Toate companiile producătoare de echipamente de rețelistică au migrat masiv către standardul Wi-Fi 6, iar piața este invadată de routere cu Wi-Fi 6. Dacă ai nevoie de un router nou, TP-Link și toți ceilalți producători îți recomandă să iei în considerare un model cu Wi-Fi 6. Asta deoarece te vei bucura de viteză mai mare și routere cu hardware la zi, ce pot gestiona mai bine o rețea cu un număr de dispozitive în creștere. În teorie, totul sună bine, dar care-i realitatea? Ce câștiguri de viteză ai dacă cumperi un router TP-Link cu Wi-Fi 6? Citește analiza noastră și vezi cum stau lucrurile:
Cum am testat și ce routere TP-Link am folosit?
Wi-Fi 6 este un nou standard pentru rețelele wireless care include multe tehnologii inovatoare pentru oferi rețele wireless mai rapide, cu o zonă de acoperire mai mare, ce pot gestiona un număr ridicat de dispozitive. În plus, routerele cu Wi-Fi 6 pot oferi securitate sporită prin WPA3 - un nou standard de criptare disponibil doar pe routere Wi-Fi 6 și un consum de energie mai redus.
Pentru a face analiza noastră despre Wi-Fi 6 cât mai relevantă pentru utilizatorii casnici obișnuiți, am luat două routere TP-Link cu suport pentru acest standard:
- TP-Link Archer AX10 - este routerul TP-Link Wi-Fi 6 cu prețul cel mai accesibil, pe care și-l pot permite un număr ridicat de utilizatori. În review-ul nostru, l-am apreciat drept unul dintre cele mai bune modele de buget. Archer AX10 este un dispozitiv dual-band, cu hardware foarte capabil (procesor Broadcom cu trei nuclee, 256 MB de RAM), ce oferă acces la standardul Wi-Fi 6 doar pe banda de 5GHz. Pe banda de 2.4 GHz, acest router poate folosi cel mult standardul Wi-Fi 4 (802.11n).
- TP-Link Archer AX50 - este un model puțin mai scump, care oferă acces la Wi-Fi 6 pe ambele sale benzi: 2.4 GHz și 5 GHz. O altă diferență importantă la acest model este că vine cu un firmware avansat, ce include mai multe funcții (inclusiv antivirus performant și control parental), port USB 3.0 și un procesor Intel cu două nuclee, nu un procesor Broadcom.
Ambele modele de routere au prețuri accesibile și nu reprezintă achiziții exorbitante. Era ușor să împrumutăm de la TP-Link un model scump precum Archer AX6000 și să arătăm cum o bestie de router, cu un preț premium, distruge fără drept de apel standardele Wi-Fi mai vechi. Dar unde ar mai fi fost realismul și relevanța pentru utilizatorii obișnuiți, care vor o soluție mai potrivită pentru salariul mediu din România?
Pentru ca analiza noastră să nu devină mult prea lungă și plictisitoare, am decis să facem aceleași măsurători cu ambele routere, în următoarele trei camere din apartamentul nostru, ce are o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați:
- Sufrageria - camera unde este amplasat routerul și unde ne este foarte simplu să atingem viteza maximă de care este capabil.
- Dormitorul mare - o cameră separată de router printr-un perete, ceea ce reduce viteza și puterea semnalului. În orice apartament, oricât de optim ai poziționa routerul tău, în majoritatea cazurilor, va fi cel puțin un perete care-l separă de dispozitivele tale. Drept urmare, măsurătorile din această cameră vor fi relevante pentru toți cei care citesc această analiză.
- Bucătăria - o cameră situată la o distanță mare de router, într-un unghi mai puțin fericit, cu multipli pereți care o separă de router. Aproape toate routerele pe care le-am testat noi, și sunt mulți ani de când facem asta, au probleme cu semnalul și viteza în această cameră. În această cameră, ne facem o idee despre vitezele reale pe care le oferă un router într-o zonă în care îi este dificil să ofere un semnal Wi-Fi puternic.
Testele pe care le-am folosit pentru a compara vitezele obținute atunci când folosim standardul Wi-Fi 6 vs Wi-Fi 5 și Wi-Fi 4 sunt următoarele:
- SpeedTest - ne spune care-i viteza maximă la care navigăm ori descărcăm conținut de pe internet, prin rețeaua Wi-Fi emisă de router.
- PassMark Performance test - ne spune viteza medie la care facem transferuri prin rețea. Este relevantă pentru atunci când vrem să copiem fișiere prin rețea, de pe un calculator pe altul, ori atunci când facem streaming video de pe un dispozitiv pe altul. Pentru Netflix ori HBO Go, SpeedTest este mai relevant decât PassMark Performance test.
Suficientă introducere, haide să vedem ce rezultate am obținut:
TP-Link Archer AX10: Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 5 vs. Wi-Fi 4
Primul router pe care l-am folosit în analiza noastră este TP-Link Archer AX10 - un model foarte inspirat pentru utilizatorii cu un buget mai modest. Mai întâi, hai să vedem viteza maximă de descărcare atinsă prin SpeedTest în cele trei camere, folosind cele trei standarde:
- Wi-Fi 4 pe banda de 2.4 GHz
- Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz
Așa cum se vede mai jos, în Sufragerie, camera unde este cel mai ușor să atingem vitezele maxime pentru fiecare standard wireless, Wi-Fi 6 a fost de departe campionul vitezei. Am obținut o viteză de descărcare de 720.76 Mbps (excelentă chiar și pentru utilizatorii pretențioși): cu 16.2% mai mare decât cea obținută cu standardul Wi-Fi 5 și cu 237% mai mare decât cea obținută cu standardul Wi-Fi 4. În Bucătărie, camera unde toate routerele “suferă”, standardul Wi-Fi 6 ne-a oferit o viteză de descărcare cu 20% mai mare decât Wi-Fi 5 și cu 287% mai mare decât Wi-Fi 4.
Hai să vedem și comparația în ceea ce privește viteza de încărcare, utilă atunci când facem upload de fișiere pe internet. Wi-Fi 6 a oferit viteze mai bune decât celelalte două standarde, mai puțin în Bucătărie.
Am trecut apoi la PassMark Performance test, care ne spune viteza medie la care facem transferuri prin rețea. Aici, diferențele au fost și mai semnificative în favoarea Wi-Fi 6. De exemplu, în Sufragerie, Wi-Fi 6 a fost cu 36% mai rapid decât Wi-Fi 5 și cu 312% mai rapid decât Wi-Fi 4. În Bucătărie, camera cea mai problematică, Wi-Fi 6 a fost cu 29% mai rapid decât Wi-Fi 5 și 82% mai rapid decât Wi-Fi 4.
În ceea ce privește viteza de upload, Wi-Fi 6 a rămas campionul vitezei în toate camerele, așa cum se vede mai jos.
Cred că este evident din comparația noastră că Wi-Fi 6 aduce îmbunătățiri semnificative de viteză, inclusiv atunci când achiziționăm un router cu un preț foarte accesibil precum TP-Link Archer AX10. Nu este necesară o investiție scumpă pentru a te bucura de un plus de viteză ușor de sesizat.
TP-Link Archer AX50: Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 4
TP-Link Archer AX50 este un model ce poate folosi standardul Wi-Fi 6 pe ambele benzi: 2.4 GHz și 5 GHz. Drept urmare, am făcut aceleași teste ca mai devreme, dar am separat rezultatele în comparațiile următoare: Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 4 pe banda de 2.4 GHz și Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 5 pe banda de 5 GHz. Rezultatele obținute vor fi mai echilibrate între Wi-Fi 4 și Wi-Fi 6, deoarece comparația se va efectua pe aceeași bandă.
Mai întâi, am făcut măsurători pe banda de 2.4 GHz și am comparat vitezele oferite de Archer AX50 folosind standardele Wi-Fi 4 și Wi-Fi 6. Viteza de descărcare oferită de Wi-Fi 6 în Sufragerie (camera unde avem cea mai bună viteză) a fost de 161.31 Mbps - cu 48% mai mare decât cea oferită de Wi-Fi 4. În graficul de mai jos, vezi și diferențele obținute în celelalte două camere, unde Wi-Fi 6 a fost în mod constant mai rapid decât Wi-Fi 4.
La fel s-a întâmplat și cu viteza de upload în SpeedTest, unde diferențele au fost și mai semnificative: în Sufragerie, Wi-Fi 6 a fost cu 106% mai rapid decât Wi-Fi 4.
Cu PassMark Performance test, am măsurat viteza medie la care facem transferuri prin rețea, folosind banda de 2.4 GHz. În testul acesta, diferențele au fost ceva mai mici decât în cazul SpeedTest, dar Wi-Fi 6 a fost semnificativ mai rapid decât Wi-Fi 4 în toate camerele.
În cazul vitezei de upload (încărcare), diferențele au fost puțin mai mici, dar au fost tot în favoarea Wi-Fi 6.
Așa cum ai văzut în comparația noastră, standardul Wi-Fi 6 ne-a oferit viteze semnificativ mai bune decât Wi-Fi 4, pe banda de 2.4 GHz, urcând la diferențe de viteză de până la 106%.
Ne-am mutat apoi pe banda de 5 GHz și am făcut aceleași comparații, dar de data asta între standardul Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6.
În Sufragerie, în testul SpeedTest, viteza de download oferită de Archer AX50 prin Wi-Fi 6 a fost cu 30% mai mare decât atunci când am folosit Wi-Fi 5. În Dormitorul Mare, cameră separată de router printr-un perete, diferența a fost de 65% în favoarea Wi-Fi 6.
În ceea ce privește viteza de upload, situația a fost mai echilibrată, iar vitezele măsurate au fost mult mai apropiate, dar campionul vitezei a rămas tot standardul Wi-Fi 6.
PassMark Performance test ne-a arătat diferențe semnificative în toate camerele, în ceea ce privește viteza de download a datelor prin rețeaua wireless. În Sufragerie, standardul Wi-Fi 6 a fost cu 15% mai rapid decât Wi-Fi 5, iar în Bucătărie (camera unde toate routerele au dificultăți), Wi-Fi 6 a fost cu 38.7% mai rapid decât Wi-Fi 5.
În ceea ce privește viteza de upload, Wi-Fi 6 a fost câștigător detașat. De exemplu, în Sufragerie, viteza medie de transfer a fost cu 24% mai rapidă prin Wi-Fi 6 față de Wi-Fi 5.
Pe banda de 5 GHz, Wi-Fi 6 a fost iarăși standardul câștigător, acesta devansând Wi-Fi 5 cu diferențe ce pot urca până la 65%.
Ce model de router TP-Link Archer cu Wi-Fi 6 îți place cel mai mult?
Așa cum vezi, există diferențe semnificative de viteză oferite de routerele noi din seria TP-Link Archer, atunci când folosești standardul Wi-Fi 6. În plus, deși routerele respective au un preț accesibil, acestea vin cu hardware actualizat, ce corespunde cerințelor unei rețele moderne, unde gamingul online, conferințele video Full HD și streamingul la rezoluții 4K sunt la ordinea zilei. Până și un model cu un preț foarte accesibil, precum TP-Link Archer AX10, are un procesor Broadcom cu trei nuclee, la frecvența de 1.5 GHz și poate gestiona un număr semnificativ de dispozitive conectate la rețea. Dacă ești curios de achiziția unuia dintre modelele menționate în articolul nostru, aruncă o privire în oferta Altex: TP-LINK Archer AX1500 AX10, TP-LINK Archer AX3000 AX50 și TP-LINK Archer AX6000. De asemenea, înainte de a închide, spune-ne părerea ta despre analiza noastră, vitezele măsurate și modelul tău preferat de router cu Wi-Fi 6.