Configurează un telefon Dual SIM cu Android (SIM-ul pentru apeluri, SMS, internet, etc.)

Majoritatea smartphone-urilor Dual SIM folosesc o implementare Dual SIM Dual Standby, deoarece are costuri de producție mai mici. Asta înseamnă că, atunci când ai două cartele SIM în telefonul tău cu Android și folosești setările implicite, fără să le schimbi, smartphone-ul va folosi SIM-ul 1 pentru apeluri telefonice, mesaje text, conexiuni de date și pentru apelurile prin Bluetooth. Dar, poți alege o cartelă SIM principală pentru fiecare tip de activitate. Iată cum se face asta:

NOTĂ: Android este disponibil în multe versiuni. Pentru a ajuta cât mai mulți utilizatori cu putință, am folosit două smartphone-uri Dual SIM diferite: ASUS ZenFone 4 și Huawei P10 lite. Ambele au instalat Android 7 Nougat. Dacă nu știi ce versiune de Android ai instalată pe telefon, citește acest ghid: Ce versiune de Android am? 3 moduri de a afla!.

Mai întâi, accesează setările Dual SIM din Android

Deschide setările telefonului tău cu Android. Apoi, în secțiunea despre "Wireless și rețele" (Wireless & networks), caută "Setări cartelă duală" (Dual SIM management) și apasă pe ea.

Apasă pe Setări cartelă duală în Android

Sunt afișate cele două cartele SIM din smartphone și starea lor de funcționare. Mai întâi vezi numele fiecărui SIM. Derulează la secțiunea "Cartelă SIM preferată" (Preferred SIM card) sau la zona unde vezi setări despre cartela SIM implicită pentru diverse tipuri de activități.

Cele două SIM-urin din smartphone

În smartphone-urile cu Android, poți prefera cartela SIM implicită pentru următoarele acțiuni:

  • Apeluri vocale - poți alege SIM-ul implicit pentru apelurile pe care le faci de pe smartphone.
  • Mesaje SMS - poți alege un SIM anume care să fie folosit pentru mesajele SMS pe care le trimiți.
  • Serviciul de date - poți avea doar un SIM cu o conexiune activă la internet. Trebuie să alegi SIM-ul pe care-l dorești pentru această conexiune.
  • Apeluri prin Bluetooth - dacă folosești o cască Bluetooth, poți face apeluri folosind-o. Și în acest caz poți alege cartela SIM implicită pentru astfel de activități.

Reține faptul că setările pe care le vezi diferă în funcție de implementarea Dual SIM de pe telefonul tău, aleasă de producător.

Cum alegi cartela SIM implicită pentru apeluri vocale, în Android

În ecranul cu setări Dual SIM, caută o setare numită Apel vocal (Voice call) sau "Cartelă implicită pentru apelare" (Default calling SIM) și apasă pe ea. Apoi, alege cartela SIM pe care vrei să o folosești. Ar putea fi cartela de la operatorul cu cea mai bună ofertă pentru apeluri naționale. Dacă nu vrei să folosești o anumită cartelă SIM drept implicită pentru toate apelurile tale, atunci alege "Se întreabă întotdeauna" (Always ask) sau Nesetat ("Not set").

Alege cartela pentru appeluri vocale

Dacă faci asta, de fiecare dată când vrei să inițiezi un apel vocal, Android te pune să alegi ce cartelă SIM vrei să folosești pentru a realiza apelul.

Alege cartela SIM cu care faci un apel

Cum alegi cartela SIM implicită pentru mesajele SMS

În ecranul cu setări pentru cartela SIM duală, caută o intrare numită Mesaje SMS (SMS messages) sau "Cartelă implicită pentru apelare" (Default calling SIM). Apasă pe ea.

Alege cartela SIM pentru mesaje, în Android

Alege cartela pe care vrei să o folosești implicit pentru mesajele SMS pe care le trimiți. Poate fi cartela de la operatorul cu cele mai mici tarife pentru mesaje SMS.

Unele implementări Dual SIM folosesc aceeași cartelă ca fiind implicită atât pentru mesaje cât și pentru apeluri de voce, în timp ce altele îți permit să folosești cartele diferite pentru aceste sarcini. Implementarea variază de la telefon la telefon.

Alege cartela SIM pentru mesaje, în Android

Cum alegi cartela SIM implicită pentru conexiunea de date

În ecranul cu setări pentru cartela SIM duală, caută o intrare numită "Rețea pentru serviciul de date" (Data service network) sau "Date mobile prestabilite" (Default mobile data). Apasă pe ea.

Alege cartela SIM pentru conexiunea la internet

După aceea, alege cartela SIM pe care vrei să o folosești pentru conexiunea de date de pe smartphone. Poate fi a operatorului cu cea mai bună acoperire 4G sau a aceluia cu cele mai mici costuri.

Alege cartela SIM pentru conexiunea la internet

Alege cartela SIM implicită, pentru apelurile prin Bluetooth

Unele smartphone-uri, precum cele din seria ASUS ZenFone 4, oferă posibilitatea de a alege cartela SIM implicită pentru apelurile realizate printr-un headset Bluetooth. În ecranul cu setări pentru cartela duală, caută o intrare numită "Setări de apel Bluetooth preferate" (Preferred Bluetooth call settings) și apasă pe ea. Apoi, alege cartela SIM care va fi folosită pentru această activitate.

Alege cartela SIM pentru apelurile prin Bluetooth

Am reușit să te ajutăm?

În ecosistemul Android există foarte multe implementări Dual SIM. Pentru a face lucrurile și mai complicate, sunt și multe versiuni diferite de Android, fiecare cu un grad diferit de personalizare. Sperăm că acest ghid te-a ajutat, indiferent de smartphone-ul pe care-l ai. Dacă nu am reușit asta, comentează mai jos, spune-ne ce telefon ai (modelul exact) și ce anume nu a mers. Vom încerca să te ajutăm dacă putem.