5 Motive pentru care Windows Firewall este un firewall excelent

5 Motive pentru care Windows Firewall este un firewall excelent

Pe parcursul timpului am testat multe produse de securitate și am învățat ce înseamnă un produs bun, de calitate. De asemenea, am aflat că Windows Firewall sau Paravanul de protecție Windows, cum este denumit în română, este unul din cele mai bune firewall-uri de pe piață. Iată și cinci motive pentru care cred asta.

Reclamă

1. Windows Firewall oferă cea mai bună integrare cu Windows

Windows Firewall este parte din sistemul de operare Windows și, în mod evident, beneficiază de o integrare perfectă, ceea ce permite o experiență de utilizare simplă, fără prea multe bătăi de cap din partea utilizatorului.

Când vă conectați la o rețea nouă, Windows vă cere să alegeți un profil (locație de rețea). În funcție de alegerea făcută, Windows va ajusta setările de partajare a directoarelor și dispozitivelor. În funcție de aceeași alegere, Windows Firewall își va ajusta și el, în mod automat, regulile și filtrele aplicate traficului de rețea efectuat de calculator și programele instalate.

Foarte puține produse comerciale se pot lăuda cu un nivel de integrare similar. Majoritatea produselor din terțe părți îi cer utilizatorului să configureze manual nivelul de securitate aplicat fiecărei conexiuni de rețea. Ele nu monitorizează alegerile utilizatorului în cadrul sistemului de operare, pentru a își ajusta automat setările, fără a fi nevoie de configurări adiționale.

Acest aspect aparent minor, simplifică mult experiența de utilizare a Paravanului de protecție Windows.

2. Paravanul de protecție Windows nu permite multe scurgeri de informații

Atunci când testăm o suită de securitate, folosim aplicațiile Nessus și Nmap, pentru a vedea câte porturi rămân deschise pe un sistem, dacă este vulnerabil la anumite tipuri de atacuri și dacă firewall-ul folosit lasă să se scurgă informații ce pot fi utilizate în cadrul unui atac. În toate testele noastre, Windows Firewall a fost printre primele soluții, cu rezultate excelente.

Windows Firewall, protecție, bună, paravan, rețea
Windows Firewall, protecție, bună, paravan, rețea

În Windows 8, atunci când locația de rețea este setată ca fiind Privată, un singur port a fost găsit deschis, cu un impact minor asupra securității și doar adresa MAC a plăcii de rețea a fost identificată. Când locația de rețea este setată ca fiind Publică, nici un port nu a fost găsit deschis și doar adresa MAC a fost identificată.

Aceste rezultate sunt excelente și foarte puține soluții au obținut rezultate mai bune (doar Bitdefender și ESET).

Există totuși o mențiune ce trebuie făcută: cele mai bune rezultate se obțin în Windows 8, deoarece Microsoft a îmbunătățit protecția oferită de Windows Firewall. În Windows 7, rezultatele obținute au fost puțin mai slabe, dar nu cu mult.

3. Paravanul de protecție Windows este foarte silențios

Ca toate soluțiile de securitate moderne, Windows Firewall vine cu o listă de reguli, excepții și aplicații ce sunt folosite automat, în funcție de locația rețelei la care sunteți conectați. Această listă include destul de multe elemente astfel încât, atunci când sunteți conectați la o rețea privată, Windows Firewall cere foarte rar decizii din partea utilizatorului.

Asta îl face mai plăcut în utilizare față de alte produse comerciale care-și enervează utilizatorii cu întrebări la fiecare pas.

4. Windows Firewall este ușor de configurat atât de începători cât și de experți

Am publicat multe tutoriale despre Windows Firewall, cum se adaugă excepții, reguli avansate, etc. Pentru început, vă recomandăm două ghiduri ce vă vor fi utile:

Citind aceste două ghiduri, veți vedea că Windows Firewall este prietenos atât cu novicii cât și cu experții. Fiecare își poate adăuga rapid regulile dorite.

5. Windows Firewall este atât de bun încât produse comerciale se folosesc de el

Windows Firewall este atât de eficient și atât de bine integrat cu Windows, încât unele companii au decis să renunțe la modulele lor de protecție firewall și să folosească Windows Firewall în cadrul suitelor lor de securitate.

De exemplu, produse precum Trend Micro Titanium Internet Security și F-Secure Internet Security nu au un modul de firewall. Ele vin doar cu modulele lor proprietare de protecție antimalware, pentru a completa protecția oferită de Windows Firewall.

Descoperă: Securitate Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Sistem și Securitate Windows