Ce este DPI când ne referim la un mouse pentru PC?

Ce este DPI când ne referim la un mouse pentru PC?

DPI este un termen folosit în mod obișnuit când vorbim despre fotografii, dar și despre mouse-uri pentru calculator, în special mouse-uri de gaming. Știi ce înseamnă DPI atunci când te referi la un mouse? Știi de ce fiecare producător important de periferice pentru gaming (Razer, ASUS RoG, SteelSeries) se laudă cu ultimul lor mouse cu DPI mare? Un DPI mare înseamnă întotdeauna un mouse bun? Dacă vrei să afli ce este DPI-ul atunci când vorbești despre un mouse, citește acest articol:

Reclamă

Ce este DPI (Dots Per Inch) în cazul unui mouse?

DPI-ul mouse-ului unui calculator reprezintă o caracteristică hardware care îți spune cât de repede se mișcă acel mouse. DPI este un acronim pentru Dots Per Inch (Puncte Per Inci), iar DPI-ul unui mouse se referă la sensibilitatea hardware a acelui mouse. Un DPI mai mare înseamnă că mouse-ul se mișcă mai repede, iar un DPI mai mic înseamnă că mouse-ul se mișcă mai lent.

Cum funcționează? În primul rând, trebuie să știi cum se mișcă mouse-ul unui calculator. Rezoluția DPI a mouse-ului este dată de senzorul hardware din interiorul acestuia. Senzorii frecvent utilizați de mouse-uri sunt de două tipuri: optice și laser. Ambele tipuri de senzori folosesc lumină pentru a detecta mișcarea mouse-ului. Mouse-ul optic folosește lumină normală, în timp ce mouse-urile cu laser folosesc lumină infraroșie. Indiferent de caz, razele de lumină emise de mouse sunt citite de un procesor intern care le analizează și le transformă în mișcare. Dacă valoarea DPI este mai mare, obții o mișcare mai rapidă deoarece mouse-ul trimite mai multe fascicule de lumină, mai rapid, pe suprafața pe care îl folosești.

De asemenea, trebuie să știi că, de fapt, denumirea de DPI nu este corectă atunci când ne referim la sensibilitatea unui mouse. Termenul corect este CPI sau Counts Per Inch (Numărări Per Inci), aceasta fiind suma pixelilor virtuali pe care senzorul mouse-ului îi detectează pe suprafața pe care se deplasează.

Senzorul optic de 12.000 DPI de pe mouse-ul ROCCAT Kone AIMO
Senzorul optic de 12.000 DPI de pe mouse-ul ROCCAT Kone AIMO

Cele mai multe mouse-uri au senzori care pot să numere între 800 și până la 1600 DPI. Acest lucru se datorează faptului că senzorii de pe mouse-uri sunt limitați de dimensiunile lor fizice și nu pot obține rezoluții mai mari de atât. Pentru a contracara această limitare, mulți producători de hardware aleg ca senzorul mouse-ului să numere pixeli virtuali, în loc de punctele fizice detectate pe biroul sau pe mousepad-ul tău.

Ca să înțelegi mai ușor, imaginează-ți că senzorul de pe un mouse poate număra 800 de puncte când îl miști un inci (2.54 cm). Producătorii pot crea senzori care numără patru sau mai mulți pixeli virtuali pentru fiecare punct fizic pe care îl "vede" mouse-ul. Asta înseamnă că un senzor de mouse care are un DPI fizic de 800 poate ajunge de fapt la rezoluții egale cu 800 înmulțit cu 4 sau mai multe puncte virtuale. Rezultatul este că poți avea senzori de mouse cu 3200 DPI când în realitate este capabil să detecteze și să citească doar 800 de puncte fizice pe biroul sau mousepad-ul tău. Acesta este modul în care producătorii creează mouse-uri cu senzori cu rezoluții DPI de până la 12.000 sau 16.000 și de aceea majoritatea senzorilor au valori DPI pe care le poți împărți la 800 - 1600, acestea fiind de fapt valorile DPI fizice reale.

Reclamă

Din păcate, atunci când senzorul mouse-ului împarte punctele fizice în puncte virtuale, ele duc și la posibila apariție a erorilor și zgomotului de imagine. Acest lucru, la rândul său, face ca mouse-ul să fie inexact, adică exact opusul a ceea ce îți dorești. Din această cauză, un DPI mai mic este uneori chiar mai bun decât un DPI mai mare. Singurul răspuns corect pentru motivul pentru care producătorii împing limitele în ceea ce privește rezoluția senzorilor pentru mouse-uri este că DPI-ul este doar o idee excelentă pentru marketing, care le permite să iasă în evidență față de ceilalți.

Cum poți să afli ce DPI are mouse-ul tău

O cale de a afla acest lucru este să verifici caracteristicile hardware ale mouse-ului tău. Ar trebui să poți face acest lucru pe pagina web de suport a mouse-ului sau în manualul său de utilizare. Altă este să instalezi driverele și software-ul mouse-ului pe care îl ai și să vezi ce setări DPI sunt disponibile în aplicația (aplicațiile) mouse-ului.

Cum configurezi DPI-ul mouse-ului tău?

Unele mouse-uri de calculator au senzori cu valoare DPI fixă, adică nu poți să le schimbi sensibilitatea hardware (sau viteza, dacă preferi). Cele mai multe mouse-uri normale au un DPI standard de aproximativ 800 până la 1200 DPI. Însă, poți ajusta viteza mouse-ului din software. Asta nu înseamnă că schimbi valoarea DPI a mouse-ului, ci modifici doar un multiplicator al vitezei implicite, folosind o aplicație concepută special pentru acest scop. Cu toate că poți să folosești și aplicații terțe pentru asta, cel mai simplu mod este să apelezi la setările oferite de sistemul de operare. În cazul în care ai Windows 10, iată un ghid care te va ajuta: Cum îți configurezi mouse-ul în Windows 10.

Setările de viteză ale mouse-ului în Windows 10
Setările de viteză ale mouse-ului în Windows 10

Mouse-urile de gaming de la companii precum Razer, SteelSeries, ROG, HyperX, ROCCAT și așa mai departe sunt de obicei echipate cu senzori performanți, ce pot ajunge și până la 16.000 DPI (adică de 16 ori mai mult decât un mouse obișnuit pentru PC-uri de birou sau laptopuri de business). Sensibilitatea DPI a acestor mouse-uri poate fi setată la valori diferite ce au fost presetate de producătorii lor, iar unele acceptă și valori exacte pe care le poți alege după bunul plac. Unele mouse-uri de gaming au inclusiv butoane dedicate pentru DPI pe ele, aceste comutând prin valorile DPI presetate atunci când le apeși. Cele mai multe mouse-uri de gaming oferă, de asemenea, aplicații specializate care îți permit să modifici valorile DPI sau să setezi pași DPI personalizați.

Butoanele DPI de pe mouse-ul de gaming ROCCAT Kone AIMO
Butoanele DPI de pe mouse-ul de gaming ROCCAT Kone AIMO

Care sunt cele mai bune valori DPI pentru mouse în jocuri?

Aceasta este o întrebare cu multe răspunsuri. Unii jucători sunt convinși că cele mai bune sunt valorile mici de DPI, dar alții își doresc să aibă cele mai mari valori DPI posibile. Însă, în lumea jocurilor, gamerii care se joacă în principal shootere preferă valori DPI scăzute, de obicei între 800 și 1200, deoarece acestea permit un control mai bun atunci când tragi cu o pușcă cu lunetă, de exemplu. Însă, dacă te joci pe un ecran cu rezoluție mare (de exemplu 4K), un DPI mai mare pentru mouse s-ar putea să fie o alegere mai bună pentru tine. De exemplu, deși eu prefer să-mi folosesc mouse-ul pe o setare de 800 DPI pe un ecran Full HD, editorul nostru șef preferă să folosească o sensibilitate de 5000 DPI pe mouse-ul lui, deoarece lucrează și se joacă pe un sistem cu două monitoare, fiecare cu rezoluție 2K. Răspunsul real la întrebare este că trebuie să experimentezi pentru a vedea care este cea mai bună opțiune pentru tine.

Configurarea sensibilității mouse-ului în Razer Synapse
Configurarea sensibilității mouse-ului în Razer Synapse

Ce DPI folosești pe mouse-ul tău?

Acum știi ce înseamnă DPI atunci când este vorba despre un mouse. Știi că este o caracteristică hardware și probabil că ți-ai dat seama că nu este ceva atât de extraordinar. Unii ar putea chiar să spună că DPI-ul mouse-ului este doar un truc de marketing și în realitate nu contează prea mult. Suntem curioși: folosești un mouse cu DPI mic sau preferi un mouse de gaming cu specificații DPI mari și profiluri pe care le poți personaliza?

Descoperă: Divertisment Blog Hardware și sunete Recomandate Windows