ASUS își extinde încet-încet gama ExpertWiFi de produse de rețea pentru întreprinderi mici și mijlocii. Unul dintre cele mai noi produse este un router pentru conexiuni prin cablu dotat cu funcții VPN integrate: ASUS ExpertWiFi EBG15. Acest router poate folosi mai multe conexiuni la internet simultan și îți permite să gestionezi toate dispozitivele ExpertWiFi dintr-un singur panou de control. Dacă îți place cum sună și ești interesat să construiești o rețea cu Wi-Fi 6 de nivel profesionist pentru organizația ta, citește recenzia mea pentru ASUS ExpertWiFi EBG15 și vezi ce are de oferit:
ASUS ExpertWiFi EBG15: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest router cu fir este o alegere potrivită pentru:
- Întreprinderile mici și mijlocii care au nevoie de soluții de rețelistică ușor de folosit
- Conexiuni la internet de până la 1 Gbps
- Companiile care au nevoie de protecție VPN, antivirus, firewall și alte funcții avansate
- Locații care necesită o infrastructură de rețea mai complexă
Pro și contra
Iată aspectele care îmi plac la ASUS ExpertWiFi EBG15:
- Funcții de rețelistică variate pentru utilizatorii business
- Poate fi montat pe perete sau plasat în zone ascunse
- Poți gestiona toate dispozitivele ExpertWiFi din panoul de control al routerului
- Port rapid USB 3.2 Gen 1
Cât despre dezavantaje:
- Anumite caracteristici funcționează numai dacă ai alte echipamente de rețea ExpertWiFi
- Panoul de control administrativ se încarcă greu uneori
Verdict
Routerul cu fir ASUS ExpertWiFi EBG15 poate părea un dispozitiv simplu la prima vedere, dar este de fapt destul de complex. Acest router este conceput special pentru a gestiona rețelele de business care includ și alte dispozitive ExpertWiFi. Este o opțiune bună pentru sediile de business mai mari, care necesită o arhitectură mai complexă ce conține switch-uri și puncte de acces pe lângă routerul tău cu fir. Funcțiile VPN ale routerului sunt excelente și acesta oferă, de asemenea, protecție antivirus și firewall de top. Dacă vrei să construiești o rețea de business fiabilă care să acopere zone mai mari, inclusiv mai multe etaje, ASUS ExpertWiFi EBG15 ar putea fi routerul cu funcții VPN potrivit pentru tine.
Despachetarea lui ASUS ExpertWiFi EBG15
ASUS ExpertWiFi EBG15 sosește într-o cutie mică din carton alb provenit din lemn certificat FSC. Pe partea de sus a cutiei, vezi o imagine a acestui router pentru conexiuni prin cablu și o listă a unora dintre cele mai importante caracteristici ale sale.
Pe spatele cutiei, găsești mai multe detalii despre cele mai importante funcții business, precum multi-WAN sau VPN de la un site la altul, sau capacitatea de a crea mai multe LAN-uri virtuale pentru un nivel de securitate crescut. În interiorul ambalajului, găsești următoarele elemente: routerul Ethernet ExpertWiFi EBG15, un cablu de rețea, adaptorul de alimentare al routerului, ghidul de configurare rapidă, certificatul de garanție și pliante cu alte detalii, precum modul de montare a routerului pe perete, informații de conectare locală și informații de siguranță. După cum poți vedea în imaginea de mai jos, versiunea europeană pe care am primit-o în teste include o sursă de alimentare cu două variante de priză: versiunea standard UE și cea britanică.
Despachetarea modelului ASUS ExpertWiFi EBG15 seamănă cu despachetarea routerelor pentru consumatori. Ambalajul său este mai puțin spartan decât cel al routerelor business de la alte mărci și include o mulțime de informații despre produsul pe care tocmai l-ai cumpărat.
Caracteristici hardware și design
Din punct de vedere al designului, ASUS ExpertWiFi EBG15 este un dispozitiv simplu, care acordă prioritate funcționalității. Rezultatul este un router mic, care cântărește doar 250 de grame și măsoară 121 x 75 x 26 mm în lățime x adâncime x înălțime. Carcasa sa este fabricată din metal, cel mai probabil din aluminiu. În partea de sus, vezi logoul companiei și numele produsului, imprimate cu negru. Pe partea din față a routerului, găsești ledul de alimentare, ledul USB, mufa de resetare, un port USB 3.2 Gen 1, un port WAN care funcționează la 1 Gbps, două porturi care pot fi folosite atât pentru conexiuni WAN, cât și LAN și două porturi LAN. Ai putea folosi trei conexiuni de internet pe acest router în modurile load balancing sau fail-over.
Pe partea din spate, găsești doar mufa de alimentare folosită pentru a conecta routerul la o sursă de alimentare.
În interiorul lui ASUS ExpertWiFi EBG15, găsești un procesor dual-core Broadcom BCM4906 de 1,8 GHz, 512 MB de memorie RAM și 256 MB de stocare pentru firmware. ASUS a plasat grile de ventilație pe părțile laterale ale routerului pentru a-l menține rece, așa cum reiese din imaginea de mai jos.
Pe partea de jos a routerului se află patru picioare de cauciuc pentru fixarea acestuia, două găuri pentru montarea acestuia pe perete și un abțibild cu informații despre produs, când a fost fabricat, unde a fost fabricat, datele de conectare implicite etc.
ASUS ExpertWiFi EBG15 poate fi configurat și administrat și de pe smartphone-uri, nu doar de pe calculatoarele conectate la rețeaua pe care o gestionează. Acest router Ethernet include, de asemenea, un cip Bluetooth și o antenă Bluetooth, astfel încât smartphone-urile să se poată conecta la router.
Așa cum te-ai aștepta de la un router de business, acesta poate funcționa cu toate tipurile de conexiuni la internet, inclusiv cele mobile, în cazul în care conectezi un modem mobil 4G/5G ori un smartphone. Securitatea este, de asemenea, importantă, mai ales pentru un router de business. ExpertWiFi EBG15 oferă funcționalitate VLAN, funcții VPN, firewall, antivirus și protecție pentru navigarea web. Voi prezenta toate caracteristicile sale mai târziu în această recenzie, deci continuă să citești.🙂
Pentru și mai multe informații tehnice despre acest produs, accesează pagina sa oficială: ASUS ExpertWiFi EBG15.
Configurarea și utilizarea lui ASUS ExpertWiFi EBG15
ExpertWiFi EBG15 poate fi configurat folosind un calculator conectat la router printr-un cablu de rețea sau prin intermediul unui smartphone cu aplicația ExpertWiFi instalată. Mai întâi, am folosit un calculator și am urmat asistentul de configurare disponibil accesând expertwifi.net în browserul meu web.
Configurarea inițială presupune:
- Acceptarea licenței și a condițiilor de confidențialitate.
- Configurarea contului și a parolei pentru a administra routerul.
- Furnizarea detaliilor necesare pentru conectarea la internet și actualizarea firmware-ului la ultima versiune.
Apoi te conectezi la panoul de control, care îți oferă tot felul de informații tehnice utile, mai ales într-o rețea business. În partea stângă, ai o bară laterală care îți oferă acces la funcțiile diferite ale routerului.
Deoarece ASUS ExpertWiFi EBG15 este un router destinat exclusiv conexiunilor Ethernet prin cablu, acesta nu poate face prea multe în afară de a oferi conectivitate la rețea și internet dispozitivelor conectate la el prin intermediul cablurilor de rețea. Pentru a construi o rețea business adecvată, trebuie să conectezi alte echipamente de rețea, precum switch-ul ASUS ExpertWiFi EBP15 și unul sau mai multe puncte de acces precum ASUS ExpertWiFi EBA63. Am conectat aceste două dispozitive și voi publica recenzii separate pentru fiecare dintre ele. Echipamentul de rețea ExpertWiFi trebuie adăugat din secțiunea AiMesh. Expertul detectează cu ușurință echipamentele de rețea ExpertWiFi și le adaugă la rețea.
După ce ai adăugat toate dispozitivele, este timpul să configurezi rețeaua wireless. Poți face totul din interfața de utilizare disponibilă pe ASUS ExpertWiFi EBG15. Odată ce apeși butonul Apply (Aplică), toate setările tale sunt migrate către toate echipamentele de rețea pe care le-ai adăugat la rețea. O ciudățenie minoră pe care am observat-o este că setarea rețelei Wi-Fi accesând Settings (Setări) > Wireless nu este o idee bună. Acolo, vei găsi setări doar pentru banda de 2,4 GHz.
Este mai bine să accesezi Self-defined Network și să alegi apoi din lista de rețele disponibile. ASUS îți oferă mai multe opțiuni: poți crea o rețea pentru dispozitivele IoT ale companiei tale (camere de supraveghere, imprimante, senzori, lacăte inteligente etc.), o alta pentru angajații tăi, o alta pentru oaspeți și așa mai departe.
După cum am menționat mai devreme, poți gestiona routerul ASUS ExpertWiFi EBG15 și rețeaua companiei tale și din aplicația mobilă ExpertWiFi. Înainte de a adăuga routerul și toate dispozitivele de rețea ExpertWiFi, creează și conectează-te cu un cont ASUS. După ce routerul este adăugat, este o idee bună să-l asociezi la contul tău ASUS, astfel încât să-ți poți gestiona rețeaua de oriunde de la distanță. Aplicația ExpertWiFi este prietenoasă și relativ ușor de folosit. Cea mai bună parte este că îți oferă acces la majoritatea opțiunilor de configurare disponibile în interfața web.
Aplicația poate fi utilizată, de asemenea, pentru a verifica dacă există actualizări de firmware pentru toate dispozitivele ExpertWiFi și pentru a le instala atunci când este necesar. Această funcție este utilă atunci când observi că este disponibilă o actualizare care rezolvă o problemă de securitate și nu ești prin preajmă pentru a face actualizarea de pe un calculator al companiei. Poți face asta direct de pe smartphone-ul tău printr-o simplă apăsare de buton.
Configurarea este relativ ușoară atâta timp cât persoana care se ocupă de acest lucru are câteva cunoștințe despre rețele. Fie că preferi să folosești un laptop și un browser web sau aplicația mobilă ExpertWiFi, experiența ta nu ar trebui să fie complicată. Singurul dezavantaj pe care l-am observat a fost că interfața de utilizare se încarcă uneori lent. Se simțea că toate dispozitivele de rețea ExpertWiFi nu erau perfect integrate, ceea ce a generat câteva erori din când în când. Din fericire, lucrurile sunt menite să se îmbunătățească rapid, deoarece ASUS lucrează la lansarea de actualizări de firmware într-un ritm bun, ajustând și îmbunătățind experiența de utilizare cu fiecare nouă versiune.
Deoarece ASUS ExpertWiFi EBG15 este un „router cu fir VPN Gigabit” conceput pentru sectorul business, nu pentru consumatori, hai să aruncăm o privire asupra funcțiilor sale avansate pentru business:
Funcții avansate pentru întreprinderi
Firmware-ul de pe ASUS ExpertWiFi EBG15 include multe caracteristici destinate companiilor mici și mijlocii. Însă funcțiile pe care le primești și modul cum le folosești depind de arhitectura rețelei tale și de dispozitivele ExpertWiFi pe care le conectezi la acest router. De exemplu, deși poți accesa secțiunea Self-defined Network (Rețea auto-definită), nu poți crea o astfel de rețea fără a adăuga mai întâi un punct de acces ExpertWiFi.
Indiferent de echipamentul pe care îl folosești, poți seta routerul cu fir ASUS ExpertWiFi EBG15 să funcționeze ca server VPN. Este relativ ușor să faci asta, iar routerul poate folosi oricare dintre următoarele protocoale: PPTP, OpenVPN, IPSec VPN și WireGuard VPN.
Beneficiezi, de asemenea, de VPN Fusion, care îți permite să te conectezi simultan la mai multe servere VPN și să repartizezi dispozitivele tale client pentru a se conecta la diferite tuneluri VPN. Această caracteristică funcționează cu Surfshark pe lângă toate celelalte protocoale menționate mai devreme. Dacă alegi acest serviciu VPN, ASUS îți oferă chiar și acces la o reducere.
Securitatea este un domeniu de interes important pentru utilizatorii business. Pentru a le veni în ajutor, modulul AiProtection, prezent pe majoritatea produselor ASUS, este inclus și în firmware-ul pentru ExpertWiFi EBG15. Cu ajutorul acestuia, beneficiezi de instrumente de securitate complete care îți protejează rețeaua de atacuri, site-uri malițioase, dispozitive infectate și setări de rețea nesigure.
Primești, de asemenea, acces la Traffic Monitor, care prezintă statistici detaliate cu privire la dispozitivele și aplicațiile care folosesc cea mai mare parte din rețeaua și lățimea de bandă a companiei tale. Asta este util pentru a identifica dispozitivele, aplicațiile sau conturile de utilizator problematice care ar putea fi compromise. Acest instrument este completat de Device access control, un panou unde poți aplica reguli pentru blocarea traficului necorespunzător în rețeaua companiei tale. De exemplu, poți bloca accesul online la conținut pentru adulți, transferuri de fișiere P2P și alte tipuri de conținut.
Poți folosi, de asemenea, funcția Adaptive QoS dacă lățimea de bandă a companiei tale este limitată. Mai întâi, poți să testezi viteza conexiunii tale la internet, apoi să activezi funcția Quality of Service și să setezi ce activități online sunt prioritizate în rețea. Beneficiezi, de asemenea, de un Bandwidth Monitor și poți activa un Web History (Istoric Web) complet pentru a vedea ce site-uri web accesează angajații tăi atunci când sunt conectați la rețeaua companiei.
Dacă o conectivitate fiabilă la internet este obligatorie pentru afacerea ta, vei fi mulțumit de capacitățile Multi-WAN ale acestui router. Poți folosi două sau trei conexiuni de internet cu viteze de până la 1 Gbps și le poți configura astfel încât lățimea de bandă să fie cât mai echilibrată. O conexiune secundară este activată automat în modul fail-over atunci când cea principală nu funcționează.
SUGESTIE: Deoarece ASUS ExpertWiFi EBG15 dispune de un port USB, poți de asemenea să conectezi un smartphone și să folosești conexiunea mobilă a acestuia ca serviciu de internet de rezervă.
Din fericire, lista de caracteristici avansate nu se oprește aici. Primești și:
- DDNS - îți permite să te conectezi la routerul tău de pe internet, chiar dacă operatorul tău de internet îți atribuie o adresă IP publică dinamică.
- USB Application - îți permite să conectezi un hard disk USB la router și să-l configurezi ca NAS, să conectezi un modem USB sau chiar o imprimantă.
- Firewall - poți să activezi protecția firewall pe ExpertWiFi EBG15 și să configurezi cum funcționează pentru a bloca atacurile DDOS și pentru a filtra traficul de rețea pe care nu îl dorești.
- Network Tools (Instrumente de rețea) - pentru a analiza rețeaua și a identifica ce este în neregulă cu ea. Acestea sunt utile atunci când trebuie să remediezi probleme.
ASUS ExpertWiFi EBG15 oferă multe caracteristici puternice. Însă setul său de caracteristici variază în funcție de echipamentul de rețea ExpertWiFi pe care îl adaugi la rețeaua ta business și de modul cum îți setezi arhitectura.
Performanța pentru rețelele prin cablu și portul USB
Atunci când testezi un router pentru conexiuni prin cablu, precum ASUS ExpertWiFi EBG15, nu poți face multe teste de performanță. De exemplu, poți doar să testezi viteza conexiunii WAN și să verifici dacă porturile LAN funcționează la 1 Gbps, așa cum este promis. Prin urmare, primul meu test a fost să rulez SpeedTest pe un PC conectat direct la router. Conexiunea mea la internet oferă o viteză maximă de 1 Gbps pentru download și 800 Mbps pentru upload. După cum poți vedea, routerul ExpertWiFi EBG15 a atins 914,13 Mbps la descărcarea de date de pe internet și 702,19 Mbps la uploadul de date. Acestea sunt viteze bune, dar uploadurile au fost ușor mai lente decât cele măsurate de mine în trecut cu routere din segmentul consumer.
De asemenea, am conectat un SSD portabil la portul USB al lui ASUS ExpertWiFi EBG15. În continuare, am transferat date între un PC desktop și SSD. Portul USB 3.2 Gen 1 al acestui router a oferit viteze de descărcare foarte rapide. Uploadurile au fost însă mult mai lente.
Testele mele au arătat că ASUS ExpertWiFi EBG15 se descurcă bine cu conexiunile Ethernet. Acestea funcționează la viteze apropiate de 1 Gbps. Portul său USB 3.2 Gen 1 este, de asemenea, rapid, permițând organizațiilor să profite din plin de el, în special atunci când conectează la router dispozitive de stocare. Însă vitezele de upload obținute ar putea fi și mai rapide, ca în cazul routerelor ASUS pentru consumatori.
Ce părere ai despre ASUS ExpertWiFi EBG15?
Nu sunt foarte obișnuit să evaluez routere Ethernet pentru întreprinderi. Am făcut tot ce am putut în timp ce testam ASUS ExpertWiFi EBG15 și sper că îți place rezultatul final și că-l găsești util. De asemenea, sper că acum înțelegi mai bine acest produs, cum funcționează și dacă este potrivit pentru afacerea ta. Dacă ai întrebări sau feedback, nu ezita să comentezi folosind opțiunile disponibile mai jos.