Sponsorizat de

6 pași pentru maximizarea vitezei rețelei wireless emise de un router ASUS

Ai acasă un router wireless ASUS și vrei să maximizezi viteza rețelei wireless emise de acesta? Te gândești să-ți cumperi un router ASUS și vrei să vezi ce opțiuni îți oferă pentru maximizarea vitezei rețelei tale? Ori ai un router al competiției dar ești curios să vezi ce opțiuni de configurare îți oferă un router ASUS pentru rețeaua wireless? Ai ajuns la locul potrivit. În acest ghid vom detalia cei șase pași prin care îți poți mări viteza și raza de acoperire a rețelei wireless emise de un router ASUS:

NOTĂ: Routerele ASUS au interfața de utilizare disponibilă atât în engleză cât și în română. În acest ghid noi vom oferi capturi de ecran pentru interfața în română cât și traduceri pentru fiecare setare în limba engleză.

Pasul 1: Analizează spectrul wireless din zona ta

La început trebuie să folosești o aplicație care analizează rețelele wireless din zona ta și îți spune ce canal folosesc, ce putere a semnalului au și ce canale sunt mai libere, pentru a fi folosite de rețeaua ta wireless.

Dacă ai un laptop cu Windows ori un dispozitiv 2-în-1, folosești aplicația Acrylic Wi-Fi Home. Vei găsi un ghid creat de noi, despre cum se folosește această aplicație, aici.

Dacă ai un smartphone ori o tabletă cu Android, folosește aplicația Wifi Analyzer. Găsești un ghid despre cum se folosește această aplicație, aici.

Ideea principală este că trebuie să identifici care sunt cele mai libere canale din zona ta și să le folosești pe acelea pentru emisia semnalului wireless oferit de routerul tău ASUS.

Pasul 2: Accesează setările wireless ale routerului tău ASUS

Deschide un browser web, pe orice calculator din rețea și încarcă interfața pentru administrarea routerului tău. Mergi la una dintre următoarele adrese:

  • http://192.168.1.1 - aceasta este adresa IP tipică routerelor ASUS;
  • http://router.asus.com - aceasta este adresa web standard pentru interfața de administrare care te va redirecta automat la adresa IP a routerului tău.

Autentifică-te folosind contul de administrator și parola pentru router. În coloana din stânga, dă clic pe secțiunea Wireless. Se vor încărca setările pentru rețeaua ta wireless la 2.4 GHz din fila General.

Pasul 3: Optimizează modul wireless folosit de routerul ASUS

În mod implicit, se va încărca fila General cu setările generale ale rețelei wireless emise de routerul ASUS în banda de 2.4 GHz. Primul lucru la care trebuie să te uiți este Modul wireless (Wireless Mode) ales. În mod implicit, setarea folosită de toate routerele ASUS este Automat (Auto). Această setare este, de obicei, cea mai bună, deoarece permite dispozitivelor mai vechi care nu oferă suport pentru standardele moderne, să se conecteze la rețeaua wireless. Pentru rețeaua wireless la 2.4 GHz sunt disponibile următoarele moduri:

  • Automat (Auto) - este, de obicei, cea mai bună alegere, deoarece permite conectarea la rețea a unei game largi de dispozitive de rețea. De asemenea, algoritmii ASUS sunt de obicei buni în a optimiza viteza de transfer oferită fiecarui dispozitiv.
  • N only - este o alegere bună dacă ai în rețea doar dispozitive wireless moderne cu suport pentru standardul 802.11n, care este cel mai rapid pentru rețelele wireless la 2.4 GHz. Totuși, din măsurătorile noastre a reieșit că modul Automat oferă, de obicei, viteze mai bune decât N only.
  • Legacy - este o alegere bună dacă ai în rețea doar dispozitive vechi, care nu au suport pentru standardul wireless 802.11n. Această setare va micșora considerabil viteza rețelei wireless dar va permite conexiunea dispozitivelor de rețea foarte vechi.

Atunci când configurezi modul wireless pentru rețeaua la frecvența de 5 GHz, ai la dispoziție următoarele moduri wireless:

  • Automat (Auto) - este, de obicei, cea mai bună alegere, deoarece permite conectarea la rețea a unei game largi de dispozitive de rețea.
  • N only - este potrivit atunci când ai doar dispozitive de rețea cu suport pentru standardul 802.11n. Totuși, din măsurătorile noastre a reieșit că modul Automat oferă, de obicei, viteze mai bune decât N only.
  • N/AC mixed - maximizează viteza oferită dispozitivelor noi care oferă suport pentru standardele wireless 802.11ac și 802.11n. Dispozitivele care nu au suport pentru aceste standarde, nu se pot conecta la rețea.
  • Legacy - este o alegere bună dacă ai în rețea doar dispozitive vechi, care nu au suport pentru standardele wireless 802.11ac și 802.11n.

Dacă ai o consolă Xbox conectată la rețeaua wireless, ajută să bifezi setarea "Optimizat pentru Xbox " (Optimized for Xbox) , deoarece va optimiza conexiunea wireless către consola Xbox.

Pasul 4: Schimbă lățimea de bandă a canalului wireless

Următoarea setare la care ar trebui să te uiți este Lățimea de bandă canal (Channel bandwidth). Teoria spune că, cu cât este mai lat un canal, cu atât mai rapidă este conexiunea wireless, dar aceasta se extinde pe mai multe canale. Pentru rețeaua wireless la 2.4 GHz vei avea de ales între 20 MHz și 40 MHz. De obicei, 40 MHz oferă o rețea mai rapidă.

Pentru rețeaua wireless la 5 GHz, vei avea de ales între 20 MHz, 40 MHz și 80 MHz. Conform teoriei, cea mai bună alegere este 80 MHz.

Dar, ca întotdeauna în viață, există și excepții de la regulă: dacă în zona ta sunt foarte multe rețele wireless care se bat pe canalele existente, este posibil să fie mai bine dacă alegi o lățime de bandă mai mică, care nu este folosită și de celelalte rețele. Ideea este să faci experimente și măsurători cu fiecare setare disponibilă pentru lățimea de bandă a canalului folosit, astfel încât să alegi valoarea care-ți dă cea mai bună viteză.

Pasul 5: Schimbă canalul folosit de rețea

La pasul 1 te-am rugat să indentifici care este cel mai potrivit canal pentru rețeaua ta wireless. Ideea este să alegi un canal pe care sunt emise cât mai puține rețele wireless în zona ta. Cea mai bună opțiune este să alegi un canal pe care nu este emisă nicio altă rețea în zona ta.

Mergi la setarea Canal control (Control Channel) și alege canalul cel mai potrivit. În captura de ecran de mai jos vei vedea opțiunile pe care le ai pentru rețeaua wireless la 2.4 GHz.

Iată și opțiunile pe care le ai pentru rețeaua wireless la 5 GHz:

Odată ales canalul potrivit, apasă pe butonul Aplicare (Apply) , înainte de a merge la pasul 6.

După câteva secunde, se vor aplica setările tale, care vor optimiza viteaza rețelei wireless emise de routerul tău ASUS.

Dacă ai un router ASUS dual-band, cel mai probabil ai optimizat până acum doar una dintre cele două rețele wireless emise de router. Repeta pașii de la 2 la 5, pentru rețeaua wireless emisă la frecvența pe care încă nu ai configurat-o.

Pasul 6: Ajustează puterea de transmisie

După ce ai trecut prin primii 5 pași, o altă opțiune este să schimbi puterea de transmisie a semnalului wireless pentru fiecare frecvență emisă de router. În coloana din stânga a interfeței de administrare a routerului tău ASUS, dă clic pe secțiunea Wireless. Se vor încărca setările pentru rețeaua ta wireless la 2.4 GHz din fila General. Mergi la fila Profesional (Professional). Aici ai la dispoziție o serie de setări avansate pentru rețeaua wireless.

Întâi alege banda pe care vrei să o configurezi: 2.4 GHz sau 5 GHz.

După aceea, derulează până la finalul listei de setări și găsește setarea numită Ajustare putere Tx (Tx power adjustment). Mută comutatorul astfel încât puterea oferită să fie maximă. O valoare mai mare va însemna întotdeauna o rețea mai rapidă, cu o rază de acoperire mai mare.

După ce ai setat puterea dorită, apasă pe Aplicare (Apply) și așteaptă ca routerul tău ASUS să aplice noile setări. După aceea, repetă procesul și pentru cealaltă bandă.

Concluzie

După cum vezi, există foarte multe setări pe care le poți folosi pentru a maximiza viteza rețelei wireless emise de un router ASUS. Nu ezita să experimentezi, să faci măsurători după fiecare schimbare realizată de tine, până ajungi cât mai aproape de rezultatele dorite. Dacă ai întrebări ori probleme în configurarea rețelei tale wireless, nu ezita să folosești formularul de comentarii de mai jos.