Recenzie ASUS ROG Spatha - Cel mai bun mouse de gaming pentru războinicii MMO

Recenzie ASUS ROG Spatha - Cel mai bun mouse de gaming pentru războinicii MMO
Rating

ASUS a lansat un nou mouse de gaming numit ASUS ROG Spatha, care ne promite să fie o armă de gaming excelentă, cu o mulțime de caracteristici și opțiuni. Acesta vine cu unul dintre cei mai buni senzori laser ai momentului, conectivitate prin fir și wireless, switch-uri Omron pe care le poți schimba, o calitate a construcției de top și o mulțime de butoane suplimentare care vor încânta orice fan al jocurilor MMORPG. Pentru ceva mai mult de o săptămână, am avut șansa să îl folosim și să ne jucăm cu el. Acum vrem să îți spunem tot ce am aflat despre acest mouse. Dacă ești curios să afli dacă ASUS ROG Spatha se ridică la înălțimea așteptărilor noastre, citește acest review:

Reclamă

Despachetarea ASUS ROG Spatha

ASUS ROG Spatha vine într-o cutie foarte mare, fabricată dintr-un carton premium lucios, imprimat cu imagini din partea de sus și din lateralele mouse-ului Spatha.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Pe partea de jos a cutiei, vei găsi detalii despre caracteristicile hardware ale mouse-ului.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Deschide cutia și vei fi întâmpinat de o notă de bun venit din partea ASUS ROG: "Welcome to the elite Republic of Gamers community" ("Bine ai venit în comunitatea de elită Republic of Gamers") și continuă pe aceeași notă cu "Your ROG Spatha mouse is engineered and tested for gaming perfection. It's time to experience gaming mastery on another level. Game on." ("Mouse-ul tău ROG Spatha este proiectat și testat pentru a fi perfecțiunea în gaming. Este timpul să experimentezi arta jocului la un alt nivel. Să înceapă jocurile.").

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Pune nota de bun venit deoparte și vei găsi ghidul de pornire rapidă. Sub el, arma însăși: ASUS ROG Spatha.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Mergi mai departe spre capătul cutiei și, chiar sub mouse, vei găsi o geantă de transport destul de mare, construită și ea tot din materiale de calitate.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Înăuntrul genții de transport, vei găsi un cablu USB lung învelit într-un material textil, un cablu USB mai scurt și făcut din plastic, o stație de încărcare, un suport metalic, o șurubelniță cu cap stea, două switch-uri Omron și două abțibilduri cu logoul ASUS Republic Of Gamers.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

După cum vezi în imaginile noastre, ASUS a fost generos cu echipamentul pe care îl oferă odată cu mouse-ul ROG Spatha.

Caracteristici hardware

Pentru început, ASUS ROG Spatha are 12 butoane programabile despre care ASUS spune că sunt optimizate pentru jocurile MMO. Vom vorbi despre ele ceva mai încolo în acest review, în secțiunea de Gaming.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Din punct de vedere al performanței, ASUS ROG Spatha oferă un senzor laser de 8200 DPI, accelerație 30g și un polling rate de maxim 2000 Hz în modul cu fir sau de 1000 Hz în modul wireless.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Spatha poate fi folosit atât ca mouse cu fir cât și ca mouse wireless, în funcție de preferințele tale și de context. Ultima opțiune este posibilă datorită stației de încărcare ce poate să creeze și o conexiune între mouse și calculator, folosind frecvența de 2,4 GHz.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Din punct de vedere al autonomiei în modul wireless, ASUS ROG Spatha include o baterie de litiu-ion cu o capacitate de 1000 mAh.

În secțiunea de despachetare a acestui review, am menționat că în cutie primești și un set de switch-uri Omron. În mod implicit, ASUS ROG Spatha vine cu două switch-uri Omron D2FC-F-7N(20M) cu o durată estimată de viață de 20 de milioane de clicuri. În cutie vei găsi un set de două switch-uri Omron D2F-01F. Iată și lista completă a switch-urilor compatibile cu ASUS ROG Spatha:

  • Switch-uri seria Omron D2F: D2F, D2F-F, D2F-01, D2F-01F
  • Switch-uri seria Omron D2FC: D2FC-3M, D2FC-F-7N, D2FC-F-7N(10M), D2FC-F-7N(20M)
ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

ASUS ROG Spatha este disponibil doar în culoarea Titanium Black (Negru Titan), dar trebuie să știi că el îți oferă și trei zone iluminate RGB: rotița de derulare, butoanele laterale și logoul ASUS. Toate zonele pot fi luminate în orice culoare alegi tu.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Dacă ești curios despre dimensiunile lui ASUS ROG Spatha, trebuie să îți spunem că acesta este unul dintre cei mai mari mauși pe care i-am văzut și este probabil și cel mai mare din familia Republic of Gamers. Mouse-ul singur are o lățime de 89 mm, o lungime de 137 mm și o înălțime de 45 mm, iar stația de încărcare are și ea 81mm x 141mm x 22mm . Și, dacă nu pui la socoteală și cablul USB, ASUS ROG Spatha cântărește 178,5 grame.

ASUS ROG Spatha include și o memorie flash pe care o poți folosi pentru a stoca diverse profiluri de setări și de macro-uri. Poți să găsești setul întreg de specificații aici: ASUS ROG Spatha - Specificații.

Reclamă

Experiența de utilizare și gaming oferită de ASUS ROG Spatha

În primul rând, trebuie să menționăm cât de bine arată mouse-ul de gaming ASUS ROG Spatha. Partea sa frontală arată de parcă ar fi botul unei nave de luptă SF sau casca lui Darth Vader, iar modelele "maiașe" de pe lateralele sale îl fac să arate ca și cum ar fi fost proiectat de niște extratereștri.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Un detaliu deosebit legat de grila frontală de pe ASUS ROG Spatha este faptul că portul micro USB este ascuns în interiorul ei, așa că nu este inestetic. De asemenea, portul are un sistem de inserare care forțează conectorul micro USB să intre doar într-o anumtiă poziție, puțin deasupra suprafeței pe care stă mouse-ul. Astfel, cablul mouse-ului nu se va freca de mousepad-ul tău.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Partea superioară a mouse-ului ASUS ROG Spatha este dominată de cele două butoane clic stânga și dreapta, butoane care sunt aproape la fel de lungi ca mouse-ul însuși. Acest tip de design face ca butoanele să pară a fi atât solide cât și de încredere. Pe partea stânga a butonului de clic stânga, Spatha mai oferă și încă două butoane înguste care corespund în mod implicit unor acțiuni de înainte și înapoi, dar cărora le poți asocia orice alte acțiuni ai vrea.

Deși mi-a plăcut sentimentul și feedback-ul tactil pe care ți le oferă clicurile stânga și dreapta, nu pot spune același lucru despre cele două butoane înguste. Ele sunt puțin cam prea greu de apăsat și la cel din spate mi-a fost destul de greu de ajuns la el, deși acest lucru poate că nu este valabil pentru toată lumea, mai ales dacă ai niște mâini foarte mari și poți să îți folosești mâna în "claw grip" peste ROG Spatha.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Între butoanele de clic stânga și dreapta, mai apare încă un altul, foarte mic în comparație cu celelalte, ce acționează drept comutator al rezoluției DPI.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Butoanele principale de clic stânga și dreapta sunt despărțite de o rotiță de derulare care iese în evidență prin suprafața sa cauciucată și acoperită cu un model maiaș, dar și prin iluminarea sa RGB.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Cele șase butoane de pe laterală se află toate pe partea stângă a ASUS ROG Spatha, aranjate în așa fel încât să semene cu logoul Republic of Gamers. Ele arată foarte bine, dar nu sunt toate tocmai ușor de folosit. La început, am crezut că este nevoie să mă obișnuiesc cu ele. Însă, după câteva zile de folosire și de jocuri cu Spatha, tot nu reușeam să identific și să apăs ușor pe butoanele din mijloc, din spate și de jos. Dintre cele șase butoane laterale, singurele pe care le-am putut folosi ușor au fost cele două butoane de sus și butonul de jos din față. Celelalte trei butoiane sunt destul de mici și poziția lor le face mai greu de folosit. Dar din nou, poate că acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. Însă ia în considerare și acest lucru atunci când te decizi să cumperi un ASUS ROG Spatha.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Printre caracteristicile foarte interesante și foarte "cool" ale ASUS ROG Spatha sunt modul său wireless, precum și felul în care a fost proiectată stația de încărcare. Stația de încărcare este și o stație wireless și ea este responsabilă de crearea și menținerea conexiunii de rețea wireless între mouse și calculator. Este proiectată să se potrivească perfect la dimensiunile și forma mouse-ului și poate fi utilizată în două moduri: așezată orizontal pe biroul tău sau puțin înclinată pe suportul său metalic. În ambele situații, dacă adaugi și elementele de iluminare pe care le poți configura pe Spatha, vei obține un birou care cu siguranță va fi mult mai interesant decât era înainte de acest mouse. Și apropo, nu te îngrijora că mouse-ul ar putea să cadă de pe stația de încărcare deoarece nu va face acest lucru - magneții foarte puternici din interiorul lui Spatha îl vor ține lipit de stație.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Dacă folosești ASUS ROG Spatha ca mouse cu fir, lucrurile sunt clare: conectezi la mouse un capăt al cablului USB textil și conectezi la calculator celălalt capăt.

Dacă vrei să folosești mouse-ul ASUS ROG Spatha în modul wireless, trebuie să îți conectezi stația la calculator cu ajutorul cablului USB din cauciuc. Apoi, pornești mouse-ul și apeși simultan pe butoanele de asociere de pe spatele mouse-ului și de pe spatele stației wireless. Într-o secundă sau poate chiar mai repede - nu am măsurat acest lucru - ASUS ROG Spatha se conectează la calculatorul tău.

ASUS ROG Spatha
ASUS ROG Spatha

Cât timp am testat mouse-ul ASUS ROG Spatha, l-am folosit atât în jocuri cât și pentru activitățile obișnuite de zi cu zi. Mouse-ul s-a comportat excelent în toate cazurile, cu o singură excepție: unele dintre butoanele suplimentare sunt greu de identificat și apăsat, iar acest lucru poate să îți facă probleme în anumite jocuri.

Un alt lucru pe care vreau să îl menționez despre experiența mea din timpul jocurilor este că, deși Spatha mi-a dat senzația de mouse perfect atunci când am jucat Skyrim sau Dragon Age: Inquisition, nu pot spune același lucru despre experiența pe care am avut-o cu el în League of Legends. În acest joc, ASUS ROG Spatha m-a făcut să fiu puțin neîndemânatic. De ce? Pentru că este un mouse foarte mare și cu foarte multe butoane pe el. De fiecare dată când ridicam mouse-ul de pe mousepad, apăsam fără să vreau cel puțin un buton lateral. Și, în plus, stilul rapid de joc din League of Legends înseamnă că trebuie să ridici mouse-ul destul de des de pe birou, iar acest lucru îmi obosea mâna destul de repede.

Din celălalt punct de vedere, în jocurile MMO, stilul de joc este diferit și de obicei nu trebuie să ridici mouse-ul la fel de des. În plus, să ai la dispoziție atât de multe butoane, fiecare asociat cu o altă acțiune, cu siguranță este ceva mult mai util în MMO-uri decât este în MOBA-uri. Până la urmă, ASUS ROG Spatha este un mouse proiectat și creat pentru jocurile MMO în principal, și doar apoi pentru alte genuri de jocuri.

Deși poți să folosești Spatha doar cu driverele pe care le instalează Windows pentru el, dacă vrei cea mai bună experiență de utilizare și de gaming pe care ți-o poate el oferi, trebuie să instalezi și software-ul Armoury oferit de ASUS.

Pe pagina următoare a acestui review vei găsi detalii despre ce îți oferă software-ul Armoury, precum și despre procedura de înlocuire a switch-urilor Omron din ASUS ROG Spatha.

Descoperă: Divertisment Recenzii