Free Antivirus nu a început o actualizare automată. Am încercat să repornim calculatorul dar nici asta nu a funcționat, așa că nu am avut altă opțiune decât să încărcăm interfața de utilizare a suitei și să rulăm o actualizare manuală. Îți recomandăm să faci același lucru dacă vrei cea mai recentă protecție.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Primele noastre interacțiuni cu Kaspersky Free Antivirus sunt în general pozitive: este bine că, pentru a putea descărca și instala antivirusul, nu ți se cere să oferi alte informații personale decât o adresă de email reală. De asemenea, merită menționat că instalarea antivirusului este simplu de făcut. Totuși, nu trebuie să uiți că este bine să actualizezi antivirusul manual, imediat ce l-ai instalat.

Integrarea cu Windows și navigatoarele web

În timpul instalării, Kaspersky Free Antivirus dezactivează Windows Defender, iar acesta este un lucru bun deoarece elimină posibilitatea apariției conflictelor sau problemelor de performanță. De asemenea, ar trebui să știi faptul că Kaspersky Free Antivirus scanează tot traficul de internet care are loc pe calculator, astfel că primești aceeași protecție indiferent de navigatorul web pe care preferi să îl folosești.

Kaspersky Free Antivirus își protejează toate procesele de la terminarea nedorită, iar asta este bine. Virușii agresivi nu pot să îți oprească antivirusul și nu pot să facă ce vor pe calculatorul tău.

Din punct de vedere al resurselor de care are nevoie, acest software antivirus consumă aproximativ 60 de MO de RAM pentru a își rula procesele, ceea ce nu este mult. De asemenea, Kaspersky Free Antivirus a avut un efect minim asupra timpului de pornire al calculatorului nostru de teste. Am folosit BootRacer pentru a măsura timpii de pornire înainte și după ce am instalat antivirusul și am aflat că a adăugat doar o secundă, ceea ce înseamnă o creștere de timp de 2 procente.

Reclamă

Pentru a verifica dacă internetul sau vitezele de transfer din rețea sunt afectate de către Kaspersky Free Antivirus, am rulat câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Vitezele au fost aceleași înainte și după ce am instalat antivirusul, ceea ce înseamnă că nu are un efect negativ asupra internetului sau transferurilor de date în rețea.

Kaspersky Free Antivirus este bine integrat cu Windows 10. A avut o influență minimă asupra timpului de pornire al calculatorului nostru de teste și nu a avut un efect negativ asupra transferurilor din rețea și de pe internet.

Ușurința în utilizare și configurare

Interfața de utilizare oferită de Kaspersky Free Antivirus este aceeași ca cea folosită de fratele mai mare Kaspersky Total Security, dar instrumentele care nu sunt disponibile sunt blocate. Interfața de utilizare afișează starea și secțiunea de recomandări în partea de sus și folosește dale verzi mari atunci când totul este OK. Când ceva este în neregulă, dalele se fac roșii, așa că nu poți să nu observi faptul că sunt probleme care îți solicită atenția. În consola centrală, ai acces rapid la instrumentele Scan (Scanare) și Database Update (Actualizare bază de date).

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Dacă vrei mai mult, poți să apeși pe butonul More Tools (Mai multe instrumente) din partea de jos a interfeței de utilizare și primești acces la Cloud Protection (Protecție cloud), On-Screen Keyboard (Tastatură pe ecran), Quarantine (Carantină) și Reports (Rapoarte):

 • Cloud Protection (Protecție cloud) afișează statistici globale despre malware,
 • On-Screen Keyboard (Tastatură pe ecran) este o tastatură virtuală pe care ar trebui să o folosești dacă vrei să te asiguri că datele pe care le introduci nu sunt înregistrate de aplicații din terțe părți sau de malware,
 • Quarantine (Carantină) îți dă acces la fișierele infectate care au fost detectate pe calculatorul tău cu Windows,
 • Reports (Rapoarte) îți oferă acces la jurnalele antivirus.
Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Pe interfața de utilizare, în colțul din stânga jos, găsești un mic buton în formă de rotiță dințată, care îți dă acces la Settings (Setări). Ele sunt împărțite în cinci secțiuni diferite: General, Protection (Protecție), Performance (Performanță), Scan (Scanare) și Additional (Suplimentar).

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Unele dintre cele mai importante setări se găsesc în Protection (Protecție), unde poți să găsești toate modulele de protecție. Fiecare poate fi pornit sau dezactivat rapid, cu o simplă apăsare pe comutatorul său. Dacă vrei acces la setările lor detaliate, poți să apeși pe numele lor.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Din punct de vedere al informațiilor de ajutor și suport, trebuie să știi că majoritatea acțiunilor și setărilor din software-ul antivirus sunt bine explicate în context. Dacă ai nevoie de ajutor sau suport mai complex, poți să mergi online și să răsfoiești documentația sau forumurile. Însă trebuie să știi și faptul că utilizatorii Kaspersky Free Antivirus nu au acces la suport tehnic prin telefon sau prin intermediul formularului de pe saitul companiei.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Kaspersky Free Antivirus creează și rapoarte în care îți arată tot ce s-a întâmplat pe calculator, iar ele sunt și ușor de înțeles și pline de detalii.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Cât privește alertele și notificările pe care le primești de la el, Kaspersky Free Antivirus nu este exagerat de vorbăreț. Însă, am observat că te calcă pe nervi dacă nu îți înregistrezi un cont My Kaspersky.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Kaspersky Free Antivirus are o interfață de utilizare care arată bine și este și ușor de folosit. Ea este bine structurată și este ușor să găsești și să configurezi setările și opțiunile disponibile.

Protecție antivirus și antispyware

Ne-am început testele antivirus prin a verifica modul în care Kaspersky Free Antivirus se ocupă de amenințările online atunci când navighezi pe internet. El face acest lucru prin scanarea întregului trafic de internet și prin filtrarea conținutului web malițios, protejându-te indiferent de browser-ul web pe care îl preferi.

Pentru a vedea cât de bine face acest lucru, am folosit cele mai populare browsere web (Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox și Opera) pentru a vizita mai multe saituri web periculoase. Așa cum ne așteptam, Kaspersky Free Antivirus ne-a blocat accesul la paginile web infectate, de fiecare dată când am încercat să le accesăm, în toate navigatoarele web.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

În continuare, am vrut să vedem ce face software-ul antivirus atunci când conectăm un stick de memorie USB infectat la calculator. A făcut exact ce am vrut: a detectat stick-ul de memorie și ne-a întrebat dacă vrem să îl scanăm. Am spus da și Kaspersky Free Antivirus a scanat și a curățat stick-ul de memorie USB imediat.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Apoi ne-am luat laptopul de teste, am instalat Windows 10 pe el și l-am umplut cu tot felul de malware, inclusiv cu niște ransomware. După o repornire, Windows 10 era aproape de nefolosit datorită infecției de pe el. Apoi am mers online să descărcăm și să instalăm Kaspersky Free Antivirus. Am reușit să o facem și, după ce antivirusul era în funcțiune, a început să identifice procese și fișiere infectate, apoi a început să le dezinfecteze și să le elimine de pe sistem.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

După o scanare completă, antivirusul a reușit să curețe tot malware-ul de pe calculatorul nostru de teste. Acesta este un rezultat excelent.

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Viteza de scanare a antivirusului este și ea importantă: pe laptopul nostru de teste cu Windows 10, Kaspersky Free Antivirus a avut nevoie, în medie, de 4 minute pentru a scana partiția de sistem de 130 de GO cu 35 de GO pe ea. Acesta este un timp rapid de scanare.

Ne-am uitat și la ce au avut de spus alte organizații de securitate independente despre Kaspersky:

 • AV-Test a evaluat Kaspersky cu scorul maxim de 6 puncte din 6, în toate testele lor (protecție, performanță, utilizare).

 • AV-Comparatives a premiat Kaspersky cu calificativul lor de top Advanced+ în toate testele (protecție malware, performanță, protecție în lumea reală).

 • Virus Bulletin a oferit pentru Kaspersky insigna lor VB100.

Kaspersky Free Antivirus are unul dintre cele mai bune motoare antivirus din lume și testele noastre ne confirmă acest lucru.

Instrumente suplimentare

Există un singur lucru inclus suplimentar cu Kaspersky Free Antivirus: o soluție VPN numită Secure Connection. Este un serviciu VPN oferit de Kaspersky în asociere cu Hotspot Shield. Folosirea unui serviciu VPN este o idee excelentă dacă vrei să fii în siguranță atunci când ești conectat la rețele wireless publice și care nu prezintă încredere, precum acelea din cafenele sau aeroporturi. Este o adăugire excelentă la Kaspersky Free Antivirus, dar trebui să știi că traficul este limitat la un maxim de 200 MO de trafic de internet pe zi.

Pentru mai mult trafic, trebuie să cumperi un abonament pentru soluția VPN. Dacă vrei mai multe detalii, avem o recenzie pentru tine aici: Securitate pentru toți - Recenzie Kaspersky Secure Connection VPN.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

Majoritatea setărilor din Kaspersky Free Antivirus sunt configurate bine în mod implicit, dar sunt și câteva pe care este posibil să vrei să le modifici:

Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus
 • Kaspersky Free Antivirus este setat în mod implicit să îți scaneze calculatorul atunci când este în repaus. Acesta este un lucru bun deoarece calculatorul tău nu va consuma curent degeaba atunci când nu îl folosești. Totuși, nu există scanări antivirus programate să ruleze la intervale de timp regulate. Dacă vrei să îți crești securitatea și mai mult, ar fi bine dacă ai programa măcar o scanare lunară. Poți face acest lucru în "Settings -> Scan -> Scan schedule" ("Setări -> Scanare -> Planificare scanare").

 • Kaspersky Free Antivirus poate fi setat să detecteze nu doar viruși, viermi, troieni, adware, ci și alte tipuri de software care poate fi folosit de hackeri pentru a aduce "daune computerului sau datelor tale personale". Aceasta este o setare care este dezactivată în mod implicit - o poți găsi în "Settings -> Additional -> Threats and Exclusions settings -> Detect other software that can be used by criminals to damage your computer or personal data" ("Setări -> Suplimentar -> Tipuri de obiecte detectate -> Detectare alt software care poate fi folosit de criminali pentru a îți distruge datele de pe calculator sau datele personale").

 • Este un lucru bun că primești notificări despre evenimentele de securitate care au loc pe calculatorul tău, dar poate că nu vrei să le și auzi, sau poate că nu vrei să primești reclame și notificări promoționale de la Kaspersky. Poți schimba aceste comportamente în "Settings -> Additional -> Notifications" ("Setări -> Suplimentar -> Notificări'").
 • Dacă Kaspersky Free Antivirus se chinuie să ruleze scanări atunci când procesorul și discul tău sunt folosite intens pentru că lucrezi pe calculatorul tău, poți să amâni scanările lui Kaspersky până când sunt eliberate resursele. Această setare se găsește în "Settings -> Performance" (Setări -> Performanțe).
Kaspersky Free Antivirus
Kaspersky Free Antivirus

Kaspersky Free Antivirus este bine configurat în mod implicit. Însă există unele setări pe care le poți schimba pentru a îl face să funcționeze așa cum vrei tu.

Care este părerea ta despre Kaspersky Free Antivirus?

Dacă citești acest review, atunci știi că nouă ne place Kaspersky Free Antivirus și că ni se pare că este unul dintre cele mai bune produse antivirus gratuite din lume. Ești de acord cu noi? Care este părerea ta? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Securitate Programe Recenzii Recomandate Sistem și Securitate Windows