Ce este Bluetooth? Cum faci să ai Bluetooth pe un PC

Mulți dintre cei care ne vizitează site-ul sunt interesați de tutoriale despre utilizarea tehnologiei Bluetooth. Dacă vrei să știi ce este Bluetooth, ce versiuni diferite de implementare există, cum a apărut Bluetooth și cum să ai Bluetooth pe un calculator cu Windows, citește acest articol. Îți promitem că va fi o lectură interesantă și utilă. Să începem:

Ce este Bluetooth (în termeni simplu de înțeles)?

Bluetooth este un formă de comunicare radio, fără fir, creată pentru a transfera date pe distanțe scurte, între dispozitive de diverse tipuri. Bluetooth operează pe aceeași frecvență radio de 2,4 GHz ca rețelele Wi-Fi 802.11b și 802.11g, dar necesită mult mai puțină energie electrică. În cuvinte simple, comunicarea wireless Bluetooth are rază mică, rată de transfer scăzută, dar și un consum mic de energie.

Ce tipuri de Bluetooth există?

Există patru tipuri principale de radiouri Bluetooth, de la Clasa 1 la Clasa 4:

 • Bluetooth Clasa 1 este folosită în medii industriale. Oferă o rază de acoperire de până la 100 metri, dar folosește multă energie – 100 mW.
 • Bluetooth Clasa 2 este cea mai comună clasă, în special de dispozitivele mobile, deoarece are nevoie de doar 2,5 mW putere și oferă o rază de acoperire de până la 10 metri.
 • Bluetooth Clasa 3 folosește 1 mW și are o rază de acoperire de doar 1 metru.
 • Bluetooth Clasa 4 poate utiliza un maxim de 0,5 mW și are o rază de acoperire de sub 0,5 metri.

Pe ce dispozitive este folosit Bluetooth?

Tehnologia Bluetooth este folosită pe multe dispozitive. Unele dintre dispozitivele care au cipuri Bluetooth poate nici nu îți închipui că ar putea folosi această tehnologie.

Printre multe alte tipuri de dispozitive, poți să găsești Bluetooth în:

 • Smartphone-uri – Cea mai comună utilizare pentru Bluetooth este în smartphone-uri, acesta permițându-le să comunice unele altele, precum și cu PC-uri și dispozitive, cum ar fi căști fără fir sau boxe portabile.
 • Laptopuri și tablete – Multe tablete și notebook-uri au, de asemenea, cipuri Bluetooth. Le poți folosi pentru a te conecta la tastaturi fără fir, la mouse-uri, căști și alte dispozitive wireless.
 • Console de jocuri – Bluetooth este găsit și în consolele de jocuri. De exemplu, controlerele pentru Nintendo Wii sau Sony PlayStation folosesc Bluetooth pentru a se conecta la consolă.
 • Alte dispozitive – Bluetooth poate fi găsit și în sisteme de home entertainment wireless, sisteme audio din autoturisme, dispozitive de sănătate precum brățările de fitness și monitorizare a bătăilor inimii, pantofii sport de antrenament Nike+, iar lista continuă.

Ilustrație Bluetooth

Ce versiuni de standarde Bluetooth există?

Specificațiile tehnologiei Bluetooth se schimbă în timp, evoluând și primind noi abilități și caracteristici, ajustându-se la cerințele moderne. Versiunile Bluetooth sunt formalizate în standarde create de Bluetooth Special Interest Group (SIG), o alianță formată din peste 30.000 de companii de peste tot din lume, despre care vom mai vorbi mai târziu în acest articol. În acest moment, există cinci versiuni principale de Bluetooth:

 • Bluetooth 1 – inițial a avut multe probleme, dar în iterațiile următoare, Bluetooth 1.1 și Bluetooth 1.2, au fost rezolvate multe dintre ele. Cea mai rapidă viteză de transmisie a datelor pe care o puteai obține era de 721 kbit/s.
 • Bluetooth 2 – a fost lansat în 2004 și era capabil de transmisii de date la maxim 2,1 Mbit/s. Pe 26 iulie 2007, a apărut și Bluetooth 2.1, care oferea o securitate mai bună și un proces de asociere a dispozitivelor îmbunătățit.
 • Bluetooth 3 – a fost lansat pe 21 aprilie 2009 și a promis viteze teoretice de transfer al datelor de până la 24 Mbit/s. Bluetooth 3 încă se găsește în unele dintre smartphone-urile ieftine din ziua de astăzi, precum și în alte dispozitive cu Bluetooth.
 • Bluetooth 4 – cel mai comun standard de Bluetooth folosit de dispozitivele din prezent este Bluetooth 4.0. Reprezintă o îmbunătățire față de Bluetooth 3.0, oferind consum de energie mai scăzut, dar păstrând aceleași viteze de transfer. A fost adoptat pe data de 30 iunie 2010. În prezent, majoritatea dispozitivelor de pe piață au această versiune sau una dintre actualizările ei: Bluetooth 4.1 și Bluetooth 4.2. Bluetooth 4.1 a apărut pe 4 decembrie 2013. A adăugat suportul pentru coexistența cu 4G LTE, ceea ce a însemnat că transmisiile prin Bluetooth nu au mai interferat cu alte tehnologii wireless. Bluetooth 4.2 a fost lansat pe 2 decembrie 2014 și a inclus caracteristici noi, create în special pentru Internet of Things, lucruri precum securitate îmbunătățită și conectivitate la internet (senzorii smart sau dispozitivele care folosesc Bluetooth 4.2 pot trimite sau primi date prin internet).
 • Bluetooth 5 – cel mai recent standard Bluetooth de până acum. Bluetooth 5 a fost lansat pe 16 iunie 2016 și, la fel ca Bluetooth 4.2, se concentrează în principal pe a adăuga caracteristici noi destinate pentru Internet of Things. Suplimentar, ajută conexiunile Bluetooth să folosească mai puțină energie, să ofere viteze mai bune și raze de acțiune mai mari. Dispozitivele cu Bluetooth 5 pot să transfere date la viteze de maxim 2 Mbps în sesiuni scurte, pe distanțe de maxim 240 de metri. Actualizările Bluetooth 5.1 și 5.2 au fost lansate ulterior, în ianuarie și decembrie 2019, adăugând nou caracteristici, precum inițierea mai rapidă a conexiunilor și LE Audio (Low Energy Audio).

Care este diferența între Wi-Fi și Bluetooth?

Atât Wi-Fi cât și Bluetooth sunt forme de transfer de date fără fir. Totuși, diferențele dintre ele sunt semnificative:

 • Bluetooth este creat pentru a permite dispozitivelor să comunice wireless pe distanțe scurte (de aproximativ 10 metri). În contrast, Wi-Fi permite raze de acoperire a semnalului mult mai mari (zeci până la sute de metri).
 • Numărul de dispozitive care se pot conecta simultan prin Bluetooth este limitat. Wi-Fi permite un număr mult mai mare de dispozitive conectate în același timp.
 • Două dispozitive se pot conecta direct unul la celălalt prin Bluetooth, printr-un set simplu de pași. Dacă vorbim despre Wi-Fi, de obicei ai nevoie de un al treilea dispozitiv, precum un router wireless sau un punct de acces wireless, pentru a putea face același lucru.
 • Bluetooth are nevoie de foarte puțină energie electrică pentru a funcționa. Beneficiile suplimentare ale Wi-Fi, precum raza mai mare de acoperire și vitezele crescute de transfer de date, se traduc în consumuri mult mai mari de energie electrică.
 • Protocoalele de securitate Bluetooth nu sunt atât de avansate precum cele disponibile pe Wi-Fi.

Care sunt dezavantajele Bluetooth?

Deja ai înțeles că Bluetooth este o formă de comunicare wireless între dispozitive ce suferă de niște neajunsuri. Iată-le pe cele mai importante:

 • Bluetooth permite comunicarea între dispozitive doar pe distanțe foarte mici
 • Lățimea de bandă oferită de conexiunile Bluetooth este îngustă
 • Securitatea Bluetooth nu este extraordinară, iar Wi-Fi este mul mai sigur
 • Conexiunile Bluetooth pot uneori să se întrerupă fără niciun motiv evident
 • Diversele versiuni de Bluetooth s-ar putea să nu fie compatibile între ele (de exemplu, un dispozitiv cu Bluetooth 5 s-ar putea să nu se poată conecta la un dispozitiv cu Bluetooth 3)

Este bine să lași Bluetooth pornit tot timpul?

Răspunsul la această întrebare este unul cu dus și întors din punctul nostru de vedere. Depinde dacă lași Bluetooth pornit pe un dispozitiv care este conectat la o priză sau pe un dispozitiv care merge pe baterie. De ce? Ei bine, atâta timp cât Bluetooth este activ pe dispozitivul tău, scanează permanent după alte dispozitive cu Bluetooth la care să se poată conecta. Asta înseamnă că cipul Bluetooth din dispozitiv consumă permanent electricitate. În cazul în care este conectat la o priză, nu este o problemă. Însă dacă ții Bluetooth activ pe un dispozitiv care merge doar pe baterie, precum un smartphone sau o tabletă, îți consumă bateria ceva mai repede.

În plus, Bluetooth nu excelează din punct de vedere al securității și fiecare moment în care îl ții activat este un moment în care riști să fii atacat (hacked). În concluzie, nu recomandăm să ții Bluetooth activ tot timpul. Dacă nu îl folosești, este preferabil să îl dezactivezi.

PC-ul meu are Bluetooth?

Te întrebi dacă PC-ul tău are Bluetooth sau nu? Este ușor să afli și există mai multe metode de a o face:

O cale rapidă de a verifica existența unui cip Bluetooth pe PC-ul tău este să încerci să îl activezi. În Windows 10, o poți face din Centrul Acțiuni sau din aplicația Setări. Am acoperit toți pașii în acest ghid: Cum pornești Bluetooth pe Windows 10: 5 moduri. Dacă găsești setările prezentate în acest tutorial și pe PC-ul tău, înseamnă că ai Bluetooth pe el.

O metodă alternativă de a verifica dacă PC-ul tău are Bluetooth este să vezi dacă are un astfel de cip listat în Managerul de dispozitive. Deschide Manager dispozitive și caută o intrare numită Bluetooth. Dacă o găsești, atunci PC-ul tău are Bluetooth.

Cip Bluetooth listat în Manager dispozitive, în Windows 10

Cum să ai Bluetooth pe calculator?

Bluetooth este inclus pe aproape orice smartphone sau tabletă. De asemenea, se găsește și pe majoritatea laptopurilor moderne. Pe calculatoarele desktop obișnuite, însă, cipurile Bluetooth sunt mai rar întâlnite. Vrei să știi cum să faci să ai Bluetooth pe PC? Te-a pus profesorul tău să răspunzi la o întrebare precum “descrie trei metode în care un calculator poate deveni capabil de conexiuni Bluetooth?”. 😊 Iată răspunsurile:

Dacă PC-ul sau dispozitivul tău nu are Bluetooth, îl poți face să aibă prin unul din aceste moduri:

 • Cumperi un adaptor USB Bluetooth și îl conectezi la un port USB liber de pe PC-ul sau dispozitivul tău
 • De obicei, cipurile Bluetooth sunt integrate și în plăcile Wi-Fi pe PCI, așa că poți cumpăra o placă wireless și să o montezi în calcualtorul sau laptopul tău.
 • Deși rare în zilele noastre, poți cumpăra și un modul ExpressCard Wi-Fi + Bluetooth pe care să îl montezi apoi pe unele laptopuri mai vechi, care suportă astfel de module, dacă ai așa ceva.

Din toate cele trei opțiuni de a avea Bluetooth pe un PC, cea mai comună este să folosești un adaptor USB Bluetooth. Astfel de adaptoare se găsesc în orice magazine de calculatoare, inclusiv pe eMag.

Un adaptor USB Bluetooth pentru calculatoare

Când cumperi un adaptor Bluetooth USB, trebuie să fii atent la versiunea de Bluetooth suportată de el. Ar trebuie să cumperi un adaptor cu cel puțin Bluetooth 4, preferabil Bluetooth 5. Din păcate, pe piața românească se găsesc foarte multe adaptoare de slabă calitate care folosesc vechea versiune 3 sau chiar 2.1. Adaptoarele mai scumpe tind să ofere suport pentru versiunile noi de Bluetooth.

Iată câteva recomandări pentru a te ajuta să începi căutarea după adaptoare USB Bluetooth: Adaptor Bluetooth Asus USB-BT400 sau Adaptor Dongle V 5.0 USB Bluetooth.

Instalarea unui astfel de adaptor este foarte simplă: îl introduci într-un port USB și aștepți ca Windows să-l detecteze și să instaleze driverele sale automat. Apoi, poți începe să îl folosești.

Windows 10 a instalat un adaptor Bluetooth

Dacă instalarea nu decurge cu succes, încearcă să găsești discul de instalare care a venit odată cu adaptorul sau caută driverele pe site-ul web oficial al producătorului adaptorului.

După ce adaptorul este instalat și funcțional, ar trebui să vezi pictograma Bluetooth în zona de notificare a barei de activități. De asemenea, Bluetooth devine disponibil și în Acțiunile rapide, și în aplicația Setări.

Pictograma Bluetooth afișată pe bara de activități din Windows 10

Dacă nu apare acolo, înseamnă că adaptorul nu a fost instalat corect sau nu ai un dispozitiv Bluetooth.

Vrei să afli mai multe despre Bluetooth și cum îl poți folosi (recomandări de citit)?

Avem mai multe tutoriale care te pot ajuta să înveți cum să lucrezi cu Bluetooth și să folosești această tehnologie pentru a transfera date între dispozitivele tale. Poți să le deschizi apăsând pe legăturile de mai jos:

Dacă vrei să afli mai multe despre Bluetooth în general, caracteristicile sale tehnice detaliate și modurile de utilizare, îți recomandăm să vizitezi site-ul web creat de Bluetooth Special Interest Group (SIG): Bluetooth Technology Website. Acolo vei găsi multe informații interesante.

Cum a apărut Bluetooth (scurt istoric)

Bluetooth a fost inventat de compania suedeză Ericsson în 1994. Din 1998, standardul a fost administrat de grupul Bluetooth Special Interest Group (SIG) – o organizație care se ocupă de dezvoltarea standardului și licențierea sa către alte companii și producători de tehnologie.

Bluetooth Special Interest Group

Organizația Bluetooth Special Interest Group (SIG) dezvoltă standardul, creează noi versiuni ce aduc îmbunătățiri și noi caracteristici, precum și protejează marca Bluetooth. Bluetooth SIG nu produce dispozitive. Se ocupă exclusiv de standard și marca Bluetooth. Producerea de dispozitive este lăsată în sarcina companiilor care fac parte din grup.

Dacă o companie este interesată să licențieze tehnologiile Bluetooth, trebuie să devină membră a grupului. Asta presupune trecerea printr-un proces rigid de certificare.

“Bluetooth” era numele de cod al grupului SIG atunci când a fost creat. Este inspirat de regele danez Harald Blåtand, ce a domnit în secolul 10. El este numit în engleză Harold Bluetooth. A fost primul rege care a unit facțiunile care se luptau pentru partea de nord a Europei, zonă care este acum Norvegia, Suedia și Danemarca. Dacă vrei să afli mai multe despre acest rege, nu ezitai să citești acest articol pe Wikipedia: Harald "Bluetooth" Gormsson.

Harald Bluetooth Gormsson

Tu cum folosești Bluetooth?

Înainte de a închide acest tutorial, suntem curioși să aflăm cum folosești tu Bluetooth-ul pe calculatoarele și dispozitivele tale. Conectezi dispozitive Bluetooth portabile, precum boxe portabile sau căști wireless, la laptopul sau smartphone-ul tău? Comentează mai jos și hai să vorbim despre Bluetooth și cum folosești această tehnologie.

Descoperă: Productivitate Bluetooth Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează