Întrebări simple: Ce sunt conexiunile Desktop la distanță?

Întrebări simple: Ce sunt conexiunile Desktop la distanță?

Este posibil să fi auzit de conceptul numit "conexiunea Desktop la distanță" ori "Remote Desktop Connection". Poate cineva a menționat acest concept la serviciu ori l-ați auzi pomenit de un prieten bun cunoscător în ale rețelisticii și calculatoarelor. Dacă nu știți ce este o conexiune Desktop la distanță și sunteți curioși, acest articol este pentru voi. Am primit multe întrebări legate de scopul și utilitatea acestei conexiuni la distanță dintre calculatoare, astfel că am ajuns la concluzia că ar fi necesar un articol în care să vă explicăm elementele de bază și de ce este utilă o asemenea conexiune. Să începem:

Reclamă

Ce este o conexiune Desktop la distanță (Remote Desktop Connection)?

Pentru a înțelege ce este o conexiune Desktop la distanță trebuie să știți ce face și cum face. O conexiune Desktop la distanță presupune existența a două calculatoare care comunică între ele. Aceasta înseamnă că sunt funcționale și conectate la aceeași rețea, sau sunt conectate la Internet .

O conexiune Desktop la distanță vă permite să folosiți practic orice calculator sau dispozitiv pentru a vă conecta la un alt calculator. Din momentul când v-ați conectat la distanță veți avea acces la toate resursele din calculatorul la care sunteți conectat. Acest lucru înseamnă că aveți controlul nelimitat asupra mouse-ului și al tastaturii și puteți vedea tot ce se întâmplă pe ecranul calculatorului la care sunteți conectat. De asemenea, controlul nelimitat vă permite accesul către toate resursele calculatorului la care sunteți conectat și puteți face absolut tot ce ați putea face dacă v-ați afla fizic în fața acelui calculator.

Pentru a înțelege mai clar cum stau lucrurile, imaginați-vă situația în care aveți un termen limită foarte apropiat și nu puteți efectua toată munca la serviciu, dar este totuși necesar să lucrați de pe calculatorul de la birou. Nu ar fi extraordinar să stați acasă și totuși să lucrați de pe calculatorul de la birou? Și aceasta fără să vă mutați calculatorul de la birou acasă!

Ei bine, aceasta este posibil dacă vă configurați o conexiune Desktop la distanță între calculatorul de la birou și cel de acasă. Cel de la birou ar fi calculatorul "gazdă" (deoarece lucrați pe el) iar cel de acasă ar fi clientul (pentru ca el este folosit pentru a stabili conexiunea). Astfel, când conexiunea va fi pornită, puteți sta în fața calculatorului de acasă lucrând pe calculatorul de la birou. Este destul de util, nu?

Reclamă

Ce este necesar pentru a crea conexiuni Desktop la distanță?

În primul rând, pentru a crea conexiuni la distanță între calculatoare, acestea trebuie să aparțină aceleiași rețele. Sau ele se pot conecta prin Internet, dar în acest caz calculatorul "gazdă" va trebui să aibă adresa IP publică.

În al doilea rând, pentru a crea conexiuni la distanță între calculatoare, trebuie ca acestea, fie să aibă integrată o asemenea funcție (prin sistemele de operare instalate), fie să ruleze aplicații speciale pentru conexiunea Desktop la distanță.

Dacă folosiți calculatoare Windows vestea bună este că cele mai recente versiuni Windows (Windows7, Windows 8.1 și Windows 10) suportă conexiuni Desktop la distantă. Vestea proastă este că nu toate edițiile Windows au inclusă această opțiune. Această funcție este valabilă în următoarele ediții de Windows:

  • Windows 7 Professional, Ultimate și Enterprise;
  • Windows 8.1 Pro și Enterprise;
  • Windows 10 Pro și Enterprise.
Desktop, la distanta, conexiune, Remote Desktop Connection, Windows
Desktop, la distanta, conexiune, Remote Desktop Connection, Windows

Dacă pe ambele calculatoare pe care le doriți conectate la distanță există una din aceste ediții de Windows, atunci totul este perfect. Tot ce trebuie făcut este configurarea conexiunii Desktop la distantă. Iar dacă aveți nevoie de ajutor, aceste tutoriale vă pot fi de mare folos:

Iar dacă vă aflați în situația în care doriți să stabiliți o conexiune la distanță între două calculatoare care nu au această funcție în sistemul lor de operare, sau doriți să configurați o conexiune la distanță între două calculatoare prin Internet, iar calculatorul "gazdă" nu are adresa IP vizibilă, este necesar să folosiți aplicații și servicii specializate cum sunt TeamViewer sau LogMeIn. Vă oferim aici două tutoriale despre aplicația universală TeamViewer:

Desktop, la distanta, conexiune, Remote Desktop Connection, Windows
Desktop, la distanta, conexiune, Remote Desktop Connection, Windows

Mai este un lucru pe care aș dori să îl menționez: până acum am vorbit despre conexiunea la distanță dintre două calculatoare. Este, de asemenea, posibilă conexiunea și între alte feluri de dispozitive, dar cu un schepsis: "gazda" trebuie neapărat să fie computer, însă clientul nu este necesar să fie. Dispozitivul cu care se face accesul către calculatorul "gazdă" poate fi un smartphone, o tabletă, un dispozitiv hibrid, etc. De exemplu puteți folosi smartphone-ul Microsoft Lumia pentru a vă accesa calculatorul de acasă. Ca toate acestea să funcționeze, vă va trebui o aplicație pentru conexiunile la distanță. Dacă sunteți interesați, vă oferim aici un ghid pe această temă: Cum folosim aplicația Microsoft Remote Desktop pentru Windows Phone?

Desktop, la distanta, conexiune, Remote Desktop Connection, Windows
Desktop, la distanta, conexiune, Remote Desktop Connection, Windows

Concluzie

Conexiunile Desktop la distanță vă permit să controlați un calculator practic de oriunde. Această funcție este indispensabilă pentru multe persoane, mai ales pentru echipele de suport tehnic, administratorii de sistem și orice altă persoană care e nevoită să își "ia munca" acasă. 🙂

Descoperă: Smarthome Conexiuni la Distanță Ghiduri Rețea și Internet Windows