Ce este un ecran AMOLED? Ce înseamnă AMOLED?

Ce este un ecran AMOLED? Ce înseamnă AMOLED?

AMOLED este o tehnologie de afișare utilizată pe multe ecrane. Cele mai multe dintre ele sunt găsite pe smartphone-uri așa că, dacă ai căutat un smartphone de la brand-uri precum Samsung sau Google Pixel, s-ar putea să fi dat peste unele care se laudă că au ecrane AMOLED. Știi ce înseamnă AMOLED și ce este această tehnologie? Dacă vrei să afli răspunsul și să vezi de ce AMOLED este o tehnologie utilă, citește mai departe:

Reclamă

Ce înseamnă un ecran AMOLED?

AMOLED este un tip de ecran OLED și un acronim pentru Active Matrix Organic Light Emitting Diodes (Diode Emițătoare de Lumină Organică cu Matrice Activă). Partea OLED înseamnă că ecranul utilizează leduri și un compus organic fabricat din carbon și alte substanțe, pentru a ilumina și a afișa culorile. Partea AM din AMOLED, vine de la Active Matrix și reprezintă implementarea electronică din spatele ecranului.

Un smartphone Google Pixel 3 cu ecran AMOLED
Un smartphone Google Pixel 3 cu ecran AMOLED

Care este diferența dintre OLED și AMOLED?

Ecranele OLED pot utiliza două tipuri de electronică pentru a controla imaginile pe care le afișează: PMOLED și AMOLED. Nu există o diferență între OLED și AMOLED, deoarece AMOLED este de fapt un ecran OLED.

Cu toate acestea, există diferențe între PMOLED și AMOLED. PMOLED vine de la Paddive Matrix OLED (OLED cu Matrice Pasivă) și este o implementare electronică care nu include un condensator. AMOLED, așa cum deja știm, înseamnă Active Matrix OLED (OLED cu Matrice Activă) și partea sa electronică include un condensator.

Este AMOLED mai bun decât LCD?

Unele persoane cred că AMOLED este mai bun decât LCD, în timp ce altele sunt de părere că nu. Cu toate acestea, există și avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre aceste două tehnologii de afișare:

Reclamă
  1. Ecranele AMOLED pot aprinde sau stinge fiecare pixel, independent, ceea ce înseamnă că pot oferi culori mai bune și mai naturale decât ecranele LCD. Ecranele LCD (Ecrane cu cristale lichide) nu iluminează pixelii în mod independent: ele folosesc o lumină de fundal și un panou de pixeli care blochează de fapt lumina albă din spatele lor pentru a crea culori. Această tehnologie nu poate oferi aceleași culori naturale precum AMOLED.
  2. De asemenea, datorită modului diferit de afișare a culorilor, ecranele AMOLED și LCD nu sunt la fel în ceea ce privește nivelul de strălucire pe care îl pot oferi. Fiecare dintre pixelii de pe un ecran AMOLED are propria sursă (mică) de lumină, în timp ce ecranele LCD au lumină de fundal care este oferită, de obicei, de lămpi aflate în spatele afișajului. Astfel, ecranele LCD au tendința de a oferi niveluri mai ridicate de luminozitate decât ecranele AMOLED.
  3. O altă consecință a modului în care AMOLED și ecranele LCD iluminează pixelii este că AMOLED oferă negru adevărat (prin oprirea pixelilor independent), în timp ce ecranele LCD oferă un alb mai curat (deoarece are o lumină de fundal mai puternică).
  4. Când vorbim despre utilizarea AMOLED sau LCD pe un ecran alimentat de o baterie, consumul de energie este o problemă. Deoarece AMOLED poate dezactiva complet pixelii în mod independent, este posibil să presupui că este mai eficient decât tehnologia LCD. Cu toate acestea, depinde de modul în care îți folosești dispozitivul. Ecranele AMOLED au nevoie de mai puțină energie decât ecranele LCD atunci când imaginile pe care le afișează nu au mult alb, dar consumă mai multă putere când afișează mult alb. Când există o mulțime de culori luminoase care trebuie afișate, AMOLED are nevoie de mai multă energie electrică pentru a activa pixelii. Pe de altă parte, ecranele LCD necesită aceeași cantitate constantă de energie, indiferent de tipul de imagini pe care le afișează, deoarece luminile de fundal sunt mereu aprinse.
  5. Ecranele AMOLED au o componentă organică în pixelii lor, în timp ce LCD-urile nu au așa ceva. Aceasta înseamnă că durata de viață a ecranelor AMOLED tinde să fie mai mică decât cea a ecranelor LCD.
  6. Deoarece tehnologia OLED este scumpă, afișajele AMOLED costă mai mult decât cele LCD.
Ecran AMOLED versus LCD
Ecran AMOLED versus LCD

Sursa imaginii: Wikipedia

AMOLED vs. IPS LCD

IPS LCD vine de la In-Plane Switching Liquid Crystal Display și reprezintă o îmbunătățire a tehnologiei LCD. IPS LCD oferă mai multă luminozitate, contrast și culori care arată mai natural decât un ecran LCD tradițional TN (Twisted Nematic), precum și unghiuri de vizualizare mult mai largi. Cu toate acestea, toate argumentele pro și contra despre care am vorbit în secțiunea anterioară din acest articol se aplică în continuare. Nu există un câștigător clar în ceea ce privește tehnologia AMOLED vs. IPS LCD, deoarece ambele tehnologii au puncte forte și slabe.

Beneficiile AMOLED

Principalele avantaje ale AMOLED sunt negrul pur, culorile luminoase și raportul puternic de contrast pe care acest tip de ecran îl poate oferi. Dacă vrei aceste lucruri, ar trebui să vă uitați să cumperi dispozitive cu ecrane AMOLED.

Vrei ca dispozitivele ale să aibă ecrane AMOLED?

Acum știi ce înseamnă AMOLED și de ce este o tehnologie extraordinară. De asemenea, știi de ce nimeni nu poate spune că este cea mai bună tehnologie de afișare și de ce alte tehnologii de afișare cum ar fi IPS LCD concurează cu aceasta. Vrei să vezi negrul curat și culorile luminoase oferite de AMOLED? Sau preferi LCD-ul mai ieftin? Spune-ne care este părerea ta, în comentariile de mai jos.

Descoperă: Divertisment Blog Hardware și sunete Recomandate