Întrebări simple: Ce este FAT32 și de ce este util?

Întrebări simple: Ce este FAT32 și de ce este util?

Dacă ai folosit cel puțin un PC cu Windows sau un dispozitiv de stocare precum un stick de memorie USB sau un card SD, atunci este aproape imposibil să nu fi auzit despre FAT32. Este unul dintre cele mai populare sisteme de fișiere, fiind folosit pe tot felul de calculatoare și dispozitive. Dacă vrei să afli mai multe despre istoria sa, scopul și utilitatea sa, citește acest tutorial. În el, discutăm pe îndelete despre FAT32:

Reclamă

Ce este FAT32?

FAT32 este un sistem de fișiere folosit pentru dispozitive de stocare, iar sistemele de fișiere reprezintă metode de a organiza spațiul de stocare pe unități de disc, SSD-uri, stick-uri de memorie, carduri microSD și așa mai departe. FAT32 este, de asemenea, un acronim pentru File Allocation Table 32, iar partea cu 32 a numelui vine de la faptul că FAT32 folosește 32 de biți de date pentru a identifica grupurile de date de pe spațiul de stocare.

Când a fost inventat FAT32 și de către cine?

FAT32 este un sistem de fișiere care a fost introdus pentru prima dată în 1996, de către Microsoft, care l-a folosit în MS-DOS 7.1 și Windows 95 OSR2. FAT32 este următorul în linie după FAT16 și FAT. Sistemul FAT de fișiere original a fost inițial creat și folosit încă din 1977. Scopul său a fost să fie utilizat pe dischete, dar odată cu avansul tehnologiei de calcul, a devenit în curând alegerea standard și pentru formatarea unităților de disc.

FAT și derivatele sale, inclusiv FAT32, au fost cele mai populare sisteme de fișiere folosite de către calculatoarele cu DOS (Disk Operating System) și cu Windows, începând cu anii 80 și până în 2000. FAT32 a început să piardă din importanță în 2001, atunci când Windows XP a fost lansat, acest sistem de operare folosind NTFS ca sistem de fișiere standard, în loc de FAT32. FAT32 rămâne în continuare unul dintre cele mai populare sisteme de fișiere din lume, fiind încă folosit pe scară largă pentru formatarea a diverse dispozitive de stocare.

FAT32
FAT32

Motive pentru care să folosești FAT32

Există lucruri bune la FAT32, altfel nu ar fi reușit să existe atât de mult timp. Totuși, singurele avantaje importante în utilizarea FAT32 sunt:

  • Faptul că este compatibil cu o varietate uriașă de dispozitive: smartphone-uri, tablete, calculatoare, camere digitale, console de jocuri, camere de supraveghere și așa mai departe.
  • Faptul că este compatibil cu aproape toate sistemele de operare care au fost lansate din 1995 și până în prezent. FAT32 funcționează cu Windows 95 OSR2, Windows 98, XP, Vista, Windows 7, 8 și 10. MacOS și Linux îl suportă și ele.
Reclamă

Motive pentru care să nu folosești FAT32

Există și niște dezavantaje serioase la utilizarea FAT32 pe unitățile tale de stocare:

  • FAT32 poate să lucreze doar cu fișiere care au sub 4 GO.
  • FAT32 știe să lucreze cu partiții cu o capacitate maximă de 8 TO.
  • Dacă ai o unitate de disc care este formatată în FAT32, nu beneficiezi de niciun fel de protecție a datelor în caz de cădere de tensiune.
  • Sistemul de fișiere FAT32 nu include niciun fel de caracteristici de compresie a fișierelor.
  • FAT32 nu a fost creat să fie sigur și nu include niciun fel de funcții implicite de criptare a fișierelor. Dacă vrei să criptezi fișiere pe o unitate de disc formatată cu FAT32, trebuie să apelezi la aplicații terțe.
FAT32
FAT32

Este FAT32 mai rapid sau mai lent decât NTFS?

FAT32 este, de asemenea, mai lent decât NTFS, care este cel mai folosit sistem de fișiere pe dispozitivele cu Windows. Pentru a compara scăderea reală a vitezei, am folosit câteva dispozitive de stocare și le-am măsurat viteza de citire/scriere cu CrystalDiskMark. Dispozitivele de stocare pe care le-am folosit au fost:

  1. SSD-ul de 256GB Samsung NVMe M.2 PCI Express X4 din laptopul nostru Lenovo Legion Y520 (reprezentat de numărul 1),
  2. Un SSD de 250GB SATA III Samsung 750 EVO (reprezentat de numărul 2),
  3. un Kingston DataTraveler microDuo 3C (reprezentat de numărul 3),
  4. un IronKey D300 (reprezentat de numărul 4) și
  5. un SanDisk Ultra Fit (reprezentat de numărul 5).

În captura de mai jos, poți să vezi vitezele pe care le-am măsurat când am formatat aceste unități de stocare cu FAT32.

FAT32
FAT32

Iată care sunt vitezele pe care le-am obținut pe aceleași unități de stocare, dar folosind NTFS:

FAT32
FAT32

Dacă analizăm aceste rezultate, putem vedea că ambele unități de stocare SSD (reprezentate prin numerele 1 și 2) au fost mai lente la citirea datelor de pe un sistem de fișiere FAT32. Rezultatele au fost similare și la scrierea de date. De asemenea, putem observa că același trend a fost prezent și în cazul IronKey D300 (reprezentat prin numărul 4) și cu SanDisk Ultra Fit (reprezentat prin numărul 5), care au fost și ele mai lente la citirea de date atunci când au fost formatate cu FAT32 în loc de NTFS.

Concluzionăm că este bine să folosești FAT32 doar atunci când vrei compatibilitate maximă între dispozitive și sisteme de operare. Altfel, dacă vrei viteză, FAT32 nu este cea mai bună alegere pe care ai putea să o faci. Pentru asta, NTFS este mai bun, în special pe unitățile SSD, unde vitezele de citire sunt semnificativ mai mari în comparație cu vechiul sistem de fișiere FAT32.

Tu folosești FAT32?

Este improbabil să nu te fi lovit de niciun dispozitiv de stocare formatat cu FAT32, cel puțin o dată în viață. Motivul popularității și a vieții sale foarte lungi este compatibilitatea sa cu tot felul de dispozitive de la diverși producători și cu diverse sisteme de operare. Ca să fim sinceri, acesta este de fapt singurul motiv pentru care poate ai mai vrea să folosești FAT32. Înainte de a închide acest ghid, suntem curioși să aflăm dacă tu încă îl mai folosești și pe ce fel de dispozitive de stocare. Spune-ne ce părere și ce experiență ai avut cu FAT32, într-un comentariu, mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Sistem și Securitate