ASUS ROG Strix G17 G713 review: Gaming excelent la un preț bun

ASUS ROG Strix G17 G713 review: Gaming excelent la un preț bun
Rating

ASUS ROG Strix G17 G713 este o serie interesantă de laptopuri de gaming. Aceasta vine cu ultimele modele de procesoare AMD Ryzen și plăci video puternice de la Nvidia, la prețuri excelente. Seria include mai multe modele cu prețuri diferite, iar unele dintre ele sunt surprinzător de accesibile. Unul dintre cele mai bune în ceea ce privește raportul preț performanță este G713QC-HX008, un laptop pe care l-am testat și apoi cumpărat pentru a deveni unul din laptopurile noastre de muncă. Este vorba de un notebook de gaming, de 17.3 inci, ce include un procesor high-end AMD Ryzen 7 5800H, 16GB de RAM DDR4 și o placă video GeForce RTX 3050. Dacă vrei să afli mai multe despre seria ASUS ROG Strix G17 G713 în general și despre modelul G713QC în particular, citește acest review și vezi cum funcționează cu Windows 11:

Reclamă

ASUS ROG Strix G17 G713: Pentru cine este o alegere potrivită?

Laptopul ASUS ROG Strix G17 G713 este o alegere excelentă pentru:

 • Persoanele care își doresc un laptop de gaming cu un raport bun preț/performanță
 • Utilizatorii care-și doresc un notebook frumos, cu design bun și iluminare RGB
 • Oricine are nevoie de un laptop modern care poate rula Windows 11 și care intenționează să îl folosească și pentru activități de productivitate, nu doar pentru gaming

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de spus despre modelul ASUS ROG Strix G17 G713QC pe care l-am testat:

 • Vine cu un procesor de top (AMD Ryzen 7 5800H)
 • Placa video Nvidia GeForce RTX 3050 suportă ray tracing și DLSS
 • Ecran de 144Hz
 • Tastatură iluminată RGB și trackpad mare
 • Construit bine, cu design frumos
 • Selecție generoasă de porturi
 • Sistemul de răcire este eficient
 • Autonomie bună a bateriei
 • Raport preț/performanță bun

Ca aspecte negative, acest laptop:

 • Are o placă video cu o cantitate mică de memorie (doar 4GB)
 • Nu are webcam
 • Nu include un cititor de carduri
 • Nu are un comutator pentru oprirea logoului Republic of Gamers de pe spatele ecranului
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

ASUS ROG Strix G17 G713 se dovedește a fi o serie bună de laptopuri de gaming, pe care o recomandăm oricui își dorește un dispozitiv puternic, capabil să ruleze orice joc în rezoluție Full HD la setări grafice medii spre mari. Procesoarele incluse în această serie fac față la orice, iar plăcile video sunt bune pentru jocurile noi, deși modelul nostru ar fi beneficiat mult de o cantitate suplimentară de RAM pe placa video GeForce RTX 3050. Totuși, în această marjă de preț, de aproximativ 5000 de lei, primești multă performanță. Nu mai este cazul să spunem că orice sarcină de productivitate este ceva foarte ușor de realizat pentru acest notebook. Per total, ASUS ROG Strix G17 G713QC-HX008 este un laptop foarte echilibrat.

Despachetarea laptopului ASUS ROG Strix G17 G713

Laptopurile ASUS ROG Strix G17 G713 sosesc într-o cutie mare, realizată din carton rezistent, de culoare negru și gri închis. Designul cutiei este destul de minimalist. Pe lângă logoul Republic of Gamers, ne întâmpină și cu mesajul “For those who dare” (Pentru cei care îndrăznesc) scris cu litere mari.

Amabalajul folosit pentru ASUS ROG Strix G17

Amabalajul folosit pentru ASUS ROG Strix G17

În pachet, găsești laptopul, încărcătorul și cablul său, ghidul de pornire rapidă, cardul de garanție și o notă care te invită să instalezi aplicația MyASUS.

Despachetarea lui ASUS ROG Strix G17

Despachetarea lui ASUS ROG Strix G17

Despachetarea lui ASUS ROG Strix G17 este o experiență fără complicații. Putem spune că ne-a plăcut cum arată acest laptop de la prima întâlnire.

Design și specificații hardware

Modelul ASUS ROG Strix G17 G713QC pe care l-am testat este un laptop de gaming puternic, cu un design reușit. Carcasa de culoare gri închis, cu linii elegante, sabloane și logo Republic of Gamers, fac ca acest laptop să arate foarte bine și să-ți dea senzația că ai un dispozitiv premium.

Cum arată ASUS ROG Strix G17 G713

Cum arată ASUS ROG Strix G17 G713

Pe spatele ecranului, logoul ROG este iluminat și el, deși se aprinde doar în alb și nu poate fi dezactivat, chiar dacă poate ai vrea acest lucru.

Spatele ecranului lui ASUS ROG Strix G17 G713

Spatele ecranului lui ASUS ROG Strix G17 G713

Balamalele care conectează ecranul de corpul laptopului sunt destul de mari și par a fi robuste. Spatele laptopului, precum și lateralele sale sunt locurile unde se găsesc orificiile de ventilare, iar partea de sub laptop este plină de găuri mici aranjate în șabloane, acoperind principalele componente care se încălzesc, precum procesorul, placa video și RAM-ul. Toate acestea împreună ar trebui să ofere un circuit al aerului adecvat, pentru a păstra interiorul laptopului rece în orice condiții.

ASUS ROG Strix G17 G713QC are balamele robuste

ASUS ROG Strix G17 G713QC are balamele robuste

Seria ASUS ROG Strix G17 G713 sunt laptopuri de 17 inci, dar dimensiunile nu sunt atât de mari pe cât te-ai putea aștepta, măsurând 39,5 x 28,2 x 2,14 ~ 2,46 cm în lățime per adâncime per înălțime. Greutatea este de 2,40 kg.

Reclamă

Laptopul își datorează “inteligența” unui procesor AMD Ryzen 7 5800H, model lansat de AMD în primăvara lui 2021. Este construit pe procesul de fabricație de 7 nanometri și vine cu 8 nuclee (16 fire de execuție) ce rulează la o frecvență de bază de 3,2 GHz și are un ceas de tactare maxim de 4,4 GHz. De asemenea, procesorul oferă 16 MB de memorie cache Level 3 și are un TDP standard de 45 Wați. Este unul dintre cele mai rapide și mai puternice procesoare mobile din prezent.

ASUS ROG Strix G17 G713QC: Detalii procesor

ASUS ROG Strix G17 G713QC: Detalii procesor

Din punct de vedere al memoriei, laptopul pe care l-am testat a venit cu 16GB de RAM DDR4 la o frecvență de 3200 MHz. Există două sloturi SO-DIMM disponibile pe laptop și, dacă ai nevoie sau dacă vrei, poți face upgrade până la un maxim de 32GB de RAM.

ASUS ROG Strix G17 G713QC: Specificații RAM

ASUS ROG Strix G17 G713QC: Specificații RAM

Din punct de vedere grafic, laptopul ASUS ROG Strix G17 G713QC este echipat cu un cip GPU inclus de procesor, dar și cu o placă video dedicată de la Nvidia. Cipul GPU de pe procesor este un AMD Radeon Graphics cu 8 nuclee ce rulează la 2000 MHz.

ASUS ROG Strix G17 G713QC: Detalii cip grafic procesor

ASUS ROG Strix G17 G713QC: Detalii cip grafic procesor

Placa video dedicată, mai puternică, este o NVIDIA GeForce RTX 3050 cu 4GB de GDDR6, cu un bus 128-bit. Deși memoria RAM este mai puțină decât te-ai așteptat, această placă video oferă suport pentru tehnologiile Nvidia Ray Tracing și DLSS și ar trebui să fie capabilă să ruleze orice joc din ziua de azi, cel puțin la setări de calitate video medii.

ASUS ROG Strix G17 G713QC: Geforce RTX 3050

ASUS ROG Strix G17 G713QC: Geforce RTX 3050

Ecranul folosește un panou IPS-Level 17,3” FHD (1920 x 1080 pixeli) cu o rată de reîmprospătare ridicată, de 144 Hz. Totuși, termenul IPS-Level poate fi înșelător, deoarece nu înseamnă că este vorba de un panou IPS. Înseamnă doar că ASUS consideră că acesta are o calitate apropiată de cea a unui panou IPS. În realitate, probabil că este vorba de un panou TN sau unul VA.

Reclamă

Din punct de vedere al opțiunilor de stocare disponibile, ASUS ROG Strix G17 G713QC vine cu un SSD de 512GB M.2 NVMe PCIe 3.0 produs de Samsung, montat în unul din cele două sloturi M.2 2280 PCIe 4.0. Din păcate, nu există porturi SATA disponibile, iar cele două sloturi M.2 nu suportă nici ele SSD-uri M.2 SATA, ci doar NVMe.

SSD-ul Samsung folosit pe laptop

SSD-ul Samsung folosit pe laptop

ASUS ROG Strix G17 G713QC include opțiuni foarte bune în ce privește rețelistica. Pe partea wireless, primești WiFi 6 (Intel AX201) cu 2×2 MU-MIMO și Bluetooth 5.0, iar pentru conexiunile prin cablu, ai o placă Gigabit LAN (Realtek RTL8168/8111).

Ca opțiuni audio, laptopurile ASUS ROG Strix G17 G713 vin cu un set de difuzoare stereo, fiecare având 2 Wați, precum și suport Dolby Atmos. De asemenea, pentru atunci când vrei să vorbești, ai la dispoziție și un microfon cu funcție de anulare a zgomotului. 🙂 Din păcate, nu are o cameră web, deci, dacă intenționezi să-l folosești pentru videoconferințe, va trebui să-ți cumperi un webcam.

Laptopul este relativ generos și din punct de vedere al porturilor de intrare/ieșire disponibile. Unele se găsesc pe partea din spate, iar altele pe partea stângă. În spate, ai un port USB 3.2 Gen 2 Type-C, un port USB 3.2 Gen 1 Type-A, un port RJ-45 Ethernet, un port HDMI 2.0b și conectorul pentru alimentarea la priză.

Porturile din spatele lui ASUS ROG Strix G17

Porturile din spatele lui ASUS ROG Strix G17

În stânga laptopului, ai două porturi USB 3.2 Gen 1 Type-A și un jack audio de 3,5 mm. Singurul lucru care lipsește aici este un cititor de carduri, în caz că te întrebai. 🙂

Porturile laterale de pe notebook

Porturile laterale de pe notebook

În final, ar trebui să știi și că ASUS ROG Strix G17 G713QC include o baterie cu 4 celule Li-ion cu o capacitate de 56 wați-oră. Modelul nostru nu are un sistem de operare preinstalat, deși alte variațiuni ale laptopului pot veni cu Windows 10 Home sau Pro. ASUS ne spune și că acest laptop suportă Windows 11 și putem autentifica această promisiune, deoarece noi deja am instalat versiunea Beta.

Pentru mai multe detalii despre caracteristicile și specificațiile tehnice ale acestui laptop, dar și a configurațiilor alternative disponibile pentru el, vizitează pagina web ASUS ROG Strix G17 G713 webpage.

Specificațiile hardware ale seriei ASUS ROG Strix G17 G713 le recomandă oricui își dorește un laptop de gaming ce poate rula orice joc la setări medii spre înalte. Designul este frumos, iar tastatura iluminată RGB, precum și bara de leduri din față, pot face aceste laptopuri să devină un “festival de lumină”. 🙂

Pe pagina următoare a acestui review, îți oferim detalii despre experiența de utilizare, software și aplicații incluse de laptopul ASUS ROG Strix G17 G713QC, precum și rezultatele sale în benchmarkuri.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Windows