Actualizează Windows 10 de la un alt PC din rețea, ori de pe internet

Actualizează Windows 10 de la un alt PC din rețea, ori de pe internet

În mod tradițional, actualizările pentru Windows 10 sunt descărcate de pe serverele Microsoft, direct pe PC. Deși este cea mai sigură metodă pentru a primi fișierele necesare, nu este și cea mai rapidă metodă pentru a face asta. De asemenea, poate fi o problemă cât de multe fișiere sunt descărcate și cât de mari sunt, dacă ai o conexiune la internet cu trafic limitat. Cu ajutorul unei funcții numite Optimizare Distribuire, poți seta Windows 10 să descarce actualizări, precum și actualizări pentru aplicațiile din Microsoft Store, de la alte PC-uri din rețea ori de pe internet. Iată cum se face asta:

Reclamă

NOTĂ: Acest ghid a fost realizat folosind Windows 10 October 2018 Update. Dacă vrei să afli ce versiune de Windows 10 ai, citește: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?

Cum partajezi actualizări între calculatoare cu Windows 10 din rețea

Începe prin a deschide aplicația Setări (apasă Windows + I). În aplicația Setări, mergi la Actualizare și securitate.

Setări Windows 10
Setări Windows 10

În coloana din stânga, alege Optimizare distribuire. Această funcție poate fi oprită pe PC-ul tău. Pentru a o activa, setează comutatorul pentru "Permiteți descărcări de pe alte PC-uri" pe poziția Activat.

Optimizare distribuire
Optimizare distribuire

Primești acces la opțiuni referitoare la cum descarcă Windows 10 actualizările. Alege între:

  • "PC-uri din rețeaua mea locală"
  • "PC-uri din rețeaua mea locală și PC-uri de pe internet"
Reclamă

Atunci când activezi aceste opțiuni, PC-ul tău "poate să trimită părți din actualizările Windows și aplicațiile descărcate anterior către PC-uri din rețeaua locală sau de pe internet". PC-ul tău "nu va încărca conținut pe alte PC-uri de pe internet" dacă ești conectat la o rețea contorizată limitată.

Setează Windows 10 să descarce actualizări de la alte PC-uri
Setează Windows 10 să descarce actualizări de la alte PC-uri

Pentru ca această funcție să funcționeze și să ofere rezultate semnificative, trebuie activată pe toate PC-urile din rețea ori cel puțin pe câteva dintre ele. Dacă ești într-o rețea cu mai multe calculatoare cu Windows 10, repetă această procedură pe toate calculatoarele. De asemenea, pentru ca Optimizare Distribuire să funcționeze corect, rețeaua în care se află calculatoarele tale cu Windows, trebuie setată drept Privată și nu Publică. Află mai multe din acest ghid: Schimbă locația unei rețele din Windows 10, în privat (sau public).

Profilul de rețea din Windows 10
Profilul de rețea din Windows 10

Atunci când funcția Optimizare Distribuire este activată, actualizările pentru Windows 10 sunt partajate între PC-uri, folosind conexiuni peer-to-peer. Acum, PC-urile și dispozitivele tale cu Windows 10 nu mai primesc actualizări doar de la serverele Microsoft, ci și de la alte calculatoare, din rețea ori de pe internet, în funcție de cum ai configurat Optimizare Distribuire.

Cum verifici dacă Optimizare Distribuire își face treaba în Windows 10

Trebuie să aștepți câteva zile până când poți vedea dacă Optimizare Distribuire își face treaba și oferă îmbunătățiri pentru modul în care sunt descărcate actualizările pentru Windows 10, de la Microsoft și alte PC-uri.

Reclamă

După ce ai realizat setările de mai devreme, așteaptă aproximativ o săptămână, iar apoi mergi la "Setări -> Actualizare & Securitate -> Optimizare Distribuire." Apoi, apasă pe legătura "Monitorizare activitate."

Monitorizare activitate pentru Optimizare distribuire
Monitorizare activitate pentru Optimizare distribuire

Acum vezi statistici pentru descărcările și încărcările de actualizări pentru Windows 10, realizate de funcția Optimizare Distribuire. Unul dintre PC-urile noastre este zilnic online, conectat la internet. Drept urmare, atunci când ne uităm la statisticile pentru descărcarea de actualizări, vedem că 100% dintre acestea vin direct de la Microsoft. Dar, mai vedem în Statistici Încărcare și faptul că a trimis date către ale PC-uri.

Monitorizare activitate pentru Optimizare distribuire
Monitorizare activitate pentru Optimizare distribuire

Pe un alt PC cu Windows 10 din aceeași rețea, am văzut niște statistici interesante pentru Optimizare Distribuire, care ne arată că această funcție își face treaba. Astfel s-au descărcat actualizări atât de la Microsoft, cât și din rețeaua locală și de pe internet.

Monitorizare activitate pentru Optimizare distribuire
Monitorizare activitate pentru Optimizare distribuire

Ai configurat Windows 10 să descarce actualizări de pe rețeaua locală ori de pe internet?

După cum observi, configurarea Windows 10 astfel încât să descarce actualizări din surse multiple, nu este complicată. Avantajele acestei abordări sunt: viteza mai mare pentru descărcarea actualizărilor pentru Windows 10 și lățimea de bandă mai mică necesară pentru actualizările descărcate de la alte PC-uri din rețea, care au primit deja actualizările respective. Înainte de a închide acest articol, spune-ne dacă ai configurat funcția Optimizare Distribuire și ce ai ales: să descarci actualizări doar de la alte PC-uri din rețea, ori și de pe internet? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Securitate Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Sistem și Securitate Windows Windows Update