Ce sunt planurile de alimentare & cum comutăm între ele, în Windows

Folosirea unui dispozitiv mobil precum un laptop ori o tabletă îți poate ușura viața foarte mult, mai ales dacă ești o persoană care călătorește mult. Mobilitatea vine însă cu un neajuns: dispozitivul folosit este limitat de energia furnizată de bateria sa. De aceea, acordarea unei atenții deosebite planului de alimentare pe care îl folosești și setărilor sale, poate face o mare diferență în autonomia oferită. Din fericire, Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10 îți oferă o modalitate ușoară de a vedea care sunt planurile de alimentare disponibile și care este planul de alimentare activ. De asemenea, Windows îți permite să comuți între planurile de alimentare foarte ușor. În acest articol vei afla informații despre aceste planuri de alimentare și îți vom arăta cum poți comuta între ele.

 

 

[DIGITAL-CITIZEN-SUMMARYBREAK]

Ce este un plan de alimentare?

Un plan de alimentare este o colecție de setări hardware și de sistem, care determină modul în care dispozitivul sau calculatorul tău utilizează energia electrică. Planurile de alimentare disponibile depind de tipul de calculator pe care îl ai și de decizia producătorului de a modifica sau nu planurile de alimentare implicite din Windows. Unele planuri de alimentare sunt concepute să ofere performanță înaltă în schimbul unei autonomii mai scăzute, în timp ce altele oferă o autonomie cât mai mare, prin scăderea performanței dispozitivului folosit. Toate planurile de alimentare disponibile în Windows pot fi văzute în fereastra Opțiuni de alimentare.

Cum deschizi fereastra Opțiuni de alimentare în Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10

În Windows 7, deschide Meniul Start iar în bara de căutare tastează cuvântul "alimentare". În lista cu rezultate, caută Opțiuni de alimentare în secțiunea Panou de control.

În Windows 8.1 poți, de asemenea, să folosești bara de căutare. În ecranul Start, tastează cuvântul "alimentare" și selectează Opțiuni de alimentare.

În Windows 10, tastează cuvântul "alimentare" în câmpul de căutare din bara de activități și selectează rezultatul Opțiuni de alimentare.

O altă modalitate de a accesa această fereastră în toate versiunile Windows, este să deschizi Panoul de control, apoi să apeși pe Hardware și sunete. În final, selectează Opțiuni de alimentare.

Dacă folosești un dispozitiv mobil, cunoști probabil pictograma baterie din zona de notificare din partea dreaptă a barei de activități.

În Windows 7 și Windows 8.1, când apeși pe această pictogramă, se va afișa o mică fereastră numită Controlul bateriei. Aici vei vedea cât curent mai ai în baterie și poți să comuți între două planuri de alimentare. Când accesezi legătura "Mai multe opțiuni de alimentare" din partea de jos a ferestrei, atunci se va deschide fereastra Opțiuni de alimentare, unde vei vedea toate planurile de alimentare disponibile.

În Windows 10 vei vedea o mică fereastră ca cea de mai jos. Aici poți ajusta luminozitatea ecranului și, dacă încărcătorul nu este conectat, poți activa/dezactiva modul de Economisire baterie. Când accesezi legătura "Setări pentru alimentare și repaus" nu se va deschide fereastra Opțiuni de alimentare ca în Windows 7 și Windows 8.1.

Se va deschide fereastra Alimentare și repaus, unde poți seta timpul de inactivitate după care să se închidă ecranul sau timpul de inactivitate după care dispozitivul să intre în repaus, când acesta este conectat la o priză de curent sau pe baterie. Dacă vrei să deschizi fereastra Opțiuni de alimentare trebuie să apeși pe legătura "Setări de alimentare suplimentare".

În Windows 8.1 și Windows 10, o altă metodă rapidă de a deschide fereastra Opțiuni de alimentare este să dai clic dreapta (sau să ții apăsat) pe butonul de Start și să selectezi Opțiuni de alimentare din meniul afișat. Pentru a deschide acest meniu poți folosi combinația de taste Windows + X.

Odată deschisă fereastra Opțiuni de alimentare, imediat poți vedea planurile de alimentare existente. Aici sunt afișate permanent doar două planuri. Dacă apeși pe săgeata corespunzătoare secțiunii Afișare planuri suplimentare vei vedea toate planurile de alimentare disponibile.

Poți comuta între ele, selectându-l pe cel preferat.

Pentru unele sisteme, va exista un număr diferit de planuri de alimentare, deoarece producătorii de calculatoare pot adăuga propriile planuri de alimentare, gândite special pentru dispozitivul pe care îl folosești. De asemenea, producătorii pot înlătura planurile de alimentare implicite în Windows, pentru a le înlocui cu un plan de alimentare creat special pentru dispozitivul tău. Desigur, și tu îți vei putea crea propriile planuri de alimentare, cu setările potrivite pentru tine.

 

 

Care sunt diferențele dintre planurile de alimentare implicite din Windows

Un plan de alimentare conține atât setări de componente cât și setări de sistem, care influențează consumul de energie al calculatorului tău. Cele trei planuri de alimentare implicite din Windows sunt: Economisire Energie, Echilibrat (recomandat de Microsoft) și Performanță Înaltă. Cele mai vizibile setări pe care le modifică sistemul de operare Windows atunci când selectezi un plan de alimentare sunt: luminozitatea ecranului, timpul în care ecranul este estompat și apoi dezactivat și timpul în care calculatorul este pus în Repaus. Parametrii acestor opțiuni sunt diferiți în cele două cazuri: conectat la rețea sau pe baterie. Mai jos vei vedea o comparație între setările fiecărui plan de alimentare, pentru fiecare din cele doua moduri: pe baterie și cuplat la rețea.

Trebuie să ții cont de faptul că tabelele de mai sus nu expun toți parametrii gestionați de planurile de alimentare, ci doar pe cei mai vizibili. Într-unul din articole viitoare vom acoperi și setările avansate ale unui plan de alimentare.

Cum schimbi planul de alimentare activ în Windows

În Windows 7 și Windows 8.1, un mod rapid de a schimba planul de alimentare activ este să apeși pe pictograma baterie din zona de notificări, pentru a deschide fereastra Contor baterie. Aici poți alege unul dintre cele două planuri de alimentare afișate.

În Windows 10, dacă apeși pe pictograma baterie se va afișa o mică fereastră de unde poți activa/dezactiva modul de Economisire baterie și să ajustezi luminozitatea ecranului. Dacă vrei să schimbi planul de alimentare va trebui să deschizi fereastra Opțiuni de alimentare.

Indiferent ce versiune de Windows folosești, dacă vrei să alegi unul din planurile de alimentare disponibile, poți face asta din fereastra Opțiuni de alimentare.

O altă metodă prin care poți schimba planul de alimentare al unui laptop sau a unei tablete este să folosești "Centrul Windows pentru Mobilitate". Pentru a deschide această aplicație, scrie cuvântul "mobilitate" în caseta de căutare a sistemului tău de operare și selectează rezultatul "Centru Windows pentru mobilitate".

În fereastra "Centru Windows pentru mobilitate" deschide lista derulantă a secțiunii Stare baterie, pentru a afișa toate planurile de alimentare disponibile, apoi selectează planul pe care dorești să-l activezi.

După ce ai selectat planul de alimentare dorit, în contorul bateriei vei vedea o schimbare în privința duratei de viață a bateriei. În Windows 7 și Windows 8.1 vei vedea ceva de acest gen.

Iar în Windows 10 vei vedea ceva ca în imaginea de mai jos.

Concluzie

Acum că știi ce sunt planurile de alimentare, care sunt planurile implicite în Windows, care sunt diferențele majore dintre ele și cum poți comuta între ele, dacă ai vreo problemă nu ezita să întrebi. Ți se pare ușor să comuți între planurile de alimentare? Funcționează ele după cum te-ai așteptat? Pentru mai multe tutoriale despre planurile de alimentare, citește articolele recomandate mai jos.