Dacă folosești un laptop, o tabletă sau un dispozitiv 2 în 1, este posibil să vrei să profiți la maximum de bateria acestuia, dar să ai în același timp suficientă performanță pentru a face față oricărei activități. Din fericire, Windows 10 are o funcție concepută special pentru asta, numită glisor de alimentare. Acesta se găsește în setările bateriei din bara de activități și îți permite să comuți rapid între diferite moduri de alimentare, în funcție ce vrei: să economisești baterie sau să crești performanța. În acest tutorial, îți voi spune mai multe despre glisorul de alimentare din Windows 10 și cum să-l folosești pentru a obține mai multă baterie sau mai multă performanță de la dispozitivul tău:
Cum folosești glisorul de alimentare în Windows 10
Glisorul de alimentare este disponibil pe laptopuri, pe tablete și pe dispozitivele convertibile ce funcționează pe bază de baterie în Windows 10 (începând cu build 1709). Pentru a accesa glisorul de alimentare, apasă pe pictograma bateriei din bara de sistem (colțul din dreapta jos al ecranului).
În ceea ce privește energia bateriei, glisorul oferă patru poziții: Cea mai lungă durată de viață a bateriei (Economisire baterie), Baterie mai bună, Performanță mai bună, and Cele mai bune performanțe. Atunci când laptopul tău cu Windows 10 este băgat în priză, glisorul rămâne cu trei poziții: Baterie mai bună, Performanță mai bună și Cele mai bune performanțe. Nu trebuie decât să muți glisorul la nivelul dorit, în funcție de prioritățile tale: autonomia bateriei sau performanța sistemului.
Poate că te întrebi: De ce Baterie mai bună atunci când ești conectat la o priză? Citește capitolul următor pentru a vedea ce face fiecare mod de alimentare:
Ce moduri de alimentare sunt disponibile prin glisorul de alimentare?
Glisorul de alimentare are trei sau patru poziții, dacă ești sau nu conectat la priză. Iată ce face fiecare poziție:
- Economisire baterie: Acest mod asigură economisirea bateriei la maximum. Reduce consumul de energie prin restricționarea anumitor funcții, limitarea activității în fundal și reducerea luminozității ecranului. Util atunci când trebuie să economisești cât mai multă energie. Poți afla mai multe despre acest mod special, inclusiv cum să-l configurezi, din acest ghid: Cum activezi sau dezactivezi economisirea bateriei în Windows 10.
- Baterie mai bună: Oferă o autonomie mai mare a bateriei decât setările implicite, dar nu reduce semnificativ performanța. Acest mod echilibrează economisirea energiei și utilitatea și este adesea etichetat drept Recomandat.
- Performanță mai bună: Setarea implicită pentru majoritatea utilizatorilor. Aceasta favorizează ușor performanța în detrimentul economisirii bateriei, permițând mai multă activitate în fundal și asigurându-se că aplicațiile rulează fără probleme.
- Cele mai bune performanțe: Acest mod prioritizează viteza și puterea, sacrificând autonomia pe baterie. Este ideal pentru activitățile care necesită performanțe maxime, precum jocurile sau aplicațiile care consumă multe resurse, dar nu este potrivit pentru a economisi energia bateriei.
Glisorul de alimentare vs planuri de alimentare
În versiunile mai vechi de Windows, durata de viață a bateriei era gestionată exclusiv prin planuri de alimentare, precum Echilibrat, Economisire energie și Performanță înaltă. În funcție de dispozitiv, planurile de alimentare disponibile pentru acesta pot controla setări precum luminozitatea ecranului, când intră PC-ul în repaus și cum funcționează pe baterie dispozitive precum hard diskurile sau plăcile wireless în timp ce sunt conectate.
În Windows 10, glisorul de alimentare simplifică procesul prin ajustarea dinamică a anumitor setări, fără a fi necesară modificarea manuală a unui plan de alimentare. Planurile de alimentare încă există, dar trec în plan secundar pe lângă glisorul de alimentare. Glisorul adaugă un nivel suplimentar de control, ajustând performanța procesorului, prioritățile aplicațiilor din fundal și luminozitatea ecranului. Cu alte cuvinte, glisorul de alimentare aplică dinamic modificări bazate pe preferințele utilizatorului, pe când planurile de alimentare presupun o configurare manuală mai detaliată.
Nu găsești glisorul de alimentare? De ce lipsește?
Glisorul de alimentare nu este disponibil pe toate dispozitivele cu Windows. Iată de ce:
- În primul rând, acesta a fost lansat odată cu Fall Creators Update (build 1709), care a fost lansat în octombrie 2017. Versiunile mai vechi de Windows 10 nu au această caracteristică.
- În al doilea rând, glisorul de alimentare este disponibil numai pentru dispozitivele mobile cu Windows 10, care au o baterie, precum laptopurile, tabletele și dispozitivele 2 în 1. PC-urile desktop și calculatoarele conectate permanent la o sursă de alimentare nu folosesc glisorul de alimentare.
- În plus, glisorul de alimentare funcționează numai pe sistemele cu procesoare AMD și Intel cu tehnologia Intel Speed Shift sau cu tehnologii similare. De exemplu, funcționează cu procesoarele Intel Skylake din generația 6, lansate în august 2015. Toate procesoarele AMD Ryzen și Intel mai noi oferă această caracteristică.
- Și nu în ultimul rând, o altă problemă este că glisorul de alimentare funcționează numai cu planul de alimentare Echilibrat sau cu un plan personalizat, derivat din acesta. Dacă treci la Performanță înaltă, Economisire energie sau altceva, glisorul de alimentare este dezactivat. Dacă ai mai multe planuri de alimentare pe dispozitivul tău cu Windows 10, asigură-te că îl activezi pe cel Echilibrat sau pe cel implicit, oferit de producătorul sistemului tău. Pe unele sisteme mobile, este disponibil un singur plan de alimentare, creat de producătorul dispozitivului.
Dacă ai îndeplinit toate aceste condiții și tot nu vezi glisorul de alimentare, este posibil să fi dat peste o eroare. În acest caz, tot ce pot face este să-ți recomand să resetezi Windows 10. Este o opțiune care necesită să-ți reinstalezi aplicațiile și să reconfigurezi Windows 10, dar ar putea fi singurul lucru care poate recupera glisorul de alimentare.
Folosești glisorul de alimentare? Cât de mulțumit ești de această funcție?
Glisorul de alimentare din Windows 10 oferă o modalitate simplă, dar eficientă de a gestiona autonomia și performanța bateriei dispozitivului tău. Reglând acest glisor, poți să prelungești durata de viață a bateriei atunci când ești în mișcare sau să crești performanța atunci când rulezi aplicații solicitante sau te joci. Încearcă diferitele moduri de alimentare și vezi pe care îl preferi! Ai observat o autonomie mai bună a bateriei sau performanțe îmbunătățite atunci când ai trecut de la un mod de alimentare la altul? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.