Cum creezi scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web în Windows 10

Scurtaturi

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a accesa aplicațiile, fișierele, folderele și paginile tale web favorite este cu ajutorul scurtăturilor sau comenzilor rapide. De aceea, în ciuda dezordinii, mulți dintre noi aleg să aibă scurtături pe desktopul lor. Acest tutorial îți arată cum creezi tot scurtături de tot felul pe desktop-ul tău din Windows 10. Sunt destul de multe de discutat, deci hai să începem:

Cum creezi scurtături către aplicații și fișiere în Windows 10

Pentru a crea o scurtătură, dă clic dreapta sau menține apăsat pe o zonă liberă de pe desktop-ul tău. În meniul contextual care apare, apasă sau ține cursorul deasupra opțiunii Nou pentru a deschide un alt meniu și, apoi, apasă pe Comandă rapidă.

Deschide meniul de clic dreapta pentru a crea o scurtătură

Se deschide expertul "Creare comandă rapidă". Tastează locația elementului către care vrei să creezi o scurtătură, sau, și mai simplu, apasă pe Răsfoire.

Este mai simplu să apeși pe Răsfoire decât să tastezi locația elementului

În fereastra care apare, selectează ținta comenzii rapide. Navighează la aplicația sau fișierul către care vrei să creezi o scurtătură și, apoi, apasă pe OK. Noi am vrut să creăm o scurtătură către Mozilla Firefox, așa că am navigat la "Acest PC > Windows (C:) > Fișiere program > Mozilla Firefox > firefox.exe".

Navighează la aplicația sau fișierul către care ai nevoie de scurtătură

PONT: În cazul în care creezi o scurtătură către o aplicație, asigură-te că alegi fișierul executabil al aplicației, nu altul.

În expertul "Creare comandă rapidă", poți vedea că locația elementului a fost completată automat bazat pe selecția ta. Apasă pe Următorul pentru a continua.

Apasă Următorul pentru a continua să creezi o scurtătură

Pe următoarea pagină, poți schimba numele comenzii rapide sau îl poți lăsa pe cel implicit. Când ai terminat, apasă pe Terminare.

Apasă pe terminare pentru a finaliza procesul

Scurtătura este acum disponibilă pe desktop-ul tău.

Scurtătura către Firefox este acum disponibilă pe desktop

Cum creezi scurtături către foldere în Windows 10

Scurtăturile către foldere sunt create în același mod ca cele pentru aplicații și fișiere. Mai întâi, dă clic dreapta sau menține apăsat pe o zonă liberă de pe desktop-ul tău pentru a deschide meniul contextual. Accesează Nou și apasă pe Comandă rapidă pentru a deschide expertul "Creare comandă rapidă". Ajuns(ă) aici, fie introdu locația folderului respectiv, fie apasă pe Răsfoire pentru a naviga la el. Selectează folderul către care vrei să creezi o scurtătură și apasă OK. Apasă pe Următorul când revii în expertul "Creare comandă rapidă".

Crearea unei scurtături către un folder nu este diferită de crearea uneia către o aplicație sau un fișier

Tot ce mai trebuie să faci este să alegi un nume pentru comanda ta rapidă și să apeși pe Terminare.

Apasă Terminare pentru a finaliza procesul și a adăuga scurtătura pe desktop

Scurtătura ar trebui să fie disponibilă acum pe desktop-ul tău.

Cum creezi scurtături către pagini web în Windows 10

Deloc surprinzător, în Windows 10, procesul de a crea o scurtătură către o pagină web începe exact la fel ca cel pentru fișiere și foldere. Deschide expertul "Creare comandă rapidă" dând clic dreapta sau menținând apăsat pe o zonă liberă de pe desktop și, apoi, apăsând pe opțiunea Comandă rapidă din meniul Nou.

În expert, tastează sau lipește adresa web a paginii către care încerci să creezi o scurtătură. Apoi, apasă pe Următorul.

Tastează adresa site-ului către care ai nevoie de o scurtătură

Numele implicit pentru comanda ta rapidă este "Comandă rapidă internet nouă", deci e recomandat să îl schimbi în altceva pentru a evita orice confuzie. Când ai terminat, apasă pe Terminare.

Alege un nume și apasă pe Terminare pentru a salva scurtătura pe desktop-ul tău

Când creezi pentru prima oară o scurtătură către o pagină web, pictograma implicită arată ca un document gol.

Pictograma implicită către pagini web arată ca un document gol

Când foloseștii pentru prima oară o scurtătură către o pagină web, Windows 10 te întreabă cum vrei să deschizi fișierul. Apasă pe Browser internet, bifează opțiunea "Utilizați întotdeauna această aplicație pentru a deschide fișiere .url" și apasă OK.

Windows 10 are nevoie de instrucțiuni speciale pentru fișierele .url

Această acțiune deschide în browser-ul tău pagina țintă a scurtăturii. În același timp, pictograma pentru scurtătură este înlocuită de o variație a pictogramei folosite de browser-ul tău implicit. Aceeași pictogramă este folosită pentru toate scurtăturile către pagini web pe care le creezi de acum încolo.

Pictograma scurtăturii tale se potrivește cu cea a browser-ului tău

TIP: Pentru a afla cum poți schimba pictograma unei scurtături, citește Cum schimbi iconița (pictograma) unei scurtături din Windows.

Cum creezi scurtături către elemente din Meniul Start în Windows 10

Windows 10 le permite utilizatorilor să creeze cu ușurință scurtături către toate elementele listate în Meniul Start. Pentru a începe, deschide Meniul Start apăsând pe tasta Windows de pe tastatură și găsește în listă elementul căutat. Apoi, apasă pe el, dar nu da drumul. Ține apăsat pe butonul de la mouse sau nu lua degetul de pe ecran și trage elementul pe desktop. Când apare textul Link lîngă cursorul tău, poți plasa drumul elementul oriunde pe desktop-ul tău pentru a crea o scurtătură.

Trage elementul din listă și plasează-l pentru a crea o scurtătură

Mai există și alternativa de a apuca în același fel oricare din scurtăturile și dalele din partea dreaptă a Meniului Start și a le trage și plasa pe desktop cu aceleași rezultate.

Trage și plasează o dală sau o scurtătură pe desktop-ul tău

În ambele cazuri, tragerea și plasarea creează o scurtătură nouă, iar scurtătura sau dala originală rămâne la locul ei.

Cum creezi scurtături către fișiere și foldere folosind meniul lor de clic dreapta în Windows 10

Poți, de asemenea, să folosești opțiunile din meniul de clic dreapta al unui element pentru a crea o scurtătură către el. Deschide Explorer, navighează la locația fișierului sau folderului către care vrei să creezi o scurtătură și dă clic dreapta sau menține apăsat pe el pentru a deschide meniul contextual. Apasă sau ține cursorul deasupra opțiunii "Trimitere la (X)" și apoi apasă pe "Desktop (creare comandă rapidă)".

Alege Desktop din meniul Trimitere la (X) pentru a crea o scurtătură

Pe desktop este creată o scurtătură către elementul selectat. Meniul de clic dreapta are și o opțiune numită "Creare comandă rapidă" pe care poți apăsa.

Apasă Creare comandă rapidă din meniul de clic dreapta

Spre deosebire de cealaltă opțiune, scurtătura către elementul selectat este creată în același folder ca fișierul original și trebuie să muți acea scurtătură în altă locație. Dacă încerci să folosești această metodă într-un folder în care contul tău de utilizator nu are permisiuni pentru crearea de noi fișiere, primești un mesaj care te anunță că Windows nu poate crea o comandă în acest loc. Apasă pe Da pentru a plasa scurtătura pe desktop.

Dacă apeși Da, scurtătura este plasată pe desktop-ul tău

Ce tip de scurtături preferi?

Îți mulțumim că ai citit acest tutorial și sperăm că ai învățat cum să creezi o scurtătură în Windows 10 către o aplicație, un fișier, un folder sau o pagină web. Înainte de a închide această filă, spune-ne ce scurtături vrei să creezi? Preferi scurtăturile de pe desktop, de pe bara de activități sau din Meniul Start? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Aspect și Personalizare Ghiduri Recomandate Windows