Folosește comutatorul de alimentare din Windows 10 pentru autonomie sau performanță în plus

Folosește comutatorul de alimentare din Windows 10 pentru autonomie sau performanță în plus

Microsoft are o nouă abordare în ceea ce privește economisirea capacității bateriei din Windows 10, începând cu Windows 10 Fall Creators Update (build 1709), care a fost lansat în Octombrie 2017. S-au adăugat noi algoritmi pentru economisirea de energie, pe lângă clasicele planuri de alimentare pe care mai nimeni nu le ajustează. Windows 10 are cum noi capabilități pentru economisirea consumului de curent și mecanisme pentru ajustarea performanței care sunt implementate în procesoarele cele mai noi. Iată cum funcționează noul comutator pentru modul de alimentare din Windows 10 și cum se folosește pentru a crește autonomia sau performanța, în funcție de ceea ce ai nevoie:

Reclamă

Cum folosești comutatorul pentru alimentare din Windows 10

Poți accesa noile facilități de economisire a bateriei în Windows 10 Fall Creators sau mai nou, pe laptopuri, tablete și dispozitive convertibile care au baterie. Apasă pe pictograma bateriei din partea dreapta jos a ecranului.

Windows 10, modul de alimentare
Windows 10, modul de alimentare

Apare o fereastră cu detalii despre câtă baterie a mai rămas, modul de alimentare activ, etc. Este și un comutator cu trei sau patru poziții. Dacă dispozitivul tău cu Windows 10 este deconectat de la priză și folosește bateria, comutatorul are patru poziții: Economisire baterie, Baterie mai bună, Performanță mai bună și Cele mai bune performanțe. Mută comutatorul pe poziția dorită, pentru a mări autonomia bateriei ori performanța sistemului, în funcție de ce ai nevoie mai mult.

Windows 10, modul de alimentare
Windows 10, modul de alimentare

Dacă dispozitivul tău cu Windows 10 este conectat la priză, comutatorul are trei poziții: Baterie mai bună, Performanță mai bună și Cele mai bune performanțe. Te întrebi: De ce Baterie mai bună atunci când ești conectat(ă) la o priză? O întrebare bună, fără un răspuns de la Microsoft. 🙂

Ce face comutatorul pentru alimentare atunci când îi schimbi poziția?

Am spus mai devreme faptul că acest comutator are trei sau patru poziții, dacă ești sau nu conectat la priză. Iată ce face fiecare poziție:

  • Economisire baterie - economisește cea mai multă energie pe dispozitivele cu Windows 10, atunci când nu sunt conectate la priză. Atunci când acest mod este folosit, se activează Economisire baterie, unele caracteristici ale Windows 10 sunt dezactivate, ajustate ori se comportă diferit. Luminozitatea ecranului este redusă semnificativ pentru a scădea consumul de curent.
  • Baterie mai bună - oferă o durată de viață a bateriei mai lungă decât planul de alimentare implicit din versiunile precedente de Windows, dar mai redusă decât setarea precedentă. Nu scade luminozitatea ecranului și face o ajustare mai redusă a performanței. În unele cazuri, această poziție este numită Recomandat în loc de Baterie mai bună.
  • Performanță mai bună - este poziția implicită a comutatorului. La acest nivel este prioritizată performanța puțin mai mult decât autonomia și este o alegere potrivită pentru utilizatorii care au nevoie de aplicații care merg puțin mai rapid.
  • Cele mai bune performanțe - favorizează performanța la nivelul maxim. Este un nivel potrivit pentru jocuri și aplicații care cer maximul de performanță. Dacă vrei autonomie, acest nivel este cea mai proastă alegere.
Windows 10, modul de alimentare
Windows 10, modul de alimentare

Cum este diferit comutatorul de alimentare de planurile de alimentare din Windows?

În versiunile mai vechi de Windows, setările de alimentare erau configurate doar prin planuri de alimentare. Un plan de alimentare este o colecție de setări hardware și de sistem care administrează modul în care calculatorul sau dispozitivul tău folosește curentul electric. De exemplu, un plan de alimentare setează cum se poartă următoarele elemente atunci când folosești bateria sau atunci când ești conectat(ă) la o sursă de curent:

Reclamă
  • Luminozitatea ecranului și când se închide
  • Când intră calculatorul în modul repaus
  • Când se oprește hard disk-ul
  • Cât de rapid sunt afișate paginile web în Internet Explorer și Microsoft Edge
  • Cât de des se schimbă îmaginea de fundal pentru desktop
  • Performanța plăcii de rețea wireless
  • Cât de repede sunt oprite dispozitivele USB atunci când nu sunt folosite
  • Câtă energie electrică primește placa video
  • Ce se întâmplă atunci când închizi ecranul laptopului ori atunci când apeși butonul Pornire/Oprire
  • Cât curent este folosit de plăcile PCI-Express din sistem
  • Facilitățile active de management al consumului de curent, ale procesorului
  • Cum este redat conținutul multimedia pe ecran (calitatea redării video, etc.)
  • Notificările pe care le primești în funcție de nivelul bateriei și gradul de utilizare
Windows 10, modul de alimentare
Windows 10, modul de alimentare

Comutatorul pentru alimentare vine în completarea planurile de alimentare, cu noi unelte care nu există în planurile de alimentare tradiționale. Iată ce administrează comutatorul pentru alimentare:

  • Modul de operare al procesorului (CPU) pentru a maximiza bateria sau performanța, în funcție de ce vrea utilizatorul
  • Prioritatea proceselor din fundal și a aplicațiile Windows, astfel încât să fie folosite în cea mai eficientă manieră posibilă, atunci când vrei să economisești curent
  • Luminozitatea ecranului

În termeni tehnici, comutatorul pentru alimentare administrează algoritmii de ajustare a energiei din Windows 10. Nu schimbă planul de alimentare și setările sale. Este un "strat suplimentar", peste planul de alimentare.

Comutatorul de alimentare lipsește din Windows 10. Ce fac?

Comutatorul de alimentare nu este disponibil pe toate sistemele cu Windows 10. În primul rând, a fost introdus începând cu Fall Creators Update (build 1709), lansat în Octombrie 2017. Dacă ai o versiune mai veche de Windows 10, nu ai această facilitate. De asemenea, este disponibil doar pentru dispozitivele mobile cu Windows 10, care au o baterie, nu pentru PC-uri desktop sau alte dispozitive care funcționează doar conectate la o priză.

Windows 10, modul de alimentare
Windows 10, modul de alimentare

Comutatorul de alimentare funcționează doar pe sisteme cu procesoare AMD și Intel, care au tehnologia Intel Speed Shift sau o alta similară. De exemplu, funcționează cu procesoarele Intel generația a 6-a, din familia Skylake, care au fost lansate în August 2015. Sistemele noi cu procesoare AMD Ryzen cât și Intel, toate oferă suport pentru această caracteristică.

O altă problemă este faptul că, comutatorul de alimentare este disponibil doar pentru planul de alimentare implicit din Windows. Dacă activezi un plan de alimentare precum Performanță înaltă sau altceva, acesta nu mai este disponibil.

Windows 10, modul de alimentare
Windows 10, modul de alimentare

Schimbă planul de alimentare activ în Recomandat ori cel implicit oferit de producătorul sistemului tău. Pe unele sisteme mobile, există doar un plan de alimentare, creat de producătorul sistemului.

Dacă ai făcut toate astea și ai un procesor compatibil și tot nu vezi comutatorul de alimentare, atunci ai ghinion. Se pare că există un bug în Windows 10 care este activ pe un număr redus de sisteme și nimeni nu a găsit o soluție până acum. Dacă tu ai găsit una, nu ezita să lași un comentariu mai jos și promitem să actualizăm acest ghid, pentru a îi ajuta și pe alți cititori cu această problemă.

Ai folosit comutatorul pentru alimentare? Cum îți place?

Microsoft spune că acest comutator pentru alimentare din Windows 10, ne poate oferi economii de energie de până la 11%. Încearcă-l și tu, vezi cum funcționează și spune-ne dacă ești de acord cu promisiunile făcute de Microsoft. Este o facilitate utilă atunci când lucrezi pe un laptop cu Windows 10 ori un alt dispozitiv mobil? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Economisire energie Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows