Cât înseamnă milioane de apăsări de taste și de clicuri, în ani?

Când te uiți la specificațiile tehnice ale tastaturilor moderne de gaming sau la mouse-uri, vei observa că mulți producători le estimează durata de viață folosind numere precum 80 de milioane de apăsări de taste ori 30 de milioane de clicuri de mouse. Dar ce înseamnă aceste numere în ani? Poți folosi aceste estimări de clicuri și apăsări de taste pentru a înțelege câți ani te vor ține aceste dispozitive? Am vrut să aflăm răspunsurile la aceste întrebări și am realizat câteva experimente, folosind o aplicație care monitorizează cum îți folosești calculatorul în fiecare zi. Iată ce am aflat:

Ce fel de utilizator de calculator ești? Află folosind WhatPulse!

Eu sunt genul de utilizator care scrie mult și se joacă relativ regulat pe calculator. Folosesc aplicații precum Microsoft Office, la fel ca și oricare alt utilizator de business, dar și navighez foarte mult pe internet și mă joc jocuri precum: League of Legends, Diablo 3, Company of Heroes, The Witcher, Age of Empires sau Transistor.

În timpul orelor de lucru, tind să folosesc tastatura mult mai mult decât mouse-ul și apăs pe multe taste pentru a îmi face munca. Cele mai apăsate taste de pe tastatura mea sunt Spațiu și Backspace, deoarece lucrez cu foarte mult text. Când mă joc, apăs mult mai puține taste pentru a-mi controla caracterele din jocuri. De exemplu, când mă joc League of Legends, cele mai apăsate taste sunt: Q, W, E, R, D și F. Când mă joc shootere ori jocuri RPG, apăs des tastele W, A, S și D.

Pentru a afla cât de mult taste și apăs pe butoanele mouse-ului, în medie, în fiecare zi și ce taste apăs mai des și ce butoane de mouse, am instalat o aplicație specializată și m-am monitorizat timp de mai multe săptămâni. Dacă vrei să faci și tu asta, îți recomand să instalezi WhatPulse și să o folosești pentru a înțelege cum îți folosești cu adevărat calculatorul. Apoi, bazat pe aceste date, poți estima într-un mod relativ realist, cât înseamnă milioanele de apăsări și clicuri promise de producătorii de tastaturi și mouse-uri. Dacă vrei să afli mai multe despre această aplicație și cum se folosește, citește acest ghid: Câte taste apeși și câte clicuri de mouse faci pe zi?.

Cât înseamnă 50 de milioane de apăsări de taste în ani?

După ce am folosit WhatPulse pentru o lună am aflat că eu apăs, în medie, 11.698 de taste pe zi, deci 4,2 milioane de apăsări de taste pe an. În mod evident, nu apăs aceeași tastă de 11.000 de ori pe zi și trebuie analizat și ce taste apeși cel mai des. De exemplu, eu apăs cel mai mult tasta Spațiu, aceasta reprezentând 12% dintre apăsările mele zilnice. Asta înseamnă 1404 apăsări pe zi.

Cât înseamnă asta în ani de utilizare, dacă mi-aș cumpăra o tastatură de gaming? Hai să aflăm, pentru câteva modele populare de tastaturi:

  • BlackWidow Ultimate Stealth 2016, pe care am testat-o aici, ne promite o durată de viață de 80 de milioane de apăsări pentru fiecare tastă. Asta reprezintă 56.980 de zile ori 156 de ani. În mod evident, asta reprezintă un timp îndelungat și tastatura va înceta să mai funcționeze corect mult mai devreme de 156 de ani. Dar, un lucru e clar: nu switch-urile pentru taste vor fi cele care cedează primele. Durata lor de viață nu impactează negativ durata de viață a tastaturii.
  • Multe tastaturi de gaming mecanice, precum ASUS Strix Tactic Pro sau Cooler Master Storm QuickFire Ultimate ne promit o durată de viață de 50 de milioane de apăsări. Asta înseamnă pentru mine, 35.612 zile ori 97 de ani. Din nou, vorbim de foarte mult timp și switch-urile nu vor ceda prea curând, deoarece sunt foarte durabile și de aceea sunt garantate un număr uriaș de apăsări.

Cât înseamnă 20 de milioane de clicuri în ani?

Când vine vorba de mouse-uri, mai ales mouse-uri de gaming, unii producători comunică durata de viață în câte clicuri este garantat mouse-ul să reziste. După o lună de utilizare a calculatorului personal, WhatPulse mi-a spus că fac, în medie, 7985 de clicuri pe zi ori 2,9 milioane de clicuri pe an. 95% dintre aceste clicuri sunt pe butonul de clic stânga, însemnând 7586 de apăsări pe zi.

Cât înseamnă asta în ani, dacă mi-aș cumpăra un mouse de gaming de la un producător faimos? Hai să vedem câteva exemple de produse populare:

  • SteelSeries ne promite o durată de viață de 30 de milioane de clicuri pentru mouse-ul lor Rival 100 . Asta înseamnă o durată de viață de 3954 de zile, deci 10,5 ani.
  • Multe companii care produc mouse-uri de gaming promit o durată de viață de 20 de milioane de clicuri. Exemple populare de astfel de dispozitive sunt ASUS ROG Spatha ori Logitech G303 Daedalus Apex. Acestea ar trebui să țină 2636 de zile, deci 7,2 ani.

Ce avem de învățat din acest experiment?

După ce am realizat propriul experiment, am înțeles cât de mult tastez în fiecare zi și câte apăsări fac pe butoanele mouse-ului. Uitându-mă și la caracteristicile tehnice ale acestor dispozitive, aș vrea să închei cu următoarele concluzii:

  • Durata de viață a switch-urilor folosite în tastaturile moderne și în mouse-uri, este estimată în apăsări și clicuri deoarece o estimare de timp nu ar fi valabilă pentru toți utilizatorii, cum este cazul cu memoria RAM, de exemplu.
  • Fiecare utilizator are alte obiceiuri și tastează ori dă clic mai mult sau mai puțin decât altul.
  • În funcție de cum folosești mouse-ul și tastatura, același model te va ține o perioadă de timp diferită față de alte persoane. Diferențele pot fi semnificate, în funcție de gradul de utilizare al fiecărei persoane.
  • Switch-urile folosite în echipamentele moderne de gaming sunt extrem de durabile și, cel mai probabil, nu vor fi cauza pentru care o tastatură ori un mouse încetează să mai funcționeze. Driverele au șanse mult mai mari să funcționeze greșit decât au switch-urile, iar părțile electronice care compun un mouse ori o tastatură se vor uza mult mai repede decât switch-urile.
  • Durata de viață în apăsări și clicuri a ajuns să fie doar o comunicare de marketing care vrea să impresioneze și nu mai oferă o estimare realistă despre cât ne ține un produs. Aceste estimări ne spun doar că switch-urile folosite sunt foarte durabile. Dar, durata de viață a unei tastaturi ori a unui mouse este egală cu durata de viață a celei mai puțin rezistente componente. Circuitele electronice și celelalte elemente din care este compus dispozitivul respectiv au șanse mari să cedeze cu ani înaintea switch-urilor.
  • Producătorii de astfel de componente ar trebui să ofere alte metrici pentru estimarea durabilității, care iau în considerare și celelalte elemente din care este compus un mouse ori o tastatură. Acestea, sunt mult mai puțin durabile decât switch-urile.

Tu ce părere ai?

Acum știi mai multe despre acest subiect, pe baza datelor experimentului realizat de noi. Ce părere ai despre metricile folosite de producători și milioanele de apăsări promise? Sunt aceste estimări relevante pentru tine? Le iei în considerare atunci când îți cumperi un mouse ori o tastatură? Care sunt criteriile cele mai importante pe care le folosești în decizia de a cumpăra astfel de produse?