Ce este RGB? Cum este folosit? Dar iluminarea RGB?

Ce este RGB? Cum este folosit? Dar iluminarea RGB?

Dacă ai folosit vreodată un calculator de gaming, un televizor sau o cameră foto, este imposibil să nu te fi întâlnit niciodată cu termenul RGB. Vrei să știi de la ce vine denumirea de RGB, pentru ce este folosit sau de ce auzi atât de des despre RGB atunci când este vorba de calculatoare, gadgeturi sau ecrane? Suntem aici pentru a încerca să lămurim aceste lucruri, așa că dacă vrei să afli ce este RGB, care sunt cele mai comune lucruri pentru care este folosit, precum și de ce, citește acest articol:

Reclamă

Ce înseamnă RGB?

RGB este un acronim pentru "Red Green Blue" (Roșu Verde Albastru) și, așa cum ai ghicit, se referă la culori și la modul în care sunt compuse culorile. De ce roșu, verde și albastru? Răspunsul este că roșul, verdele și albastrul sunt culori primare, pe care le poți combina în cantități diferite pentru a obține orice altă culoare din spectrul vizibil, adică din acele culori pe care le putem vedea cu ochiul liber.

RGB este un model de culori aditiv. Cu alte cuvinte, pentru a obține alte culori, amesteci culorile primare roșu, verde și albastru. Dacă amesteci toate cele trei culori la intensitatea maximă (100%), obții alb. Pe de altă parte, dacă le amesteci la intensitatea minimă (0%), obții negru.

Modelul de culori RGB
Modelul de culori RGB

În alte cuvinte, dacă amesteci părți egale de 100% roșu, verde și albastru, îți rezultă lumină, iar dacă amesteci 0% roșu, albastru și verde, obții întuneric.

RGB poate fi considerat și ca fiind opusul CMY, care înseamnă "Cyan Magenta Yellow" (Cyan Magenta Galben). De ce opusul? Pentru că CMY, ca model de culori, este antiteza RGB: combinarea de cyan, magenta și galben la intensitate 100% îți dă negru, în timp ce 0% intensitate minimă îți dă alb.

Modelul de culori CMY
Modelul de culori CMY

Metode de utilizare a RGB

În primul rând, modelul de culori RGB este folosit în dispozitivele ce folosesc culori. Datorită faptului că este un model de culori aditiv, ce ne dă culori mai deschise atunci când cele trei primare (roșu, verde, albastru) sunt mai saturate, RGB se potrivește foarte bine cu afișarea de imagini prin emisie. Cu alte cuvinte, modelul de culori RGB este foarte potrivit pentru ecranele iluminate, precum televizoare, monitoare de calculator, ecrane de laptopuri, ecrane pentru smartphone-uri și tablete.

Reclamă

În comparație, CMYK, adică "Cyan Magenta Yellow Key (Black)" (Cyan Magenta Galben Cheie Negru) ce își are originea în CMY, este un model de culori reflectiv, adică toate culorile sale sunt reflectate mai degrabă decât iluminate, și este folosit în principal la tipar. De aceea, când calibrezi o imprimantă, lucrezi cu spațiul de culori CMY, iar când calibrezi un monitor de calculator, lucrezi cu RGB.

Imprimantele folosesc modelul de culori CMYK
Imprimantele folosesc modelul de culori CMYK

Pe lângă televizoare și alte ecrane electronice, modelul de culori RGB este folosit și de alte dispozitive ce lucrează cu culori iluminate, precum camere foto și video ori scanere.

De exemplu, ecranele LCD sunt realizate din mulți pixeli care, împreună, formează suprafața lor. Fiecare din acei pixeli este, de obicei, realizat din trei surse diferite de lumină și fiecare dintre ele se poate colora în roșu, verde sau albastru. Dacă te uiți de aproape la un ecran LCD, folosind o lupă, poți vedea aceste mici surse de lumină care formează pixelii. Totuși, atunci când te uiți la ecran normal, fără o lupă, poți vedea doar culorile emise de acele surse minuscule de lumină din pixeli. Prin combinarea culorilor roșu, verde și albastru și prin ajustarea luminozității lor, pixelii pot forma orice culoare.

Surse de lumină RGB din pixelii de pe un ecran
Surse de lumină RGB din pixelii de pe un ecran

RGB este și cel mai răspândit model de culori folosit în software. Pentru a putea să specifice o anumită culoare, modelul de culori RGB este descris de trei numere, fiecare dintre aceste numere reprezentând intensitatea culorilor roșu, verde și albastru. Totuși, limitele acestor trei numere pot diferi în funcție de ce model de referință folosești. Notațiile RGB standard pot folosi triplete de valori de la 0 la 255, unele folosesc valori aritmetice de la 0,0 la 1,0, iar altele pot folosi valori procentuale de la 0% la 100%.

De exemplu, în cazul în care culorile RGB sunt reprezentate fiecare de câte 8 biți, ar însemna că limitele fiecărei culori pot merge de la 0 la 255, 0 fiind cea mai mică intensitate a unei culori și 255 fiind cea mai mare. În acest sistem de notație, RGB (0, 0, 0) înseamnă negru și RGB (255, 255, 255) înseamnă alb. De asemenea, cel mai pur roșu ar fi RGB (255, 0, 0), cel mai pur verde RGB (0, 255, 0) și cel mai pur albastru RGB (0, 0, 255).

Reprezentarea culorilor RGB în notația pe 8 biți, fiecare culoare aflându-se între limitele 0 și 255
Reprezentarea culorilor RGB în notația pe 8 biți, fiecare culoare aflându-se între limitele 0 și 255

Nu am ales acest exemplu din întâmplare: RGB este foarte des reprezentat în software prin notația de 8 biți pe canal de culoare. Dacă te întrebi de ce 255 este valoarea maximă în notația pe 8 biți, acest lucru se datorează faptului că fiecare culoare este reprezentată de 8 biți. Un bit poate avea două valori: 0 sau 1. Ridică 2 (numărul de valori ale unui bit) la puterea 8 (numărul de biți alocați pentru fiecare culoare) și obții 256, adică exact numărul de numere de la 0 la 255. Tare, nu-i așa? 🙂

Reclamă

Totuși, și alte notații sunt folosite în mod comun, precum notațiile pe 16 biți per culoare sau 24 de biți per culoare. În 16 biți, de exemplu, gama de valori pentru fiecare culoare RGB merge de la 0 la 65535, iar în notația pe 24 de biți, merge de la 0 la 16777215. Notația pe 24 de biți acoperă 16 milioane de culori, adică mai mult decât toate culorile vizibile pentru ochiul uman, care se oprește undeva pe la 10 milioane.

Bine ai venit la curcubeul iluminării RGB

De la software la hardware, RGB este peste tot, iar una dintre cele mai la modă metode de a folosi RGB în lumea modernă este iluminarea RGB. Vorbim despre folosirea ledurilor RGB pentru a ilumina nu doar ecrane, ci și (spatele) monitoarelor, televizoarelor, accesoriilor de gaming precum tastaturi și mouse-uri, plăci de bază, plăci video, carcase de calculator, coolere de procesoare, ventilatoare și chiar și scaune de gaming!

Iluminarea RGB și-a făcut loc într-o multitudine de dispozitive și chiar și în piese de mobilă. Deși unii oameni cred că este ceva copilăresc, alții sunt de părere că e ceva foarte tare. Fie că îți plac curcubeele sau preferi să iluminezi totul într-o singură culoare, RGB îți oferă această posibilitate.

Un calculator de gaming iluminat RGB, construit cu hardware de la ASUS
Un calculator de gaming iluminat RGB, construit cu hardware de la ASUS

Dar cum funcționează iluminarea RGB? Răspunsul este mai simplu decât ai crede și totul se rezumă la ce înseamnă RGB: Red Green Blue (Roșu Verde Albastru). În esență, toate dispozitivele și obiectele iluminate RGB au panglici sau grupuri de leduri RGB. Un led RGB este un mix de trei leduri colorate diferit, toate puse împreună: un led roșu, unul verde și unul albastru.

Un led RGB mărit, imagine preluată de pe Wikipedia
Un led RGB mărit, imagine preluată de pe Wikipedia

Sursă imagine: Wikipedia

Prin combinarea celor trei leduri, a amestecului intensităților și a luminozității culorilor, poți obține aproape orice culoare vrei. Bineînțeles, dacă nu te uiți la leduri prea de aproape.

Probabil că cea mai bună implementare a iluminării RGB este cea pe care o vedem din ce în ce mai des la calculatoarele de gaming. Unul dintre cele mai bune lucruri este faptul că, de obicei, poți folosi aplicații software pentru a personaliza și adapta efectele de lumină RGB de pe calculator. Un astfel de exemplu este software-ul ASUS Aura, ce te lasă să sincronizezi efectele RGB și să ai efecte speciale în timp ce te joci, ajustate automat în funcție de acțiunile din joc.

Efecte de lumină și setări din ASUS Aura RGB
Efecte de lumină și setări din ASUS Aura RGB

Oricum ar fi, după ce ai început să pășești pe calea RGB, probabil că îți va plăcea, mulțumită puterii de personalizare pe care o ai la dispoziție.

Ai și alte întrebări referitoare la RGB?

Aceasta a fost doar o explicație scurtă a ce este RGB și a modurilor în care este folosit. Este un subiect complex cu nenumărate ramificații în multe tehnologii și industrii, atât legate de hardware cât și de software. Așa că suntem destul de siguri că s-ar putea să ai și alte întrebări despre RGB. Dacă ai, întreabă-ne în secțiunea de comentarii de mai jos și promitem să facem tot ce putem pentru a te ajuta să găsești răspunsurile.

Descoperă: Divertisment Aspect și Personalizare Ghiduri Recomandate