Securitate pentru toți - Recenzie Heimdal PRO

Rating:
5 out of 5 stars

Piața de securitate este plină de produse care au scopul să te protejeze de tot felul de amenințări cibernetice. Există produse care îți oferă o bună protecție antivirus sau un firewall de nădejde. Însă nu există prea multe produse create pentru monitorizarea vulnerabilităților prezente în software-ul adițional pe care l-ai instalat pe calculatorul tău cu Windows. Există chiar și mai puține produse dezvoltate pentru a monitoriza și bloca atacurile de tip ”zero hour" (ora zero) și de a împiedica furtul de date financiare și bancare. Heimdal este una dintre puținele companii care îți oferă astfel de protecție. Pentru că am văzut că a apărut o nouă versiune de Heimdal PRO, am instalat-o și am făcut câteva teste. Citește acest review și află părerea noastră despre acest produs de nișă:

Ce este Heimdal?

Heimdal este o aplicaţie de securitate creată pentru a te proteja atunci când eşti online. Nu este un software destinat să îţi înlocuiască antivirusul sau firewall-ul, ci mai degrabă să completeze aceste produse de securitate. Heimdal este disponibil în trei versiuni diferite:

 1. Heimdal FREE: este versiunea gratuită de Heimdal. Îţi scanează calculatorul cu Windows pentru aplicaţii provenite din terţe părţi, cunoscute pentru vulnerabilităţile lor de securitate. Dacă sunt identificate actualizări noi, Heimdal actualizează aceste programe în mod automat.
 2. Heimdal PRO: este versiunea comercială pentru utilizatorii obişnuiţi. Pe lângă actualizarea automată a aplicaţiilor vulnerabile, Heimdal PRO poate să blocheze atacurile cibernetice, ransomware-ul, troianii bancari, încercările de phishing și așa mai departe, scanând tot traficul tău de internet (HTTP, HTTPS și DNS). Dacă ești deja o victimă, Heimdal PRO poate să blocheze și comunicațiile dintre malware și serverele controlate de criminali, pentru a identifica includerea în botnet-uri, pierderea de informații, etc. Heimdal PRO este un produs plătit dar, înainte de a îl cumpăra, poți să îi testezi toate caracteristicile folosind versiunea de evaluare pentru 30 de zile.
 3. Heimdal Corp: este versiunea destinată corporaţiilor şi, pe lângă toate opțiunile din produsele pentru consumatori, oferă și posibilitatea de a administra şi a obţine statistici în mod centralizat, pentru toate calculatoarele care rulează Heimdal.

La ce este bun software-ul Heimdal PRO?

Heimdal PRO este un produs de securitate foarte bun la:

 • A îți proteja calculatorul de atacuri malware cu originea pe internet, ransomware, viruși bancari și financiari, încercări de phishing, etc.
 • A opri furturile informațiilor tale personale și la a bloca distribuirea lor online
 • Actualizarea software-ului vulnerabil de pe calculatorul tău
 • A acționa ca un nivel suplimentar de protecție între soluția ta antivirus și internet

Pro și contra

După ce am folosit și am testat Heimdal PRO, am ajuns să apreciem următoarele aspecte:

Magazine

 • Heimdal PRO îți crește nivelul de securitate prin actualizarea automată a multor aplicații provenite din terțe părți, cunoscute ca fiind vulnerabile și folosite în mod obișnuit de către utilizatori.
 • Heimdal PRO are un motor de scanare web care te protejează de saiturile web malițioase înainte ca tu să ajungi la ele.
 • Dacă PC-ul tău este infectat, Heimdal PRO poate să blocheze traficul de internet și poate opri astfel hackerii de la a îți fura informațiile. Acest lucru este extrem de important dacă iei în considerare cât de vitale sunt datele tale bancare și financiare.
 • Interfața de utilizare arată bine și este ușor de folosit.

Singurul element mai puțin pozitiv pe care l-am identificat este faptul că Heimdal PRO vine la un cost suplimentar față de prețul pe care îl plătești deja pentru o soluție antivirus de calitate. Totuși, dacă ai norocul să prinzi o promoție, poți să găsești Heimdal PRO la un preț foarte bun. De exemplu, cititorii Digital Citizen au un discount de 50%.

Notă produs
5/5

Verdict

Heimdal PRO nu este un produs de securitate creat pentru a îți înlocui antivirusul sau firewall-ul tradițional. Este un program și un serviciu dezvoltat și menținut de o echipă de experți în securitate, creat pentru a completa produsele de securitate clasice. Heimdal acoperă o lacună de securitate lăsată deschisă de antiviruşi, firewall-uri şi alte produse anti-malware, având grijă de actualizarea aplicațiilor vechi, care altfel ar putea fi vulnerabile, blocând accesul tău la saiturile web malițioase și tăind comunicațiile dintre malware-ul financiar și bancar și serverele controlate de hackeri. Toate acestea sunt aspecte critice din punct de vedere al securității online, iar Heimdal PRO se descurcă foarte bine în a oferi ceea ce promite, așa că verdictul nostru nu poate să fie decât unul pozitiv. Recomandăm Heimdal PRO tuturor cititorilor noștri.

Primele impresii: instalare și activare

Pentru a instala Heimdal PRO pe calculatorul tău, trebuie mai întâi să îl descarci de pe saitul oficial. Fișierul pe care îl descarci este un executabil mic numit Heimdal.DeliveryLauncher.msi, cu o dimensiune de doar 756 KO. Executabilul descarcă fișierele necesare pentru instalare. Ar trebui să primești aproximativ 34 de MO de fișiere de pe serverele Heimdal. Apoi, Heimdal PRO îți dă posibilitatea de a alege limba pe care o va folosi (engleză, germană sau daneză). De asemenea, poți să selectezi o locație personalizată de instalare și dacă vrei să creezi o scurtătură pe desktop.

Apoi, după ce accepți termenii de licențiere, poți să îți activezi produsul. Dacă ai achiziționat o licență PRO sau una Corp, scrie cheia de produs. Dacă vrei să folosești versiunea FREE (Gratuită), va fi necesar să îți oferi adresa de e-mail.

După ce s-a realizat activarea, expertul de instalare te informează că poți să continui instalarea software-ului.

Procesul de instalare durează câteva secunde pentru a fi finalizat. După ce s-a terminat instalarea, Heimdal PRO își încarcă interfața de utilizare și își lansează Procesele de protecție. Nu este necesar să îți repornești calculatorul.

Procesele de descărcare și instalare pentru Heimdal PRO sunt rapide și ușor de realizat. Dacă instalezi versiunea gratuită, singura informație personală pe care trebuie să o oferi este o adresă validă de e-mail. Dacă instalezi versiunea PRO, trebuie să introduci și o cheie de licență pentru a activa produsul.

Ușurința în utilizare și configurare

Interfața de utilizare a Heimdal PRO este simplă și arată bine, urmând trendul design-ului plat pe care îl vedem pretutindeni, de la Windows 10 la Android. Interfața de utilizare este împărțită în patru secțiuni principale: Overview (Privire de ansamblu), Traffic scanning (Scanare trafic), Malware engine (Motor antimalware) și Patching system (Sistem de actualizare automată).

Punctul de pornire este secțiunea Overview (Privire de ansamblu), care îți arată informații sumare despre starea calculatorului tău cu Windows. Poți vedea dacă este într-o stare bună sau nu, poți vedea câte aplicații provenite din terțe părți au fost actualizate automat, numărul de fișiere malware curățate de către Heimdal PRO și motorul său VectorN Detection, precum și numărul de saituri malițioase blocate de el. De asemenea, poți vedea când a fost realizată ultima scanare și când au fost instalate ultimele actualizări.

Dacă vrei să pornești o scanare manuală, tot ce trebuie să faci este să apeși pe butonul mare hexagonal Scan.

Ca să îți fie și mai ușor să vezi ce acțiuni trebuie realizate, consola principală Overview își schimbă și culoarea în funcție de situație. De exemplu, dacă Heimdal PRO a găsit aplicații din terțe părți care trebuie actualizate, Overview își schimbă culoarea din verde în galben și îți spune că “Your computer must be updated” (Calculatorul tău trebuie să fie actualizat), ca în imaginea de mai jos.

Cea de-a doua secțiune din interfața de utilizare a Heimdal se numește Traffic scanning și îți dă posibilitatea de a activa sau dezactiva opțiunile de Traffic scanning (Scanare trafic) și Traffic filtering (Filtrare trafic), precum și de a îți configura proxy-ul, în cazul în care folosești unul.

Credem că este necesar să îți explicăm câteva lucruri despre aceste opțiuni:

 • Trafffic scanning (Scanare trafic) scanează traficul de internet de pe calculatorul tău pentru a detecta și bloca saiturile web malițioase sau conținutul care ar putea să reprezinte un risc pentru atacurile de tip ”zero hour”.
 • DarkLayer GUARD îi permite lui Heimdal PRO să verifice dacă saiturile web pe care le vizitezi se găsesc în lista de saituri malițioase stocate în baza de date Heimdal. Acest modul este cel care te protejează de atacurile de tip ransomware și împotriva scurgerilor de informații.
 • Automatically disable trafic filtering (Dezactivare automată a filtrării traficului) este o opțiune care, atunci când este activă, poate să dezactiveze caracteristica Traffic filtering (Filtrare trafic) în cazul în care Heimdal PRO nu se poate conecta la servele cloud menținute de companie în regiunea ta. În astfel de situații, PC-ul tău ar putea să nu mai aibă acces la internet, așa că este o idee bună să lași acest comutator pe poziția On (Activat).

Secțiunea Malware engine (Motor antimalware) include două caracteristici: unul numit Malware Scanning (Scanare malware) și altul numit VectorN Detection.

Caracteristica Malware Scanning (Scanare malware) detectează și blochează malware-ul care ar putea fi prezent pe calculatorul tău și este gândit să reacționeze împotriva troianilor, scripturilor malițioase și programelor de tip spyware. Motorul Malware Scanning (Scanare malware) funcționează prin compararea semnăturilor fișierelor din sistemul tău cu cele stocate în bazele de date ale Heimdal. VectorN Detection lucrează prin analizarea traficului de internet al utilizatorului pentru a identifica atacurile malware cunoscute dar și necunoscute, încă.

Ultimul modul din interfața de utilizare Heimdal PRO se numește Patching system (Sistem de actualizare automată). Acesta este modulul responsabil pentru menținerea la zi a aplicațiilor provenite din terțe părți. El afișează toate aplicațiile de acest gen care sunt suportate și monitorizate de către Heimdal. Pentru fiecare dintre ele, poți să vezi ultima versiune disponibilă, Status-ul ei și o bifă pentru activarea sau dezactivarea opțiunii de Autoupdate (Actualizare automată).

Dacă una dintre aplicațiile din terțe părți din lista Heimdal PRO nu este instalată pe calculatorul tău, poți să o instalezi direct din fila de Recommended software (Software recomandat). Ne place acest mic detaliu, deoarece cu ajutorul acestei opțiuni poți să instalezi rapid oricare dintre aplicațiile suportate, cu un singur clic. Nu mai este nevoie să te duci pe un anumit sait pentru a găsi, descărca și instala aplicația respectivă. Dacă Heimdal PRO o cunoaște, ți-o oferă.

De la ultima versiune căreia i-am scris recenzia anul trecut, lista de aplicații provenite din terță parte suportate de către sistemul de actualizare automată din Heimdal PRO a crescut, acesta fiind capabil să monitorizeze acum peste 70 de aplicații. Deși unele dintre aplicații sunt diferite versiuni sau ediții ale aceluiași software, lista este destul de lungă și include: 7-zip, Adobe Acrobat Reader, Adobe Acrobat XI PRO, Adobe AIR, Adobe Flash Player, Adobe Reader, Adobe Shockwave, Audacity, Backup and Sync from Google, Box Sync, Calibre, CCleaner, Chrome, Classic Shell, Dropbox, FileZilla, Firefox, Foxit Reader, Garmin Express, Gimp, Google Drive, iTunes, Jabra Direct, Java 7 și Java 8, Jitsi, KaBoo, Krita, Lenovo System Update, Libre ice, Microsoft Power BI Desktop, Microsoft Silverlight, Notepad++, Paint.Net, Pidgin, QuickTime, Remote Desktop Manager, Skype, TeamViewer, Thunderbird, VLC și WinRar.

Interfața de utilizare a Heimdal PRO îți oferă și o serie de jurnale care detaliază acțiunile pe care le-a luat. Dacă vrei să le vezi, apasă pe butonul Activity reports (Rapoarte de activitate) din colțul dreapta sus al interfeței de utilizare. Apoi, poți să vezi statistici generale sau poți să îi ceri lui Heimdal PRO să îți afișeze alerte de știri de securitate sau jurnalele pe care le-a înregistrat pentru actualizările de software, infecțiile detectate, detecțiile VectorN sau saiturile web blocate.

Pe lângă opțiunile disponibile în fiecare dintre modulele de protecție din Heimdal PRO, acest produs de securitate mai include și câteva setări avansate. Le poți accesa apăsând pe iconița în formă de rotiță dințată din colțul dreapta sus al interfeței de utilizare. Aici, poți să activezi sau să dezactivezi modulele principale și poți să setezi frecvența cu care Heimdal face scanări pentru malware sau aplicații neactualizate. În mod implicit, Heimdal face o scanare malware la fiecare 60 de minute și scanează aplicațiile din terțe părți la fiecare 120 de minute. Nouă ni se par în regulă aceste valori și nu credem că ar trebui să le schimbi. Bineînțeles, cu excepția cazului în care vrei să faci scanări și mai des deoarece lucrezi într-un mediu extrem cu amenințări malware frecvente.

Am apreciat faptul că Heimdal PRO include o serie de setări pe care le poți folosi pentru a ajusta numărul și tipul de notificări pe care le vei primi. În secțiunea Notification center (Centru de notificări) poți să activezi sau să dezactivezi complet notificările, dar poți și să intri în detalii și să alegi dacă vrei să vezi notificări despre traficul malițios care a fost blocat, despre actualizările software, rapoarte săptămânale sau știri despre alerte de securitate.

Heimdal PRO include și câteva opțiuni de suport: poți să accesezi întrebările frecvente, poți să citești ghidul de utilizare sau, dacă ai nevoie de și mai mult ajutor, îi poți contacta trimițându-le un email.

Heimdal PRO ne oferă o interfață de utilizare cu un design plat modern, care arată bine. Ne-a plăcut cât de ușor este să lucrezi cu diversele module și caracteristici disponibile și suntem convinși că și utilizatorii vor avea aceeași părere. Printre noutățile aduse de ultima versiune a Heimdal PRO, primești și o nouă caracteristică de protecție numită VectorN Detection care poate identifica nu doar malware deja cunoscut ci și atacuri malware încă nedescoperite, analizând tiparele de trafic de internet al utilizatorului. De asemenea, compania a crescut numărul de aplicații provenite din terțe părți pe care le monitorizează și pe care le poate actualiza automat.

Cât de bine te protejează Heimdal?

Așa cum am menționat mai devreme, Heimdal PRO este un produs de securitate care adaugă o serie de elemente de securitate suplimentare față de soluția ta antivirus, cu scopul de a te proteja mai bine de amenințările cibernetice. Hai să aruncăm o privire la ce face fiecare dintre aceste caracteristici de securitate și să vedem dacă funcționează așa cum trebuie:

Primul strat de protecție oferit de Heimdal PRO este motorul Traffic scanning (Scanare trafic) cu modulul DarkLayer GUARD. Heimdal PRO analizează tot traficul de pe calculator și verifică dacă saiturile web pe care încerci să le încarci sunt cunoscute pentru conținut malițios. Acest tip de protecție este inclus în multe suite de securitate tradiționale, dar putem să îți spunem din propria experiență că sunt puține care funcționează așa cum ar trebui și te și protejează eficient. De aceea considerăm că această caracteristică de protecție de la Heimdal este binevenită.

Pentru a o testa, pe calculatorul de teste, am luat toate navigatoarele web populare (Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox și Opera) și am încercat să vizităm o serie de saituri malițioase. Trebuie să menționăm că am folosit un Windows 10 și navigatoare web curate, fără niciun antivirus, cu excepția Windows Defender, și niciun fel de extensii pentru browser. De asemenea, am dezactivat toate modulele de protecție antimalware din navigatoarele web. Am făcut aceste lucruri pentru a verifica cum se comportă Heimdal PRO atunci când trebuie să blocheze saiturile malițioase de unul singur. Aceasta este o situație extremă, având în vedere că ar trebui să folosești Heimdal împreună cu toate celelalte module de securitate pe care noi le-am dezactivat.

Am aflat lucruri bune și putem confirma că Heimdal PRO a reușit să blocheze toate saiturile malițioase pe care am încercat să le accesăm. Totul a funcționat așa cum trebuie în toate browser-ele pe care le-am testat, așa cum poți vedea în imaginea de mai jos.

Heimdal PRO include și un Malware engine (Motor antimalware) care este creat să te protejeze prin detectarea și blocarea comunicațiilor dintre calculatorul tău infectat și hackerii sau serverele care încearcă să îți compromită informațiile. Pentru a îi testa eficiența, am folosit câteva fișiere ransomware pentru ne infecta sistemul Windows 10 de test cu ele. Spre deosebire de soluțiile antivirus tradiționale, Heimdal PRO nu a afișat nicio notificare ”sperietoare” de genul ”sfârșitul e aproape”. Nu acesta este scopul lui. În loc de asta, am observat că a monitorizat și a blocat silențios toate încercările pe care ransomware-ul le făcea pentru a se conecta la servere malițioase de la distanță. Lista de încercări blocate a continuat să crească, dar niciun fel de date nu puteau fi preluate de pe PC.

Dacă te întâlnești cu o astfel de situație, vei fi bucuros să știi că datele tale financiare și bancare nu pot fi furate. Dacă nici soluția ta antivirus, nici măsurile proactive luate de Heimdal PRO nu te-au scăpat de la o infecție cu malware, cel puțin modulul de protecție reactivă - Malware engine (Motor antimalware) cu caracteristica sa VectorN detection - va putea măcar să oprească pierderile de informații, prin analizarea traficului de pe PC.

Magazine

La momentul scrierii acestui review, Heimdal PRO era capabil să actualizeze automat peste 70 de aplicații diferite. Această listă include multe dintre programele folosite în mod comun de majoritatea utilizatorilor, aplicații cunoscute ca fiind vulnerabile și ca urmare țintite în mod obișnuit de către malware și hackeri care încearcă să îți preia controlul calculatorului.

Am vrut să vedem dacă Heimdal PRO actualizează cu adevărat programele aflate în lista sa de aplicații critice. Ne-am folosit calculatorul de test cu Windows 10 și am instalat pe el versiuni mai vechi pentru câteva programe din lista folosită de Heimdal PRO. Apoi, am urmărit să vedem ce face Heimdal PRO. A detectat imediat aplicațiile vechi și le-a actualizat fără probleme. În doar câteva momente totul era la zi.

Heimdal PRO se ține de cuvânt și oferă ceea ce ne promite. Concluzia testelor noastre este că Heimdal PRO este un produs foarte eficient.

Care este părerea ta despre Heimdal PRO?

Acum știi ce este și ce face Heimdal PRO. Am văzut cum s-e descurcat în testele noastre și știi care este opinia noastră despre acest produs de securitate. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce crezi despre el, în secțiunea de comentarii de mai jos. Îți place ce îți oferă? Iei în considerare achiziția unei licențe de Heimdal PRO?