ASUS ROG Flow X13 GV301 review: Laptop de gaming convertibil

ASUS ROG Flow X13 GV301 review: Laptop de gaming convertibil
Rating

În fiecare an, laptopurile de gaming devin din ce în ce mai ușoare și mai subțiri. Însă, niciun laptop de gaming nu se poate măsura cu ultraportabilele. Ei bine, aici intervine ASUS care, cu noul ROG Flow X13, a decis să nu mai meargă pe calea bătută. Vorbim despre un laptop convertibil de 13.4 inci, ce cântărește sub 1.5 kg, dar include impresionantul procesor mobil AMD Ryzen 9 5980HS cu opt nuclee fizice și șaisprezece fire de execuție. O altă facilitate unică a sa este posibilitatea de a adăuga un ASUS ROG XG Mobile - o placă video externă ce combină performanța de gaming și versatilitate cu portabilitatea. Dacă ți-a stârnit interesul, citește acest review despre ASUS ROG Flow X13 GV301 pentru a vedea dacă acesta este următorul tău laptop:

Reclamă

ASUS ROG Flow X13 GV301: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest laptop este o alegere excelentă pentru cei ce vor:

 • Un laptop de gaming original și care își pot permite un preț premium
 • Unul dintre cele mai bune procesoare mobile din ziua de azi
 • Abilitatea de a folosi un GPU extern ROG XG Mobile GPU (GeForce RTX 3080)

Pro și contra

Sunt multe lucruri pozitive de spus despre ASUS ROG Flow X13 GV301:

Vezi prețul:
 • Hardware excelent
 • Performanțe de top
 • Ecranul arată foarte bine și este și tactil
 • Bine construit, cu materiale de calitate
 • Suport pentru Wi-Fi 6
 • Poți adăuga o placă video externă ROG XG Mobile

Trebuie să ai în vedere și câteva aspecte mai puțin pozitive:

 • Bateria nu impresionează
 • Tinde să se încingă puternic atunci când lucrează la maxim
 • Prețul său nu este accesibil pentru oricine
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS ROG Flow X13 GV301 este o apariție neobișnuită și uimitoare în lumea gamingului mobil. Deși există câteva aspecte care nu îl ajută, trebuie să admitem că ne place ideea unui laptop de gaming mic, care se poate conecta la un dock grafic extern pentru a deveni mult mai puternic. Performanța și hardware-ul său sunt clar de nivel premium. Însă, credem că ASUS ar fi putut să aleagă o placă video internă mai bună decât Nvidia Geforce GTX 1650. Per total, ne place destul de mult ASUS ROG Flow X13 GV301 și îl recomandăm utilizatorilor care au bugete generoase și dorința de încerca ceva nou.

Design și specificații hardware

ASUS ROG Flow X13 GV301 este un laptop atât de mic și de elegant că îți vine greu să te gândești la el ca la un dispozitiv de gaming. Cântărind doar 1.30 kg și cu un ecran de numai 13.4 inci în diagonală, este ușor să îl confunzi cu un laptop ultraportabil și atât. Însă, el este mult mai mult!

Perspectivă ASUS ROG Flow X13 GV301

Perspectivă ASUS ROG Flow X13 GV301

Puterea de calcul pentru ASUS ROG Flow X13 GV301 este oferită de un procesor AMD Ryzen 9 5980HS. Este vorba de un procesor mobil, ce a fost lansat recent, pe 12 ianuarie 2021, și care are opt nuclee și șaisprezece fire de execuție, ce rulează la o frecvență de bază de 3.0 GHz și o viteză maximă de până la 4.8 GHz. Aceste sunt niște specificații foarte impresionante pentru un procesor mobil.

Detalii despre procesor afișate de CPU-Z

Detalii despre procesor afișate de CPU-Z

Procesorul este însoțit de 32 GB de DDR4 RAM, ce rulează la o frecvență înaltă de 4266 MHz. Reține că nu există sloturi SO-DIMM pe laptop, deci nu poți face upgrade la și mai mult RAM. Totuși, 32 GB ar trebui să fie de ajuns pentru orice gamer mult timp de acum înainte.

Detalii despre RAM afișate de CPU-Z

Detalii despre RAM afișate de CPU-Z

Trecând la partea grafică, aici lucrurile devin cu adevărat interesante. ASUS a ales să facă ceva nou și, pe lângă că a pus niște componente hardware puternice în acest laptop, a creat și un dock special cu o placă video externă pentru el. Se numește ROG XG Mobile și, conform ASUS, poate folosi o placă video Nvidia din seria RTX 3000, până la GeForce RTX 3080. Aceasta este ceea ce transformă cu adevărat laptopul ASUS ROG Flow X13 GV301 într-o mașină de gaming excelentă. Din păcate, laptopul pe care l-am primit în teste nu a venit împreună cu ROG XG Mobile, așa că nu am putut să o testăm.

Reclamă

Laptopul ROG Flow X13 GV301 include și o placă internă dedicată decentă. Este vorba de o NVIDIA GeForce GTX 1650 cu Max-Q Design și 4GB de GDDR6.

Detalii despre placa video internă, oferite de GPU-Z

Detalii despre placa video internă, oferite de GPU-Z

Laptopul are un ecran tactil de 13.4 inci cu rezoluție 4K (3840 x 2400 pixeli) și rată de reîmprospătare de 60 Hz. ASUS ne spune că ecranul este IPS-level (nivel IPS), ceea ce înseamnă că oferă o calitate a imaginii apropiată de cea a panourilor IPS. Un detaliu plăcut este că ecranul laptopului este și Validat Pantone.

ASUS ROG Flow X13 GV301 în modul cort

ASUS ROG Flow X13 GV301 în modul cort

În ceea ce privește opțiunile de stocare, ASUS ROG Flow X13 GV301 oferă un singur slot M.2 2230 SSD (NVMe PCIe Gen3). Modelul pe care l-am testat noi avea un SSD de 1 TB model SN530 de la Western Digital.

Detalii despre SSD afișate de HWiNFO64

Detalii despre SSD afișate de HWiNFO64

ASUS ROG Flow X13 GV301 include o placă de de rețea Intel Wi-Fi 6 AX200 cu suport pentru Bluetooth 5.1. Din punct de vedere al porturilor de intrare/ieșire disponibile, laptopul oferă un număr decent. Unele dintre ele se află pe partea stângă, iar celelalte în dreapta. Pe marginea din stânga, găsești interfața ROG XG Mobile, ce include un port USB 3.2 Gen 2 Type-C, un port HDMI 2.0b și un jack audio combo de 3.5 mm.

ASUS ROG Flow X13 GV301: Porturile din partea stângă

ASUS ROG Flow X13 GV301: Porturile din partea stângă

Pe marginea din dreapta, se află butonul de pornire, un port USB 3.2 Gen 2 Type-A și un port USB 3.2 Gen 2 Type-C.

ASUS ROG Flow X13 GV301: Porturile din partea dreaptă

ASUS ROG Flow X13 GV301: Porturile din partea dreaptă

Sunetul este oferit prin intermediul unui set de două difuzoare stereo interne, fiecare cu o putere de 1 watt. De asemenea, ai la dispoziție un microfon și o cameră web HD 720p. Ca sistem de operare, ASUS oferă Flow X13 cu Windows 10 Pro sau Home. Atunci când nu este conectat la priză, laptopul își preia autonomia de la o baterie Li-Ion cu patru celule, capabilă să livreze 62 wați pe oră.

Partea inferioară a lui ASUS ROG Flow X13 GV301

Partea inferioară a lui ASUS ROG Flow X13 GV301

Pentru mai multe detalii despre caracteristicile și specificațiile tehnice ale acestui laptop, vizitează ROG Flow X13 GV301 Tech Specs.

Experiența de utilizare a laptopului ASUS ROG Flow X13 GV301

Componentele hardware din acest laptop sunt puternice și mai mult decât capabile să facă față cu ușurință aplicațiilor de productivitate. Am folosit ASUS ROG Flow X13 GV301 zilnic, pentru a naviga pe internet, a scrie documente în Microsoft Word și a viziona clipuri video pe YouTube și filme pe Netflix. Experiența de utilizare este premium în astfel de scenarii, mai ales că vorbim de un dispozitiv convertibil. În timp ce utilizarea laptopului în modul “cort” este alegerea mea preferată pentru vizionarea de filme, modul tabletă este cel mai bun pentru citit sau pentru pierdut timpul pe Facebook. 🙂

ASUS ROG Flow X13 GV301 în modul tabletă

ASUS ROG Flow X13 GV301 în modul tabletă

Am folosit laptopul ASUS ROG Flow X13 GV301 și pentru a mă juca Shadow of the Tomb Raider și League of Legends. Performanța oferită de placa video internă Nvidia Geforce GTX 1650 este decentă pentru gaming “pe drum”, în rezoluții Full HD. Însă, pentru o experiență de gaming de top, trebuie să cumperi placa video externă ROG XG Mobile (care poate să aibă un Geforce RTX 3080).

Reclamă

În League of Legends, numărul de cadre pe secundă a fost evident foarte mare, la nivel de sute de fps (am văzut de la 150 la 230 fps). Însă, în Shadow of the Tomb Raider, configurat să ruleze la setările grafice High, nu Highest, laptopul a reușit să redea doar 45 de cadre pe secundă în medie (35 fps minim).

ASUS ROG Flow X13 GV301 - benchmark în Shadow of the Tomb Raider

ASUS ROG Flow X13 GV301 - benchmark în Shadow of the Tomb Raider

Unul din lucrurile care îmi plac cel mai mult la ASUS ROG Flow X13 GV301 este tastatura. Tastele sale retroiluminate au distanță destul de lungă de apăsare, față de ce am văzut la alte laptopuri. Tastatura este confortabilă pentru scris, nu se îndoaie în nicio zonă și arată și bine. Touchpadul este sensibil, iar dimensiunile sale sunt generoase, așa că și el este ușor de folosit.

ASUS ROG Flow X13 GV301: Tastatură și touchpad

ASUS ROG Flow X13 GV301: Tastatură și touchpad

Un alt detaliu esențial pentru orice laptop de gaming este cât de mult se încălzește. ASUS ROG Flow X13 GV301 are un sistem de răcire adecvat, dar carcasa este mică și subțire, așa că tinde să atingă temperaturi destul de mari. Atunci când l-am folosit pentru jocuri, am descoperit că partea dreaptă a laptopului se încinge cam mult. Cu siguranță, nu strică să folosești un suport de răcire pentru a ajuta Flow X13 la disiparea căldurii.

Vedere de sus asupra lui ASUS ROG Flow X13 GV301

Vedere de sus asupra lui ASUS ROG Flow X13 GV301

Calitatea audio este bună pentru un laptop, iar cele două difuzoare stereo reușesc să ofere sunet echilibrat, chiar și în cazul frecvențelor joase (bași).

ASUS ROG Flow X13 GV301 oferă o experiență de utilizare foarte bună, demnă de un laptop premium.

Pe pagina următoare, poți vedea rezultatele laptopului în benchmarkuri și poți afla mai multe despre aplicațiile preinstalate.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Windows