Ce înseamnă Pantone Validated pentru laptopuri și ecrane?

Ce înseamnă Pantone Validated pentru laptopuri și ecrane?

Te afli în căutarea unui nou laptop sau a unui monitor pentru calculatorul tău? Ai auzit despre noutăți precum dispozitivele electronice Panone Validated? Ești un profesionist dintr-un domeniu de design sau de publicistică și ai nevoie să folosești culori exacte atunci când lucrezi? Dacă ai răspuns da la oricare dintre aceste întrebări, atunci s-ar putea să fii interesat să afli mai multe despre ce este Pantone și ce oferă dispozitivele Pantone Validated. Citește acest articol și vei ști mai multe despre acest subiect:

Reclamă

Ce este Pantone (Matching System) și de ce este important?

Dacă ești activ într-un domeniu care lucrează cu designeri sau sisteme de tipărire, probabil că ai auzit despre Pantone. Informal, oamenii se referă la Pantone atunci când discută despre culori, de fapt referindu-se la Pantone [Color] Matching System (Sistemul Pantone de potrivire al culorilor). Pe scurt, Pantone Matching System este o bază de date care are culori standard, sau un sistem universal de culori dacă preferi. Culorile Pantone sunt identificate prin numere fixe, sub forma Pantone X sau PMS X, unde X este numărul alocat culorii la care te referi. De exemplu, culoarea Pantone a anului 2019 se numește Pantone 16-1546, cunoscută drept Living Coral (Coral viu).

Dacă te întrebi de ce un sistem precum Pantone ar putea fi util, răspunsul este că, indiferent unde se află, oameni sau companii diferite îl pot folosi pentru a identifica și potrivi aceleași culori folosite.

De exemplu, dacă am vrea să îți spunem care sunt culorile folosite de steagul țării noastre, am putea să îți spunem că ele sunt albastru, galben și roșu. Totuși, asta te-ar putea face să te întrebi de ce culorile steagului României sunt aceleași ca cele ale Ciadului, care folosește tot albastru, galben și roșu. Chiar și Elon Musk a pus această întrebare pe Twitter acum ceva timp.

Tweet-ul lui Elon Musk despre steagurile României și ale Ciadului
Tweet-ul lui Elon Musk despre steagurile României și ale Ciadului

Dacă am vrea să fim specifici și să ne asigurăm că îți spunem culorile exacte folosite de steagul României, ți-am spune că ele sunt Pantone 280c 116c 186c. Deși cele două steaguri sunt similare, culorile steagului Ciadului sunt Pantone 281c 116c 186c. Nuanțele de albastru variază doar puțin, dar sunt totuși diferite. Fără un sistem de potrivire al culorilor precum Pantone, nu am putea fi atât de exacți.

Reclamă

Un alt exemplu: gândește-te la designerii Coca Cola și culoarea roșie specifică acestei companii (în Pantone, ea este 2347c). Imaginează-ți ce s-ar întâmpla dacă designerii ar crea un nou logo folosind culoarea tradițională a companiei și, când ar trimite noile etichete pentru sticle la tiparnițe, ar folosi o altă culoare roșie, diferită. Nu ar fi același lucru, nu-i așa? Nu doar că ar afecta brandul companiei, dar și veniturile ei, deoarece oamenii sunt obișnuiți să identifice rapid Coca Cola după culoarea ei specifică roșu intens.

Codurile de culoare ale Coca Cola
Codurile de culoare ale Coca Cola

În domeniile legate de design sau imprimare, ce se bazează pe decizii în care culorile sunt esențiale, să știi exact ce culori sunt folosite este de o importanță uriașă. În consecință, Pantone Matching System, ce oferă un limbaj universal pentru culori, este folosit pe scară largă de către designeri, producători și branduri din diferite domenii precum grafică, modă, ambalare, arhitectură, cosmetice, design industrial, mobilă, bunuri de larg consum, branding pentru corporații și așa mai departe.

Ce înseamnă Pantone Validated?

Acum că știm că, fără un sistem de potrivire al culorilor precum Pantone, multe lucruri ar putea fi mult mai complicate și încurcate. Ceea ce ne aduce la următoarea întrebare: ce înseamnă Pantone Validated și de ce este important? Pantone Validated este o certificare care îți spune dacă un dispozitiv electronic respectă standardele de culoare din Pantone Matching System. Prin dispozitive electronice înțelegem ecrane precum cele folosite de calculatoare, laptopuri, televizoare, proiectoare și așa mai departe. Toate dispozitivele Pantone Validated ar trebui să aibă o etichetă Pantone Validated lipită pe ele: poți vedea cum arată în imaginea de mai jos.

Logoul Pantone Validated
Logoul Pantone Validated

De ce contează dacă ecranul tău este Pantone Validated?

Pentru utilizatorii de calculator obișnuiți, s-ar putea să nu conteze dacă ecranele sau laptopurile pe care le folosesc sunt Pantone Validated. Totuși, pentru profesioniștii care lucrează cu culori și pentru care fidelitatea culorilor este esențială, deținerea de dispozitive Pantone Validated este probabil necesară.

Eticheta Pantone Validated de pe spatele unui laptop
Eticheta Pantone Validated de pe spatele unui laptop

Unele persoane poate vor argumenta că Pantone Matching System își are originile în lumea tiparului și nu poate să acopere toate culorile pe care le poate afișa un ecran. Deși acest lucru este adevărat, deoarece ecranele electronice pot afișa un număr mai mare de culori (au o gamă de culori mai mare), asta nu înseamnă că ecranele Pantone Validated nu sunt utile. Dacă lucrezi într-una din ariile creative pe care le-am menționat mai devreme, precum publicistică, un ecran Pantone Validated calibrat corect te asigură că vezi aceleași culori pe el ca cele pe care le trimiți la tipărit sau altor oameni cu care lucrezi, de exemplu.

Reclamă

Ce companii oferă ecrane Pantone Validated?

În acest moment nu sunt mulți producători care să ofere ecrane Pantone Validated, dar numărul lor va crește cu siguranță. La momentul scrierii acestui articol, companiile listate ca fiind producătoare de ecrane Pantone Validated (ecrane de sine stătătoare sau ecrane integrate) sunt Acer, ASUS (inclusiv unele dispozitive din seria Republic of Gamers) și BenQ. Poți găsi lista completă aici: Pantone Validated Displays.

ASUS ZenBook Pro Duo: Un laptop Pantone Validated
ASUS ZenBook Pro Duo: Un laptop Pantone Validated

Ce nu este Pantone Validated?

Dacă un ecran este promovat ca fiind Pantone Validated, nu înseamnă că poate să reprezinte bine culorile din afara Pantone Matching System. Acest lucru se datorează faptului că sistemul Pantone s-a născut din lumea tiparului și nu acoperă întreaga gamă de culori pe care un ecran modern le poate afișa. De aceea, atunci când îți cumperi un laptop sau un ecran Pantone Validated, ar fi bine să verifici și specificațiile referitoare la gamele de culori din spațiul de culori sRGB sau, dacă lucrezi cu fișiere video, din noul spațiu de culori DCI-P3.

La final, câteva cuvinte despre istoria Pantone

Pantone este o companie fondată în 1962 de către Lawrence Herbert și aceasta obișnuia să creeze carduri de culori pentru saloanele cosmetice. Lawrence Herbert era angajat la o companie numită M & J Levine Advertising. Folosindu-și experiența și aptitudinile de chimist, a sistematizat cernelurile și culorile folosite de companie și, după ce a cumpărat-o de la șefii lui, la doar un an, în 1963, a creat primul sistem de potrivire al culorilor.

În prezent, Pantone este o societate cu răspundere limitată, cu sediul în Statele Unite, în Carlstadt, New Jersey. În 2007, a fost cumpărată de X-Rite, o companie ce creează produse de măsurare și management al culorilor. Apoi, în 2012, X-Rite a fost la rândul ei cumpărată de către Danaher Corporation.

Când îți vei cumpăra următorul laptop sau ecran, vei căuta unul care să fie Pantone Validated?

Acum știi mai multe despre Pantone și despre ce înseamnă Pantone Validated. Ești un profesionist și folosești culori în munca ta, deci ai nevoie de un astfel de ecran? Sau erai doar interesat să afli mai multe despre motivul pentru care unele companii se laudă cu noile lor laptopuri Pantone Validated? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Divertisment Blog Hardware și sunete Recomandate