Ce este OLED? Ce înseamnă OLED?

Ce este OLED? Ce înseamnă OLED?

Pariem că ai auzit despre televizoarele OLED. Toate magazinele de tehnologie le vând, uneori la prețuri ridicate. Poate că ai fost interesat și de un monitor OLED. Însă știi ce înseamnă OLED, de ce este această tehnologie bună dar și de ce nu? Vrei să știi dacă ar trebui sau nu să-ți investești banii într-un ecran OLED? Dacă da, citește mai departe și vei găsi răspunsuri la aceste întrebări:

Reclamă

Ce este OLED?

OLED este un acronim pentru Organic Light Emitting Diode (Dioda Emițătoare de Lumină Organică) și reprezintă un tip de tehnologie folosită pentru ecrane. Ecranele OLED au un strat realizat din material organic (carbon și alte substanțe) aflat între doi electrozi care, atunci când sunt alimentați cu energie electrică, emit lumină.

Care sunt beneficiile OLED?

Pixelii de pe ecranele OLED sunt iluminați independent, deoarece fiecare dintre ei pot recepționa curent electric în mod independent. Asta înseamnă că ecranele OLED nu necesită iluminare de fundal suplimentară așa cum fac ecranele LCD clasice. O consecință importantă este faptul că ecranele OLED sunt mai subțiri și mai ușoare decât ecranele LCD.

Un televizor OLED de la LG
Un televizor OLED de la LG

Un alt avantaj al OLED este calitatea imaginii. Afișajele OLED pot ilumina fiecare dintre pixelii lor în mod independent și îi pot și opri pe fiecare, independent. Atunci când nu trece deloc curent electric printr-un pixel, acesta este oprit, ceea ce înseamnă că este foarte aproape de negrul absolut. Acest lucru oferă ecranelor OLED un avantaj față de ecranele LCD tradiționale care au întotdeauna lumină de fundal și astfel nu reușesc să obțină culoarea "negru absolut" în imaginile pe care le afișează. Un alt aspect esențial al ecranelor OLED este acela că oferă un raport de contrast ridicat. Știm deja că OLED poate afișa negru absolut, dar poate și să coloreze fiecare pixel utilizând niveluri de luminozitate exacte, deoarece tot trebuie să facă este să trimită mai mult curent electric către acel pixel specific.

Care este diferența dintre OLED și LED?

OLED este același cu LED, dar are în plus acel material organic suplimentar. LED vine de la Light Emitting Diode (Diodă Emițătoare de Lumină) și reprezintă o sursă de lumină cu doi semiconductori.

Reclamă

Care este diferența dintre OLED și LCD?

Ecranele OLED folosesc pixeli cu iluminare independentă, în timp ce ecranele LCD utilizează o lumină de fundal pentru a afișa imaginea. Altfel spus, pe un ecran OLED, fiecare pixel are propria "lumină de fundal" și astfel trimite propria lumină și culoare în lume. Pe un ecran LCD, există o sursă de lumină de fundal pentru întreg ecranul, aceasta fiind de obicei oferită de o lampă, iar lumina trece prin pixelii aflați pe ecran. Pe un ecran LCD, pixelii nu emit propria lumină, ci blochează ieșirea luminii de fundal (de la lampă). Indiferent de cât de bine este făcut, niciun ecran LCD nu poate bloca complet iluminarea de fundal pe care o primește, ceea ce înseamnă că niciun ecran LCD nu poate oferi același "negru absolut" ca un ecran OLED.

Un televizor OLED realizat de Samsung
Un televizor OLED realizat de Samsung

Care sunt dezavantajele OLED?

Principalul dezavantaj al ecranelor OLED este că acestea nu sunt, de obicei, capabile să ofere același nivel ridicat de luminozitate ca ecranele LCD. Cu toate acestea, dacă ții cont de raportul de contrast mult mai bun, ecranele OLED sunt foarte aproape de a oferi aceeași experiență, dacă nu chiar o experiență mai bună.

Ecranele OLED au, de asemenea, aspectul negativ de a avea o durată de funcționare mai scurtă decât ecranele LCD. Din păcate, materialul organic utilizat în ecranele OLED tinde să se degradeze în timp, ducând la pierderea de culoare, în special pierderea culorii albastre. Cu toate acestea, producătorii de top de ecrane OLED, cum este LG de exemplu, au lucrat din greu pentru a prelungi durata de viață a ecranelor. Actuala durată de viață estimată a unui televizor OLED, de exemplu, poate să înceapă de la 10 și până la 20 de ani sau mai mult, la o medie de utilizare zilnică de aproximativ 6 sau 7 ore pe zi.

În cele din urmă, un alt motiv important pentru care OLED nu este folosit peste tot este faptul că procesul de fabricare al ecranelor OLED costă mai mult decât fabricarea ecranelor LCD. Mai mult, acest lucru înseamnă că ecranele OLED nu sunt disponibile la ceea ce ai putea numi prețuri accesibile, deși prețurile lor au scăzut constant în ultimii ani.

Vrei un televizor sau un monitor OLED?

Acum știi ce înseamnă OLED, care sunt cele mai bune aspecte ale lui și care sunt diferențele dintre OLED și LCD. Îți dorești un televizor OLED? Sau poate un monitor pentru calculator? Ești gata să plătești prețul pentru el? Spune-ne ce părere ai, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Blog Hardware și sunete Recomandate