Ce este Bluetooth? Cum funcționează și cum faci să-l ai pe PC

Ce este Bluetooth? Cum funcționează și cum faci să-l ai pe PC

Mulți dintre cei care ne vizitează site-ul sunt interesați de tutoriale despre utilizarea tehnologiei Bluetooth. Dacă vrei să știi ce este Bluetooth, cum funcționează și ce versiuni diferite de implementare există, cum a apărut Bluetooth și cum faci să ai Bluetooth pe un calculator cu Windows, citește acest articol. Îți promitem că va fi o lectură interesantă și utilă, pe înțelesul oricui:

Reclamă

Ce este Bluetooth? O definiție în termeni simpli

Bluetooth este un formă de comunicare radio wireless, creată pentru a transfera date pe distanțe scurte, între diferite tipuri de dispozitive. Bluetooth operează pe aceeași frecvență radio de 2,4 GHz ca și standardele de rețea wireless Wi-Fi 4 (802.11n) și Wi-Fi 6 (802.11ax), dar necesită mult mai puțină energie electrică. În termeni simpli, comunicarea wireless Bluetooth are o rază mică, o rată de transfer lentă, dar și un consum redus de energie.

Cum funcționează Bluetooth

Deci acum știm ce este Bluetooth. Dar cum funcționează mai exact Bluetooth între două dispozitive? Răspunsul este relativ simplu: atunci când două sau mai multe dispozitive se conectează și comunică prin Bluetooth, datele schimbate între ele sunt transmise prin intermediul undelor radio. Spre deosebire de conexiunile Wi-Fi obișnuite, conexiunile Bluetooth sunt directe, ceea ce înseamnă că dispozitivele care transmit date astfel o fac direct de la unul la altul, fără a implica vreun intermediar, precum un router sau un punct de acces.

Simbolul Bluetooth

Simbolul Bluetooth

Atunci când două dispozitive cu Bluetooth se află fiecare în raza de acoperire a celuilalt, acestea se pot detecta automat unul pe altul și le poți asocia/conecta. Te întrebi ce este asocierea Bluetooth? Asocierea a două dispozitive Bluetooth este un fel de strângere de mână sau un schimb de informații între ele. La fel ca atunci când întâlnești pe cineva nou și vă prezentați pentru ca amândoi să știți cu cine vorbiți, și dispozitivele Bluetooth își dezvăluie identitatea. Cu alte cuvinte, asocierea Bluetooth permite dispozitivelor implicate să înregistreze și să memoreze identitatea celuilalt. Evident, asocierea Bluetooth trebuie realizată o singură dată; ulterior, conexiunile Bluetooth sunt stabilite aproape instantaneu între dispozitivele asociate anterior.

Asocierea căștilor cu un smartphone Samsung Galaxy prin Bluetooth

Asocierea căștilor cu un smartphone Samsung Galaxy prin Bluetooth

După stabilirea unei linii de comunicare, datele pot fi trimise pe 79 de frecvențe radio diferite pe banda de 2,4 GHz. Deși, la început, dispozitivele cu Bluetooth aleg la întâmplare doar una dintre aceste frecvențe, imediat după ce conexiunea este stabilită, acestea vor trece de la o frecvență la alta de mai multe ori pe secundă.

Reclamă

Ce tipuri de Bluetooth există? Care este raza Bluetooth?

Există patru tipuri principale de radiouri Bluetooth, de la Clasa 1 la Clasa 4:

  1. Bluetooth Clasa 1 este folosită în medii industriale. Oferă o rază de acoperire de până la 100 metri, dar folosește destul de multă energie electrică - 100 mW.
  2. Bluetooth Clasa 2 este cea mai comună clasă, în special pe dispozitivele mobile, deoarece are nevoie doar de 2,5 mW putere și oferă o rază de acoperire de până la 10 metri.
  3. Clasa 3 folosește 1 mW și are o rază de acoperire de doar 1 metru.
  4. Clasa 4 poate utiliza un maxim de 0,5 mW și are o rază de acoperire de sub 0,5 metri.

Pe ce dispozitive este folosit Bluetooth?

Tehnologia Bluetooth este folosită pe multe tipuri diferite de dispozitive. Unele dispozitive cu cipuri radio Bluetooth sunt departe de ceea ce am putea considera a fi compatibil cu Bluetooth.

Printre multe alte tipuri de dispozitive, poți să găsești Bluetooth pe:

  • Smartphone-uri - Cea mai frecventă utilizare pentru Bluetooth este aceea de a permite smartphone-urilor să comunice între ele, cu calculatoarele și cu alte dispozitive, precum căști sau difuzoare portabile.
  • Calculatoare, laptopuri și tablete - Multe tablete și notebookuri, precum și multe calculatoare desktop, au cipuri radio Bluetooth. Le poți folosi pentru a te conecta la tastaturi mobile, mouse-uri, căști wireless și alte gadgeturi.
  • Console de jocuri - Bluetooth poate fi găsit și pe consolele de jocuri. De exemplu, controlerele Nintendo Wii și Sony PlayStation se conectează la console prin Bluetooth.
  • Alte dispozitive - Bluetooth poate fi folosit și de sistemele wireless de home entertainment, sistemele audio auto și dispozitivele personale de sănătate, precum monitoarele de ritm cardiac, pantofii de antrenament Nike+ etc.

Dispozitive care folosesc tehnologia Bluetooth

Dispozitive care folosesc tehnologia Bluetooth

Ce versiuni de standarde Bluetooth există?

Specificațiile tehnologiei Bluetooth se schimbă în timp, primind noi abilități și caracteristici și ajustându-se la cerințele moderne. Cu toate acestea, versiunile Bluetooth sunt formalizate în standarde create de Bluetooth Special Interest Group (SIG), o alianță de peste 30.000 de companii din întreaga lume, despre care vom discuta mai târziu în acest articol. Momentan, există cinci versiuni principale Bluetooth:

  • Bluetooth 1 - inițial a avut multe probleme, dar iterațiile următoare, Bluetooth 1.1 și Bluetooth 1.2, au rezolvat multe dintre ele. Cea mai rapidă viteză de transmisie a datelor pe care o puteai obține era de 721 kbit/s.
  • Bluetooth 2 - a fost lansat în 2004 și era capabil de transmisii de date la maxim 2,1 Mbit/s. Pe 26 iulie 2007, a apărut Bluetooth 2.1, care oferea o securitate mai bună și un proces îmbunătățit de asociere a dispozitivelor.
  • Bluetooth 3 - a fost lansat pe 21 aprilie 2009 și promitea viteze teoretice de transfer al datelor de până la 24 Mbit/s. Bluetooth 3 se găsește și astăzi pe unele smartphone-uri și dispozitive Bluetooth low-end.
  • Bluetooth 4 - cel mai comun standard de Bluetooth folosit de dispozitivele din prezent este Bluetooth 4.0. Reprezintă o îmbunătățire față de Bluetooth 3.0, oferind consum de energie mai scăzut, dar păstrând aceleași viteze de transfer. A fost adoptat pe data de 30 iunie 2010. În prezent, majoritatea dispozitivelor de pe piață folosesc încă această versiune sau una dintre actualizările sale ulterioare: Bluetooth 4.1 sau Bluetooth 4.2. Bluetooth 4.1 a apărut pe 4 decembrie 2013. A adăugat compatibilitate pentru coexistența cu 4G LTE, ceea ce înseamnă că transmisiile Bluetooth nu mai interferează cu alte tehnologii wireless. Bluetooth 4.2 a fost lansat pe 2 decembrie 2014 și a inclus caracteristici noi, create în special pentru Internet of Things, precum securitate îmbunătățită și conectivitate la internet (senzorii smart sau dispozitivele care folosesc Bluetooth 4.2 pot trimite sau primi date prin internet).
  • Bluetooth 5 - cel mai recent standard Bluetooth de până acum. Bluetooth 5 a fost lansat pe 16 iunie 2016 și, la fel ca Bluetooth 4.2, se concentrează în principal pe a adăuga caracteristici noi concepute pentru Internet of Things. În plus, acesta ajută conexiunile Bluetooth să folosească mai puțină energie, îmbunătățindu-le în același timp viteza și extinzându-le raza de acoperire. Dispozitivele cu Bluetooth 5 pot, teoretic, să transfere date cu până la 2 Mbps în sesiuni scurte, pe distanțe de maxim 240 de metri. Câțiva ani mai târziu, au fost lansate și actualizările Bluetooth 5.1, 5.2, și 5.3 care au adăugat noi caracteristici, precum inițierea mai rapidă a conexiunilor și LE Audio (Low Energy Audio). Bluetooth 5.1 și 5.2 au apărut în 2019, pe 21 ianuarie și 31 decembrie, iar Bluetooth 5.3 a fost lansat pe 13 iulie 2021.
Reclamă

Care este diferența dintre Wi-Fi și Bluetooth?

Atât Wi-Fi, cât și Bluetooth sunt modalități de a transfera date wireless. Însă diferențele dintre ele sunt semnificative:

  • Bluetooth este creat pentru a permite dispozitivelor să comunice wireless pe distanțe scurte (de aproximativ 10 metri). În contrast, Wi-Fi permite o rază de acoperire a semnalului mult mai mare (zeci până la sute de metri).
  • Numărul de dispozitive care se pot conecta simultan prin Bluetooth este limitat. Wi-Fi permite un număr mult mai mare de dispozitive conectate în același timp.
  • Două dispozitive se pot conecta direct prin Bluetooth, într-un mod simplu. Când vine vorba de Wi-Fi, de obicei, ai nevoie de un al treilea dispozitiv, precum un router wireless sau un punct de acces wireless, pentru a face același lucru.
  • Bluetooth are nevoie de foarte puțină energie electrică pentru a funcționa. Beneficiile suplimentare ale Wi-Fi, precum raza mai mare de acoperire și vitezele crescute de transfer de date, se traduc în consumuri mult mai mari de energie electrică.
  • Protocoalele de securitate Bluetooth nu sunt atât de avansate precum cele disponibile pe Wi-Fi.

Care sunt dezavantajele Bluetooth?

Probabil că ai înțeles până acum că Bluetooth este o formă de comunicare wireless între dispozitive și că utilizarea sa are unele dezavantaje. Iată-le pe cele mai importante:

  • Bluetooth permite doar comunicarea pe distanțe foarte mici între dispozitive
  • Lățimea de bandă oferită de conexiunile Bluetooth este redusă
  • Securitatea Bluetooth nu este extraordinară, iar Wi-Fi este mult mai sigur
  • Conexiunile Bluetooth pot uneori să se întrerupă fără niciun motiv evident
  • Este posibil ca diferite versiuni de Bluetooth să nu fie compatibile între ele (de exemplu, un dispozitiv cu Bluetooth 5 s-ar putea să nu se poată conecta la un dispozitiv cu Bluetooth 3)

Ar trebui să lași Bluetooth pornit tot timpul?

După părerea noastră, răspunsul la această întrebare este unul mixt. Depinde dacă lași Bluetooth pornit permanent pe un dispozitiv care este conectat la o priză sau pe un dispozitiv care funcționează pe baterie. De ce? Atâta timp cât Bluetooth este activ pe dispozitivul tău, acesta scanează permanent după alte dispozitive cu Bluetooth la care să se conecteze. Asta înseamnă că cipul Bluetooth din dispozitivul tău consumă permanent electricitate pentru a funcționa. Aceasta nu este o problemă dacă dispozitivul tău este conectat la o priză electrică. Însă dacă ții Bluetooth pornit pe un dispozitiv care merge doar pe baterie, precum un smartphone sau o tabletă, îți consumă bateria ceva mai repede.

Ar trebui să lași Bluetooth pornit

Ar trebui să lași Bluetooth pornit

În plus, Bluetooth nu excelează în ceea ce privește securitatea; în fiecare moment în care-l lași pornit, riști să fii atacat (hacked). În concluzie, nu recomandăm să ții Bluetooth activ tot timpul. Dacă nu-l folosești, este preferabil să-l dezactivezi.

PC-ul meu are Bluetooth?

Te întrebi dacă PC-ul tău are Bluetooth sau nu? Este ușor să afli și există mai multe metode de a o face:

O metodă rapidă de a verifica dacă PC-ul tău are Bluetooth este să încerci să-l activezi. În Windows 10 sau Windows 11, poți face asta din Centrul Acțiuni sau din aplicația Setări. Am descris toți pașii în aceste ghiduri: Cum pornești Bluetooth pe Windows 10 (5 moduri) și Cum pornești Bluetooth pe Windows 11 (5 metode).

O metodă alternativă de a verifica dacă PC-ul tău are Bluetooth este să vezi dacă are un astfel de cip listat în Manager dispozitive. Deschide Manager dispozitive și caută o rubrică numită Bluetooth. Dacă o găsești, atunci PC-ul tău are Bluetooth.

Cip Bluetooth listat în Manager dispozitive, în Windows 11

Cip Bluetooth listat în Manager dispozitive, în Windows 11

Cum faci să ai Bluetooth pe PC

Bluetooth este inclus pe aproape orice smartphone sau tabletă. De asemenea, se găsește și pe majoritatea laptopurilor moderne. Însă, pe calculatoarele desktop, cipurile Bluetooth nu sunt atât de des întâlnite. Vrei să știi cum să faci să ai Bluetooth pe PC? Te-a pus profesorul tău să răspunzi la întrebarea „descrie trei metode prin care un calculator poate deveni capabil de conexiuni Bluetooth”? 🙂 Iată răspunsurile:

Dacă PC-ul sau dispozitivul tău nu are Bluetooth, îl poți face compatibil cu Bluetooth folosind una dintre aceste metode:

  • Cumperi un adaptor USB Bluetooth și îl conectezi la un port USB liber de pe PC-ul sau dispozitivul tău.
  • De obicei, cipurile Bluetooth sunt integrate în cardurile Wi-Fi PCI, așa că poți să cumperi o placă de adaptare wireless și să o montezi pe laptopul sau pe PC-ul tău desktop.
  • Deși sunt rare în zilele noastre, poți cumpăra și un modul ExpressCard Wi-Fi + Bluetooth, pe care să-l montezi pe unele notebookuri mai vechi, dacă acestea acceptă astfel de module.

Din toate cele trei opțiuni de a avea Bluetooth pe un PC, cea mai comună este să folosești un adaptor USB Bluetooth. Astfel de adaptoare se găsesc în orice magazine de calculatoare, inclusiv pe eMAG.

Un adaptor USB Bluetooth pentru PC-uri

Un adaptor USB Bluetooth pentru PC-uri

Când cumperi un adaptor Bluetooth USB, trebuie să fii atent la versiunea de Bluetooth pe care o acceptă. Ar trebui să achiziționezi unul care să funcționeze cel puțin cu Bluetooth 4, preferabil Bluetooth 5. Adaptoarele USB mai ieftine oferă compatibilitate doar cu versiunea 3 sau chiar 2.1 a Bluetooth, nu și cu versiunile mai noi. Adaptoarele mai scumpe au tendința de a fi compatibile cu cele mai recente versiuni.

Iată câteva recomandări pentru a te ajuta să începi căutarea de adaptoare USB Bluetooth: Adaptor TP-LINK UB500, Bluetooth 5.0 Nano și Adaptor Wireless ASUS USB-BT500 Bluetooth 5.0.

Instalarea unor astfel de dispozitive este foarte simplă: îl introduci într-un port USB și aștepți ca Windows să-l detecteze și să instaleze driverele sale automat. Apoi, poți începe să folosești dispozitivul. Dacă instalarea nu decurge cu succes, încearcă să găsești discul de instalare care a venit odată cu adaptorul sau caută driverele pe site-ul web oficial al producătorului.

După ce Bluetooth este instalat și funcțional pe calculatorul tău, ar trebui să vezi pictograma sa albastră în zona de notificare a barei de activități. Bluetooth ar trebui, de asemenea, să devină disponibil în Acțiunile rapide și în aplicația Setări.

Pictograma Bluetooth afișată în bara de activități din Windows 11

Pictograma Bluetooth afișată în bara de activități din Windows 11

Dacă nu apare acolo, înseamnă că adaptorul nu a fost instalat corect sau nu ai un dispozitiv Bluetooth.

Vrei să afli mai multe despre Bluetooth și utilizarea sa (recomandări de citit)?

Avem mai multe tutoriale pe site-ul nostru dacă vrei să afli mai multe despre Bluetooth și despre cum folosești această tehnologie pentru a transfera date între dispozitive. Le poți accesa direct folosind aceste linkuri:

Dacă vrei să afli mai multe despre Bluetooth în general, caracteristicile sale tehnice detaliate și utilizările sale, acest site web creat de Bluetooth Special Interest Group (SIG) oferă informații utile (în limba engleză): Bluetooth Technology Website.

Cum a apărut Bluetooth (scurt istoric)

Bluetooth a fost inventat de compania suedeză Ericsson în 1994. Din 1998, standardul a fost administrat de grupul Bluetooth Special Interest Group (SIG) – o organizație care se ocupă de dezvoltarea standardelor Bluetooth și de licențierea acestora către alte companii și producători de tehnologie.

Bluetooth Special Interest Group

Bluetooth Special Interest Group

Organizația Bluetooth Special Interest Group (SIG) se concentrează pe dezvoltarea standardului, crearea de noi versiuni, îmbunătățirea specificațiilor și protejarea mărcii comerciale Bluetooth. Bluetooth SIG nu produce și nu vinde produse compatibile cu Bluetooth. De asta se ocupă companiile care fac parte din grup.

Dacă o companie este interesată să licențieze tehnologiile Bluetooth, trebuie să devină membră a grupului Bluetooth SIG. Asta presupune trecerea printr-un proces rigid de certificare.

„Bluetooth” era numele de cod al grupului SIG atunci când a fost creat. Este inspirat de regele danez Harald Blåtand (Harold Bluetooth în engleză), ce a domnit în secolul 10. El a fost primul rege care a unit facțiunile războinice din zonele care astăzi sunt Norvegia, Suedia și Danemarca. Dacă vrei să afli mai multe despre el și despre faptele sale, nu ezita să citești acest articol pe Wikipedia: Harald I al Danemarcei (cunoscut ca Harald “Bluetooth” sau “Dinte albastru”).

Harald Bluetooth Gormsson

Harald Bluetooth Gormsson

Tu cum folosești Bluetooth?

Înainte de a închide acest tutorial, suntem curioși să aflăm cum folosești tu Bluetooth-ul pe calculatoarele și dispozitivele tale. Conectezi dispozitive Bluetooth portabile, precum boxe portabile sau căști wireless, la laptopul sau smartphone-ul tău? Comentează mai jos și hai să vorbim despre Bluetooth și cum folosești această tehnologie.

Descoperă: Smarthome Blog Bluetooth Hardware și sunete Recomandate Windows