Configurează când are voie Windows 10 să instaleze actualizări și să repornească PC-ul

Utilizatorii de Windows 10 Home nu au prea mult control când vine vorba de a decide când sunt descărcate și instalate actualizări pentru sistemul de operare. Totuși, utilizatorii pot să aleagă când să își repornească dispozitivele astfel încât actualizările de sistem să poate fi instalate automat. În Windows 10 Creators Update există două opțiuni mici dar foarte utile: orele de activitate și orele programate pentru repornire. Acestea controlează momentele în care are voie Windows 10 să se repornească și să se acutalizeze. Citește acest ghid pentru a vedea unde găsești setările respective și cum să le configurezi:

Cum setezi orele de activitate astfel încât Windows 10 să nu repornească atunci când lucrezi

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschizi aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe iconița de Setări din Meniul Start. Există însă și alte metode, despre care am discutat aici: 9 metode de a deschide aplicația Settings (Setări) în Windows 10.

În Setări, apasă pe categoria Actualizări și securitate.

Dacă nu este deja selectată, apasă pe Windows Update în coloana din stânga.

În partea dreaptă a ferestrei, vei găsi toate setările care guvernează modul în care se actualizează Windows 10. Printre ele, vei vedea și o opțiune numită "Modificați orele de activitate". Apasă pe ea.

Aplicația Setări va afișa un dialog în care ți se spune că orele de activitate reprezintă perioada zilei în care Microsoft nu va reporni dispozitivul tău cu Windows 10 în mod automat, pentru a instala actualizări, pentru a nu îți întrerupe munca.

Alege "Ora de început" și "Ora de sfârșit" pentru ziua ta de muncă, după care apasă pe butonul Salvare pentru a le aplica.

Ia în considerare faptul că Windows 10 nu te lasă să configurezi o perioadă de ore de activitate mai lungă de 18 ore. Dacă încerci să faci acest lucru, vei primi un mesaj care îți spune că nu poți să faci acest lucru.

Cum setezi un timp de repornire personalizat pentru actualizarea Windows 10, numai după ce ți-ai terminat munca

Deși configurarea orelor de activitate este foarte utilă pentru activitățile de zi cu zi, pot exista momente când ai de terminat un proiect cu o dată limită foarte apropiată și trebuie să muncești și după terminarea zilei normale de lucru. În astfel de situații, repornirea calculatorului tău doar pentru a îl actualiza ar fi ceva și mai neproductiv decât într-o zi normală. De aceea, Microsoft ne oferă și opțiunea de a nu ține cont de orele active și de a programa un timp de repornire personalizat pentru instalarea acelor actualizări. Pentru a face asta, în aplicația Setări, mergi înapoi la "Actualizări și securitate -> Windows Update".

În partea dreaptă a ferestrei, imediat sub legătura "Modificați orele de activitate", vei găsi o opțiune numită Opțiuni de repornire. Apasă pe ea.

Aplicația Setări va afișa o fereastră numită Opțiuni de repornire, unde poți să programezi Windows 10 să repornească la o anumită dată și oră. În mod implicit, acest timp nu este programat și opțiunea este dezactivată. Însă, atunci când sunt niște actualizări deja descărcate pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, sistemul de operare așteaptă ca orele active să se termine pentru a putea să se repornească automat și să instaleze actualizările respective. Dacă nu vrei acest lucru, poți să vii aici și să activezi un timp de repornire personalizat. Acest moment programat va avea prioritate în fața orelor active.

De asemenea, poți să îi ceri lui Windows 10 să îți dea o notificare atunci când se apropie timpul pe care l-ai setat pentru repornire și instalarea actualizărilor. Pentru a primi această notificare, activează ultimul comutator de pe această pagină. Este cel care spune "Vom afișa un memento atunci când urmează șă repornim. Dacă doriți să vedeți mai multe notificări despre repornire, activați această opțiune.".

Asta a fost tot!

Concluzie

Atât orele de activitate cât și timpul de repornire personalizat sunt două opțiuni mici dar care reușesc să îi dea utilizatorului de Windows 10 un plus de control asupra modului în care calculatorul sau dispozitivul său se actualizează. Deși Microsoft încă nu ne lasă să dezactivăm de tot instalarea actualizărilor, cel puțin acum avem o metodă de a alege când se instalează aceste actualizări. În Windows 10 Creators Update, ai și opțiunea de a pune pe pauză sau de a întârzia instalarea actualizărilor, dar numai dacă ai anumite ediții de Windows 10 precum Windows 10 Pro sau Enterprise. Este destul oare? Sau poate că Microsoft ar putea să facă ceva mai mult?