Dacă ai folosit vreodată un calculator de gaming, aplicații de editare a imaginilor sau o tabletă grafică pentru crearea ilustrațiilor, este imposibil să nu fi întâlnit termenul RGB. Vrei să știi de la ce vine denumirea de RGB, cum este folosit sau motivul pentru care acesta apare frecvent în discuțiile despre calculatoare, gadgeturi sau ecrane? În acest articol, voi încerca să clarific puțin totul pentru tine. Așadar, dacă vrei să afli ce este RGB, care sunt cele mai comune moduri în care este folosit și de ce, continuă să citești:
Ce este RGB, care este semnificația sa și ce înseamnă RGB?
Definiția RGB se găsește în numele său, care este un acronim: RGB vine de la „Red Green Blue” (Roșu Verde Albastru). După cum ai ghicit, acesta nu este un jargon, ci un termen care se referă la culori și la modul în care sunt compuse culorile. De ce roșu, verde și albastru? Răspunsul este că roșul, verdele și albastrul sunt culori primare, pe care le poți combina în cantități diferite pentru a obține orice altă culoare din spectrul vizibil, adică din acele culori pe care le putem vedea cu ochiul liber.
RGB este un model de culori aditiv. Cu alte cuvinte, pentru a obține alte culori, amesteci culorile primare roșu, verde și albastru. Amestecă toate cele trei culori la intensitate maximă (100%) și obții alb. Pe de altă parte, dacă le amesteci pe toate la intensitatea lor minimă (0%), obții negru.
În termeni mai simpli, dacă amesteci părți egale de 100% roșu, verde și albastru, obții lumină, iar dacă amesteci 0% roșu, albastru și verde, obții întuneric.
RGB poate fi considerat și opusul lui CMY, care vine de la „Cyan Magenta Yellow” (Cyan Magenta Galben). De ce opusul? Pentru că CMY, ca model de culori, este antiteza RGB: combinarea de cyan, magenta și galben la intensitate 100% îți dă negru, în timp ce 0% intensitate minimă îți dă alb.
Unde este folosit RGB?
În primul rând, modelul de culori RGB este utilizat în dispozitivele care folosesc culori. Deoarece este un model de culori aditiv, care ne dă culori mai deschise atunci când, amestecate, cele trei culori primare (roșu, verde, albastru) sunt mai saturate, RGB este cel mai potrivit pentru afișarea de imagini prin emisie. Cu alte cuvinte, modelul de culori RGB este foarte potrivit pentru ecranele iluminate, precum cele folosite de televizoare, calculatoare, laptopuri, smartphone-uri și tablete.
În comparație, CMYK, care vine de la „Cyan Magenta Yellow Key (Black)” - Cyan Magenta Galben Cheie (Negru) - și derivă din CMY, este un model de culori reflectiv. Culorile sale sunt reflectate mai degrabă decât iluminate, deci este mai potrivit pentru imprimare. De aceea, atunci când calibrezi o imprimantă, lucrezi cu spațiul de culori CMY, iar atunci când calibrezi monitorul unui calculator, lucrezi cu RGB.
Pe lângă televizoare și alte ecrane electronice, modelul de culori RGB este utilizat și de alte dispozitive ce folosesc culori iluminate, precum camere foto și video sau scanere.
De exemplu, ecranele LCD sunt alcătuite din mulți pixeli care, împreună, formează suprafața lor. Fiecare din acești pixeli este, de obicei, alcătuit din trei surse diferite de lumină și fiecare dintre ele se poate colora în roșu, verde sau albastru. Dacă te uiți cu atenție la un ecran LCD, folosind o lupă, poți vedea aceste mici surse de lumină care formează pixelii. Însă atunci când te uiți la ecran în mod normal, fără o lupă, poți vedea doar culorile emise de acele surse minuscule de lumină din pixeli. Prin combinarea culorilor roșu, verde și albastru și prin ajustarea luminozității lor, pixelii pot crea orice culoare.
RGB este și modelul de culori cel mai folosit în software. Pentru a putea să specifice o anumită culoare, modelul de culori RGB este descris de trei numere, fiecare dintre aceste numere reprezentând intensitatea culorilor roșu, verde și albastru. Totuși, intervalele acestor trei numere pot fi diferite în funcție de ce model de referință folosești. Notațiile RGB standard pot folosi triplete de valori de la 0 la 255, unele pot utiliza valori aritmetice de la 0,0 la 1,0, iar altele pot folosi valori procentuale de la 0% la 100%.
De exemplu, în cazul în care culorile RGB sunt reprezentate fiecare de câte 8 biți, înseamnă că intervalul fiecărei culori poate fi cuprins între 0 și 255, 0 fiind cea mai mică intensitate a unei culori și 255 fiind cea mai mare. În acest sistem de notație, RGB (0, 0, 0) înseamnă negru, iar RGB (255, 255, 255) înseamnă alb. De asemenea, cel mai pur roșu ar fi RGB (255, 0, 0), cel mai pur verde RGB (0, 255, 0) și cel mai pur albastru RGB (0, 0, 255).
Nu am ales acest exemplu din întâmplare: RGB este foarte des reprezentat în software prin notația de 8 biți pe canal de culoare. Dacă te întrebi de ce 255 este valoarea maximă în notația pe 8 biți, acest lucru se datorează faptului că fiecare culoare este reprezentată de 8 biți. Un bit poate avea două valori: 0 sau 1. Ridică 2 (numărul de valori ale unui bit) la puterea 8 (numărul de biți alocați pentru fiecare culoare) și obții 256, adică exact numărul de numere de la 0 la 255. Tare, nu-i așa?
Însă, de obicei, sunt folosite și alte notații, precum notațiile de 16 biți pe canal de culoare sau 24 de biți pe canal de culoare. De exemplu, în notația de 16 biți, intervalul de valori pentru fiecare culoare RGB este de la 0 la 65535, iar în notația pe 24 de biți, acesta este de la 0 la 16777215. Notația pe 24 de biți cuprinde 16 milioane de culori, adică mai mult decât toate culorile vizibile pentru ochiul uman, care ajung la aproximativ 10 milioane.
Bine ai venit la curcubeul iluminării RGB
De la software la hardware, RGB este peste tot, iar una dintre cele mai la modă metode de a folosi RGB în lumea modernă este iluminarea RGB. Mă refer la utilizarea ledurilor RGB pentru a ilumina nu doar ecrane, ci și spatele monitoarelor, televizoarelor, accesoriilor de gaming (precum tastaturi și mouse-uri), plăci de bază, plăci video, carcase de calculator, coolere de procesoare, ventilatoare și chiar și scaune de gaming!
Iluminarea RGB și-a făcut loc într-o multitudine de dispozitive și chiar și în piese de mobilă. Deși unii oameni cred că este ceva copilăresc, alții sunt de părere că este ceva foarte tare. Fie că îți plac curcubeele sau preferi să iluminezi totul într-o singură culoare, RGB îți oferă această posibilitate.
Dar cum funcționează iluminarea RGB? Răspunsul este mai simplu decât ai crede și totul se rezumă la ce înseamnă RGB: Red Green Blue (Roșu Verde Albastru). În esență, toate dispozitivele și obiectele iluminate RGB au benzi sau grupuri de leduri RGB. Un led RGB este un mix de trei leduri colorate diferit, toate puse împreună: un led roșu, unul verde și unul albastru.
Combinând cele trei leduri și amestecând intensitatea și luminozitatea culorilor, poți obține aproape orice culoare vrei. Bineînțeles, dacă nu te uiți la leduri prea de aproape.
Ce este RGB în gaming?
Cea mai bună implementare a iluminării RGB este probabil cea pe care o vedem din ce în ce mai des pe calculatoarele de gaming și care răspunde la întrebarea „De ce le place RGB pasionaților de jocuri?”: Componentele RGB pentru calculatoare pot fi de obicei controlate prin software, ceea ce înseamnă că poți personaliza și adapta efectele de iluminare așa cum vrei. Un astfel de exemplu este caracteristica Iluminare dinamică din Windows 11, care îți permite să sincronizezi efectele de iluminare ale tuturor componentelor, perifericelor și accesoriilor de calculator cu RGB.
Programele software create de producători, precum Razer Synapse și ASUS Armoury Crate, oferă comenzi RGB și mai complexe, precum efecte dinamice de iluminare în jocuri, care îmbunătățesc experiența de gaming prin faptul că reacționează în timp real la acțiunile tale din joc.
Razer Synapse, de exemplu, le permite utilizatorilor să activeze sau să dezactiveze efectele de iluminare Chroma personalizate pentru jocuri și aplicații, oferind un mediu imersiv.
În mod similar, ASUS Armoury Crate oferă suport pentru Aura Sync, care activează efecte de iluminare speciale în jocurile compatibile, ceea ce permite crearea unei ambianțe sincronizate și tematice. Aceste caracteristici avansate lucrează împreună pentru a oferi o experiență de joc mai personalizată.
Oricum, după ce ai început să pășești pe calea RGB, probabil că îți va plăcea, datorită gradului de personalizare pe care-l ai la dispoziție.
Cum afectează iluminarea RGB performanța calculatorului tău?
Impactul asupra performanței este neglijabil, deoarece resursele calculatorului, precum procesorul și memoria RAM, sunt folosite la un nivel minim. Software-ul care gestionează iluminarea RGB are totuși anumite cerințe, dar numai o mică parte dintre acestea sunt folosite pentru iluminarea RGB. Cea mai mare parte este alocată integrării și personalizării celorlalte caracteristici și funcții ale hardware-ului tău, mai degrabă decât sistemelor RGB.
În mod similar, componentele cu iluminare RGB sporesc consumul de energie al sistemului, chiar dacă doar foarte puțin. Această ușoară creștere a consumului de energie poate duce la o mică creștere a temperaturii din interiorul sistemului.
Ai și alte întrebări referitoare la RGB?
Aceasta a fost doar o explicație scurtă a ce este RGB și a modurilor în care este folosit. Este un subiect complex cu nenumărate ramificații în multe tehnologii și industrii, atât legate de hardware cât și de software. Așa că sunt destul de sigur că s-ar putea să ai și alte întrebări despre RGB. Dacă ai, întreabă în secțiunea de comentarii de mai jos și promit să fac tot ce pot pentru a te ajuta să găsești răspunsuri.