Recenzie NetSpot: o aplicație excelentă pentru analiza rețelelor WiFi

Recenzie NetSpot: o aplicație excelentă pentru analiza rețelelor WiFi
Rating

Testăm multe routere wireless și sisteme de tip mesh WiFi. În recenziile noastre analizăm spectrul wireless din zona de testare, astfel încât să înțelegem cum evoluează semnalul wireless și cât de capabile sunt dispozitivele pe care le testăm. În trecut am folosit mai multe aplicații pentru sarcina asta. Unele obișnuiau să fie gratuite dar, între timp, au devenit foarte scumpe. Recent, am avut ocazia să testăm NetSpot și ne-a plăcut să folosim această aplicație. Iată de ce NetSpot este una dintre cele mai bune aplicații pentru analiza spectrului wireless și de ce o vom folosi în toate recenziile viitoare pentru routere și dispozitive WiFi:

Reclamă

NOTĂ: Am testat NetSpot 2.8.1.600, atât versiunea gratuită cât și cea Pro.

NetSpot: Pentru cine este o alegere potrivită?

NetSpot este o alegere potrivită pentru:

 • Utilizatorii casnici care vor să-și optimizeze setările rețelei wireless și acoperirea WiFi
 • Utilizatorii care au nevoie de o soluție gratuită pentru o analiză de bază a spectrului WiFi
 • Profesioniștii IT care vor și unelte avansate pentru analiza și depanarea rețelelor WiFi
 • Utilizatorii care au nevoie de o aplicație cu un preț accesibil, pentru analiză WiFi avansată

Pro și contra

Sunt mult aspecte pozitive la aplicația NetSpot:

 • Este gratuită pentru o analiză de bază a spectrului WiFi
 • Ușor de descărcat, instalat și utilizat, atât de utilizatorii începători cât și de către cei avansați
 • Nu este obligatoriu să oferi date personale pentru a o utiliza în mod gratuit
 • Oferă toate datele necesare pentru a înțelege ce se întâmplă cu rețeaua WiFi din zona ta
 • Include multe unelte vizuale și grafice, pentru o vizualizare mai bună a spectrului wireless
 • Prețul versiunii PRO este mai accesibil decât al altor produse similare

Ne-a plăcut să folosim NetSpot și singurul dezavantaj pe care l-am găsit este faptul că documentația sa este disponibilă doar online și doar în limba engleză.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

NetSpot este o unealtă excelentă pentru analiza spectrului wireless din orice zonă și pentru depanarea problemelor. Dacă vrei să-ți configurezi rețeaua WiFi într-un mod optim, poți folosi pentru o analiză rapidă versiunea gratuită a aplicației. NetSpot este ușor de folosit, atât pentru începători cât și pentru utilizatorii avansați. Oferă multe date și, atunci când ai nevoie de facilitățile din versiunea Pro, prețul este mai redus decât al altor produse similare. O recomandăm cu căldură tuturor cititorilor noștri.

Experiența de utilizare a versiunii gratuite de NetSpot

Descărcarea aplicației NetSpot și instalarea sa sunt procese rapide și simple. Deși NetSpot îți cere să introduci adresa de e-mail pentru a te abona la newsletter-ul lor, acest proces nu este obligatoriu și poți descărca NetSpot în mod gratuit, fără a oferi informații despre tine. NetSpot este disponibilă pentru Windows și MacOS X. Atunci când pornești versiunea gratuită, ești informat(ă) de fiecare dată de ceea ce primești atunci când cumperi versiunea Pro. Apasă pe Continue (Continuă) și poți folosi aplicația și facilitățile sale de bază.

NetSpot, Windows
NetSpot, Windows

Versiunea gratuită de NetSpot este perfectă pentru analiza și vizualizarea spectrului wireless din zona în care te afli. Pentru fiecare rețea WiFi detectată, vezi următoarele:

 • SSID-ul sau numele de rețea
 • Adresa MAC a routerului sau punctului de acces wireless care emite semnalul
 • Aliasul rețelei (dacă este setat în aplicație)
 • Un grafic cu istoricului puterii semnalului
 • Semnalul curent măsurat în dBm, valorile sale maxime, minime și medii, nivelul semnalului rețelei
 • Banda sau frecvența wireless pe care este emisă rețeaua WiFi, canalul utilizat și lățimea sa (20, 40 sau 80 MHz)
 • Producătorul dispozitivului care emite semnalul wireless
 • Tipul de securitate folosită
 • Modul sau standardul wireless utilizat: 802.11ac, 802.11m, etc.
 • Când a fost văzută ultima dată rețeaua, în zona respectivă
NetSpot, Windows
NetSpot, Windows

Dacă nu înțelegi toți termenii tehnici folosiți de NetSpot, verifică dicționarul oferit de producători: All the clever words used in NetSpot and Wi-Fi related science explained. Acesta reprezintă și sigurul punct slab important al aplicației: documentația de ajutor este disponibilă doar online și doar în limba engleză. De asemenea, o parte din documentație face referințe la versiuni vechi ale NetSpot, ceea ce poate provoca confuzie pentru utilizatori.

Reclamă

Atunci când dai dublu-clic pe o rețea wireless, primești acces la alte tipuri de date. Mai întâi, vezi un grafic cu evoluția puterii semnalului și îl poți compara cu cel al altor rețele din zonă.

NetSpot, Windows
NetSpot, Windows

De asemenea, vezi și date în format text, cu noi măsurători realizate odată la cinci secunde.

NetSpot, Windows
NetSpot, Windows

După aceea, poți vedea benzile de 2.4 GHz și 5 GHz, pentru a vedea ce canale wireless sunt folosite și cum se suprapun. Aceste date sunt utile în a alege setările optime pentru rețeaua ta wireless, astfel încât aceasta să folosească canale mai puțin aglomerate de alte rețele.

NetSpot, Windows
NetSpot, Windows

Toate facilitățile gratuite fac din NetSpot o aplicație foarte bună pentru analiza spectrului wireless dintr-o zonă. Poți folosi datele pe care ți le oferă pentru a optimiza setările rețelei tale wireless, astfel încât să folosească canale mai puțin aglomerate, să îmbunătățești locul (locurile) ales(e) pentru poziționarea routerului wireless ori a punctelor de acces WiFi. Cu ajutorul NetSpot vezi ușor unde sunt problemele cu rețeaua wireless, astfel încât să faci schimbările necesare ca să te bucuri de o putere mai bună a semnalului.

Versiunea gratuită este perfectă pentru utilizatorii casnici ori pentru afacerile mici, cu rețele wireless care au puține dispozitive. Atunci când trebuie să analizezi o zonă mai mare, cu multe puncte de acces wireless, ori o casă sau clădire cu mai multe etaje, este o idee bună să cumperi versiunea Pro, care-ți oferă facilități în plus, pentru analiza rețelelor wireless mai complexe.

NetSpot Pro deblochează analiză vizuală avansată și sute de puncte de date

Versiunea Pro a NetSpot deblochează câteva facilități avansate, utile pentru rețele complexe. Poți folosi fila Survey (Sondaj) pentru a încărca planul zonei în care te afli și a face măsurători în locații definite de tine. Planurile pot fi în orice format de imagine dorești, de la BMP la JPG, la PNG, etc. Poți vedea cum evoluează semnalul wireless pe harta zonei tale, pe parcursul mai multor etaje și camere, într-un mod foarte vizual.

NetSpot, Windows
NetSpot, Windows

Poți viziona date utile precum rata de interferență a semnalului, numărul de puncte de acces wireless, viteza de descărcare, rata de transmisie wireless și alte date complementare.

Aplicația NetSpot Pro te ajută să vezi ușor punctele slabe din rețeaua ta, pentru a lua măsuri de îmbunătățire. Versiunea Pro poate analiza 50 de zone pe proiect, poate stoca 50 de capturi de date și folosi până la 500 de puncte de date, pentru o hartă. Dacă ai nevoie de și mai multe date și măsurători, atunci ai o rețea foarte complexă și ai nevoie să cumperi versiunea Enterprise a NetSpot.

Versiunea Pro îți permite să exporți datele din măsurătorile tale în formate precum PDF, PNG, CSV și altele. Astfel, poți folosi datele colectate în alte unelte avansate, pentru a obține rezultatele dorite.

NetSpot, Windows
NetSpot, Windows

Îți place aplicația NetSpot?

Nouă ne place aplicația NetSpot atât în versiunea gratuită cât și Pro. Dacă vrei să înțelegi cum arată spectrul wireless din zona ta, să-ți optimizezi rețeaua wireless și setările sale, este o idee foarte bună să folosești această aplicație. Încearc-o și tu și vezi cum funcționează. Iar apoi, povestește și altora experiența ta cu NetSpot. Ești mulțumit de această aplicație și de ceea ce oferă?

Descoperă: Smarthome Programe Recenzii Recomandate Rețea și Internet Windows Wireless