Cum personalizezi Meniul Start din Windows 11

Meniul Start din Windows 11 arată și funcționează diferit de cel din Windows 10. Au dispărut dalele care nu plăceau multor oameni și au revenit scurtăturile din epoca Windows 7. Însă diferențele nu se opresc aici, pentru că Meniul Start din Windows 11 nu îți arată doar scurtături către aplicații, ci și fișiere deschise recent, aplicații folosite frecvent, precum și aplicații nou instalate. Dacă vrei să schimbi felul în care arată Meniul Start, să ștergi fișierele din secțiunea Recomandate ori să adaugi foldere în Meniul Start, citește acest tutorial:

Cum arată Meniul Start în Windows 11

Atunci când dai clic sau apeși pe logoul de Windows din bara de unelte a Windows 11 (cunoscut și ca butonul de Start), deschizi Meniul Start. La fel și când apeși tasta Windows pe tastatură.

Meniul Start din Windows 11 este destul de aglomerat

Cum poți vedea în captura de mai sus, Meniul Start din Windows 11 este împărțit după cum urmează:

  • În partea de sus există o căsuță de căutare unde poți tasta cuvinte cheie pentru lucruri pe care vrei să le găsești: aplicații, documente de pe calculatorul tău, setări și altele.
  • Sub căsuța de căutare, există o secțiune de Fixat unde vezi aplicațiile fixate de Microsoft și de tine. Dacă dai clic sau apeși pe numele sau pictograma uneia dintre aplicații, o deschizi. Lista îți arată un maxim de optsprezece iteme fixate. Totuși, poate fi mai lungă de atât. Ca să navighezi prin ea, poți derula apăsând pe punctele care se găsesc în dreapta secțiunii Fixat.
  • În colțul din dreapta sus al secțiunii Fixat, există un buton numit Toate aplicațiile pe care îl poți apăsa ca să vezi o listă cu toate aplicațiile disponibile în Windows 11.
  • Mai jos, poți vedea secțiunea Recomandate care include aplicații folosite recent, cele mai utilizate aplicații și elemente deschise recent. În dreapta acestei secțiuni, găsești un buton de Mai multe. Când îl apeși, deschide o listă mai lungă cu același tip de lucruri.
  • La baza Meniului Start, găsești în stânga contul tău de utilizator tău și pictograma lui, iar în dreapta butonul de Alimentare.

De unde poți personaliza Meniul Start în Windows 11?

Poți personaliza majoritatea secțiunilor care compun Meniul Start. Ca să accesezi opțiunile de personalizare, mai întâi, deschide Setări în Windows 11. Un mod de a face asta este să apeși Windows + I pe tastatură. O altă cale este să dai clic pe Start și apoi pe Setări.

Clic pe Start și apoi pe Setări

În aplicația de Setări a Windows 11, selectează din stânga opțiunea Personalizare. Apoi, în dreapta, derulează până la Start și apasă pe el.

Deschide Personalizare și apoi Start

Acum poți vedea opțiunile de personalizare disponibile în Meniul Start din Windows 11. Vom vorbi despre fiecare în parte în secțiunile ce urmează. Continuă să citești acest ghid până la final.

Opțiunile de personalizare pentru Meniul Start

PONT: Dacă vrei detalii despre cum funcționează Meniul Start și cum e organizat, citește: Cum folosești Meniul Start din Windows 11.

Cum să incluzi sau ascunzi lucruri în secțiunea de Recomandate din Meniul Start

În mod normal, Windows 11 îți arată aplicațiile recent adăugate și elementele recent deschise în secțiunea de Recomandate din Meniul Start. Tot acolo, îți poate arăta și cele mai utilizate aplicații. Ca să ascunzi aceste lucruri din Meniul Start, dezactivează următoarele comutatoare:

  • “Arată aplicații recent adăugate” - unii utilizatori pot găsi folositor ca Meniul Start să includă scurtături către aplicațiile pe care tocmai le-au instalat.
  • “Arată cele mai utilizate aplicații” - Windows 11 analizează aplicațiile pe care le folosești frecvent și ți le arată în Meniul Start dacă comutatorul pentru această setare este activat.
  • “Arată elementele recent deschise în Start, Liste Rapide și Explorer” - această setare impactează toate aplicațiile Windows 11 care pot arăta elemente recent deschise: Explorer, Meniul Start și altele.

Ca să activezi sau dezactivezi un comutator, trebuie doar să dai clic sau să apeși pe el.

Pentru a goli secțiunea Recomandate, dezactivează toate comutatoarele

Alege ce foldere să apară în Meniul Start din Windows 11

În mod normal, Meniul Start din Windows 11 îți arată doar butonul de Alimentare în colțul din dreapta jos. Însă poți adăuga câteva foldere lângă el, care să-ți servească drept scurtături către locuri pe care le vizitezi frecvent. Ca să adaugi sau să scoți foldere din Meniul Start, dă clic sau apasă pe Foldere în lista de opțiuni de personalizare.

Deschide Foldere

Vei vedea o listă lungă de foldere care pot fi afișate în Start, lângă butonul de Alimentare: Setări, Explorer, Documente, Descărcări, Muzică, Imagini, Fișiere Video, Rețea și Folder Personal (acesta este folderul contului tău de utilizator). Ca să adaugi un folder în Meniul Start, activează-i comutatorul. Ca să îl elimini, dezactivează-l.

Alege ce foldere vrei lângă butonul de Alimentare

Dacă adaugi toate folderele disponibile, Meniul Start se aglomerează rapid și devine dificil să le distingi între ele. Astfel că este o idee bună să activezi doar folderele pe care le vizitezi relativ frecvent. De exemplu, noi am ales Documente, Descărcări, Imagini și Setări. Aruncă o privire mai jos ca să vezi cum arată Meniul Start cu niciun element adăugat în secțiunea Recomandate și cu doar câteva scurtături adăugate în partea de jos. Pare mult mai curat, nu-i așa?

Meniul Start fără elemente în secțiunea Recomandate

Îți place Meniul Start din Windows 11?

Probabil citești acest articol ca să înțelegi cum funcționează Meniul Start din Windows 11 și ca să îți dai seama cum să-l îmbunătățești, alegând ce elemente să fie incluse în el. Un lucru care nouă nu ne place este că secțiunea de Fixat nu se extinde atunci când golești secțiunea de Recomandate. Astfel că sfârșești prin a avea mult spațiu gol, care nu folosește la nimic. Sperăm că, până când Windows 11 va fi complet finalizat, Microsoft va schimba acest lucru. De asemnea, până să închizi acest ghid, spune-ne părerea ta despre Meniul Start. Îți place cum funcționează? E ceva ce ai vrea să îmbunătățești? Lasă-ne un comentariu mai jos.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Aspect și Personalizare Ghiduri Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează