Windows 10 este nașpa! 12 motive pentru care nu ne place!

Windows 10 este nașpa! 12 motive pentru care nu ne place!

Deşi Windows 10 crește și evoluează constant cu noi caracteristici, aplicații și îmbunătățiri, unele lucruri din el nu ne plac deloc. Nu încercăm să fim perfecționiști, dar sunt destul de multe aspecte pe care Microsoft ar putea să le schimbe ori să le îmbunătățească în Windows 10. Unele dintre lucrurile de care ne plângem sunt mici, dar altele sunt semnificative. Da, folosim Windows 10 zi de zi, scriem multe articole despre el și apreciem lucrurile pe care le putem face cu acest sistem de operare. Însă, mulți oameni cred că Windows 10 este oribil și au motive întemeiate să zică asta. Iată de ce:

Reclamă

1. Actualizările de slabă calitate fac prea multe PC-uri cu Windows 10 să nu mai funcționeze corect

Cu actualizările pentru Windows 10, Microsoft se pare că a uitat ce are de făcut. Compania distribuie regulat actualizări pline de bug-uri și probleme, acestea stricând diverse lucruri prin sistemele utilizatorilor. Unele dintre actualizările de Windows 10 au dus la situații precum dispariția dispozitivelor Bluetooth, afișarea de avertismente ciudate, provocarea de creșteri neobișnuite ale utilizării procesorului, care fac Windows 10 să meargă foarte încet fără niciun motiv evident ș.a.m.d. În plus, actualizările majore pentru Windows 10 sunt și mai controversate și pare că Microsoft le strică cu și mai multă lipsă de atenție. Ultima actualizare - May 2020 Update - este considerată un dezastru de către mulți utilizatori și saituri de tehnologie: imprimante care nu mai funcționează, Spații Stocare care nu mai sunt accesibile și unități de memorie (inclusiv SSD-uri) care sunt defragmentate prea des. Unii utilizatori s-au lovit și de eșecuri la reinstalarea sistemului (Fresh Start), deconectări din Google Chrome cauzate de Windows 10, Modul Tabletă activându-se singur, fără motive, și tot așa.

Actualizări pentru Windows 10
Actualizări pentru Windows 10

Mai mult, nu este ca și cum utilizatorii nu s-ar fi plâns de aceste probleme: unii Insideri Windows au spus companiei despre problemele cauzate de actualizările Windows 10 înainte ca acestea să fie distribuite tuturor. Totuși, Microsoft nu pare să asculte ce spun oamenii care le testează produsul, sau, dacă o face, este într-un mod superficial.

Bug-uri raportate de utilizatori în Centrul de Feedback
Bug-uri raportate de utilizatori în Centrul de Feedback

Dacă nu vrei să ai probleme cu actualizările de Windows 10 sau dacă vrei să limitezi măcar efectele actualizărilor cu probleme, poți alege să le amâni. Citește cum să pui pe pauză actualizările de Windows 10. De asemenea, poți să dezinstalezi actualizările cu probleme din Windows 10. Citește 3 metode de a dezinstala actualizări din Windows 10.

2. Windows 10 este dezamăgitor pentru că instalează aplicații inutile (bloatware)

Windows 10 include multe aplicații și jocuri pe care nimeni nu și le dorește. Sunt așa-numitele aplicații bloatware, care în trecut erau destul de comune printre producătorii de hardware, dar care nu obișnuiau să fie o parte a politicii Microsoft. Când faci o instalare pe curat de Windows 10, te aștepți să fie curat, doar cu lucrurile esențiale, însă nu este chiar așa. În Windows 10, nu primești doar sistemul de operare, ci și aplicații și jocuri din terțe părți, ce sunt preinstalate de Microsoft fără consimțământul tău explicit. Lista include aplicații și jocuri precum Age of Empires: Castle Siege, Bubble Witch 3 Saga, Candy Crush Friends Saga, Candy Crush Saga, FarmVille 2: Country Escape, Gardenscapes, Phototastic Collage, PicsArt Photo Studio: Collage Maker and Pic Editor, Seekers Notes: Hidden Mystery, The Secret Society: Hidden Mystery și altele de acest fel. Pentru mulți utilizatori, aceste aplicații și jocuri nu sunt altceva decât balast ce folosește spațiu de stocare și lățime de bandă inutil.

Windows 10 instalat pe curat conține prea mult bloatware
Windows 10 instalat pe curat conține prea mult bloatware

Din păcate, Microsoft încearcă să stoarcă și mai mulți bani de la utilizatorii de Windows 10, chiar dacă ei au plătit pentru licențele lor. Dacă vrei să știi mai multe despre acest bloatware și cum să scapi de el, citește Cât bloatware există în Windows 10? și Metoda rapidă de a șterge aplicațiile bloatware din Windows 10.

Reclamă

3. Ai plătit pentru Windows 10. De ce să nu vezi reclame peste tot?

Microsoft afișează reclame peste tot prin sistemul de operare. Din când în când, Windows 10 afișează reclame în Meniul Start, pe ecranul de blocare, pe bara de activități, în notificări și chiar și în Explorer! Ce-i asta?

Windows 10 este plin de reclame
Windows 10 este plin de reclame

Nu urăști să vezi reclame într-un produs pentru care ai plătit? Dacă prima întrebare care îți vine în minte după ce instalezi Windows 10 este "Cum scap de reclamele din Windows 10?", citește Reclamele în Windows 10: Cum le dezactivezi de peste tot?.

4. Modul în care Windows 10 adresează problema confidențialității poate fi îmbunătățit

La fel ca oricare altă companie mare, precum Google sau Facebook, nici Microsoft nu este exact ceea ce ai numi o entitate orientată spre confidențialitate. Windows 10 a avut partea sa de probleme legate de confidențialitate, care au făcut utilizatorii să fie reticenți în a-l instala și folosi. Nu înseamnă că Windows 10 nu îți dă posibilitatea de a activa sau dezactiva fiecare aspect legat de confidențialitate. Problema este că toate datele colectate sunt controlate de o serie de comutatoare care sunt active în mod implicit în Windows 10.

Setări de confidențialitate în Windows 10
Setări de confidențialitate în Windows 10

Câți oameni din cei pe care îi cunoști vor trece prin toate cotloanele aplicației de Setări sau din expertul de instalare al Windows 10, astfel încât să aibă parte de experiența de utilizare cea mai privată posibil?

PONT: Dacă vrei să vezi ce date trimite Windows 10 către Microsoft, folosește Vizualizator Date Diagnosticare.

5. Grupul de domiciliu a dispărut din Windows 10

Microsoft a decis să elimine facilitatea Grupul de domiciliu din Windows 10, începând cu April 2018 Update. De ce au ales să facă asta? Pentru că Microsoft vrea să promoveze OneDrive. Am fost dezamăgiți să auzim asta, deoarece chiar ne bazam pe utilizarea Grupurilor de domiciliu pentru a partaja ușor fișiere și foldere pe calculatoarele cu Windows din rețelele noastre locale. Sigur, OneDrive este un serviciu excelent și partajarea cu ajutorul acestuia este ușor de făcut. Dar dacă nu ai o conexiune la internet acasă sau nu vrei să o folosești?

Grupul de domiciliu a fost eliminat din Windows 10
Grupul de domiciliu a fost eliminat din Windows 10

6. Aplicaţia Setări nu include toate opţiunile din Panoul de control

Microsoft a creat Windows 10 ca o experienţă unificată, adică ar trebui să îl poţi folosi la fel de uşor pe orice fel de dispozitiv, fie că e vorba de un PC desktop, un laptop sau o tabletă. Pentru asta, a trebuit să dezvolte din nou aproape fiecare aspect al interfeţei de utilizare, astfel încât să poată fi folosită cu uşurinţă inclusiv pe ecrane tactile. Putem vedea că Windows 10 a evoluat foarte mult faţă de când a fost lansat în 2015, dar încă sunt multe lucruri de făcut. Unul dintre cele mai importante este faptul că nu toate opţiunile din vechiul Panou de control au fost încă portate în aplicaţia Setări.

Panoul de control încă nu a fost migrat complet în aplicația Setări
Panoul de control încă nu a fost migrat complet în aplicația Setări

Au trecut mai mult de cinci ani de la lansarea Windows 10 și încă mai există setări și opțiuni care nu au fost mutate în aplicația Setări!

7. Cea mai rapidă cale de a intra în Safe Mode (Modul de siguranță) în Windows 10 este din Modul Normal!

Da, chiar ai auzit bine! Cea mai rapidă cale de a intra în Modul de siguranță pe un PC cu Windows 10 PC este din Modul normal! Cea mai ușoară metodă este să o faci din aplicația Setări. Are vreun sens? Nu prea, cel puțin pentru noi. Care este rostul, până la urmă? Scopul Modului de siguranță este să te ajute să-ți repari calculatorul atunci când nu funcționează bine și, în majoritatea cazurilor, asta înseamnă că nu poate să pornească așa cum ar trebuie. Desigur, există unele metode de a intra în Modul de siguranță în Windows 10, cum ar fi să întrerupi procesul de pornire al PC-ului tău de trei ori la rând sau să bootezi de o unitate de recuperare USB pentru Windows 10 (pe care trebuie să o ai deja pregătită dinainte). Însă niciuna din aceste metode nu este rapidă. Oare vechea metodă F8 din Windows 7 nu era mult mai bună?

Safe Mode (Mod de siguranță) in Windows 10
Safe Mode (Mod de siguranță) in Windows 10

8. Nu poţi să ai teme şi elemente vizuale diferite pe fiecare desktop virtual

Noi folosim şi distribuţii de Linux, unde desktopurile virtuale sunt o facilitate veche, acestea fiind foarte personalizabile. Deşi suntem fericiţi că desktopurile virtuale sunt prezente în Windows 10, nu apreciem faptul că nu poți să setezi teme şi elemente vizuale diferite pentru fiecare desktop virtual.

Desktop-urile virtuale din Windows 10 nu pot avea teme diferite
Desktop-urile virtuale din Windows 10 nu pot avea teme diferite

Posibilitatea de a-ţi crea fiecare desktop aşa cum vrei te ajută să fii mai productiv și să îți dai seama mai repede ce desktop foloseşti. De exemplu, ar fi fost foarte util să poţi să ai pictograme diferite pe fiecare desktop virtual, imagini de fundal diferite pentru fiecare ş.a.m.d.

Reclamă

9. Meniul Start nu se sincronizează între dispozitive

Sincronizarea ecranului Start pe dispozitivele tale era o caracteristică excelentă, introdusă pentru prima dată în Windows 8. Asta însemna că puteai să treci de la un dispozitiv la altul şi ecranul Start ar fi arătat la fel. Totuşi, Microsoft nu a păstrat această caracteristică și în Windows 10. Motivul deciziei pare să fie faptul că mulţi utilizatori ar fi dorit să poată avea Meniuri Start diferite pe fiecare dintre dispozitivele lor. Poate că este adevărat, dar de ce să alegi să elimini o caracteristică, în loc să o îmbunătăţeşti? Windows 10 ar fi putut oferi opţiunea de a te lăsa să alegi dacă vrei sau nu să îţi sincronizezi Meniul Start. Dacă această opţiune îţi este utilă, ar fi fost bine să o poţi folosi.

Meniul Start nu se sincronizează între dispozitive
Meniul Start nu se sincronizează între dispozitive

10. Nu poţi să setezi Explorer să pornească altundeva decât în "Acces rapid" sau în "Acest PC"

Explorer îţi permite să alegi modul în care porneşte şi locaţia care este încărcată la pornire. Dar, nu poţi alege decât între Acest PC și "Acces rapid". Ce nu înţelegem este de ce Microsoft nu a făcut această opţiune şi mai personalizabilă. De ce nu au lăsat utilizatorul să seteze OneDrive ca locaţie de pornire? Sau Bibliotecile?

Explorer nu poate fi configurat să se deschidă în orice folder vrei tu
Explorer nu poate fi configurat să se deschidă în orice folder vrei tu

Nu spunem că nu se poate sub nicio formă, dar lucrurile pe care trebuie să le faci nu sunt chiar ușoare. Dacă vrei să vezi care sunt pașii necesari, îi găsești pe toți detaliați aici: Cum setezi Explorer din Windows 10 să pornească în orice folder vrei.

11. Nu poţi redimensiona lista de aplicaţii din Meniul Start

Meniul Start poate fi redimensionat şi te lasă să schimbi dimensiunile oricărei dale fixate la el. Dar nu poţi redimensiona lista de aplicaţii, oricât ai încerca. Ar fi fost foarte plăcut să poţi avea două sau trei coloane de aplicaţii. Sperăm ca Microsoft să adauge această caracteristică într-o actualizare viitoare.

Lista de aplicații din Meniul Start nu poate fi redimensionată
Lista de aplicații din Meniul Start nu poate fi redimensionată

12. Nu există o versiune internaţională pentru Cortana, care să funcţioneze în orice ţară, în engleză

Cortana ar fi putut fi extraordinară! Totuşi, Cortana nu înţelege şi nu vorbeşte decât câteva limbi. Chiar dacă Microsoft a promis că va evolua şi va învăţa noi limbi pe măsură ce trece timpul, asta nu s-a întâmplat cât de repede ar fi trebuit. Și nu înseamnă că ţările pe care nu le suportă încă nu ar fi trebuit să aibă acces la Cortana. O abordare bună ar fi fost ca Microsoft să ofere Cortana pentru oricine din lume, chiar dacă vorbeşte doar engleza, de exemplu. Sau franceza… sau oricare altă limbă pe care o înţelege.

Cortana este disponibilă doar pentru un număr limitat de regiuni
Cortana este disponibilă doar pentru un număr limitat de regiuni

Sunt mulţi oameni în lume care pot vorbi şi alte limbi decât limba lor maternă. Aşa că de ce să nu incluzi în Windows 10 o opţiune pentru a o face pe Cortana disponibilă în engleză pentru oricine din lume care vrea să o folosească?

Ce te enervează cel mai mult la Windows 10?

Acestea sunt cele mai importante nemulţumiri pe care le avem legate de Windows 10. Și, dacă ar fi rezolvate, noi am fi mai mulțumiți de acest sistem de operare. Înainte de a închide articolul nostru, spune-ne: ce te dezamăgește cel mai mult la Windows 10? Ce nu îți place la Windows 10 și ce ai schimba?

Descoperă: Productivitate Blog Recomandate Sistem și Securitate Windows