Cum amâni actualizările pentru Windows 10, precum May 2020 Update

La finalul lunii Mai, Microsoft începe lansarea Windows 10 May 2020 Update (versiunea 2004 sau 20H1). Deși această actualizare introduce multe schimbări binevenite, Microsoft are un istoric destul de zbuciumat, plin de actualizări cu bug-uri care provoacă probleme pentru unii utilizatori. Dacă vrei să fii în maximă siguranță, este o idee bună să amâni puțin această actualizare de Windows 10. Dacă ai Windows 10 Pro sau Enterprise, o poți amâna până la un an. Dacă ai Windows 10 Home, poți schimba unele setări și amâna actualizările până la 35 de zile. Iată cu întârzia instalarea May 2020 Update ori a altor actualizări pentru Windows 10:

Pentru cât timp poți să amâni actualizările pentru Windows 10?

Indiferent de ce ediție de Windows 10 utilizezi, fie că este Windows 10 Pro sau Windows 10 Home, poți să pui pauză actualizărilor. În ediția Home, poți să le amâni pentru maxim 35 de zile, în timp ce în edițiile mai scumpe precum Windows 10 Pro, le poți amâna până la maxim 365 de zile.

Dacă ai Windows 10 Home, urmează primii doi pași din acest articol, deoarece sunt cei care se aplică în cazul tău. Dacă folosești Windows 10 Pro, Windows 10 Education sau Windows 10 Enterprise, ai la dispoziție controale suplimentare care îți permit să amâni actualizările până la 365 de zile. Citește toți pașii din acest ghid pentru a vedea care sunt opțiunile suplimentare disponibile.

Detalii despre ediția, versiunea și build-ul Windows 10

Dacă nu știi ce ediție de Windows 10 folosești, iată cum afli această informație: Verifică versiunea de Windows 10, compilarea OS, ediția și tipul sistemului.

Pasul 1. Accesează opțiunile Windows Update din aplicația Setări

Deschide aplicația Setări: o cale rapidă este să apeși pe scurtătura sa din Meniul Start. Dacă preferi să folosești tastatura, poți să apeși simultan pe tastele Windows + I. În aplicația Setări, mergi la Actualizare și securitate.

Categoria Actualizare și securitate din aplicația Setări

În mod implicit, fila Windows Update ar trebui să fie selectată în stânga. Dacă nu este deja selectată, apasă pe ea. Aici poți vedea cum funcționează actualizările pentru Windows 10. Poți să le pui pe pauză pentru 7 zile, să vezi istoricul actualizărilor ori să le accesezi opțiunile avansate de configurare.

Pentru a controla procesul de amânare al actualizărilor pentru Windows 10, apasă pe butonul Opțiuni avansate din partea dreaptă a ferestrei.

Butonul Opțiuni avansate din setările Windows Update

Această acțiune deschide Opțiunile avansate pentru Windows Update, unde poți să decizi cum, când și care actualizări sunt instalate în Windows 10 pe PC-ul tău. Dacă ai Windows 10 Home, vei vedea o listă mai scurtă de setări avansate, precum cele din captura de ecran de mai jos.

Opțiunile avansate de actualizare disponibile în Windows 10 Home

Windows 10 Pro, Windows 10 Education și Windows 10 Enterprise au mai multe opțiuni disponibile, care sunt prezentate în următorii pași din acest tutorial.

Pasul 2. Pune pe pauză instalarea actualizărilor pentru Windows 10

Derulează în jos prin lista de setări până ajungi la secțiunea Întrerupeți actualizările. Aici, Windows 10 îți permite să blochezi actualizările din a se instala pe PC-ul tău până la 35 de zile. Pentru a face acest lucru, apasă pe lista „Puneți în pauză până la”.

Setarea Puneți în pauză până la din secțiunea Întrerupeți actualizările

Selectează data până când actualizările pentru Windows 10 vor fi puse pe pauză.

Data până când sunt puse pe pauză actualizările în Windows 10

Dacă ai Windows 10 Home, opțiunile disponibile pentru tine se opresc aici. Dacă folosești alte ediții, precum Windows 10 Pro, Windows 10 Education sau Windows 10 Enterprise, citește în continuare acest tutorial.

Pasul 3. Alege pentru cât timp vrei să întrerupi actualizările de caracteristici și de calitate pentru Windows 10

În Windows 10 Pro, Education sau Enterprise, poți să amâni actualizările precum May 2020 Update până la 365 de zile (un an). În „Setări -> Actualizare și securitate -> Opțiuni avansate”, derulează până găsești o secțiunea numită „Alegeți când să fie instalate actualizările”. Ar trebui să o găsești imediat după secțiunea Întrerupeți actualizările.

Alege când să fie instalate actualizările în Windows 10 Pro

Aici sunt două setări pe care le poți schimba. Prima spune că „O actualizare de caracteristici include noi capacități și îmbunătățiri. Poate fi amânată pentru următorul număr de zile”, iar cea de-a doua spune că „O actualizare de calitate include îmbunătățiri ale securității. Poate fi amânată pentru următorul număr de zile”.

Prima dintre ele pune pauză actualizărilor de caracteristici precum May 2020 Update pentru maxim 365 de zile (un an). Pentru a alege cât timp vrei să fie întrerupte aceste actualizări, apasă pe lista de sub setare și alege numărul de zile pe care îl vrei.

Actualizările de caracteristici pot fi amânate pentru maxim 365 de zile

Cea de-a doua setare se referă la actualizările de calitate, acestea fiind cunoscute și drept actualizări cumulative sau actualizări cumulative de calitate. Actualizările de acest tip aduc reparații și corecturi pentru problemele și vulnerabilitățile sistemului și nu includ caracteristici noi, schimbări la nivelul interfeței de utilizare sau alte îmbunătățiri semnificative pentru sistemul de operare. Dacă vrei să oprești actualizările de calitate din a fi instalate pe PC-ul tău cu Windows 10, apasă pe această setare și alege pentru câte zile vrei să fie amânate. Perioada maximă de amânare pentru actualizările de calitate este de 30 de zile.

Actualizările de calitate pot fi amânate timp de 30 zile

Asta a fost tot: acum poți să închizi aplicația Setări și să te relaxezi. Windows 10 nu va mai instala actualizări imediat ce sunt disponibile, ci după timpul ales de tine.

Reține faptul că nu poți amâna actualizările pentru Windows 10 la nesfârșit

Atunci când amâni actualizările, Windows 10 respectă setările pe care le faci. Totuși, când perioada de pauză se termină, nu mai poți amâna iarăși actualizările până când Windows 10 nu instalează ultima versiune disponibilă la acea dată. Dacă vrei să setezi perioada când Windows 10 are permisiunea să instaleze actualizări și să repornească PC-ul, citește: Configurează programul de actualizări al Windows 10 și când repornește PC-ul.

De ce vrei să amâni actualizările pentru Windows 10?

Actualizările majore pentru Windows 10 aduc noi caracteristici, corecturi pentru probleme și mai multe îmbunătățiri pentru sistemul de operare. Totuși, uneori acestea pot să cauzeze probleme de stabilitate pentru unele calculatoare și dispozitive. De aceea nu este o idee bună să instalezi actualizările imediat, ci după 30 de zile sau puțin mai mult. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne de ce ai decis să amâni actualizările pentru Windows 10. Ai avut probleme în trecut? Dacă da, ce fel de probleme? Comentează și hai să discutăm.