Întrebări simple: Ce este şi cum funcționează Grupul de domiciliu?

Grupul de domiciliu este o caracteristică introdusă de Windows 7, care este prezentă și în Windows 8.1 și în Windows 10. Ideea din spatele Grupului de domiciliu este simplă: să ofere o metodă ușoară de a partaja biblioteci, foldere și dispozitive, pe rețele mici precum cea de la tine de acasă. Accesarea lucrurilor partajate cu Grupul de domiciliu este ușor de făcut și nu îți solicită introducerea de conturi de utilizatori sau de parole. În acest articol îți vom explica modul de funcționare al Grupului de domiciliu, cum se creează un astfel grup, cum te asociezi Grupului de domiciliu și cum îți recuperezi parola grupului, în cazul în care ai uitat-o:

Ce este un Grup de domiciliu?

Grupul de domiciliu este un grup de calculatoare și dispozitive cu Windows, conectate la aceeași rețea locală (LAN), care pot să partajeze conținut și dispozitivele conectate la ele, între ele. De exemplu, calculatoarele care fac parte din același Grup de domiciliu pot să partajeze între ele imagini, muzică, clipuri video, documente și imprimante.

Ce este partajat cu Grupul de domiciliu nu este disponibil și altor calculatoare care fac parte din aceeași rețea dar care nu fac parte din grup. Calculatoarele care fac parte dintr-un Grup de domiciliu nu sunt nevoite să ofere un nume de utilizator și o parolă de fiecare dată când se conectează la ceva partajat cu grupul respectiv. Atunci când creezi sau te asociezi la un Grup de domiciliu, poți alege ce biblioteci să partajezi. După ce ai făcut configurarea inițială, poți să selectezi și ce foldere din biblioteci nu vrei să partajezi. De asemenea, poți să partajezi și alte foldere și fișiere, sau biblioteci noi, altele decât cele implicite.

Grupul de domiciliu poate fi creat și te poți asocia la un singur grup doar dacă folosești un calculator sau dispozitiv cu Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10. Dacă, din nefericire, folosești Windows 7 Starter sau Windows 7 Home Basic, te poți asocia unui Grup de domiciliu, dar nu vei putea să creezi un grup. Prin design, nu există o limită de calculatoare care se pot asocia unui Grup de domiciliu.

Cum configurezi Windows astfel încât să te poți asocia unui Grup de domiciliu

De fiecare dată când îți conectezi calculatorul la o reţea nouă, Windows 7 te întreabă ce tip de reţea este ea. Dacă selectezi „Reţea de domiciliu”, înseamnă că te afli într-o reţea cunoscută şi sigură, iar Windows 7 îți va permite să folosești caracteristica Grup de domiciliu. În Windows 7, Grupul de domiciliunu este disponibil pentru reţelele Publicesau de Birou.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

În Windows 8.1, atunci când te conectezi la o rețea nouă, trebuie să specifici dacă vrei să activezi partajarea sau nu. Pentru a te putea asocia unui Grup de domiciliu mai târziu, trebuie să alegi Da.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

În Windows 10, la fel ca în Windows 8.1, atunci când te conectezi la o rețea nouă, trebuie să permiți partajarea dacă vrei să poți să te asociezi unui Grup de domiciliu.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Acum că ți-ai setat corect PC-ul sau dispozitivul cu Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10, hai să vedem cum îți creezi primul tău Grup de domiciliu.

Află dacă există deja un Grup de domiciliu în rețeaua ta și dacă ești deja asociat la el

În primul rând, va trebui să deschizi Centrul rețea și partajare. Dacă nu știi cum, vei găsi toate metodele disponibile în acest articol: Întrebări simple: Ce este Centrul de rețea și partajare?. Dar, dacă te grăbești și nu ai timp să citești și acel articol, trebuie să știi că cea mai rapidă metodă de a deschide Centrul de rețea și partajare, indiferent de versiunea de Windows pe care o ai, este să îl cauți folosind funcția de căutare.

În Windows 7, folosește câmpul de căutare din Meniul Start și apasă pe scurtătura Centru de reța și partajare.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

În Windows 8.1, caută Centru rețea și partajare scriindu-i numele pe ecranul Start. Apoi, apasă pe rezultatul corespunzător.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

În Windows 10, scrie Centru de rețea și partajare (Network and Sharing Center) în câmpul de căutare de pe bara de activități și apoi apasă pe scurtătura sa din lista de rezultate.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

În Centrul rețea și partajare, există o secțiune numită „Vizualizare rețele active”. Acolo îți vei vedea rețeaua la care ești conectat, tipul ei precum și dacă te-ai asociat sau nu unui Grup de domiciliu. Dacă există un Grup de domiciliu în rețea, vei vedea un text care spune „Grup de domiciliu: Gata de creare”.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Dacă un Grup de domiciliu a fost creat de către un alt PC sau dispozitiv din rețea, același text îți va spune „Grup de domiciliu:Disponibile pentru asociere.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

În cazul în care calculatorul sau dispozitivul tău este deja parte a unui Grup de domiciliu, linia de text va spune: „Grup de domiciliu: Asociate”.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Dacă te-ai asociat unui Grup de domiciliu și vrei să creezi un altul, va trebui ca mai întâi să părăsești Grupul de domiciliu curent și abia apoi să creezi altul. Toate calculatoarele și dispozitivele care fac parte din acel Grup de domiciliu trebuie să facă același lucru. În final, doar unul calculator creează noul Grup de domiciliu, iar celelalte i se asociază.

Cum creezi un Grup de domiciliu în Windows

Pentru a crea un Grup de domiciliu, apasă pe legătura „Gata de creare”din fereastra Centrului rețea și partajare. Alternativ, poți să deschizi fereastra Grup de domiciliu și să mergi mai departe. Această fereastră poate fi lansată deschizând Panoul de control și apoi mergând la „Rețea și internet -> Centru rețea și partajare -> Grup de domiciliu”.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Dacă folosești Windows 10, pentru a deschide fereastra Grup de domiciliu, poți să apelezi și la caseta de căutare de pe bara ta de activități și să cauți „grup de domiciliu”, după care să apeși pe rezultatul corespunzător.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

În fereastra Grup de domiciliu, apasă pe butonul „Creare grup dedomiciliu.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Va fi lansat un expert numit „Creare grup de domiciliu” care va începe prin a îți da câteva informații despre ce este acest grup. Apasă pe Următorul.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Acum vei fi întrebat ce vrei să partajezi cu ceilalți membri ai Grupului de domiciliu. La acest pas vei putea partaja doar biblioteci, imprimante și dispozitive. Vei putea însă să partajezi și alte lucruri mai târziu, folosind expertul de partajare. Alege ce vrei să partajezi și mergi mai departe apăsând pe Următorul.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

După câteva secunde, Grupul de domiciliu este creat și Windows generează o parolă aleatorie pe care celelalte calculatoare și dispozitive vor trebui să o folosească pentru a se putea alătura Grupului de domiciliu. Scrie parola pe ceva sau, dacă nu îți place, uită de ea și citește acest ghid până la sfârșit, ca să vezi cum o poți schimba.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Apasă pe Terminare și vei fi dus la fereastra Grup de domiciliu, unde poți să configurezi în detaliu modul în care va funcționa această caracteristică.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Cum modificăm parola Grupului de domiciliu

Modificarea parolei Grupului de domiciliupoate fi făcută de către orice utilizator, de pe oricare calculator care i s-a asociat. Problema este că, dacă o schimbi după ce s-au asociat şi alte calculatoare Grupului de domiciliu, va trebui să o reintroduci pentru fiecare calculator în parte, pentru ca acestea să se reasocieze. Concluzia este că este preferabil să modifici parola imediat ce ai creat Grupul de domiciliu, înainte să asociezi şi alte calculatoare și dispozitive cu Windows.

Pentru a modifica parola Grupului de domiciliu, deschide fereastra Grup de domiciliu. Apoi, apasă pe „Schimbare parolă”.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Va porni expertul „Modificați parola grupului de domiciliu”, care te va întreba ce vrei să faci. Apasă pe „Schimbare parolă”.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

În mod implicit, Windows va genera o parolă nouă, aleatorie. Dar suntem siguri că tu vrei să folosești propria ta parolă. Șterge parola generată automat și scrie parola pe care o vrei tu. Ai grijă să conțină cel puțin opt caractere, astfel încât Windows să o accepte ca fiind validă. Când ai terminat, apasă pe Următorul.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Apoi, expertul te va anunța că parola a fost modificată.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Apasă pe Terminare.

Unde vei găsi parola Grupului de domiciliu

Dacă vrei să adaugi un alt calculator Grupului de domiciliu dar ai uitat parola, o poți găsi foarte ușor. Pornește unul dintre calculatoarele care fac parte din Grupul de domiciliu. Mergi la fereastra Grupului de domiciliuşi caută secțiunea „Alte acțiuni pentru grupul de domiciliu”. Apasă apoi pe legătura „Vizualizaţi sau imprimaţi parola grupului de domiciliu”.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Parola va fi afişată într-o casetă galbenă. Poți să o scrii ori să o tipărești, apăsând pe butonul „Imprimare”.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Când ai terminat, închide fereastra.

Cum te asociezi unui Grup de domiciliu în Windows

După ce a fost creat Grupul de domiciliu, este timpul să asociem şi alte calculatoare și dispozitive la acesta. Mergi pe celelalte calculatoare pe care vrei să le asociezi și deschide Centrul rețea și partajare pe ele. Apasă apoi pe textul care spune „Grup de domiciliu: Disponibile pentru asociere”.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Alternativ, deschide fereastra Grup de domiciliu și apasă pe „Asociere acum”.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Va fi lansat expertul „Asociere la un grup de domiciliu”. Apasă pe Următorul.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

La următorul pas trebuie să alegi ce biblioteci şi dispozitive vrei să partajezi. Când ai terminat, apasă pe Următorul.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Acum trebuie să introduci parola Grupului de domiciliuşi să dai clic pe Următorul. În Windows 8.1 și în Windows 10 este posibil să nu fie necesar să tastezi această parolă, dacă ai folosit un cont Microsoft pe un alt calculator pentru a te conecta la același Grup de domiciliu. Aceste sistem de operare îți păstrează și îți sincronizează setările, inclusiv parola Grupului de domiciliu. Ca urmare, parola este introdusă automat pentru tine. Apoi, primești o notificare despre asocierea calculatorului la Grupul de domiciliu. Apasă pe Terminare.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Repetă această procedură pe toate celelalte calculatoare și dispozitive din reţea pe care vrei să le asociezi la Grupul de domiciliu.

Cum accesezi ce este partajat în Grupul de domiciliu

O dată ce Grupul de domiciliu este creat şi toate calculatoarele și dispozitivele s-au asociat, accesarea bibliotecilor şi dispozitivelor este foarte uşor de făcut. În Windows 8.1 și în Windows 10, deschide Explorer și mergi la secțiunea Grup de domiciliu.

Acolo poți să vezi toate conturile Microsoft din rețea, calculatoarele pe care sunt folosite conturile respective și ce partajează cu Grupul de domiciliu.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

În Windows 7, deschide Windows Explorer și mergi la secțiunea Grup de domiciliu. Acolo poți să vezi fiecare cont de utilizator și ce partajează fiecare, pe calculatoarele care fac parte din Grupul de domiciliu.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Dă dublu clic sau apasă pe oricare dintre ele și vei avea acces la fişierele, folderele şi dispozitivele partajate. Nu va fi nevoie să introduci un nume de utilizator sau o parolă. Grupul de domiciliu se ocupă de aceste detalii.

Cum părăsești un Grup de domiciliu

Dacă vrei să ieși din Grupul de domiciliu, în primul rând trebuie să deschizi fereastra Grup de domiciliu. Apoi, apasă pe legătura „Părăsire grup de domiciliu” din secțiunea „Alte acțiuni pentru grupul de domiciliu.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Vei fi întrebat ce vrei să faci mai exact. Apasă din nou pe „Părăsire grup de domiciliu”.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

După câteva secunde vei primi o notificare despre faptul că procedura s-a încheiat.

Windows, Grupul de domiciliu, Homegroup

Apasă pe Terminare.

Concluzie

După cum vezi, Grupul de domiciliu simplifică foarte mult partajarea. Cu excepția cazului în care ai multe calculatoare cu sisteme de operare create de altcineva decât Microsoft, noi nu vedem niciun motiv pentru ca tu să nu folosești un Grup de domiciliu. Încearcă-l și spune-ne cum ți se pare această facilitate de rețelistică.