Folosește Show or Hide Updates pentru a bloca actualizări nedorite pentru Windows 10

Utilizatorii de Windows 10 Home nu pot bloca actualizările de Windows pe care le primesc. Acestea sunt descărcate și instalate în mod automat. În teorie asta este OK. Dar, unele actualizări sunt insuficient testate și provoacă probleme și instabilitate. Din fericire, Microsoft oferă o unealtă ascunsă pe care o poți folosi pentru a bloca anumite actualizări de la instalare. Se numește “Show or Hide Updates” (Vezi sau ascunde actualizări) și o poți folosi pentru a bloca sau debloca actualizări Windows 10, atât pentru drivere cât și software Microsoft. Dacă vrei să afli de unde descarci această unealtă și cum se folosește, citește acest ghid:

De ce ai dori o unealtă pentru blocarea actualizărilor din Windows 10?

Windows 10 Home nu oferă control în ceea ce privește actualizările pe care le primești pe sistemul tău. Această abordare are avantaje cât și dezavantaje:

  • Microsoft se asigură de faptul că majoritatea dispozitivelor cu Windows 10 rulează pe cea mai nouă versiune a sistemului de operare. Într-un scenariu ideal, asta înseamnă că primim cu toții cea mai bună securitate posibilă și cele mai noi facilități și aplicații dezvoltate de Microsoft
  • Dacă o actualizare de Windows 10 sau un driver are probleme, se instalează fără voia ta pe sistem și provoacă erori. Să vezi că o actualizare de Windows 10 îți provoacă probleme nu face altceva decât să te frustreze.

Având în vedere diversitatea și numărul imens de dispozitive cu Windows 10, cea de-a doua situație este probabilă să se întâmple pentru un număr însemnat de utilizatori. De aceea este o idee bună să ai o unealtă pentru blocarea instalării de drivere cu probleme, în Windows 10.

De unde descarci aplicația “Show Or Hide Updates”

Aplicația care blochează actualizările de Windows și actualizările de drivere, creată de Microsoft, se numește “Show or hide updates” și este distribuită ca o aplicație de depanare. O poți găsi la finalul acestei pagini de ajutor: Cum să împiedice temporar o actualizare de driver de la reinstalarea Windows 10. Dacă vrei să o descarci cât mai rapid, folosește această legătură de descărcare. Unealta este un fișier mic executabil, de doar 45,5 KO, numit wushowhide.diagcab.

Fișierul wushowhide.diagcab

Cum folosești “Show Or Hide Updates” pentru a bloca actualizări si drivere de la instalarea prin Windows Update

După ce ai descărcat “Show or hide updates” dă dublu clic pe fișierul său pentru a-l executa. Interfața sa este similară cu a oricărei alte aplicații de depanare de la Microsoft. Pentru a începe procesul de blocare a actualizărilor din Windows 10, apasă pe Următorul.

Show or hide updates

Aplicația verifică cele mai noi actualizări disponibile pentru Windows 10, inclusiv actualizări de drivere și aplicații. După câteva secunde îți afișează două opțiuni: Hide updates (Ascunde actualizări) și Show hidden updates (Afișează actualizări ascunse). Pentru a bloca o actualizare sau mai multe, apasă pe Hide updates.

Cum se ascund actualizările cu Show or hide updates

Unealta îți afișează o listă cu actualizările disponibile care pot fi blocate. Ține cont de faptul că aplicația respectivă nu blochează toate actualizările pentru Windows 10, ci doar cele pentru care Microsoft vrea să-ți ofere această opțiune. Apasă pe fiecare actualizare care vrei să fie ascunsă și blocată de la instalare. Apoi, apasă Următorul.

Alege actualizările de Windows 10 pe care vrei să le blochezi

Aplicația are nevoie de puțin timp pentru a bloca actualizările alese de tine și a le marca drept ascunse. Ele vor fi “sărite” atunci când Windows Update va mai instala actualizări pe sistemul tău. Atunci când s-a terminat, aplicația afișează o listă cu tot ce a blocat.

Raportul oferit de Show or hide updates

Dacă vrei să vezi mai multe detalii despre actualizările blocate, apasă pe legătura “Vizualizare informații detaliate_”_ din partea de jos a ferestrei aplicației. Atunci când ai terminat, apasă pe Închidere. Actualizările ascunse de tine nu vor mai fi instalate pe sistem, cel puțin nu până când Microsoft lansează noi versiuni ale actualizărilor respective.

Cum folosești “Show Or Hide Updates” pentru a debloca actualizări ascunse pentru Windows 10

Dacă ai blocat câteva actualizări pentru Windows 10 și, între timp te-ai răzgândit și vrei totuși să fie instalate pe sistem, poți folosi aceeași aplicație pentru a le debloca. Execută fișierul wushowhide.diagcab. Pentru a începe procesul, apasă pe Următorul. Când ești întrebat(ă) ce alegi, apasă pe “Show hidden updates.”

Deblochează actualizările ascunse de Windows 10

Selectează apoi actualizările pe care vrei să le deblochezi, astfel încât Windows 10 să le instaleze automat și apasă pe Următorul.

Alege actualizările pe care vrei să le deblochezi

La final, ți se oferă un raport cu ceea ce a făcut aplicația “Show or hide updates”. Citește-l și apasă pe Închidere.

Raportul oferit de Show or hide updates

Data viitoare când calculatorul tău cu Windows 10 verifică dacă există noi actualizări, va descărca și instala actualizările deblocate.

Ce actualizări de Windows 10 sau drivere ai blocat?

Există multe păreri pro și contra despre politica de actualizări a Microsoft pentru Windows 10 Home. Indiferent că ne place sau nu, ea rămâne prezentă și ne poate afecta negativ în anumite scenarii. Din fericire, aplicația “Show or hide updates” este o unealtă bună pentru a bloca actualizările cu probleme. Deși nu este cea mai ușor de găsit soluție, este singura unealtă oferită de Microsoft pentru această sarcină. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne ce actualizări de Windows 10 ți-au creat probleme și ce anume ai blocat cu aplicația respectivă. A fost un driver pentru placa video? O actualizare de securitate? Spune-ți povestea în comentariile de mai jos.