Review TP-Link Archer AX6000: Deblochează potențialul Wi-Fi 6!

Review TP-Link Archer AX6000: Deblochează potențialul Wi-Fi 6!
Rating

Archer AX6000 este primul router pentru utilizatorii casnici al companiei TP-Link, care oferă suport pentru noul standard Wi-Fi 6 (802.11ax). Este un router mare, cu multe antene, hardware puternic și multe funcții. Acest router ar trebui să fie capabil să gestioneze simultan mai multe dispozitive decât generațiile anterioare și să ofere or rețea wireless mai rapidă. Află părerea noastră despre TP-Link Archer AX6000 și ce oferă ca performanțe în lumea reală, din această recenzie:

Reclamă

Acest router wireless este o alegere bună pentru:

 • Persoanele care vor să investească în standardul Wi-Fi 6
 • Utilizatorii care vor Wi-Fi rapid pe banda de 5 GHz
 • Părinții care-și doresc controale parentale eficiente pentru rețeaua lor
 • Utilizatorii care vor o casă inteligentă sigură, cu protecție antivirus și firewall
 • Persoanele care vor să automatizeze unele sarcini efectuate de routerul wireless, prin IFTTT (If This, Then That)
 • Utilizatorii care vor să-și controleze routerul printr-o aplicație mobilă, de oriunde de pe internet
 • Persoanele care vor să-și controleze rețeaua prin comenzi vocale și Amazon Alexa

Pro și contra

Sunt multe lucruri care ne plac la acest router wireless:

 • Suport pentru cel mai nou standard wireless - Wi-Fi 6 sau 802.11ax
 • Wi-Fi rapid pe banda de 5 GHz
 • Porturi USB 3.0 foarte rapide
 • Funcții de securitate excelente
 • Hardware puternic, care poate gestiona mulți clienți și conexiuni
 • Îl poți controla de la distanță prin telefon, de oriunde de pe internet
 • Suport inclusiv în română și documentație de Ajutor ușor accesibilă
 • Are opt porturi Ethernet
 • Poate lucra cu conexiuni la internet cu viteze până la 2,5 Gbps
 • Poate fi montat pe pereți

Există și neajunsuri de luat în considerare:

 • Viteza pe banda Wi-Fi de 2.4 GHz poate fi îmbunătățită
 • Dacă ai laptopuri cu plăci de rețea wireless create de Intel, este nevoie să-ți actualizezi driverele, ca să te poți conecta la rețeaua Wi-Fi emisă de acest router
 • Funcțiile de securitate sunt gratis doar pentru trei ani
 • Prețul nu este pentru oricine
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

TP-Link Archer AX6000 este un router wireless puternic și unul dintre cele mai rapide routere Wi-Fi 6 de pe piață. Performanța pe banda de 5 GHz este excelentă, numai bună pentru streaming la rezoluție 4K ori gaming online. De asemenea, Archer AX6000 include și funcții de securitate și controale parentale eficiente, utile pentru protejarea rețelei și a copiilor. Adaugă și o aplicație mobilă destul de bine gândită, un număr foarte generos de porturi și înțelegi de ce ne place acest router. Dacă te gândești să treci la Wi-Fi 6, merită să iei în considerare Archer AX6000.

Routerul wireless Archer AX6000 vine într-o cutie mare, care folosește culorile brandului TP-Link. Pe partea de sus este o poză cu routerul și o listă a caracteristicilor sale esențiale. Poți găsi mai multe informații despre caracteristicile și funcțiile oferite pe lateralele și spatele cutiei.

Pachetul în care vine TP-Link Archer AX6000
Pachetul în care vine TP-Link Archer AX6000

Atunci când deschizi cutia, primești următoarele: routerul, alimentarea, un cablu de rețea CAT.5e, ghidul pentru instalarea rapidă, garanția și câteva pliante cu informații.

TP-Link Archer AX6000 - Ce găsești în cutie
TP-Link Archer AX6000 - Ce găsești în cutie

Despachetarea routerului TP-Link Archer AX6000 este rapidă și plăcută. În cutie găsești tot ce ai nevoie pentru a trece la treabă cât mai repede.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

TP-Link Archer AX6000 este un router wireless puternic, cu un procesor cu patru nuclee Broadcom BCM4908 la frecvența de 1.8 GHz, 1 GO de RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware. Are suport pentru noul standard Wi-Fi 6 (802.11ax) și este capabil de transferuri wireless 4x4 MU-MIMO. Routerul are opt antene externe care nu sunt detașabile. Pe partea de sus, se văd grilajele pentru ventilație, logoul TP-Link și un led sub el, care se aprinde în culori diferite, pentru a semnaliza starea de funcționare a routerului.

Routerul wireless TP-Link Archer AX6000
Routerul wireless TP-Link Archer AX6000

Pe spate, găsești opt porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps. Două dintre ele pot fi folosite pentru Link Aggregation, ceea ce le face utile și pentru cei care au un NAS (Network Attached Storage) în rețea. Portul WAN suportă conexiuni la internet cu viteze până la 2,5 Gbps. Pe spatele routerului găsești și mufa pentru alimentare și butoanele pentru Power și Reset.

Porturile de pe spatele TP-Link Archer AX6000
Porturile de pe spatele TP-Link Archer AX6000

Pe o laterală, ai un port USB 3.0 Type-A și unul Type-C. Portul USB 3.0 Type-C este o noutate în lumea routerelor wireless.

Porturile USB 3.0 de pe TP-Link Archer AX6000
Porturile USB 3.0 de pe TP-Link Archer AX6000

Pe laterala opusă, sunt butoanele pentru controlul funcției WPS, emiterea semnalului Wi-Fi și a ledului din partea de sus a routerului.

Butoanele de pe lateralele TP-Link Archer AX6000
Butoanele de pe lateralele TP-Link Archer AX6000

Pe fundul TP-Link Archer AX6000 sunt mai multe grilaje pentru ventilație, un abțibild cu detalii despre produsul cumpărat, patru piciorușe de cauciuc și găuri pentru montarea pe perete ori alte suprafețe. Când te uiți la el așa, pare un robot păianjen care-ți cucerește sufrageria. 🙂

Partea dorsală a routerului TP-Link Archer AX6000
Partea dorsală a routerului TP-Link Archer AX6000

TP-Link Archer AX6000 este un router wireless dual-band cu o lățime de bandă maximă totală de 1184 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și 4804 Mbps pentru cea de 5 GHz. Este destul de mare, având 261,2×261,2×60,2 mm lungime, lățime și înălțime. De asemenea, cântărește 2,54 kg.

Reclamă

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre caracteristicile acestui router wireless, mergi la pagina sa oficială: TP-Link Archer AX6000 Specificații.

Poți configura routerul wireless TP-Link Archer AX6000 dintr-un browser web sau utilizând aplicația TP-Link Tether pentru iOS și Android. Am ales să folosim browserul web pentru această recenzie. Pașii implicați sunt similari cu alte routere TP-Link: setezi parola de administrator, fusul orar pentru regiunea ta, tipul de conexiune la internet și detaliile conexiunii, apoi numele și parola pentru Wi-Fi. La final, se afișează un rezumat al setărilor tale și te poți conecta la contul TP-Link cloud, dacă dorești să controlezi acest router de oriunde pe internet. Cu toate acestea, acest pas nu este obligatoriu. Un dezavantaj legat de securitate este faptul că TP-Link nu oferă verificare în doi pași pentru contul lor de cloud și ar trebui să ia în considerare implementarea acesteia, deoarece din ce în ce mai multe dintre dispozitivele lor se conectează la cloud.

TP-Link Archer AX6000 - Expertul pentru configurarea rapidă
TP-Link Archer AX6000 - Expertul pentru configurarea rapidă

Interfața de utilizare pentru administrarea routerului este împărțită în două file: Simplu (Basic) și Avansat (Advanced). Fila Simplu este construită în stilul cărților "Pentru to(n)ți)" și conține doar setările de bază, grupate logic. Fiecare ar trebui să-și poată configura casa cu ușurință. O facilitate utilă este faptul că firmware-ul este disponibil în 23 de limbi printre care se numără și limba română. Schimbarea limbii routerului se face rapid, utilizând lista de colțul dreapta sus.

TP-Link Archer AX6000 - Schimbă limba folosită de firmware
TP-Link Archer AX6000 - Schimbă limba folosită de firmware

Fila Avansat este cea pe care utilizatorii avansați ar trebui să acceseze, mai ales dacă doresc să configureze multitudinea de funcții pe care acest router le oferă. Acolo poți găsi setări detaliate pentru orice, de la partajarea USB la QoS ori serverul VPN. Îți recomandăm să actualizezi firmware-ul imediat ce instalezi routerul, deoarece există noi versiuni disponibile care remediază erorile și îmbunătățesc performanța.

TP-Link Archer AX6000 - Actualizarea firmware-ului
TP-Link Archer AX6000 - Actualizarea firmware-ului

Documentația pentru utilizatori este accesată folosind semnul întrebării din colțul dreapta sus. Dă un clic pe el și vezi o descriere a setărilor de pe pagina curentă. Astfel, dacă nu ești un utilizator tehnic, ar trebui să poți configura funcțiile mai avansate ale TP-Link Archer AX6000.

TP-Link Archer AX6000 - Accesarea documentației de Ajutor
TP-Link Archer AX6000 - Accesarea documentației de Ajutor

Aplicația mobilă TP-Link Tether este ușor de folosit. Însă aceasta oferă acces limitat la un număr redus de opțiuni de configurare. Gândește-te la ea ca la o alternativă mobilă a filei Simplu (Basic) din interfața web. Aplicația este utilă atunci când vrei să-ți controlezi rețeaua de la distanță, să faci un diagnostic al problemelor, să împărtășești Wi-Fi etc.

Aplicația TP-Link Tether
Aplicația TP-Link Tether

Am conectat la rețeaua administrată de TP-Link Archer AX6000 peste o duzină de dispozitive, inclusiv un PC, două laptopuri, o tabletă, câteva smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent, un robot aspirator inteligent și o consolă Xbox One. Apoi, am început să partajăm date și să facem transferuri între dispozitive. Streaming-ul video 4K nu este o problemă pentru acest router, iar gamingul online este rapid și satisfăcător.

Pentru a evalua variabilitatea transferurilor wireless intermediate de acest router, am luat un laptop și ne-am mutat într-o cameră separată de acesta de un perete. Apoi, am făcut câteva transferuri. Pe banda de 2.4 GHz, transferurile wireless erau foarte stabile aproape mereu. Vezi exemplul de mai jos pentru o perspectivă mai bună.

TP-Link Archer AX6000 - Un transfer wireless pe banda de 2.4 GHz
TP-Link Archer AX6000 - Un transfer wireless pe banda de 2.4 GHz

Pe banda de 5 GHz am identificat ceva variabilitate. Da, viteza era mult mai mare, dar existau și unele căderi subite de viteză în timp ce transferam date.

TP-Link Archer AX6000 - Un transfer wireless pe banda de 5 GHz
TP-Link Archer AX6000 - Un transfer wireless pe banda de 5 GHz

Pentru a afla mai multe despre performanțele acestui router wireless, mergi la următoarea pagină a acestui review, unde găsești măsurători și comparații detaliate.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless