Întrebări simple: Ce este exFAT și de ce este util?

Întrebări simple: Ce este exFAT și de ce este util?

Ai auzit despre exFAT? Este "tipul nou din gașcă" atunci când vorbim despre sistemele de fișiere care sunt folosite pe unitățile de stocare flash și pe dispozitivele mobile. Dacă ești un utilizator de Windows cât și unul de Mac OS, probabil că ești deja familiar cu exFAT. Dacă nu ești, există șanse mari să nu fi folosit niciodată acest sistem de fișiere. În orice caz, dacă vrei să știi ce este, când și de ce a fost inventat, citește acest articol. Vom răspunde acestor întrebări și nu numai:

Reclamă

Ce este exFAT?

exFAT este un sistem de fișiere care a fost creat pentru a fi folosit pe unități de stocare flash precum stick-uri de memorie USB și carduri SD. Numele de exFAT este un acronim pentru Extended File Allocation Table, nume ce ne dă un indiciu despre precursorii acestei tehnologii: FAT32 și FAT16. exFAT este o versiune mai nouă a vechiului sistem de fișiere FAT32 și reprezintă calea de mijloc dintre FAT32 și sistemul de fișiere mai modern și mai sofisticat NTFS (New Technology File System), care este folosit în versiunile noi de Windows.

Când a fost inventat exFAT și de către cine?

exFAT a fost creat de către Microsoft în 2006, fiind parte a sistemului de operare Windows CE 6.0. Windows CE a fost sistemul de operare integrat al companiei Microsoft, folosit pentru tot felul de dispozitive pe care astăzi le numim Internet of Things sau Internetul lucrurilor. Chiar și în urmă cu mai mult de un deceniu, se foloseau sisteme de operare pentru a face funcționale dispozitive precum camere digitale, calculatoare portabile (Pocket PC-uri), televizoare, playere media portabile, radiouri auto avansate și altele.

Deoarece Windows CE era un sistem de operare care trebuia să poată să ruleze pe dispozitive mobile cu hardware și memorie limitate, avea nevoie de un sistem de fișiere care să fie mai puțin pretențios decât NTFS, ce era folosit pe dispozitive mai puternice precum calculatoare desktop, servere sau laptopuri.

Soluția Microsoft la această problemă a fost să inventeze un sistem de fișiere nou, care să fie mai puțin pretențios decât NTFS dar mai modern decât vechiul FAT16 sau FAT32. Acest nou sistem de fișiere a fost numit exFAT. Astăzi, când formatezi un stick de memorie USB sau un card microSD, în Windows, poți să folosești exFAT ca sistem de fișiere, la fel ca FAT32 sau NTFS. Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt, încearcă singur să vezi.

exFAT
exFAT

Motive pentru care să folosești sistemul de fișiere exFAT

exFAT este un sistem de fișiere care a fost optimizat pentru unitățile de stocare flash. Din acest motiv, exFAT are caracteristici care îl disting față de alte sisteme de fișiere:

  • exFAT este un sistem de fișiere fără cerințe mari, care nu are nevoie de prea multe resurse hardware pentru a fi susținut.

  • Oferă suport pentru partiții uriașe, de până la 128 de pebibaiți, adică 144115 terabaiți!
  • Poate să stocheze fișiere care sunt foarte mari, mult mai mari decât limita de 4 GO impusă de FAT32 de exemplu. Dacă ești curios, limita unui fișier este de 16 exbibaiți, dar ea este mai mare decât dimensiunea maximă posibilă a unei partiții, adică limita reală a unui fișier stocat pe exFAT este aceeași ca a partiției: 128 de pebibaiți.
  • exFAT este compatibil cu multe tipuri diferite de dispozitive și de sisteme de operare. Conform Wikipedia, exFAT este suportat în Windows XP și Windows Server 2003 cu actualizarea KB955704, Windows Embedded CE 6.0, Windows Vista cu Service Pack 1, Windows Server 2008, Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2 (cu excepția Windows Server 2008 Server Core), Windows 10 și Mac OS X începând cu versiunea 10.6.5. De asemenea, exFAT este suportat de majoritatea camerelor, smartphone-urilor și consolelor de gaming mai noi precum Playstation 4 și Xbox One. exFAT este de asemenea suportat de ultimele versiuni de Android precum Android 6 Marshmallow și Android 7 Nougat. Conform acestui site, exFAT este suportat de Android încă de la versiunea sa numărul 4. Și conform acestei discuții, exFAT este suportat și de iOS 7 sau mai nou.

Reclamă

De ce să nu folosești exFAT?

Din punctul nostru de vedere, există un singur lucru negativ la exFAT, acesta fiind lipsa jurnalizării. Jurnalizarea este o caracteristică care permite sistemului de fișiere să țină evidența modificărilor care au fost făcute fișierelor stocate pe el. Acest lucru este util atunci când se corup date, deoarece jurnalele pot fi utilizate pentru a recupera datele pierdute. exFAT nu are această caracteristică, iar asta înseamnă că datele de pe el pot fi corupte mai ușor atunci când calculatorul se oprește neașteptat sau când unitatea de disc formatată astfel nu este eliminată în siguranță.

Cum este folosit exFAT?

exFAT este un sistem de fișiere folosit în principal pentru formatarea de unități de stocare flash precum stick-uri de memorie USB și carduri SD. Este folosit destul de mult și de tot felul de alte dispozitive electronice precum camere digitale, televizoare, dispozitive de redare media și altele.

Este exFAT mai rapid sau mai lent decât FAT32 și NTFS?

Deși specificațiile tehnice ne fac să credem că exFAT este un sistem de fișiere cu mai puține cerințe și mai rapid decât NTFS, am vrut să verificăm noi înșine acest lucru. Cea mai bună metodă de a compara exFAT cu NTFS și FAT32 a fost să formatăm aceleași stick-uri de memorie USB pe care le aveam, folosind toate aceste sisteme de fișiere și apoi să rulăm benchmark-ul CrystalDiskMark pe ele. Unitățile de memorie flash pe care le-am testat au fost următoarele: Kingston DataTraveler microDuo 3C (reprezentat prin litera A), IronKey D300 (reprezentat prin litera B) and SanDisk Ultra Fit (reprezentat prin litera C). În imaginea de mai jos poți vedea vitezele pe care le-am măsurat pe toate dispozitivele atunci când au fost formatate cu exFAT.

exFAT
exFAT

Uite și ce viteze am măsurat pe toate trei stick-urile de memorie când am folosit FAT32.

exFAT
exFAT

La final, iată care au fost vitezele lor atunci când le-am formatat cu sistemu de fișiere NTFS.

exFAT
exFAT

Dacă ne uităm la aceste rezultate, putem vedea că Kingston DataTraveler microDuo 3C (reprezentat prin litera A) a avut cele mai rapide viteze de scriere când a fost formatat cu exFAT, IronKey D300 (reprezentat prin litera B) a fost cel mai rapid la citirea de date atunci când a fost formatat cu NTFS, iar SanDisk Ultra Fit (reprezentat prin litera C) are cele mai rapide viteze la citirea de date când folosește NTFS, dar a fost cel mai rapid la scriere când a folosit exFAT.

Concluzia finală este că deși vitezele nu variază mult, se pare că NTFS este alegerea cea mai rapidă când te interesează vitezele de citire, iar exFAT este alegerea cea mai bună când vrei viteze mai mari de scriere.

Tu folosești exFAT?

Întrebarea de final este: tu folosești exFAT? Dacă nu-l folosești, preferi NTFS, ori poate chiar vechiul FAT32? Ca să fim sinceri, noi folosim doar NTFS, dar asta se datorează faptului că folosim multe dispozitive Microsoft care rulează cu Windows. Însă, dacă am folosi Mac-uri, probabil că am folosi și exFAT pe toate unitățile noastre de stocare mobile, deoarece Mac-urile nu oferă suport bun pentru NTFS, dar oferă pentru exFAT. Suntem curioși să auzim care sunt părerile voastre - folosiți comentariile de mai jos pentru a ni le împărtăși.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Sistem și Securitate