Întrebări simple: Ce este Bluetooth? Cum să-l ai pe PC?

Mulți dintre cei care ne vizitează site-ul sunt interesați de tutoriale despre utilizarea tehnologiei Bluetooth. Dacă vrei să știi ce este Bluetooth, ce versiuni diferite de implementare există, cum a apărut Bluetooth și cum să ai Bluetooth pe un calculator cu Windows, citește acest articol. Îți promitem că va fi o lectură interesantă și utilă.

Ce este Bluetooth?

Bluetooth este un standard de comunicare fără fir, pe distanțe scurte, între dispozitive de diverse tipuri. Bluetooth folosește aceeași frecvență de funcționare ca rețelele WiFi compatibile cu standardele 802.11b și 802.11g. Comunicarea prin Bluetooth se face folosind mult mai puțină energie decât prin WiFi. Asta face ca distanța de acoperire să fie mult mai mică decât în cazul rețelelor WiFi, ratele de transfer a datelor mai scăzute dar și consumul mai redus de energie.

Ce tipuri de Bluetooth există?

Există trei tipuri principale de radiouri Bluetooth, de la Clasa 1 la Clasa 3:

 • Clasa 1 este folosită în medii industriale și oferă o rază de acoperire de până la 100 metri dar folosește multă energie – 100 mW.
 • Clasa 2 este cea mai răspândită, în special de dispozitivele mobile, deoarece are doar 2.5 mW putere și oferă o rază de acoperire de până la 10 metri.
 • Clasa 3 folosește doar 1 mW și are o rază de acoperire de doar 1 metru.

În ce dispozitive este folosită tehnologia Bluetooth?

Tehnologia Bluetooth este folosită în multe dispozitive, unele despre care nu ne-am închipui că folosesc această tehnologie. Printre alte tipuri de dispozitive, poți să găsești Bluetooth în:

 • Smartphone-uri – Cea mai comună utilizare pentru Bluetooth este în smartphone-uri, aceasta permițându-le să comunice unele altele, precum și cu calculatoare și dispozitive cum ar fi căști fără fir sau boxe portabile.
 • Console de jocuri – Bluetooth este găsit și în consolele de jocuri. De exemplu, controlerele pentru Nintendo Wii sau PlayStation 4 folosesc Bluetooth pentru a se conecta la consolă.
 • Laptopuri și tablete – Multe tablete și notebook-uri folosesc, de asemenea, Bluetooth. Le poți folosi pentru a te conecta la tastaturi fără fir, la mouse-uri, căști și alte dispozitive wireless.
 • Alte dispozitive – Bluetooth poate fi găsit și în sisteme de home entertainment wireless, sisteme audio din autoturisme, dispozitive de sănătate precum brățările de fitness și monitorizare a bătăilor inimii sau pantofii sport de antrenament Nike+.
Bluetooth

Ce versiuni de standarde Bluetooth există?

Caracteristicile tehnologiei Bluetooth se schimbă în timp. Tehnologia evoluează și primește noi abilități și caracteristici, ajustându-se la cerințele moderne. Versiunile Bluetooth sunt formalizate în standarde create de Bluetooth Special Interest Group (SIG), o alianță formată din peste 30.000 de companii de peste tot din lume (vom vorbi mai mult despre ea, mai târziu). În acest moment, există cinci versiuni principale de Bluetooth:

 1. Bluetooth 1 – inițial a avut multe probleme, dar în iterațiile următoare, Bluetooth 1.1 și Bluetooth 1.2, au fost rezolvate multe dintre ele. Cea mai rapidă viteză de transmisie a datelor pe care o puteai obține era de 721 kbit/s.
 2. Bluetooth 2 – a fost lansat în 2004 și era capabil de transmisii de date la maxim 2,1 Mbit/s. Pe 26 iulie 2007, a apărut și Bluetooth 2.1, care oferea o securitate mai bună și un proces de asociere a dispozitivelor îmbunătățit.
 3. Bluetooth 3 – a fost lansat pe 21 aprilie 2009 și a promis viteze teoretice de transfer al datelor de până la 24 Mbit/s. Bluetooth 3 încă se găsește în multe dintre smartphone-urile ieftine din ziua de astăzi, precum și în alte dispozitive cu Bluetooth.
 4. Bluetooth 4 – cel mai comun standard de Bluetooth folosit de dispozitivele din prezent este Bluetooth 4.0. Reprezintă o îmbunătățire față de Bluetooth 3.0, oferind consum de energie mai scăzut dar păstrând aceleași viteze de transfer. A fost adoptat pe data de 30 iunie 2010 și majoritatea dispozitivelor de pe piață au această versiune, sau una dintre actualizările ei: Bluetooth 4.1 or Bluetooth 4.2. Bluetooth 4.1 a apărut pe 4 decembrie 2013 și a adăugat suportul pentru coexistența cu 4G LTE, ceea ce a însemnat că transmisiile prin Bluetooth nu au mai interferat cu alte tehnologii wireless. Bluetooth 4.2 a fost lansat pe 2 decembrie 2014 și a inclus caracteristici noi, create în special pentru Internet of Things, lucruri precum securitate îmbunătățită și conectivitate la internet (senzorii smart sau dispozitivele care folosesc Bluetooth 4.2 pot trimite sau primi date prin internet).
 5. Bluetooth 5 – cel mai recent standard Bluetooth de până acum. Bluetooth 5 a fost lansat pe 16 iunie 2016 și, la fel ca Bluetooth 4.2, se concentrează în principal pe a adăuga caracteristici noi destinate pentru Internet of Things, dar și pe a face conexiunile Bluetooth să folosească mai puțină energie, să ofere viteze mai bune și raze de acțiune mai mari. Dispozitivele cu Bluetooth 5 pot să transfere date la viteze de maxim 2 Mbps în sesiuni scurte, pe distanțe de maxim 240 de metri. Câteva dintre dispozitivele care includ Bluetooth 5 și pe care le poți cumpăra chiar acum sunt Samsung Galaxy S9 și Samsung Galaxy S9 Plus, Samsung Galaxy A8 Plus 2018, iPhone 8 și iPhone 8 Plus, iPhone X, Oneplus 5T, Google Pixel 2 și Google Pixel 2 XL, Xiaomi Mi Mix 2, Nokia 8 și Motorola Moto X4.

Cum a apărut Bluetooth (o istorie scurtă)

Bluetooth a fost inventat de compania suedeză Ericsson, în 1994. Din 1998, standardul a fost administrat de grupul Bluetooth Special Interest Group (SIG) – o organizație care se ocupă de dezvoltarea standardului și licențierea sa către alte companii și producători de tehnologie.

Bluetooth

Această organizație dezvoltă standardul, crează noi versiuni ce aduc îmbunătățiri și noi caracteristici, precum și protejează marca Bluetooth. Bluetooth SIG nu produce dispozitive. Se ocupă exclusiv de standard și marca Bluetooth. Producerea de dispozitive este lăsată în sarcina companiilor care fac parte din grup. Dacă o companie este interesată să licențieze tehnologiile Bluetooth, trebuie să devină membră a grupului. Asta presupune trecerea printr-un proces rigid de certificare.

Bluetooth era numele de cod al grupului SIG atunci când a fost creat. Este inspirat de regele danez Harald Blåtand, ce a domnit în secolul 10. El este numit în engleză Harold Bluetooth. A fost primul rege care a unit facțiunile care se luptau pentru partea de nord a Europei, zonă care este acum Norvegia, Suedia și Danemarca. Dacă vrei să afli mai multe despre acest rege, nu ezitai să citești acest articol pe Wikipedia: Harald „Bluetooth” Gormsson.

Bluetooth

Cum să ai Bluetooth pe calculator?

Bluetooth este inclus pe aproape orice smartphone sau tabletă. Este utilizat și pe anumite modele de laptopuri. Pe calculatoarele desktop obișnuite, cipurile Bluetooth sunt mai rar întâlnite. De aceea, dacă ai un calculator desktop fără Bluetooth, singura soluție să ai Bluetooth pe el, este să cumperi un adaptor USB pentru Bluetooth. Astfel de adaptoare se găsesc în orice magazine de calculatoare, inclusiv pe Amazon.

Bluetooth

Când cumperi un adaptor Bluetooth USB, trebuie să fii atent la versiunea de Bluetooth suportată de el. Ar trebuie să cumperi un adaptor cu cel puțin Bluetooth 4. Din păcate, pe piața românească se găsesc foarte multe adaptoare de slabă calitate care folosesc vechea versiune 3 sau chiar 2.1. Adaptoarele mai scumpe tind să ofere suport pentru versiunile mai noi de Bluetooth.

Iată câteva recomandări pentru a te ajuta să începi căutarea după adaptoare USB Bluetooth: Adaptor Bluetooth Asus USB-BT400 sau Adaptor Bluetooth Dongle V4.0 CSR Plug&Play.

Instalarea unui astfel de adaptor este foarte simplă: îl introduci într-un port USB și aștepți ca Windows să-l detecteze și să instaleze driverele sale automat. Apoi poți începe să îl folosești. Dacă instalarea nu decurge cu succes, caută driverele pe saitul web oficial al producătorului adaptorului. Îi vei găsi acolo cu siguranță. Odată ce adaptorul este instalat, pictograma Bluetooth va apărea în zona de notificare a barei de activități.

Bluetooth

Dacă nu apare acolo, înseamnă că adaptorul nu a fost instalat corect.

Vrei să afli mai multe despre Bluetooth (recomandări de citit)?

Avem mai multe tutoriale care te pot ajuta să înveți cum să lucrezi cu Bluetooth și să folosești această tehnologie pentru a transfera date între dispozitivele tale. Poți să le deschizi apăsând pe legăturile de mai jos:

Dacă vrei să afli mai multe despre Bluetooth în general, caracteristicile sale tehnice detaliate și modurile de utilizare, îți recomandăm să vizitezi saitul web creat de Bluetooth Special Interest Group (SIG): Bluetooth Technology Website. Acolo vei găsi multe informații interesante.

Tu cum folosești Bluetooth?

Înainte de a închide acest tutorial, suntem curioși să auzim cum folosești tu Bluetooth-ul pe calculatoarele și dispozitivele tale. Conectezi dispozitive Bluetooth portabile precum boxe portabile sau căști wireless, la laptopul sau smartphone-ul tău? Comentează mai jos și hai să vorbim despre Bluetooth și cum folosești această tehnologie.