Ce este o cartelă SIM și ce face ea?

Ce este o cartelă SIM și ce face ea?

În afara cazului în care nu ai avut niciodată un telefon sau un smartphone, este improbabil să nu fi auzit de cartelele SIM. Fără ele nu îți poți folosi telefonul pentru a suna oameni sau pentru a le trimite mesaje text. S-ar putea să știi acest lucru, dar știi ce este un card SIM și de ce ai nevoie de unul? Ai neclarități despre motivele pentru care sunt folosite cartelele SIM sau referitor la informațiile ce pot fi stocate pe o cartelă SIM? Dacă vrei să afli răspunsurile la aceste întrebări și mai mult, citește acest articol:

Reclamă

Ce este o cartelă SIM?

SIM este un acronim pentru Subscriber Identity Module sau Subscriber Identification module (Modul Identitate Abonat sau Modul Identificare Abonat). Cartelele SIM sunt niște carduri mici și plate ce conțin circuite integrate utilizate de către companiile de telefonie pentru a te identifica și autentifica în rețelele lor. Cu alte cuvinte, cartelele SIM sunt acele obiecte mici ce permit operatorilor mobili să știe care este numărul tău de telefon și ce abonament de voce și date plătești.

O cartelă nano-SIM utilizată într-un smartphone cu Android
O cartelă nano-SIM utilizată într-un smartphone cu Android

Există două tipuri majore de rețele mobile: GSM și CDMA. GSM vine de la Global System for Mobile (Sistem Global pentru Mobile), iar telefoanele care îl folosesc au nevoie întotdeauna de o cartelă SIM. Telefoanele CDMA, pe de altă parte, nu aveau nevoie de o cartelă SIM în trecut (singurul operator din România care a avut acest sistem a fost Zapp), dar noile telefoane CDMA au și ele nevoie de așa ceva.

La ce este folosită cartela SIM? Ce face o cartelă SIM?

Cartelele SIM stochează informații esențiale utilizate de operatorii mobili pentru a te identifica și a îți putea autentifica telefonul în rețelele lor. Probabil că cele mai importante date de pe o cartelă SIM sunt:

Reclamă
  • Mobile Country Code (MCC) și Mobile Network Code (MNC) - coduri unice de acces ce informează rețelele mobile la care telefonul tău se conectează cărei țări aparține cartela ta SIM (și abonamentul tău).
  • Mobile Subscriber Identification Number (MSIN) - un cod folosit de companiile de telefonie pentru a îți identifica telefonul și a-i putea asocia abonamentul și numărul tău de telefon.
  • Authentication Key - o valoare pe 128 de biți alocată cartelei tale SIM de către operatorul tău mobil, folosită pentru a îți da acces la rețeaua mobilă. Această cheie este stocată atât pe cartela SIM cât și în baza de date a companiei de telefonie.
O cartelă SIM și suportul său dintr-un telefon
O cartelă SIM și suportul său dintr-un telefon

În plus, majoritatea cartelelor SIM pot fi utilizate și pentru a stoca unele date personale precum:

  • Contacte (Agendă telefonică): Majoritatea cartelelor SIM pot stoca un anumit număr de contacte. Pe cartelele SIM noi, limita este de obicei de 250 de contacte.
  • Mesaje SMS (Mesaje text): Cartelele SIM pot stoca și mesajele SMS pe care le primești. Totuși, numărul de mesaje pe care le pot salva este mult mai mic decât cel de contacte. În general, cartelele SIM pot salva aproximativ 32 de mesaje SMS.

Pe aceeași notă, numărul de intrări din agenda telefonică și de mesaje SMS de pe un card SIM pot fi diferite în funcție de cât spațiu de stocare (memorie) are. Capacitatea de stocare disponibilă pe o cartelă SIM variază în funcție de ce a decis operatorul mobil care ți-a dat-o. În majoritatea cazurilor, cartelele SIM au o memorie de până la 128 de kilobytes. Ceea ce ne duce la următoarea întrebare:

Cartelele SIM sunt carduri de memorie?

Nu și Da. Un card SIM este un pseudo-card de memorie, deoarece are memorie în ea. Totuși, după cum știm acum, acea memorie este folosită pentru a stoca un număr limitat de contacte în agenda telefonică și de mesaje SMS. Memoria de pe un card SIM nu poate fi folosită pentru a salva fotografii, clipuri video, muzică, documente sau alte tipuri de fișiere. Așa că, deși ai putea spune că o cartelă SIM este tehnic un card de memorie, în realitate nu o poți folosi ca un card de memorie tipic precum un card SD.

Care sunt diferitele tipuri de carduri SIM?

Toate cartelele SIM fac același lucru și au același tip de cipuri (circuite integrate) pe ele. Totuși, cartelele SIM pot avea formate și dimensiuni diferite, potrivite diverselor tipuri de sloturi SIM de pe telefoane. Acestea sunt formatele de carduri SIM utilizate în mod obișnuit, în prezent:

Formate cartele SIM (Sursa: Wikipedia)
Formate cartele SIM (Sursa: Wikipedia)
  • SIM (mărime standard) a fost introdus în 1991 și are o lungime de 85,6 mm, o lățime de 53,98 mm și o grosime de 0,76 mm.
  • Mini-SIM a apărut pentru prima dată în 1996 - dimensiunile sale sunt de 25 mm × 15 mm × 0,76 mm.
  • Micro-SIM a fost lansat în 2003 și are 15 mm lungime, 12 mm lățime și 0,76 mm grosime.
  • Nano-SIM a fost lansat în 2012 și este acum cel mai comun tip de cartelă SIM. Acest lucru se datorează în principal producătorilor de smartphone-uri care preferă dimensiunile sale reduse, ce nu ocupă mult spațiu în smartphone-urile deja pline de circuite integrate, camere etc. Cartelele nano-SIM au o lungime de 12,3 mm, o lățime de 8,8 mm și o grosime de 0,67 mm.
  • eSIM este un tip de cartelă SIM special, numit Embedded-SIM, ce a fost lansat în 2010. eSIM-urile sunt lipite direct în interiorul telefoanelor, așa că nu poți să le scoți și să le mulți în alte telefoane. Există doar câteva astfel de smartphone-uri care să suporte cartele eSIM, de obicei fiind dispozitive premium de la Google (Pixel 4 și 4XL), Apple (iPhone 11, iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, iPhone XS, XS Max, iPhone XR), Samsung (Galaxy Fold, S20, S20+, S20 Ultra, Z Flip).
Tipuri de cartele SIM: mărime standard, mini-SIM, micro-SIM, nano-SIM
Tipuri de cartele SIM: mărime standard, mini-SIM, micro-SIM, nano-SIM

Poate un telefon să funcționeze fără o cartelă SIM?

O întrebare legitimă: Poți să folosești un telefon dacă nu are card SIM? Răspunsul este și da și nu. Dacă telefonul tău funcționează pe o rețea CDMA, cum este cazul în rețelele Sprint sau Verizon din Statele Unite, atunci da, poți să-ți folosești telefonul fără cartela SIM. Totuși, chiar și pe acele rețele, ai nevoie de cardul SIM dacă vrei să te conectezi la 4G LTE, deoarece acest standard necesită utilizarea cartelelor SIM. Dacă operatorul tău mobil folosește rețele GSM (toate rețele din România fac acest lucru), atunci răspunsul este nu din start, deoarece în GSM este obligatorie prezența cartelelor SIM.

Reclamă

În cazul în care te întrebi dacă îți poți folosi telefonul sau smartphone-ul pentru alte lucruri pe care le poate face în afară de apeluri telefonice sau mesaje text, răspunsul este da. Îți poți folosi telefonul pentru a te juca sau rula aplicații pe el și fără să aibă o cartelă SIM.

Ce se întâmplă dacă scoți cartela SIM și o pui în alt telefon?

Când îți scoți cardul SIM din telefon, acesta nu se mai poate conecta la rețeaua ta mobilă. Cu alte cuvinte, nu mai poți să primești sau să faci apeluri telefonice de pe el, nici să trimiți sau să primești mesaje SMS. Când introduci cartela SIM în alt telefon, acel telefon folosește cartela SIM pentru a se înregistra în rețeaua operatorului tău mobil. Apoi, poți folosi noul telefon pentru apeluri și mesaje. De asemenea, dacă ai contacte sau mesaje SMS salvate pe cartela SIM, ele devin disponibile pe noul telefon. În același timp, ele nu mai sunt accesibile pe cel vechi.

Ce este important de reținut despre mutarea cartelelor SIM între telefoane este că noul telefon în care introduci SIM-ul trebuie să fie deblocat. Unii operatori mobili vând telefoane și smartphone-uri care sunt blocate în rețelele lor. În acest caz, cartela ta SIM s-ar putea să nu funcționeze în noul telefon până când nu îl deblochezi. Pentru a debloca un telefon/smartphone, va trebui probabil să contactezi compania de telefonie care ți l-a vândut, iar procedura de deblocare s-ar putea să te coste niște bani.

Poți folosi două cartele SIM în același telefon?

Da, multe smartphone-uri și chiar și multe telefoane clasice pot folosi două cartele SIM în același timp. Aceste dispozitive se numesc telefoane Dual SIM și ele pot utiliza una sau ambele cartele SIM pe care le-ai introdus în ele pentru a iniția sau a primi apeluri. Dacă vrei explicații mai detaliate despre ce este și cum funcționează Dual SIM, citește Dual SIM: Ce este? Ce înseamnă Dual SIM? Cum funcționează Dual SIM?.

Ai și alte întrebări legate de cartelele SIM și ce fac ele?

Sperăm că am reușit să îți oferim răspunsuri clare la întrebările tale despre cartelele SIM. Mai este și altceva ce ai vrea să știi despre cartelele SIM? Dacă răspunsul tău este da, sau dacă ai ceva de adăugat la articolul nostru, scrie un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-ne.

Descoperă: Smartphone Android Blog Hardware și sunete iOS Recomandate