Ai o prietenă sau un prieten care nu are încredere în tine? Sau un părinte care se comportă puțin paranoic atunci când te vede că îți petreci toate serile pe calculator, pe chat? Există șansa ca oricine îți este apropiat și se pricepe la calculatoare, să îți spioneze calculatorul cu Windows. Poate că o fac cu bune intenții (de exemplu, părinții tăi atunci când vor să fie siguri că nu accesezi conținut nepotrivit pentru vârsta ta) sau poate că prietena/prietenul tău este geloasă/gelos și crede că îl/o înșeli. Dacă cineva vrea să îți spioneze calculatorul, probabil că va găsi o metodă. Tehnologia a evoluat atât de mult încât să spionezi un calculator nu mai este ceva complicat. Am considerat că ar fi o idee bună să îți spunem câteva dintre cele mai comune metode prin care cineva îți poate spiona calculatorul cu Windows. Iată-le:
1. Spionajul cu instrumente de partajare a desktop-ului
Una dintre cele mai ușoare și simple metode de a spiona un calculator este să folosești instrumente de partajare a desktop-ului. Nu vorbim despre instrumentul Conexiune Desktop la distanță care se găsește în toate versiunile moderne de Windows. Acest instrument ar fi bun pentru spionaj, dar are o problemă: atunci când spionezi cu Conexiunea Desktop la distanță , ecranul calculatorului devine negru și așa știi că altcineva s-a conectat la el.
Un spion începător ar putea să folosească alte instrumente provenite din terțe părți, care permit conexiune desktop la distanță fără ca tu să știi acest lucru. Există o mulțime de astfel de programe, majoritatea lor fiind dezvoltate de fapt cu bune intenții și în scopuri legitime. O simplă căutare pe Google sau pe Bing îți va oferi multe rezultate cu instrumente de partajare desktop silențioase precum UltraVNC sau RealVNC.
Un spion poate folosi orice astfel de instrument pentru a-ți urmări desktop-ul, pentru a-ți accesa camera web și pentru a vedea tot ce faci ori pentru a-ți activa microfonul și a auzi tot ce spui. El sau ea ar avea acces la tot ce există pe calculatorul tău. Majoritatea acestor aplicații pot fi setate să pornească odată cu Windows și să funcționeze ca un serviciu Windows, astfel încât, de fiecare dată când îți vei deschide calculatorul, spionul va avea acces nelimitat.
2. Spionajul cu RATs (Remote Administration Tools)
Spionajul cu instrumentele de partajare d esktop funcționează, însă este o metodă de începător. Varianta "profesională" este să spionezi calculatorul altcuiva folosind software RAT (șobolan). Și nu vorbim despre rozătoare, chiar dacă există multe aspecte comune cu acestea. RAT vine de la Remote Administration Tools (Instrumente de administrare la distanță) și se referă la aplicații software dezvoltate special pentru a permite spionarea unui calculator fără a avea acces fizic la el. RAT-urile sunt instrumente ascunse față de utilizator și, dacă sunt bune, sunt ascunse și față de antiviruși.
RAT-urile permit spionilor să captureze imagini de pe ecran și de la webcam-ul tău, pot să administreze (copiere, ștergere, executare) fișierele de pe calculator ș.a.m.d. Un spion poate chiar să îți supratacteze componentele hardware până la distrugere, dacă asta dorește.
Aceste aplicații sunt de obicei distribuite sub formă de malware troian și sunt în general detectate de antiviruși. Totuși, mulți hackeri par să folosească alte software-uri adiționale care le permit să ascundă aceste aplicații și fac ca antivirușii să le considere sigure. Te întrebi probabil cum poți să scapi de un astfel de malware în cazul în care ești victima lui. Răspunsul este simplu: folosește un software antimalware foarte bun, precum soluțiile pe care le-am recomandat în seria noastră de recenzii de securitate.
Sursa: Wikipedia.
RAT-urile au fost prezente încă din 1998, dar abia în ultimii zece ani au început să câștige în popularitate. Există oameni care folosesc aceste instrumente pentru a crea liste întregi de "sclavi". "Sclavii" sunt oameni adevărați care nu știu că au un RAT pe calculator și că sunt spionați permanent de către "stăpânii" lor. Există forumuri întregi de hacking dedicate acestei "afaceri" și "sclavii" chiar sunt vânduți în schimbul unor sume modice. Dacă nu au un software antivirus bun și devii victima unui RAT, nici măcar nu vei ști că ai devenit un "sclav" și că cineva te urmărește oricând vrea.
RAT-urile au devenit atât de populare încât sunt folosite chiar și de agențiile militare. Un exemplu notabil este guvernul Siriei care obișnuia să folosească (și poate încă o face) Blackshades and DarkComet pentru a-și spiona cetățenii.
3. Spionajul cu keylogger-e
O altă metodă comună de spionaj este folosirea keylogger-elor. Acestea sunt mici programe care rulează în fundal și înregistrează fiecare tastă pe care o apeși. Spre deosebire de instrumentele de partajare a desktop-ului, keylogger-ele nu permit spionului să vadă ce faci, nici nu îi dau acces la camera ta web sau la microfon. În schimb, ele sunt cea mai bună metodă de a captura text. Și prin text, ne referim la absolut tot: un keylogger bun poate înregistra tot ce scrii, de la parolele pe care le folosești pentru conturile tale online, la mesajele email pe care le trimiți și la conversațiile pe care le porți în Skype sau în orice alt serviciu de chat.
Poți găsi o mulțime de keylogger-e pe internet și multe dintre ele sunt gratuite. Iată doar câteva exemple: Revealer Keylogger Free, Spyrix Keylogger Free, Blackbox Security Monitor Express și DanuSoft Free Keylogger.
Odată ce spionul are parolele tale, el sau ea poate să facă orice vrea cu conturile tale online. Poate să îți citească email-urile pe care le-ai primit și poate chiar să trimită mesaje sub numele tău.
Concluzie
În ziua de astăzi, oricine poate spiona pe oricine, cu ajutorul instrumentelor potrivite. Atunci când vorbim de calculatoare și de IT în general, există nenumărate programe care pot face aproape orice îți poți imagina, în termeni de spionaj. În acest articol nu am făcut altceva decât să acoperim superficial subiectul și ți-am arătat doar câteva metode comune de a spiona calculatoarele cu Windows. Dacă știi și alte metode sau instrumente, nu ezita să ni le spui în comentariile de mai jos.